Politika : EU fondovi

Objavljeno: 5.4.2016. u 11:20
Prikaza: 3191
|
Autor: Igor Mikulić

Apsurdna podjela Hrvatske

Slavonski Brod na raspolaganju ima 31 milijun eura

Slavonski Brod : Slavonski Brod na raspolaganju ima 31 milijun euraSlavonski Brod iz zraka (Ilustracija)(Foto: splavari)

Zbog statističke podjele Hrvatske na dvije NUTS 2 regije - na Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, od 1. siječnja 2013. postoji nevjerojatna i apsurdna situacija da veće državne i potpore iz EU fondova dobivaju investitori koji ulažu u Istri, Splitu i Dubrovniku, koji su u statistički siromašnijoj regiji, nego oni u Slavoniji. A podjela na Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku vrijedit će sigurno do 2020. godine.

Posljedica je to želje bivše vlade da se statističkim krojenjem i prekrajanjem bogati Zagreb spoji sa siromašnom Slavonijom kako bi se omogućilo Zagrebu i razvijenim dijelovima kontinentalne Hrvatske da pod najpovoljnijim uvjetima povlače sredstva iz Europske unije, piše Glas Slavonije.

Gradovi Jadranske Hrvatske na raspolaganju imaju 178,3 milijuna eura, sam Zagreb nešto manje od 92 milijuna, a Slavonija sa svoja dva grada - 75,2 milijuna eura. Od toga Slavonski Brod na raspolaganju ima 31 milijun eura.

Kada se donosila takva podjela, za što je najzaslužniji bio tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, opravdanje je bilo da će se na taj način omogućiti svima u Hrvatskoj, pa i poduzetnicima, lokalnoj samoupravi, udrugama i OPG-ovima u razvijenijim područjima poput Zagreba i sjeverozapadne Hrvatske da koriste novac iz EU fondova po najpovoljnijim uvjetima. Grčić je to obrazlagao riječima kako "novca ima dovoljno za sve, a jedino će se utakmica voditi u tome tko će uspješnije i više novca apsorbirati”. Međutim, nije rekao kako male i siromašne sredine nemaju ni financijske ni kadrovske mogućnosti da se natječu s velikima. Drugim riječima - kakve li pravednosti - doneseni su jednaki uvjeti u kojima se traži ravnopravno natjecanje Zagreba i npr. općine Drenovci!?

Privlačenje investitora

Protiv takve podjele posebice glasni bili su slavonski regionalci - saborski zastupnici HDSSSB-a, ali i zastupnici HDZ-a, sindikati, Zajednica hrvatskih županija, koji su upozoravali da se statističkom podjelom Hrvatske na dvije regije, gdje će zajedno biti najbogatija (Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska) i najsiromašnija područja (Slavonija i Baranja), krivotvore statistički podaci, čime se Hrvatska zapravo ruga samom smislu europske politike regionalnog razvoja i smanjenju ekonomskih razlika među regijama. Iz HUS-a su upozorili kako stapanje sjeverozapadne i slavonske regije ima jasan cilj da se najrazvijenijem Zagrebu i razvijenoj sjeverozapadnoj regiji na teret nerazvijene Slavonije omogući najkvalitetniji pristup fondovima EU.

Da je Slavonija i Baranja jedna NUTS 2 regija, sa svojim BDP-om imala bi indeks razvijenosti ispod 45 posto prosjeka EU 27 te bi njezini mali poduzetnici dobivali veće državne i potpore iz EU fondova, čak do 70 posto nepovratnih sredstava za projekte i investicije, a ne kao sada najviše 45 posto. Za usporedbu, poduzetnici u Jadranskoj Hrvatskoj imaju potpore za deset posto veće nego u Kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno Slavoniji. Slavoniji su time uskraćene mogućnosti da privuče ulagače koji su spremni graditi proizvodne pogone, a to će velika većina učiniti u području gdje su veće potpore. Uostalom tko može reći da, recimo, Pliva ne bi gradila svoje dvije tvornice lijekova u Slavoniji umjesto u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Ili da Agrokor ne bi možda mesnu industriju razvijao u Slavoniji, više nego u Vrbovcu.

Revizija podjele

Predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić kazao nam je kako Hrvatska može promijeniti Nacionalnu klasifikaciju prostornih jedinica za statistiku. To je, u svakom slučaju, politička odluka koju donosi Vlada, a tehnički dio odrađuje Državni zavod za statistiku. Naposljetku, na prijedlog Hrvatske, novu statističku podjelu treba prihvatiti Europska komisija, odnosno Eurostat, a ona bi se primjenjivala u sljedećim financijskim razdobljima EU, odnosno od 2020. do 2027.

O toj pomalo bizarnoj situaciji, da država investitore motivira da ne ulažu u siromašnu Slavoniju i Baranju, nego u Jadransku regiju, pisali smo u našem listu i protekle srijede. Nakon toga smo u dva Vladina ministarstva dobili informacije da se planira revizija hrvatske podjele na statističke regije. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio nam je kako je činjenica da Slavonija sada ima niži intenzitet potpora nego, primjerice, Istra. Panenić je naglasio kako je njegov kolega, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić najavio kako će se revidirati podjela na statističke regije, da bi Slavonija dobila ravnopravniju poziciju. Zaključio je i kako, osim toga, neće biti dovoljno samo imati na raspolaganju sredstva, nego u Slavoniji treba mnogo raditi da se poveća kapacitet privlačenja tog novca iz EU fondova.

Iz Tolušićeva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kojemu smo poslali upit hoće li se mijenjati statistička podjela zemlje, dobili smo odgovor kako Ministarstvo razmatra takvu mogućnost.

Ravnomjeran razvoj

- Ministar Tolušić već je u prvom tjednu svog mandata naglasio da će se zauzimati za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija. Tomu svjedoče i njegovi učestali sastanci sa svim ključnim akterima regionalne politike i razvoja. Također, na ministrovu inicijativu konačno je uspostavljena i Baza projekata, kao osnovni alat za učinkovito upravljanje regionalnim razvojem i veću apsorpciju EU sredstava. Baza projekata sadržava sve ključne podatke o projektima regionalnoga razvoja, od faze projektne ideje pa sve do provedbe. Njezina je svrha da se na jednom mjestu sjedine svi razvojni projekti koji su u planu i provedbi da bi se integracijom s drugim sustavima i analizom stanja u pripremi optimizirala apsorpcija sredstava u dužem razdoblju te pratilo i potpomagalo lokalnu zajednicu u pripremi projekata koji imaju potencijal za sufinanciranje iz EU, odnosno iz drugih izvora sufinanciranja. Ministarstvo trenutno razmatra sve mogućnosti koje će pridonijeti ravnomjernom razvoju hrvatskih regija te će sukladno s tim donijeti odluku o mogućoj izmjeni statističkih regija - navodi se u odgovoru Tolušićeva ministarstva. Valja dodati kako Tolušić, kao bivši virovitičko-podravski župan, dobro poznaje nelogičnu statističku podjelum zemlje.

Velikim gradovima 345 milijuna eura
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Poziv za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), definiran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. te Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Riječ je o pozivu za koji su prihvatljivi prijavitelji sedam najvećih urbanih centara u Republici Hrvatskoj, odnosno gradovi koji imaju više od 50 tisuća stanovnika - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula. Ukupan iznos koji će moći podijeliti veliki gradovi premašuje 345 milijuna eura (253,4 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50 milijuna iz Kohezijskog fonda i 42 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda). Prema raspodjeli (indikativne alokacije), Zagreb na raspolaganju ima 91,9, Split 62,8, Rijeka 49,6, Zadar 35,3 i Pula 30,6, a Osijek 44,1 i Slavonski Brod 31 milijun eura. Dakle, gradovi Jadranske Hrvatske na raspolaganju imaju 178,3 milijuna eura, sam Zagreb nešto manje od 92 milijuna, a Slavonija sa svoja dva grada - 75,2 milijuna eura.
Indeks razvijenosti županija 2012.
Virovitičko-podravska 5,56
Brodsko-posavska 18,43
Vukovarsko-srijemska 18,73
Požeško-slavonska 33,81
Osječko-baranjska 46,07
Dubrovačko-neretvanska 120,84
Zagrebačka 124,23
Primorsko-goranska 139,21
Istarska 156,80
Grad Zagreb 186,44

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

Nema odmora na brodskom Veleučilištu

Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

8.7.2020. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko sve ima pravo na financijsku pomoć pri obnovi kuće?

Građani sami snose 40 posto troškova

Tko sve ima pravo na financijsku pomoć pri obnovi kuće?

26.6.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za obnovu moraju čekati neka bolja vremena

Brojne oštećene slavonskobrodske zgrade

Za obnovu moraju čekati neka bolja vremena

29.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi

Brodsko Veleučilište s partnerima

Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi

12.3.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod-plin smanjio emisiju CO2 za 2.500 tona godišnje

Višemilijunskim ulaganjima

Brod-plin smanjio emisiju CO2 za 2.500 tona godišnje

12.2.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica će u 2020. dobiti prilaz za osobe s invaliditetom

Na glavnom ulazu stare zgrade

Bolnica će u 2020. dobiti prilaz za osobe s invaliditetom

3.2.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svoje će mišljenje o prometu, osim građana, dati niz tijela

Dug postupak donošenja važnog Plana

Svoje će mišljenje o prometu, osim građana, dati niz tijela

20.1.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Industrijsko srce Slavonije treba biti u Slavonskom Brodu'

Uspostava regionalnog Centra

'Industrijsko srce Slavonije treba biti u Slavonskom Brodu'

15.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani bi trebali dojaviti problematična prometna mjesta

Za poboljšanje prometnih 'žila kucavica'

Građani bi trebali dojaviti problematična prometna mjesta

22.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog tih će kolegija studenti na tržištu rada vrijediti više

Dvogodišnja internacionalizacija

Zbog tih će kolegija studenti na tržištu rada vrijediti više

21.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto u Domu, brodska djeca žive u obiteljskom okruženju

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Umjesto u Domu, brodska djeca žive u obiteljskom okruženju

18.12.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nova oprema i uvjeti smanjiti liste čekanja?

'Kraći put do zdravlja'

Hoće li nova oprema i uvjeti smanjiti liste čekanja?

11.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo što je odrađeno u drugoj polovici 2019.

Gradilište trenutno pod vodom

Provjerili smo što je odrađeno u drugoj polovici 2019.

2.12.2019. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I brodski aerodrom iskoristiv u prometnoj renesansi grada

Dojavite problematične točke grada

I brodski aerodrom iskoristiv u prometnoj renesansi grada

26.11.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kuća tambure - Slavonska notna bajka' - infrastruktura

Iz brodske Tvrđave

'Kuća tambure - Slavonska notna bajka' - infrastruktura

15.11.2019. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra grijanje i topla voda za sve stanare brodskog naselja

Radovi se bliže kraju

Sutra grijanje i topla voda za sve stanare brodskog naselja

10.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio stanara toplu vodu dobit će već sutra

Zbog ranije stopirane isporuke

Dio stanara toplu vodu dobit će već sutra

3.10.2019. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li zamjena toplovoda mogla biti provedena drugačije?

Zatražili smo odgovore

Je li zamjena toplovoda mogla biti provedena drugačije?

28.9.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :