Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 27.2.2019. u 16:10
Prikaza: 2435
|
Autor: Željka Gavranović

Mnogi misle da su neuki

U najboljoj životnoj dobi, branitelji gurnuti postrance

Slavonski Brod : U najboljoj životnoj dobi, branitelji gurnuti postranceIlustracija(Foto: Darko Janković)

Činjenica je kako su prijevremenim mirovinama ušutkani mnogi branitelji i stavljeni na stranu gdje nikomu neće smetati. Nezaposleni u godinama koje su im profesionalno trebale biti najaktivnije i najuspješnije, mnogi od njih zatvorili su se u sebe, a svjedoci smo kako u Brodsko-posavskoj županiji gotovo ne prođe mjesec da branitelji na vječni počinak ne isprate nekog od svojih suboraca i hrvatskih vitezova.

SLAVONSKI BROD - Iako mnogi, poput bivšeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, smatraju kako su Hrvatsku branili oni s „manje škole i iz siromašnijih obitelji, dok su elita i bogati ostali u uredima i na sveučilištima", novi podatci koje donosi dnevno.hr, pokazuju kako hrvatski branitelji nisu imali niže obrazovanje u odnosu na opću populaciju.

Naime, od 419.922 hrvatska branitelja koji su se izjasnili u posljednjem Popisu stanovništva, višu i visoku stručnu spremu imalo je njih 14,5 posto dok je taj postotak u općoj populaciji veći tek za 2,9.

Srednjoškolsko obrazovanje ima ili je imalo 67,5 posto hrvatskih branitelja, što je za 16,7 posto više u odnosu na cjelokupnu populaciju. Samo osnovnu školu imalo je 15,8 posto hrvatskih branitelja, dok je na razini države taj postotak čak 19,8. Bez završene osnovne škole bilo je tek 2,1 posto hrvatskih branitelja, a u općoj populaciji osoba bez ikakvog formalnog obrazovanja ima čak 11,8 posto.

Prema podatcima Ministarstva hrvatskih branitelja danas je najveći dio hrvatskih branitelja u najboljoj i najproduktivnijoj životnoj dobi od 45 do 55 godina života.

S obzirom na sve navedeno, mnogi se pitaju gdje su ti sposobni, obrazovani branitelji u naponu snage te zašto upravo oni nisu na vodećim pozicijama, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

- Tko je eutanazirao hrvatske branitelje od bavljenja javnim poslovima u interesu Republike Hrvatske? Zašto su ti sposobni hrvatski sinovi dopustili da ih se eutanazira? Hoće li hrvatski branitelji smoći hrabrosti, probuditi se i otvoriti oči, riješiti se eutanazije u koju su ih smjestile elite i bogati koji su za vrijeme Domovinskog rata ostali u uredima i na sveučilištima, ili će trajno ostati eutanazirani od sudjelovanja u političkom, gospodarskom i svakom drugom obliku društvenog angažmana. - upitao je Tomislav Čolak, predsjednik šibensko-kninske podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, želeći saznati gdje su branitelji-intelektualci.

Činjenica je kako su prijevremenim mirovinama ušutkani mnogi branitelji i stavljeni na stranu gdje nikomu neće smetati. Nezaposleni u godinama koje su im profesionalno trebale biti najaktivnije i najuspješnije, mnogi od njih zatvorili su se u sebe, a svjedoci smo kako u Brodsko-posavskoj županiji gotovo ne prođe mjesec da branitelji na vječni počinak ne isprate nekog od svojih suboraca i hrvatskih vitezova. Možda bi mnogi od njih imali razlog više za živjeti da su imali posao dostojan čovjeka te da su smjeli i mogli utjecati da država ide u boljem smjeru, umjesto da su prepušteni teškim ratnim sjećanjima.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 28.2.2019. | 7:37

1

Dajte ljudi konačno shvatite da Srbija više nije prijetnja nikome niti je ikada bila!!!! Problem RH je svaka vlada od osnutka države, Hdz-ovci pokrali pola države, Sdp svaka prava poukidao, a vi se borite sa srbima!!! Činjenica je da je puno, previše branitelja te dok se ne naprave prave braniteljske liste neće braniteljima biti dobro. Puno imate udruga, koordinacija udruga. Dajte se već jednom ujedinite kao što jeste kada je trebalo i spasite malog hrvatskog čovjeka u ovoj bari!!!!!
bara

bara

Komentirano: 28.2.2019. | 7:30

2

Svaka ti čast Markić ova ti je u sridu. Ovi što su oteli radna mjesta braniteljima navijali su da ih što više izgine i da im ostane velika srbija da mogu i dalje lizati srbe po nečemu nebili ih zadržali za svoje sluge.
Taubek

