Politika

Objavljeno: 21.7.2018. u 15:30
Prikaza: 5014
|
Autor: Ž.G.

Gradska vijećnica Slavica Lemaić

Brani Vladu i Čermaka sotonizirajući Dusparu

Slavonski Brod : Brani Vladu i Čermaka sotonizirajući DusparuSlavica Lemaić(Foto: Ž.G./SBplus)

'Građani ogorčeno reagiraju na najavu vlasnika Croduxa da će podnijeti kaznenu prijavu protiv gradonačelnika i Grada Slavonskog Broda jer ne znaju zašto to namjerava učiniti.'

Nakon jučer održane medijske konferencije, gradska vijećnica Slavica Lemaić lokalnim je medijima proslijedila tekst naslova 'Zašto nitko neće biti kažnjen za kontaminiranje uzoraka brodske vode?' koji prenosimo u cijelosti, kao i dvije poveznice koje ona naziva dokaznim materijalom za 'ono o čemu je govorila'. Prva vodi do članka objavljenog na portalu vecernji.hr, a druga do objave na službenoj internetskoj stranici Grada Slavonskog Broda.

Zbog afere sa zagađenjem vode, direktor brodskog Vodovoda, gradonačelnik i ja, podnijeli smo kaznene prijave brodskom Županijskom državnom odvjetništvu koje je iste odbacilo jer smatra da u konkretnom slučaju nisu ostvarena obilježja kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti. Iz javno objavljenog Rješenja vidljivo je da je do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno te da je do kontaminacije došlo u nekoj od faza uzorkovanja vode. Iz sadržaja Rješenja nismo doznali tko su krivci za kontaminiranje uzoraka vode, a ni konkretno objašnjenje kako je došlo do kontaminiranja uzoraka vode. Ne znamo jesu li krivci radnici brodskog Vodovoda ili Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Zbog svega navedenoga javlja se sumnja da istraga nije provedena do kraja i da se istina pokušava sakriti od građana kako bi se nekoga zaštitilo od kaznenog progona. Iz komentara na društvenim mrežama vidljivo je da građani optužuju tvrtku Crodux zbog vremenskog podudaranja zagađenja tla u Slobodnici s kontaminiranjem uzoraka brodske vode iako je provedenom istragom dokazano da tvrtka Crodux nije krivac za zagađenje vode u Slavonskom Brodu. Postavlja se pitanje zašto nitko neće biti kažnjen za kontaminiranje uzoraka brodske vode?

Ovakvi rezultati provedene istrage potpuno narušavaju ionako krhko povjerenje građana u državne institucije. Ne možemo graditi povjerenje građana u državne institucije ako nema odgovornosti. Društvo u kojem nema odgovornosti osuđeno je na propast. Budući da građani ne znaju punu istinu o kontaminiranju uzoraka vode otvoren je široki prostor za širenje dezinformacija i iskorištavanje ovog slučaja za osobne interese političara što smo mogli vidjeti i jučer u emisiji Direkt na RTL televiziji.

Afera sa zagađenjem vode u Slavonskom Brodu ne smije ostati nerazjašnjena kako nam se ovakav slučaj više nikada ne bi ponovio. Pozivam Županijsko državno odvjetništvo da javno objavi iscrpno objašnjenje zašto su odbačene podnesene kaznene prijave, kako je došlo do kontaminiranja uzoraka vode te tko su počinitelji. Zbog važnosti ovog slučaja Županijsko državno odvjetništvo dužno je građanima objasniti da ne može pokrenuti kazneni progon protiv počinitelja ako nisu ostvarena obilježja kaznenog djela. Mnogi građani to ne razumiju pa zato sumnjaju u rezultate provedene istrage.

Građani ogorčeno reagiraju na najavu vlasnika Croduxa da će podnijeti kaznenu prijavu protiv gradonačelnika i Grada Slavonskog Broda jer ne znaju zašto to namjerava učiniti. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 29. lipnja 2018. postavila sam pitanje gradonačelniku zašto je javno objavio da je podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa, a u kaznenoj prijavi nije naveo protiv koga je podnosi. Upozorila sam i da Gradu Slavonskom Brodu zbog toga prijeti plaćanje odštete Croduxu. Gradonačelnik se iz te neugodne situacije pokušao izvući lažima tvrdeći da nije optužio Crodux i da nigdje nije prozivao Crodux. Internet je pun dokaza da je gradonačelnik lagao. Na službenim Internet stranicama Grada Slavonskog Broda 31.3.2018,. godine javno je objavljena vijest da je Grad Slavonski Brod podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa plina i njegovih izvođača radova te nadležnog Plinacra. Iz sadržaja te kaznene prijave vidljivo je da Grad Slavonski Brod ni na koji način nije dokazao da je zagađenje vode posljedica zagađenja tla u Slobodnici. U kaznenoj prijavi nije navedeno protiv koga se podnosi iako je gradonačelnik javno tvrdio da je podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa. Cilj te objave bilo je obmanjivanje Brođana i skupljanje političkih bodova. Gradonačelnik je istoga dana Hini izjavio citiram:"Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa. Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo zagađenje." Te gradonačelnikove izjave objavio je čitavi niz hrvatskih medija. Gradonačelnik je optužio Crodux bez ikakvih dokaza, a sad se iščuđava najavi Croduxove tužbe. Bude li Grad Slavonski Brod morao platiti veliku odštetu tražit ću od gradonačelnika da snosi odgovornost. Dio građana kritizirao me zato što nisam podržala gradonačelnika u svaljivanju krivnje na Crodux prilikom gostovanja u emisiji Otvoreno na HRT-u jer nisam htjela nikoga optuživati bez dokaza. Vrijeme je pokazalo da je sve što sam govorila bilo istina pa i moja tvrdnja da su samo uzorci vode bili kontaminirani. Odgovorno bavljenje politikom zahtijeva da se građanima uvijek govori istina pa čak i onda kad se zbog toga gube simpatije javnosti i glasača.

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Apokalipso

Apokalipso

Komentirano: 22.7.2018. | 22:38

1

Kad smo kod bambusa.....tko bambusa dotićnu?
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 22.7.2018. | 19:30

2

jamnica je u nekom drugom kontekstu , nema veze
Stipe

Stipe

Komentirano: 22.7.2018. | 19:19

3

Znate onaj vic - pitanje: Zašto žene vole ratne profitere? Pa zbog njihove mudrosti :)
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 22.7.2018. | 18:45

4

Ovo pitanje koje sam postavio juriSB postavljam svim hadezenjarama...Želim čuti da li volite svoj grad, ili ga volite samo i jedino radi proračuna kojim bi željeli "upravljati"?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 22.7.2018. | 18:41

5

juraSB@ . da li ti je bilo drago kada Brod, zahvaljujući gradonačelniku Mirku Duspari, nije morao isplatiti lopove koji su htjeli opljačkati grad, u slučaju Korčula?
juraSB

juraSB

Komentirano: 22.7.2018. | 15:33

6

Ivomarkic super da znaš računati jer nam ti budeš dao i za izračun koliko grad bude morao platiti za ovo i Lidl ako nas stvarno tuže.....
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 22.7.2018. | 15:02

7

Lijepo piše Hedl:..."Za nešto što se dogodilo slučajno, čemu se, dakle, ne zna uzrok, nitko ne može biti kriv. To je barem jasno." Neki HDZ "stručnjaci"-komentatori izgleda nisu zadovoljni odlukom ŽDO. Ali nije niti gradonačelnik Duspara...ma dobro, nije zadovoljna ni pozicija, kao i opozicija...naročito opozicija (čitaj HDZ) jer ne mogu do vlasti u gradu. A nadali su se. Zapamtite, Duspara je samo na slučaju Korčula zaradio 2590 svojih mjesečnih plaća. A to je, preračunato u godine, 215 slijedećih godina. Može dobiti kredit od građana kad god poželi. Idu pomalo novi izbori, na kojima će opet pobijediti. Neka pati kome smeta...
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 22.7.2018. | 14:58

8

blade, gospođa pije jamnicu ma gdje god bila
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 22.7.2018. | 13:18

9

Tahvar@... de molim te, objasni i nama koji su to glupi komentari koje daje markic. Što nije istinito? Što je pogrešno rečeno? I mi ostali bi htjeli skužiti tvoj način razmišljanja...
staribrod

staribrod

Komentirano: 22.7.2018. | 13:12

10

Ajd jednom stavite samo tekst sa konferencije bez slike Slavice L. Zanima me koliko će ljudi pročitati i komentirati. Ili jednostavno, stavite sliku "ilustraciju" nekakvoga bauštelca.

Broj komentara: 27

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zar ste baš na njima morali štedjeti?

Režu troškove zbog koronavirusa

Zar ste baš na njima morali štedjeti?

9.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju su izbori

Ne zaboravite

U nedjelju su izbori

4.5.2019. | 22:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brođanin sam, ali kao ministar, sve regije gledam jednako'

Ministar Marić u rodnom gradu

'Brođanin sam, ali kao ministar, sve regije gledam jednako'

10.12.2018. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolinda je danas dosegnula vrhunac ljigave patetike

Nastavak predizborne kampanje

Kolinda je danas dosegnula vrhunac ljigave patetike

11.10.2018. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više je navijačkih nego prazničkih zastava

Kako Brođani slave državni praznik

Više je navijačkih nego prazničkih zastava

22.6.2018. | 11:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan slavlja početka antifašističke borbe u Hrvatskoj

Čestite Grada i Županije

Dan slavlja početka antifašističke borbe u Hrvatskoj

22.6.2018. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljena analiza proračuna i reorganizacija osnovnih škola

Nove teme, nove rasprave

Najavljena analiza proračuna i reorganizacija osnovnih škola

20.6.2018. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pirotehničari u Brod donijeli posljednju pronađenu minu

Završili čišćenje brodske županije

Pirotehničari u Brod donijeli posljednju pronađenu minu

11.6.2018. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani isprobali udobne saborske fotelje

Zabavno iskustvo

Brođani isprobali udobne saborske fotelje

6.6.2018. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ministar uživa naše nemjerljivo i bezgranično povjerenje'

Brodske udruge iz Domovinskog rata

'Ministar uživa naše nemjerljivo i bezgranično povjerenje'

4.6.2018. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin glasovao za 'Lopovsku kastu Borg'

Većina nezainteresirana za glasovanje

Brođanin glasovao za 'Lopovsku kastu Borg'

20.5.2018. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi brodski roditelji zadovoljni novom mjerom Grada

U domove devet obitelji stigla oprema

Mladi brodski roditelji zadovoljni novom mjerom Grada

27.4.2018. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izbori za nove članove brodskih mjesnih odbora

Dežurstvo izbornog povjerenstva

Izbori za nove članove brodskih mjesnih odbora

27.4.2018. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovana vršiteljica dužnosti predsjednika Općinskog suda

Neočekivan izbor u Slavonskom Brodu

Imenovana vršiteljica dužnosti predsjednika Općinskog suda

10.4.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara opet pisao Plenkoviću

Vlada trenutno nema vremena za Brod

Duspara opet pisao Plenkoviću

29.3.2018. | 16:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udruga bosanskih Hrvata želi ojačati djelovanje u BPŽ

Županov susret s predstavnicima Prstena

Udruga bosanskih Hrvata želi ojačati djelovanje u BPŽ

27.3.2018. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rode li drugo dijete, ono s invaliditetom država 'briše'

Roditeljska borba vraćena na početak

Rode li drugo dijete, ono s invaliditetom država 'briše'

26.3.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji ispunjavaju uvjete bježat će u mirovinu

Nek' se spašava tko može

Oni koji ispunjavaju uvjete bježat će u mirovinu

16.3.2018. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Žene u Hrvatskoj i dalje žive u 'muškom svijetu'

Potpis Županije za ravnopravnost spolova

Žene u Hrvatskoj i dalje žive u 'muškom svijetu'

8.3.2018. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :