Politika : EU fondovi

Objavljeno: 5.4.2016. u 11:20
Prikaza: 2896
|
Autor: Igor Mikulić

Apsurdna podjela Hrvatske

Slavonski Brod na raspolaganju ima 31 milijun eura

Slavonski Brod : Slavonski Brod na raspolaganju ima 31 milijun euraSlavonski Brod iz zraka (Ilustracija)(Foto: splavari)

Zbog statističke podjele Hrvatske na dvije NUTS 2 regije - na Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, od 1. siječnja 2013. postoji nevjerojatna i apsurdna situacija da veće državne i potpore iz EU fondova dobivaju investitori koji ulažu u Istri, Splitu i Dubrovniku, koji su u statistički siromašnijoj regiji, nego oni u Slavoniji. A podjela na Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku vrijedit će sigurno do 2020. godine.

Posljedica je to želje bivše vlade da se statističkim krojenjem i prekrajanjem bogati Zagreb spoji sa siromašnom Slavonijom kako bi se omogućilo Zagrebu i razvijenim dijelovima kontinentalne Hrvatske da pod najpovoljnijim uvjetima povlače sredstva iz Europske unije, piše Glas Slavonije.

Gradovi Jadranske Hrvatske na raspolaganju imaju 178,3 milijuna eura, sam Zagreb nešto manje od 92 milijuna, a Slavonija sa svoja dva grada - 75,2 milijuna eura. Od toga Slavonski Brod na raspolaganju ima 31 milijun eura.

Kada se donosila takva podjela, za što je najzaslužniji bio tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, opravdanje je bilo da će se na taj način omogućiti svima u Hrvatskoj, pa i poduzetnicima, lokalnoj samoupravi, udrugama i OPG-ovima u razvijenijim područjima poput Zagreba i sjeverozapadne Hrvatske da koriste novac iz EU fondova po najpovoljnijim uvjetima. Grčić je to obrazlagao riječima kako "novca ima dovoljno za sve, a jedino će se utakmica voditi u tome tko će uspješnije i više novca apsorbirati”. Međutim, nije rekao kako male i siromašne sredine nemaju ni financijske ni kadrovske mogućnosti da se natječu s velikima. Drugim riječima - kakve li pravednosti - doneseni su jednaki uvjeti u kojima se traži ravnopravno natjecanje Zagreba i npr. općine Drenovci!?

Privlačenje investitora

Protiv takve podjele posebice glasni bili su slavonski regionalci - saborski zastupnici HDSSSB-a, ali i zastupnici HDZ-a, sindikati, Zajednica hrvatskih županija, koji su upozoravali da se statističkom podjelom Hrvatske na dvije regije, gdje će zajedno biti najbogatija (Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska) i najsiromašnija područja (Slavonija i Baranja), krivotvore statistički podaci, čime se Hrvatska zapravo ruga samom smislu europske politike regionalnog razvoja i smanjenju ekonomskih razlika među regijama. Iz HUS-a su upozorili kako stapanje sjeverozapadne i slavonske regije ima jasan cilj da se najrazvijenijem Zagrebu i razvijenoj sjeverozapadnoj regiji na teret nerazvijene Slavonije omogući najkvalitetniji pristup fondovima EU.

Da je Slavonija i Baranja jedna NUTS 2 regija, sa svojim BDP-om imala bi indeks razvijenosti ispod 45 posto prosjeka EU 27 te bi njezini mali poduzetnici dobivali veće državne i potpore iz EU fondova, čak do 70 posto nepovratnih sredstava za projekte i investicije, a ne kao sada najviše 45 posto. Za usporedbu, poduzetnici u Jadranskoj Hrvatskoj imaju potpore za deset posto veće nego u Kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno Slavoniji. Slavoniji su time uskraćene mogućnosti da privuče ulagače koji su spremni graditi proizvodne pogone, a to će velika većina učiniti u području gdje su veće potpore. Uostalom tko može reći da, recimo, Pliva ne bi gradila svoje dvije tvornice lijekova u Slavoniji umjesto u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Ili da Agrokor ne bi možda mesnu industriju razvijao u Slavoniji, više nego u Vrbovcu.

Revizija podjele

Predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić kazao nam je kako Hrvatska može promijeniti Nacionalnu klasifikaciju prostornih jedinica za statistiku. To je, u svakom slučaju, politička odluka koju donosi Vlada, a tehnički dio odrađuje Državni zavod za statistiku. Naposljetku, na prijedlog Hrvatske, novu statističku podjelu treba prihvatiti Europska komisija, odnosno Eurostat, a ona bi se primjenjivala u sljedećim financijskim razdobljima EU, odnosno od 2020. do 2027.

O toj pomalo bizarnoj situaciji, da država investitore motivira da ne ulažu u siromašnu Slavoniju i Baranju, nego u Jadransku regiju, pisali smo u našem listu i protekle srijede. Nakon toga smo u dva Vladina ministarstva dobili informacije da se planira revizija hrvatske podjele na statističke regije. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio nam je kako je činjenica da Slavonija sada ima niži intenzitet potpora nego, primjerice, Istra. Panenić je naglasio kako je njegov kolega, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić najavio kako će se revidirati podjela na statističke regije, da bi Slavonija dobila ravnopravniju poziciju. Zaključio je i kako, osim toga, neće biti dovoljno samo imati na raspolaganju sredstva, nego u Slavoniji treba mnogo raditi da se poveća kapacitet privlačenja tog novca iz EU fondova.

Iz Tolušićeva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kojemu smo poslali upit hoće li se mijenjati statistička podjela zemlje, dobili smo odgovor kako Ministarstvo razmatra takvu mogućnost.

Ravnomjeran razvoj

- Ministar Tolušić već je u prvom tjednu svog mandata naglasio da će se zauzimati za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija. Tomu svjedoče i njegovi učestali sastanci sa svim ključnim akterima regionalne politike i razvoja. Također, na ministrovu inicijativu konačno je uspostavljena i Baza projekata, kao osnovni alat za učinkovito upravljanje regionalnim razvojem i veću apsorpciju EU sredstava. Baza projekata sadržava sve ključne podatke o projektima regionalnoga razvoja, od faze projektne ideje pa sve do provedbe. Njezina je svrha da se na jednom mjestu sjedine svi razvojni projekti koji su u planu i provedbi da bi se integracijom s drugim sustavima i analizom stanja u pripremi optimizirala apsorpcija sredstava u dužem razdoblju te pratilo i potpomagalo lokalnu zajednicu u pripremi projekata koji imaju potencijal za sufinanciranje iz EU, odnosno iz drugih izvora sufinanciranja. Ministarstvo trenutno razmatra sve mogućnosti koje će pridonijeti ravnomjernom razvoju hrvatskih regija te će sukladno s tim donijeti odluku o mogućoj izmjeni statističkih regija - navodi se u odgovoru Tolušićeva ministarstva. Valja dodati kako Tolušić, kao bivši virovitičko-podravski župan, dobro poznaje nelogičnu statističku podjelum zemlje.

Velikim gradovima 345 milijuna eura
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Poziv za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), definiran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. te Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Riječ je o pozivu za koji su prihvatljivi prijavitelji sedam najvećih urbanih centara u Republici Hrvatskoj, odnosno gradovi koji imaju više od 50 tisuća stanovnika - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula. Ukupan iznos koji će moći podijeliti veliki gradovi premašuje 345 milijuna eura (253,4 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50 milijuna iz Kohezijskog fonda i 42 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda). Prema raspodjeli (indikativne alokacije), Zagreb na raspolaganju ima 91,9, Split 62,8, Rijeka 49,6, Zadar 35,3 i Pula 30,6, a Osijek 44,1 i Slavonski Brod 31 milijun eura. Dakle, gradovi Jadranske Hrvatske na raspolaganju imaju 178,3 milijuna eura, sam Zagreb nešto manje od 92 milijuna, a Slavonija sa svoja dva grada - 75,2 milijuna eura.
Indeks razvijenosti županija 2012.
Virovitičko-podravska 5,56
Brodsko-posavska 18,43
Vukovarsko-srijemska 18,73
Požeško-slavonska 33,81
Osječko-baranjska 46,07
Dubrovačko-neretvanska 120,84
Zagrebačka 124,23
Primorsko-goranska 139,21
Istarska 156,80
Grad Zagreb 186,44

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : I energetskom obnovom do ušteda

Zamjena dotrajalih toplovoda

I energetskom obnovom do ušteda

24.7.2019. | 8:00
U sezoni kada nema grijanja, potrošnja tople vode pojedinačno predstavlja najveći izdatak za energiju jednog kućanstva, bez obzira na to koji se energent koristi. Učinkovita priprema i korištenje tople vode, stoga, može znatno utjecati na smanjenje ukupnih troškova za energiju u
U sezoni kada nema grijanja, potrošnja tople vode pojedinačno predstavlja najveći izdatak za energiju jednog kućanstva, bez obzira na to koji se energent koristi. Učinkovita priprema i korištenje tople vode, stoga, može znatno utjecati na smanjenje ukupnih troškova za energiju u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Strojevi stigli u Tvrđavu nakon 4 godine mukotrpnog rada

Dug je put do europskog novca

Strojevi stigli u Tvrđavu nakon 4 godine mukotrpnog rada

12.7.2019. | 15:00
Mada se povlačenje europskih sredstava promatraču-laiku nerijetko čini jednostavnim, oni koji su uključeni u tu borbu, za svaku lipu koju namjeravaju iskoristiti za ostvarenje svoje ideje, moraju se itekako dobro namučiti.
Mada se povlačenje europskih sredstava promatraču-laiku nerijetko čini jednostavnim, oni koji su uključeni u tu borbu, za svaku lipu koju namjeravaju iskoristiti za ostvarenje svoje ideje, moraju se itekako dobro namučiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za turistički 'boom' povezali Slavoniju i Vojvodinu

Slavonija nudi 'brda i doline'

Za turistički 'boom' povezali Slavoniju i Vojvodinu

12.7.2019. | 13:20
Mladi su umovi smislili nepogrešivi recept za uspjeh turizma u svim slavonskim županijama. Njihova je ideja bezrezervno ujedinjenje proizvođača i ponuditelja usluga, zaboravljanje na ego i promociju isključivo svog brenda te sudjelovanje u kreiranju jedinstvenog ugođaja za turist
Mladi su umovi smislili nepogrešivi recept za uspjeh turizma u svim slavonskim županijama. Njihova je ideja bezrezervno ujedinjenje proizvođača i ponuditelja usluga, zaboravljanje na ego i promociju isključivo svog brenda te sudjelovanje u kreiranju jedinstvenog ugođaja za turist
SBplus.hr, Slavonski Brod : U zadnje 2 godine brodska kućanstva bez grijanja 377 sati

Zašto je nužna potpuna obnova sustava?

U zadnje 2 godine brodska kućanstva bez grijanja 377 sati

5.7.2019. | 19:00
S obzirom na to da je distributer prema zakonskim propisima koji reguliraju obavljanje energetskih djelatnosti dužan svojim kupcima osigurati sigurnu i pouzdanu isporuku toplinske energije te da energent koji su većina kotlovnica koristile više nije mogao ispunjavati kriterije ve
S obzirom na to da je distributer prema zakonskim propisima koji reguliraju obavljanje energetskih djelatnosti dužan svojim kupcima osigurati sigurnu i pouzdanu isporuku toplinske energije te da energent koji su većina kotlovnica koristile više nije mogao ispunjavati kriterije ve
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kupujemo vlastiti prostor za širenje poslovanja'

Nakon edukacija Razvojne agencije:

'Kupujemo vlastiti prostor za širenje poslovanja'

4.7.2019. | 20:20
„Prije nismo razmišljali o kupovini vlastitog poslovnog prostora jer za to nismo imali sredstva. Međutim, potaknuti novim informacijama koje smo dobili od Razvojne agencije, odlučili smo se za to kako bismo mogli proširiti poslovanje i otvoriti nova radna mjesta. Prijavili smo s
„Prije nismo razmišljali o kupovini vlastitog poslovnog prostora jer za to nismo imali sredstva. Međutim, potaknuti novim informacijama koje smo dobili od Razvojne agencije, odlučili smo se za to kako bismo mogli proširiti poslovanje i otvoriti nova radna mjesta. Prijavili smo s
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 'društveno poduzeće' vraća se većina njegovih prihoda

Uz zapošljavanje ranjivih skupina

U 'društveno poduzeće' vraća se većina njegovih prihoda

4.7.2019. | 16:30
'Osnovna razlika između društvenog poduzetništva i ovog 'običnog' na koje su ljudi kod nas naviknuli je u tome da se većina prihoda vraća u samo poduzeće te se ono samo bavi temama koje su od značaja za čitavo društvo, primjerice za okoliš i brine o najranjivijim skupinama.'
'Osnovna razlika između društvenog poduzetništva i ovog 'običnog' na koje su ljudi kod nas naviknuli je u tome da se većina prihoda vraća u samo poduzeće te se ono samo bavi temama koje su od značaja za čitavo društvo, primjerice za okoliš i brine o najranjivijim skupinama.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nakon svega što smo naučili, krećemo u kampanju'

Polaznici Crowdfunding akademije:

'Nakon svega što smo naučili, krećemo u kampanju'

3.7.2019. | 20:00
'U ovu kampanju ulazimo kao jedan mladi, entuzijastičan i inovativan tim koji ne misli odustati dok ne napravi promjene od kojih će koristi imati cijela zajednica. Svatko na svoj način.'
'U ovu kampanju ulazimo kao jedan mladi, entuzijastičan i inovativan tim koji ne misli odustati dok ne napravi promjene od kojih će koristi imati cijela zajednica. Svatko na svoj način.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je potrebno za poduzetnički uspjeh?

Sudionica brojnih radionica otkriva:

Što je potrebno za poduzetnički uspjeh?

3.7.2019. | 16:30
Vjerovali u anđele ili ne, poslovni je 'vjetar u leđa' mladim poduzetnicima koji su tek na 'startu' svog profesionalnog puta, itekako potreban i koristan. U realiziranju njihove ideje najviše im mogu pomoći iskusniji ulagači. S jednim takvim poslovnim anđelom susrela se i Izabela
Vjerovali u anđele ili ne, poslovni je 'vjetar u leđa' mladim poduzetnicima koji su tek na 'startu' svog profesionalnog puta, itekako potreban i koristan. U realiziranju njihove ideje najviše im mogu pomoći iskusniji ulagači. S jednim takvim poslovnim anđelom susrela se i Izabela
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na dan, tjedan ili mjesec Brođani mogu unajmiti ovaj prostor

Pogledajte uređen prostor u 'Milovićki'

Na dan, tjedan ili mjesec Brođani mogu unajmiti ovaj prostor

2.7.2019. | 22:00
Dnevni paket koji, primjerice, mogu koristiti oni koji inače ne trebaju ured za svoje poslovanje, ali im je on bitan za taj jedan poseban dan zbog neke konkretne poslovne situacije, dostupan je po cijeni od 62,50 kune. Tjedni je paket 375 kuna, mjesečni 1250, a polumjesečni 750.
Dnevni paket koji, primjerice, mogu koristiti oni koji inače ne trebaju ured za svoje poslovanje, ali im je on bitan za taj jedan poseban dan zbog neke konkretne poslovne situacije, dostupan je po cijeni od 62,50 kune. Tjedni je paket 375 kuna, mjesečni 1250, a polumjesečni 750.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon velikog interesa, još novih aktivnosti za Brođane

Novi niz radionica za mlade poduzetnike

Nakon velikog interesa, još novih aktivnosti za Brođane

2.7.2019. | 16:40
Kako odrediti pravu cijenu te izbjeći onu prenisku ili previsoku, koje su isplate neoporezive, što je 'cost-benefit' analiza i još puno toga, moći će naučiti mladi poduzetnici ili oni koji to tek žele postati.
Kako odrediti pravu cijenu te izbjeći onu prenisku ili previsoku, koje su isplate neoporezive, što je 'cost-benefit' analiza i još puno toga, moći će naučiti mladi poduzetnici ili oni koji to tek žele postati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poziv na prijavu produkcija/programa

Kulturni centar mladih

Poziv na prijavu produkcija/programa

19.6.2019. | 11:20
Projekt „Kulturni centar mladih - Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar)" u vrijednosti 2.497.628,64 kn sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.122.984,34 kn, a iz proračuna Republike Hrvatske izdvojeno je 3
Projekt „Kulturni centar mladih - Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar)" u vrijednosti 2.497.628,64 kn sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.122.984,34 kn, a iz proračuna Republike Hrvatske izdvojeno je 3
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadnji dan prijava za sudjelovanje u besplatnim radionicama

Radionice za poduzetnike

Zadnji dan prijava za sudjelovanje u besplatnim radionicama

18.6.2019. | 16:30
Projekt Challenge IT educirao je dosad 44 polaznika za 3D modeliranje, izradu Web i Android aplikacija kao i Web dizanj što je rezultiralo zaposlenjem šest polaznika u slavonskobrodskom IT sektoru, a dva su polaznika uz mentorstvo predavača Tomislava Prebega započeli izradu vlast
Projekt Challenge IT educirao je dosad 44 polaznika za 3D modeliranje, izradu Web i Android aplikacija kao i Web dizanj što je rezultiralo zaposlenjem šest polaznika u slavonskobrodskom IT sektoru, a dva su polaznika uz mentorstvo predavača Tomislava Prebega započeli izradu vlast
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javni poziv za ispunjavanje ankete

KULcentar

Javni poziv za ispunjavanje ankete

14.6.2019. | 18:00
Anketa je u potpunosti anonimna, a dobiveni rezultati koristit će se u svrhu provedbe projekta „Kulturni centar mladih – Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar)“.
Anketa je u potpunosti anonimna, a dobiveni rezultati koristit će se u svrhu provedbe projekta „Kulturni centar mladih – Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar)“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stanovnici dva naselja bez tople vode će biti tjednima

Kreće projekt zamjene toplovoda

Stanovnici dva naselja bez tople vode će biti tjednima

10.6.2019. | 22:00
Zbog tehničke nemogućnosti drugačije izvedbe radova za trajanja projekta dva najveća slavonskobrodska naselja bit će bez tople vode ukupno devet tjedana. Jedno naselje pet, a drugo četiri tjedna. No, nakon toga opskrba će biti sigurnija i povoljnija.
Zbog tehničke nemogućnosti drugačije izvedbe radova za trajanja projekta dva najveća slavonskobrodska naselja bit će bez tople vode ukupno devet tjedana. Jedno naselje pet, a drugo četiri tjedna. No, nakon toga opskrba će biti sigurnija i povoljnija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bez znanja jezika i bez vozačke nitko vas neće zaposliti'

Anđeljka Šumanovac

"Bez znanja jezika i bez vozačke nitko vas neće zaposliti'

31.5.2019. | 16:30
- Kako engleski jezik već znam, odlučila sam ovaj puta naučiti i njemački. Moj izbor ovaj puta su bili jezici iz prostog razloga što vjerujem kako čovjek vrijedi onoliko koliko jezika zna. Danas ste, zapravo bez znanja jezika i bez vozačke dozvole na tržištu rada nekonkurentni -
- Kako engleski jezik već znam, odlučila sam ovaj puta naučiti i njemački. Moj izbor ovaj puta su bili jezici iz prostog razloga što vjerujem kako čovjek vrijedi onoliko koliko jezika zna. Danas ste, zapravo bez znanja jezika i bez vozačke dozvole na tržištu rada nekonkurentni -
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nabavili uređaj vrijedan 70 tisuća eura

Jedini u ovom dijelu zemlje

Nabavili uređaj vrijedan 70 tisuća eura

30.5.2019. | 18:00
Zahvaljujući projektu prekogranične suradnje nabavljen je vrhunski uređaj vrijedan 70 tisuća eura zahvaljujući kojem je moguće utvrditi je li zemlja na kojoj se planira saditi i uzgajati voće i povrće zagađena teškim metalima.
Zahvaljujući projektu prekogranične suradnje nabavljen je vrhunski uređaj vrijedan 70 tisuća eura zahvaljujući kojem je moguće utvrditi je li zemlja na kojoj se planira saditi i uzgajati voće i povrće zagađena teškim metalima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Veleučilište kao dio edukacijske EU obitelji

STEM Eco&Energetics

Brodsko Veleučilište kao dio edukacijske EU obitelji

23.5.2019. | 14:00
"Samim tim što pružamo mogućnost studiranja na engleskom jeziku pokazujemo da pratimo suvremene trendove obrazovanja, prilagođavamo se standardima Europske unije i uklapamo se u jednu edukacijsku europsku obitelj. Tako potičemo studente da razvijaju svoju međunarodnu komunikaciju
"Samim tim što pružamo mogućnost studiranja na engleskom jeziku pokazujemo da pratimo suvremene trendove obrazovanja, prilagođavamo se standardima Europske unije i uklapamo se u jednu edukacijsku europsku obitelj. Tako potičemo studente da razvijaju svoju međunarodnu komunikaciju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su njihove 'uši'

Projekt vrijedan 668 tisuća kuna

Oni su njihove 'uši'

16.5.2019. | 22:00
Dunja je tumač znakovnog jezika u brodsko-posvskoj Udruzi gluhih i nagluhih. Novim projektom će posao dugogodišnjeg tumača znakovnog jezika biti znatno olakšan jer će s članovima Udruge raditi i novi tumači koji će preuzeti poslove individualnih potreba kako bi korisnici zadržali
Dunja je tumač znakovnog jezika u brodsko-posvskoj Udruzi gluhih i nagluhih. Novim projektom će posao dugogodišnjeg tumača znakovnog jezika biti znatno olakšan jer će s članovima Udruge raditi i novi tumači koji će preuzeti poslove individualnih potreba kako bi korisnici zadržali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brojnim aktivnostima pozivaju na glasovanje

Brodski učenici neumorni u animiranju

Brojnim aktivnostima pozivaju na glasovanje

14.5.2019. | 8:10
U školi su ponosni jer će imati čast predstaviti sebe, grad, županiju i državu na europskome nivou, a ta čast pripala je tek rijetkima – na natječaj za dodjelu Europske nagrade za mlade „Karlo Veliki“ Europskoga parlamenta i Zaklade međunarodne nagrade „Karlo Veliki” prijavljeno
U školi su ponosni jer će imati čast predstaviti sebe, grad, županiju i državu na europskome nivou, a ta čast pripala je tek rijetkima – na natječaj za dodjelu Europske nagrade za mlade „Karlo Veliki“ Europskoga parlamenta i Zaklade međunarodne nagrade „Karlo Veliki” prijavljeno
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske gimnazijalke još jednom među nagrađenima

Aktivne Europljanke

Brodske gimnazijalke još jednom među nagrađenima

11.5.2019. | 12:15
Između 627 radova pristiglih sa svih strana Hrvatske, čak dva nagrađena stigla su iz slavonskobrodske Gimnazije.
Između 627 radova pristiglih sa svih strana Hrvatske, čak dva nagrađena stigla su iz slavonskobrodske Gimnazije.