Taubek

Komentirano: 27.2.2019. | 22:45

3

@markic dobro si rekao.
Markic

Markic

Komentirano: 27.2.2019. | 22:27

4

Koliko je meni poznato, u mirovinu po osnovi sudjelovanja u domovinskom ratu su otišli uglavnom branitelji koji imaju status invalida, dok većina branitelja po svim tim famoznim zakonima neka gotovo nikakva prava ili ima ona koja su u praksi neostvariva! U državi se stvorila gotovo bih mogao reći, određena vrsta psihoze kako branitelji imaju nekakva neograničana prava! Evo npr. dragovoljac domovinskog rata sa 1000 dana borbenog sektora, nije ranjavan, imao je pravo na uvoz automobila bez carine, no većina to pravo nije ostvarila jer nije imala novaca za automobil, a kada su ratni profiteri pokupovali svoj vozni park, to pravo je ukinuto! Nemaju besplatnu participaciju prilikom liječenja i većinu lijekova kupuju! Jedino efektivno što su mogli iskoristiti su bili udjeli u braniteljskom fondu, a to je otprilike iznosilo za 1000 dana rata, oko 14-15000 kuna i to je to, što bi bilo 15 kn po danu rata u borbenom sektoru. HRVI su ostvarili daleko više materijalnih i nematerijalnih prava, ali stavlja ih se u isti koš s ostalim braniteljima, koji nisu ostvarili ništa, no u konačnici se manipulira tim pravima, pa ispada kako su svi na teretu države, što naravno nisu! Uglavnom, ogromna većina branitelja je ratovala i u međuvremenu "popušila" posao, tako da su se nakon rata snalazili tko kako zna i umije! Vrlo lako je provjerljiv podatak koliko je branitelja u mirovini po osnovi rata, a izenenadit će vas činjenica da je daleko više partizana i četnika u "penziji", nego hrvatskih branitelja u mirovini i to je sve kod nas normalno! Poserem se na to normalno!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 27.2.2019. | 22:24

5

Naslov je činjenica koja govori sama za sebe a zašto je tako dva su osnovna razloga: kroz pljačkašku pretvorbu i privatizaciju država je braniteljima uništila njihova radna mjesta pa se osjećala obaveznom na neki način pobrinuti se za njih. Drugi razlog je čista računica jer braniteljska populacija je jedina predstavljala opasnost od eventualnog narodnog bunta pa su ih na taj način eliminirali. Ipak, branitelji nisu smjeli šutjeti jer nismo se borili za to da samo nama i vladajućima bude dobro nego svima i u tom smislu smo izgubili obraz.
gardista91

gardista91

Komentirano: 27.2.2019. | 21:17

6

joso 87 slijedom logike i tvojim brojnih komentara predpostavljam da si Mario Galović.Molim te ovu temu ne komentiraj Niti ti,niti tata niste bili u domovinskom ratu.Zato šuti.Iako znam da je to nemoguće.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 27.2.2019. | 18:06

7

Kad se već igramo statistikom, valja reći i kako Država nije umirovila više od desetak posto hrvatskih branitelja (ovo se odnosi samo na one hrvatske branitelje koji su u invalidsku mirovinu otišli isključivo po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ili u postotku većem od 50 % po istom zakonu).

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prošlo je 29 godina od prvog postrojavanja u Podcrkavlju

Sjećanje na poseban dan

Prošlo je 29 godina od prvog postrojavanja u Podcrkavlju

28.6.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moja je Melita gore, na nebu.'

Mali križ-velika žrtva

'Moja je Melita gore, na nebu.'

13.6.2020. | 13:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najveći pojedinačni masovni zločin nad malim običnim ljudima

Knjiga "Briševački mučenici"

Najveći pojedinačni masovni zločin nad malim običnim ljudima

11.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska, ali ni Brod, ih zaboraviti neće

29. obljetnica 'Kobri'

Hrvatska, ali ni Brod, ih zaboraviti neće

10.6.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuća na Jelasu i dalje stoji kao podsjetnik na tragediju

Ta je nedjelja za grad bila najteža

Kuća na Jelasu i dalje stoji kao podsjetnik na tragediju

3.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odali dužnu počast svim svojim suborcima

29 godina od osnutka

Odali dužnu počast svim svojim suborcima

29.4.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih više od 400 izgubilo je živote

Obilježena 28. obljetnica 101. BBB

Njih više od 400 izgubilo je živote

3.3.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : S brodskim će braniteljima raditi fizioterapeuti i maseri

Za rehabilitaciju još nije kasno

S brodskim će braniteljima raditi fizioterapeuti i maseri

3.3.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanje na stradavanje Brođana u Kašiću

Prošlo je 27 godina

Sjećanje na stradavanje Brođana u Kašiću

1.2.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poseban je dan za sve pripadnike brodske 157. brigade

Večeras misa zadušnica

Poseban je dan za sve pripadnike brodske 157. brigade

18.12.2019. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Poginuli u mislima i srcima”

Brođani i u Škabrnji

"Poginuli u mislima i srcima”

19.11.2019. | 7:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani su paljenjem lampiona odali počast gradu-heroju

Kao svake godine dosad

Brođani su paljenjem lampiona odali počast gradu-heroju

18.11.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Zajedno u ratu, zajedno u miru“

12. Moto karavana

"Zajedno u ratu, zajedno u miru“

17.11.2019. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisjetili se onih čiji su životi utkani u temelje Hrvatske

Povodom Dana neovisnosti

Prisjetili se onih čiji su životi utkani u temelje Hrvatske

7.10.2019. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Položeno petsto upaljenih lampiona uz gradsku šetnicu

U znak sjećanja na poginule branitelje

Položeno petsto upaljenih lampiona uz gradsku šetnicu

6.10.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : (I) članovi brodske HVIDR-e prozvali 'sijača mržnje'

Medijima poslali zajedničko priopćenje

(I) članovi brodske HVIDR-e prozvali 'sijača mržnje'

23.9.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Narod koji zaboravi svoju povijest nema budućnosti"

Lijepo ih je bilo vidjeti zajedno

"Narod koji zaboravi svoju povijest nema budućnosti"

14.9.2019. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :