Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 27.2.2019. u 16:10
Prikaza: 1971
|
Autor: Željka Gavranović

Mnogi misle da su neuki

U najboljoj životnoj dobi, branitelji gurnuti postrance

Slavonski Brod : U najboljoj životnoj dobi, branitelji gurnuti postranceIlustracija(Foto: Darko Janković)

Činjenica je kako su prijevremenim mirovinama ušutkani mnogi branitelji i stavljeni na stranu gdje nikomu neće smetati. Nezaposleni u godinama koje su im profesionalno trebale biti najaktivnije i najuspješnije, mnogi od njih zatvorili su se u sebe, a svjedoci smo kako u Brodsko-posavskoj županiji gotovo ne prođe mjesec da branitelji na vječni počinak ne isprate nekog od svojih suboraca i hrvatskih vitezova.

SLAVONSKI BROD - Iako mnogi, poput bivšeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, smatraju kako su Hrvatsku branili oni s „manje škole i iz siromašnijih obitelji, dok su elita i bogati ostali u uredima i na sveučilištima", novi podatci koje donosi dnevno.hr, pokazuju kako hrvatski branitelji nisu imali niže obrazovanje u odnosu na opću populaciju.

Naime, od 419.922 hrvatska branitelja koji su se izjasnili u posljednjem Popisu stanovništva, višu i visoku stručnu spremu imalo je njih 14,5 posto dok je taj postotak u općoj populaciji veći tek za 2,9.

Srednjoškolsko obrazovanje ima ili je imalo 67,5 posto hrvatskih branitelja, što je za 16,7 posto više u odnosu na cjelokupnu populaciju. Samo osnovnu školu imalo je 15,8 posto hrvatskih branitelja, dok je na razini države taj postotak čak 19,8. Bez završene osnovne škole bilo je tek 2,1 posto hrvatskih branitelja, a u općoj populaciji osoba bez ikakvog formalnog obrazovanja ima čak 11,8 posto.

Prema podatcima Ministarstva hrvatskih branitelja danas je najveći dio hrvatskih branitelja u najboljoj i najproduktivnijoj životnoj dobi od 45 do 55 godina života.

S obzirom na sve navedeno, mnogi se pitaju gdje su ti sposobni, obrazovani branitelji u naponu snage te zašto upravo oni nisu na vodećim pozicijama, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

- Tko je eutanazirao hrvatske branitelje od bavljenja javnim poslovima u interesu Republike Hrvatske? Zašto su ti sposobni hrvatski sinovi dopustili da ih se eutanazira? Hoće li hrvatski branitelji smoći hrabrosti, probuditi se i otvoriti oči, riješiti se eutanazije u koju su ih smjestile elite i bogati koji su za vrijeme Domovinskog rata ostali u uredima i na sveučilištima, ili će trajno ostati eutanazirani od sudjelovanja u političkom, gospodarskom i svakom drugom obliku društvenog angažmana. - upitao je Tomislav Čolak, predsjednik šibensko-kninske podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, želeći saznati gdje su branitelji-intelektualci.

Činjenica je kako su prijevremenim mirovinama ušutkani mnogi branitelji i stavljeni na stranu gdje nikomu neće smetati. Nezaposleni u godinama koje su im profesionalno trebale biti najaktivnije i najuspješnije, mnogi od njih zatvorili su se u sebe, a svjedoci smo kako u Brodsko-posavskoj županiji gotovo ne prođe mjesec da branitelji na vječni počinak ne isprate nekog od svojih suboraca i hrvatskih vitezova. Možda bi mnogi od njih imali razlog više za živjeti da su imali posao dostojan čovjeka te da su smjeli i mogli utjecati da država ide u boljem smjeru, umjesto da su prepušteni teškim ratnim sjećanjima.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 28.2.2019. | 7:37

1

Dajte ljudi konačno shvatite da Srbija više nije prijetnja nikome niti je ikada bila!!!! Problem RH je svaka vlada od osnutka države, Hdz-ovci pokrali pola države, Sdp svaka prava poukidao, a vi se borite sa srbima!!! Činjenica je da je puno, previše branitelja te dok se ne naprave prave braniteljske liste neće braniteljima biti dobro. Puno imate udruga, koordinacija udruga. Dajte se već jednom ujedinite kao što jeste kada je trebalo i spasite malog hrvatskog čovjeka u ovoj bari!!!!!
bara

bara

Komentirano: 28.2.2019. | 7:30

2

Svaka ti čast Markić ova ti je u sridu. Ovi što su oteli radna mjesta braniteljima navijali su da ih što više izgine i da im ostane velika srbija da mogu i dalje lizati srbe po nečemu nebili ih zadržali za svoje sluge.
Taubek

Taubek

Komentirano: 27.2.2019. | 22:45

3

@markic dobro si rekao.
Markic

Markic

Komentirano: 27.2.2019. | 22:27

4

Koliko je meni poznato, u mirovinu po osnovi sudjelovanja u domovinskom ratu su otišli uglavnom branitelji koji imaju status invalida, dok većina branitelja po svim tim famoznim zakonima neka gotovo nikakva prava ili ima ona koja su u praksi neostvariva! U državi se stvorila gotovo bih mogao reći, određena vrsta psihoze kako branitelji imaju nekakva neograničana prava! Evo npr. dragovoljac domovinskog rata sa 1000 dana borbenog sektora, nije ranjavan, imao je pravo na uvoz automobila bez carine, no većina to pravo nije ostvarila jer nije imala novaca za automobil, a kada su ratni profiteri pokupovali svoj vozni park, to pravo je ukinuto! Nemaju besplatnu participaciju prilikom liječenja i većinu lijekova kupuju! Jedino efektivno što su mogli iskoristiti su bili udjeli u braniteljskom fondu, a to je otprilike iznosilo za 1000 dana rata, oko 14-15000 kuna i to je to, što bi bilo 15 kn po danu rata u borbenom sektoru. HRVI su ostvarili daleko više materijalnih i nematerijalnih prava, ali stavlja ih se u isti koš s ostalim braniteljima, koji nisu ostvarili ništa, no u konačnici se manipulira tim pravima, pa ispada kako su svi na teretu države, što naravno nisu! Uglavnom, ogromna većina branitelja je ratovala i u međuvremenu "popušila" posao, tako da su se nakon rata snalazili tko kako zna i umije! Vrlo lako je provjerljiv podatak koliko je branitelja u mirovini po osnovi rata, a izenenadit će vas činjenica da je daleko više partizana i četnika u "penziji", nego hrvatskih branitelja u mirovini i to je sve kod nas normalno! Poserem se na to normalno!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 27.2.2019. | 22:24

5

Naslov je činjenica koja govori sama za sebe a zašto je tako dva su osnovna razloga: kroz pljačkašku pretvorbu i privatizaciju država je braniteljima uništila njihova radna mjesta pa se osjećala obaveznom na neki način pobrinuti se za njih. Drugi razlog je čista računica jer braniteljska populacija je jedina predstavljala opasnost od eventualnog narodnog bunta pa su ih na taj način eliminirali. Ipak, branitelji nisu smjeli šutjeti jer nismo se borili za to da samo nama i vladajućima bude dobro nego svima i u tom smislu smo izgubili obraz.
joso87

joso87

Komentirano: 27.2.2019. | 21:26

6

Hahahahaha, a jbt, još kad bih znao tko je taj lik uopće. Možemo na pivo da se uvjeriš, ja nisam isključiv i mogu sa svima razgovarati, za razliku od jugofilnih neoboljševika koji na sva usta promoviraju "toleranciju i različitost", a zapravo žale za jednoumljem i etiketiraju sve svoje neistomišljenike ...
gardista91

gardista91

Komentirano: 27.2.2019. | 21:17

7

joso 87 slijedom logike i tvojim brojnih komentara predpostavljam da si Mario Galović.Molim te ovu temu ne komentiraj Niti ti,niti tata niste bili u domovinskom ratu.Zato šuti.Iako znam da je to nemoguće.
joso87

joso87

Komentirano: 27.2.2019. | 20:50

8

Administrator je izbrisao komentar!
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 27.2.2019. | 18:06

9

Kad se već igramo statistikom, valja reći i kako Država nije umirovila više od desetak posto hrvatskih branitelja (ovo se odnosi samo na one hrvatske branitelje koji su u invalidsku mirovinu otišli isključivo po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ili u postotku većem od 50 % po istom zakonu).

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Narod koji zaboravi svoju povijest nema budućnosti"

Lijepo ih je bilo vidjeti zajedno

"Narod koji zaboravi svoju povijest nema budućnosti"

14.9.2019. | 12:05
Mladi daju nadu da će se uspjeti očuvati sjećanje na te davne i slavne dane u kojima je za Domovinu svoje živote položilo više od 400 branitelja. Njima u čast podignut je spomenik gdje su i danas položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak zahvalnosti za slobodnu Hrvatsku. Ne mož
Mladi daju nadu da će se uspjeti očuvati sjećanje na te davne i slavne dane u kojima je za Domovinu svoje živote položilo više od 400 branitelja. Njima u čast podignut je spomenik gdje su i danas položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak zahvalnosti za slobodnu Hrvatsku. Ne mož
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski branitelji zaslužuju potporu Brođana

I ove godine obilježavaju svoj dan

Hrvatski branitelji zaslužuju potporu Brođana

13.9.2019. | 11:00
No bez obzira koliki mimohod bio te gdje će biti upriličena Svečana akademija jedno je sigurno. Riječ je o događaju koji zaslužuje da bude podržan od strane Brođana kojima su upravo hrvatski branitelji, od kojih je njih više od 400 s područja bivše općine dalo svoje živote, omogu
No bez obzira koliki mimohod bio te gdje će biti upriličena Svečana akademija jedno je sigurno. Riječ je o događaju koji zaslužuje da bude podržan od strane Brođana kojima su upravo hrvatski branitelji, od kojih je njih više od 400 s područja bivše općine dalo svoje živote, omogu
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne želimo da uloga brodske bolnice u ratu bude zanemarena'

Osnovali Udrugu tehničara i sestara DR

'Ne želimo da uloga brodske bolnice u ratu bude zanemarena'

4.9.2019. | 14:25
"Kad smo primijetili da se na znanstvenim kongresima malo govorilo o Domovinskom ratu i brodskoj bolnici, kad smo uočili da se pri spomenu sestrinstva u ratu spominju uglavnom Vukovar, Zagreb, Split i Zadar, kada smo uvidjeli da kroz Hrvatsku udrugu medicinskih sestara ne uspijev
"Kad smo primijetili da se na znanstvenim kongresima malo govorilo o Domovinskom ratu i brodskoj bolnici, kad smo uočili da se pri spomenu sestrinstva u ratu spominju uglavnom Vukovar, Zagreb, Split i Zadar, kada smo uvidjeli da kroz Hrvatsku udrugu medicinskih sestara ne uspijev
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto ove godine središtem grada nema mimohoda branitelja?

Dan branitelja Brodsko-posavske županije

Zašto ove godine središtem grada nema mimohoda branitelja?

29.8.2019. | 15:00
Ono što 'upada u oči' pregledom navedenih događanja programa obilježavanja je da na plakatu ove godine nije najavljen mimohod branitelja, koji je prošlih godina išao od Male crkve, Ulicom Petra Krešimira IV preko Korza do Spomenika Hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića
Ono što 'upada u oči' pregledom navedenih događanja programa obilježavanja je da na plakatu ove godine nije najavljen mimohod branitelja, koji je prošlih godina išao od Male crkve, Ulicom Petra Krešimira IV preko Korza do Spomenika Hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji sudionik: 'Mlađima prepuštam nastavak tradicije'

Uspjeli i ove godine - stigli su na cilj

Najstariji sudionik: 'Mlađima prepuštam nastavak tradicije'

10.8.2019. | 12:30
Nastavljena je tradicija duga već desetljeće. Jučer je za slavonskobrodske bicikliste završio put dug više od tisuću kilometara.
Nastavljena je tradicija duga već desetljeće. Jučer je za slavonskobrodske bicikliste završio put dug više od tisuću kilometara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Makarsku stižu večeras

Dan uoči dovršetka maratona

U Makarsku stižu večeras

8.8.2019. | 12:00
Sedmodnevno putovanje kraju će privesti sutra, 9. kolovoza, kada će oko podneva stići u Dubrovnik na most „dr. Franjo Tuđman".
Sedmodnevno putovanje kraju će privesti sutra, 9. kolovoza, kada će oko podneva stići u Dubrovnik na most „dr. Franjo Tuđman".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isplata dividende članovima Fonda hrvatskih branitelja

Za prošlu godinu

Isplata dividende članovima Fonda hrvatskih branitelja

6.8.2019. | 18:15
Isplata dividende za 2018. godinu iz Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji započet će u ponedjeljak, 29. srpnja 2019. godine.
Isplata dividende za 2018. godinu iz Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji započet će u ponedjeljak, 29. srpnja 2019. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobiciklirali do Plitvica

Četvrti dan ultramaratona

Brođani dobiciklirali do Plitvica

6.8.2019. | 10:00
Tridesetak biciklista, dobi od 14 do 74 godine, prosječno dnevno prijeđe 160 kilometara, prolazeći kroz gradove s najvećim stradavanjima tijekom Domovinskog rata. Prije sat vremena zaustavili su se na Plitvicama.
Tridesetak biciklista, dobi od 14 do 74 godine, prosječno dnevno prijeđe 160 kilometara, prolazeći kroz gradove s najvećim stradavanjima tijekom Domovinskog rata. Prije sat vremena zaustavili su se na Plitvicama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Herojskom borbom izborili smo slobodu

24. obljetnica "Oluje"

Herojskom borbom izborili smo slobodu

5.8.2019. | 9:00
"S osobitim se ponosom prisjećamo hrvatske borbe za slobodu, neovisnost i demokraciju uz posebnu zahvalnost i poštovanje prema svim poginulim, nestalim i stradalim braniteljima Domovinskoga rata."
"S osobitim se ponosom prisjećamo hrvatske borbe za slobodu, neovisnost i demokraciju uz posebnu zahvalnost i poštovanje prema svim poginulim, nestalim i stradalim braniteljima Domovinskoga rata."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proslava Oluje uz grah te Pejakovića, Grdovića i Stavrosa

Dan Domovinske zahvalnosti

Proslava Oluje uz grah te Pejakovića, Grdovića i Stavrosa

4.8.2019. | 19:30
Za one koji sutra odlaze na obilježavanje 24. obljetnice Vojno redarstvene akcije Oluja donosimo detaljan program sutrašnjih zbivanja.
Za one koji sutra odlaze na obilježavanje 24. obljetnice Vojno redarstvene akcije Oluja donosimo detaljan program sutrašnjih zbivanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čuvaju sjećanje na branitelje i Domovinski rat

Od Ovčare preko Broda do Dubrovnika

Čuvaju sjećanje na branitelje i Domovinski rat

4.8.2019. | 9:00
S Ovčare je jučer krenuo biciklistički ultramaraton, a jutros je karavana svoj tisuću kilometara dugačak put nastavila iz Slavonskog Broda.
S Ovčare je jučer krenuo biciklistički ultramaraton, a jutros je karavana svoj tisuću kilometara dugačak put nastavila iz Slavonskog Broda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski biciklisti od Vukovara do Dubrovnika za Domovinu

Desetu godinu za redom

Brodski biciklisti od Vukovara do Dubrovnika za Domovinu

2.8.2019. | 13:00
"Želja nam je da svake godine na osebujan način podsjećamo mlađe generacije na herojske dane kada su se hrvatski branitelji upustili u misiju koju su mnogi proglašavali neostvarivom."
"Želja nam je da svake godine na osebujan način podsjećamo mlađe generacije na herojske dane kada su se hrvatski branitelji upustili u misiju koju su mnogi proglašavali neostvarivom."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz predstojeće obljetnice prisjetili se poginulih branitelja

Predstavnici županije, grada, udruga...

Uz predstojeće obljetnice prisjetili se poginulih branitelja

2.8.2019. | 11:30
obilježili Dan pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja prisjetivši se svih onih koji su svoje živote položili na oltar domovine.
obilježili Dan pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja prisjetivši se svih onih koji su svoje živote položili na oltar domovine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odali počast pripadnicima HVO-a

3. bojna 103. derventska brigada

Odali počast pripadnicima HVO-a

26.6.2019. | 16:35
Zbog ratnih razaranja 90-ih godina stanovnici Modrana bili su primorani napustiti svoje domove, a velik broj njih ostao je živjeti upravo u Slavonskom Brodu.
Zbog ratnih razaranja 90-ih godina stanovnici Modrana bili su primorani napustiti svoje domove, a velik broj njih ostao je živjeti upravo u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mi nismo privilegirani, mi smo ljudi koji su stvorili državu

28. obljetnica 3. bojne 3. GBR

Mi nismo privilegirani, mi smo ljudi koji su stvorili državu

12.6.2019. | 16:40
'Ovaj spomenik je spomen na sve žive i poginule pripadnike, ovo je mjesto na kojem se sjećamo svih, baš kao što se sjećamo i trenutaka koje smo zajedno proveli.'
'Ovaj spomenik je spomen na sve žive i poginule pripadnike, ovo je mjesto na kojem se sjećamo svih, baš kao što se sjećamo i trenutaka koje smo zajedno proveli.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pet do 12 za očuvanje sjećanja na Domovinski rat

Frano Piplović predsjednik nove Udruge

Pet do 12 za očuvanje sjećanja na Domovinski rat

6.6.2019. | 14:10
"Možda će se postaviti pitanje čemu još jedna udruga s tematikom Domovinskog rata? Ne ulazeći u razloge osnutka i djelovanja ostalih udruga, mislimo da jedna razdrobljenost udruga vezanih uz tematiku Domovinskog rata ne doprinosi kvaliteti memoriranja onoga što se zbilo prije 30-
"Možda će se postaviti pitanje čemu još jedna udruga s tematikom Domovinskog rata? Ne ulazeći u razloge osnutka i djelovanja ostalih udruga, mislimo da jedna razdrobljenost udruga vezanih uz tematiku Domovinskog rata ne doprinosi kvaliteti memoriranja onoga što se zbilo prije 30-
SBplus.hr, Slavonski Brod : I roditelji poginule djece ostarili su čekajući svoja prava

Bijele ruže za najveće heroje rata

I roditelji poginule djece ostarili su čekajući svoja prava

25.5.2019. | 13:40
Roditelji koji su bili u najljepšim godinama svog života kada su ostali bez djece, sada su već ostarjeli, a svoja prava zbog civilnih stradanja i dalje nisu ostvarili. Iz cijele Lijepe Naše, okupili su se danas pred simbolom velike žrtve svojih mališana - nedovršene slagalice na
Roditelji koji su bili u najljepšim godinama svog života kada su ostali bez djece, sada su već ostarjeli, a svoja prava zbog civilnih stradanja i dalje nisu ostvarili. Iz cijele Lijepe Naše, okupili su se danas pred simbolom velike žrtve svojih mališana - nedovršene slagalice na
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto neki ne poštuju volju pripadnika 3. GBR KUNE?

Je li možda SBplus napravio grešku?

Zašto neki ne poštuju volju pripadnika 3. GBR KUNE?

13.5.2019. | 22:00
Tko to čini i zašto? Je li možda Udruga koja je inicirala gradnju spomenika promijenila stav? Jesmo li mi možda, nenamjerno, zbog eventualno krivo shvaćene izjave, krivo izvijestili javnost?
Tko to čini i zašto? Je li možda Udruga koja je inicirala gradnju spomenika promijenila stav? Jesmo li mi možda, nenamjerno, zbog eventualno krivo shvaćene izjave, krivo izvijestili javnost?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Smrt ju je prekinula u igri, prije trećeg rođendana'

Teška sjećanja majke:

'Smrt ju je prekinula u igri, prije trećeg rođendana'

3.5.2019. | 13:30
„Umrla je igrajući se“, „Nikad si neću oprostiti što sam je ostavila na dvorištu“, „Poginuo je sa šogorom dok su išli pokupiti snahu iz rodilišta“, „Granata se stvorila niotkuda, bilo mu je tek 23“, „Poginula je u sedmoj godini života, u hodniku svoje kuće.“… svake godine u Slavo
„Umrla je igrajući se“, „Nikad si neću oprostiti što sam je ostavila na dvorištu“, „Poginuo je sa šogorom dok su išli pokupiti snahu iz rodilišta“, „Granata se stvorila niotkuda, bilo mu je tek 23“, „Poginula je u sedmoj godini života, u hodniku svoje kuće.“… svake godine u Slavo
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Doprinos i žrtve postrojbi iz Slavonije su zanemarene'

Otkriven spomenik 3. gardijskoj brigadi

'Doprinos i žrtve postrojbi iz Slavonije su zanemarene'

29.4.2019. | 17:00
- Dajte mladima posao, a nama poštovanje da žrtva 384 branitelja ove brigade ne bude uzaludna. Pustite Šokca i Posavljaka da živi. Mi ne tražimo puno. Samo nas pustite da radimo i stvaramo - kazao je, uz ostalo, general pukovnik Kruljac, na svečanoj akademiji održanoj u Glazbenoj
- Dajte mladima posao, a nama poštovanje da žrtva 384 branitelja ove brigade ne bude uzaludna. Pustite Šokca i Posavljaka da živi. Mi ne tražimo puno. Samo nas pustite da radimo i stvaramo - kazao je, uz ostalo, general pukovnik Kruljac, na svečanoj akademiji održanoj u Glazbenoj