Politika : EU fondovi

Objavljeno: 5.7.2019. u 19:00
Prikaza: 3465
|
Autor: Promo

Zašto je nužna potpuna obnova sustava?

U zadnje 2 godine brodska kućanstva bez grijanja 377 sati

Slavonski Brod : U zadnje 2 godine brodska kućanstva bez grijanja 377 satiKotlovnica u Naselju Slavonija I.(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

S obzirom na to da je distributer dužan svojim kupcima osigurati sigurnu i pouzdanu isporuku toplinske energije te da energent koji je koristila većina kotlovnica, više nije mogao ispunjavati kriterije vezane za zaštitu okoliša, Brod plin krenuo je u obnovu i zamjenu dotrajalih postrojenja.

SLAVONSKI BROD - Kako bi ispunio strateške razvojne ciljeve grada Slavonskog Broda u području 'Čisti gradovi', odnosno, 'Gradovi u borbi protiv klimatskih promjena' te potaknuo energetsku učinkovitost, smanjio emisiju CO2 i osigurao građanima u naseljima u centru grada urednu opskrbu toplinskom energijom, Brod-plin d.o.o. konstantno vrši modernizaciju toplinskih sustava.

Toplinske sustave danas dijelimo na samostalne, zatvorene i centralne.

Broj intervencija na toplovodu u naseljima Slavonija I i Slavonija II je oko pet intervencija po jednom kilometru toplovoda. 

Samostalni toplinski sustav (STS) sastoji se od kotlovnice, mjerila toplinske energije i unutarnjih instalacija, a njime upravlja i održava ga kupac toplinske energije. U samostalnom toplinskom sustavu cijene isporučene toplinske energije krajnjim kupcima slobodno se utvrđuju u skladu s tržišnim uvjetima. Uslugu upravljanja i održavanja unutarnjih instalacija u zgradi/građevini do ulaza u samostalnu uporabnu cjelinu krajnjeg kupca, dužan je obavljati kupac toplinske energije.

Zatvoreni toplinski sustav (ZTS) obuhvaća više industrijskih i/ili stambeno-poslovnih zgrada/građevina koje imaju zajednički toplinski sustav i počinje mjestom preuzimanja ulaznog energenta za proizvodnju toplinske energije do mjesta razgraničenja s kupcem, a uključuje mjerila toplinske energije i vanjske instalacije kraće od 2000 metara i ima priključeno manje od 500 samostalnih uporabnih cjelina. U zatvorenom toplinskom sustavu cijene isporučene toplinske energije kupcima toplinske energije slobodno se utvrđuju u skladu s tržišnim uvjetima.

Centralni toplinski sustav obuhvaća više zgrada/građevina koje su distribucijskom mrežom povezane s kotlovnicom. Proizvodnju toplinske energije u CTS-u može obavljati jedan ili više energetskih subjekata koji imaju dozvolu za proizvodnju toplinske energije te ravnopravno imaju pravo pristup CTS-u u skladu s mrežnim pravilima za distribuciju toplinske energije. Proizvodnja toplinske energije u CTS-u smatra se javnom uslugom do trenutka kada udio proizvodnje određenog proizvođača bude manji od 60 posto potrebe potrošača. Tada ova djelatnost prestaje biti javna i prelazi u tržišnu djelatnost. Za vrijeme obavljanja proizvodnje toplinske energije u CTS-u kao javne djelatnosti, proizvođač toplinske energije dužan je primijeniti tarifne stavke koje odobrava i nadzire Agencija (HERA), sve dok ne postane tržišna djelatnost, kada se cijena toplinske energije slobodno ugovara prema tržišnim uvjetima.

Radovi će dugoročno osigurati stabilnost cijene i osiguranje opskrbe toplinskom energijom za ukupno pet tisuća korisnika, odnosno 1.095 samostalnih uporabnih cjelina u Naseljima Slavonija I i Slavonija II.

Distribuciju toplinske energije u CTS-u obavlja samo jedan energetski subjekt koji ima dozvolu za distribuciju toplinske energije i zaključen ugovor o koncesiji za distribuciju toplinske energije s jedinicom lokalne samouprave.

Opskrbu toplinskom energijom u CTS-u obavlja energetski subjekt koji je registriran za obavljanje energetske djelatnosti opskrbe toplinskom energijom, koji u centralnom toplinskom sustavu kupuje toplinsku energiju od proizvođača toplinske energije te sklapa ugovor o distribuciji s distributerom  toplinske energije i prodaje toplinsku energiju kupcima.

Upravo se naselja Slavonija I i Slavonija II nalaze u centralnom toplinskom sustavu kotlovnice Slavonija I.

Brod-plin d.o.o. započeo je s obavljanjem energetskih djelatnosti proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinske energije još 2006. godine kad su od prijašnjeg distributera, Toplina d.o.o., Odlukom Grada preuzeli ukupno devet kotlovnica: sedam u Naselju Andrija Hebrang te kotlovnice na Trgu Ivane Brlić Mažuranić, u Ulici Nikole Zrinskog te u Ulici Matije Gupca. Gore navedene kotlovnice koristile su kao energent tekuće gorivo (lož ulje - ekstra lako, mazut), osim kotlovnica na Hebrangu koje su kao gorivo koristile plin. U narednoj 2007. godini, Brod-plin d.o.o. je preuzeo kotlovnicu u Ulici Petra Krešimira IV. (na kućnim brojevima 2, 4 i 6 - neboderi uz korzo) te u Badalićevoj ulici 1 i 2, kao i u Naselju Lutvinka, a sve one su također kao energent koristile tekuće gorivo.

S obzirom na to da je distributer prema zakonskim propisima koji reguliraju obavljanje energetskih djelatnosti dužan svojim kupcima osigurati sigurnu i pouzdanu isporuku toplinske energije te da energent koji su većina kotlovnica koristile više nije mogao ispunjavati kriterije vezane za zaštitu okoliša, kao i radi podataka da je iskoristivost tih kotlovnica bila od 60 do 70 posto, Brod-plin d.o.o. je nakon preuzimanja svake kotlovnice krenuo u zamjenu tih starih i dotrajalih postrojenja novim i modernijim kotlovnicama koje kao energent koriste prirodni plin, a koji je daleko ekološki prihvatljiviji nego prijašnji energent.

Toplovod, odnosno toplovodna mreža koja se nalazi u užem centru grada u naseljima Slavonija I i II, stara je više od 35 godina pa su puknuća toplovoda vrlo česta pojava. Ukupno u zadnje dvije godine korisnici su bez isporuke toplinske energije bili 377 sati. Broj intervencija na toplovodu u naseljima Slavonija I i Slavonija II, po jednom kilometru toplovoda, je oko pet. Toplinska izolacija (staklena vuna + bitumenska ljepenka + žica) je u vrlo lošem stanju i ne zadovoljava današnje standarde toplinske izolacije. Popravci i rizici povezani sa sve češćim intervencijama, dovode do prekida opskrbe toplinske energije na Kotlovnici Slavonija.

Svim ovim projektima, a pogotovo projektom u tijeku, Brod – plin d.o.o. osigurat će kvalitetniju isporuku energije bez prekida zbog puknuća, smanjenje transportnih gubitaka, čime se dugoročno osigurava stabilnost cijene i osiguranje opskrbe toplinskom energijom za ukupno oko 5.000 korisnika, odnosno 1.095 samostalnih uporabnih cjelina u Naseljima Slavonija I i Slavonija II.

Projekt, čije je razdoblje provedbe od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2019., sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 9.551.076,58, dok je iznos EU sufinanciranja 3.678.118,46 kuna.

 

 Fotografija Sandre Sandre.

Napomena: Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost poduzeća Brod-plin d.o.o.
Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za obnovu moraju čekati neka bolja vremena

Brojne oštećene slavonskobrodske zgrade

Za obnovu moraju čekati neka bolja vremena

29.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi

Brodsko Veleučilište s partnerima

Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi

12.3.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod-plin smanjio emisiju CO2 za 2.500 tona godišnje

Višemilijunskim ulaganjima

Brod-plin smanjio emisiju CO2 za 2.500 tona godišnje

12.2.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica će u 2020. dobiti prilaz za osobe s invaliditetom

Na glavnom ulazu stare zgrade

Bolnica će u 2020. dobiti prilaz za osobe s invaliditetom

3.2.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svoje će mišljenje o prometu, osim građana, dati niz tijela

Dug postupak donošenja važnog Plana

Svoje će mišljenje o prometu, osim građana, dati niz tijela

20.1.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Industrijsko srce Slavonije treba biti u Slavonskom Brodu'

Uspostava regionalnog Centra

'Industrijsko srce Slavonije treba biti u Slavonskom Brodu'

15.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani bi trebali dojaviti problematična prometna mjesta

Za poboljšanje prometnih 'žila kucavica'

Građani bi trebali dojaviti problematična prometna mjesta

22.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog tih će kolegija studenti na tržištu rada vrijediti više

Dvogodišnja internacionalizacija

Zbog tih će kolegija studenti na tržištu rada vrijediti više

21.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto u Domu, brodska djeca žive u obiteljskom okruženju

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Umjesto u Domu, brodska djeca žive u obiteljskom okruženju

18.12.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nova oprema i uvjeti smanjiti liste čekanja?

'Kraći put do zdravlja'

Hoće li nova oprema i uvjeti smanjiti liste čekanja?

11.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo što je odrađeno u drugoj polovici 2019.

Gradilište trenutno pod vodom

Provjerili smo što je odrađeno u drugoj polovici 2019.

2.12.2019. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I brodski aerodrom iskoristiv u prometnoj renesansi grada

Dojavite problematične točke grada

I brodski aerodrom iskoristiv u prometnoj renesansi grada

26.11.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kuća tambure - Slavonska notna bajka' - infrastruktura

Iz brodske Tvrđave

'Kuća tambure - Slavonska notna bajka' - infrastruktura

15.11.2019. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra grijanje i topla voda za sve stanare brodskog naselja

Radovi se bliže kraju

Sutra grijanje i topla voda za sve stanare brodskog naselja

10.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio stanara toplu vodu dobit će već sutra

Zbog ranije stopirane isporuke

Dio stanara toplu vodu dobit će već sutra

3.10.2019. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li zamjena toplovoda mogla biti provedena drugačije?

Zatražili smo odgovore

Je li zamjena toplovoda mogla biti provedena drugačije?

28.9.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro bez tople vode stanari Slavonije I

Grad i Brod-plin obavijestili

Uskoro bez tople vode stanari Slavonije I

18.9.2019. | 12:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ulaganje u sebe najbolja je investicija'

Edukacijom do lakšeg zaposlenja

'Ulaganje u sebe najbolja je investicija'

12.9.2019. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :