Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 28.10.2020. u 17:30
Prikaza: 1275
|
Autor: SBplus

Siguran posao nakon fakulteta

Ulaganje u znanje ima smisla samo ako je ukorak s vremenom

Kroz pet dana intenzivnog programa koji je uključivao gotovo 70 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, 1800 studenata svih godina i smjerova FOI-ja imalo je prilike upoznati se s predstavnicima čak 36 partnerskih poduzeća FOI-ja.

Iako je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, u svrhu informiranja (budućih) studenata sa slavonskobrodskog područja, na portalu SBplus imao namjeru objaviti sponzorirani (plaćeni) sadržaj, mi ga objavljujemo bez naknade jer smatramo kako šalje poruku i slavonskobrodskom Sveučilištu koje je ove godine preuzelo titulu najmlađeg u državi. Od FOI-ja, pak, može preuzeti program jer rade na obrazovanju kadrova uistinu potrebnih tržištu rada, a ne na 'gomilanju' kadrova kojih je ionako previše. Tekst FOI-ja u cijelosti je moguće pročitati u nastavku. 

Pri odabiru životnog puta, a posebice u kriznim vremenima, mladi često postavljaju pitanje isplativosti fakultetskog obrazovanja - hoću li pronaći radno mjesto nakon završetka studija?

Na nacionalnoj i europskoj razini već je godinama prepoznata potreba za mladim stručnjacima u području IKT-a. Obrazovanje za budućnost znači ulagati u znanje koje prati korak s vremenom, omogućuje prilagodbu tržištu rada i razmišljanje izvan okvira, a toga su itekako svjesni na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Velika potražnja za studentima s naprednim informatičkim vještinama ili za onima koji, pak, studiraju u interdisciplinarnom području kombinirajući znanja iz informatike i ekonomije, osigurava posao studentima FOI-ja, no studentima je iznimno važno da tijekom obrazovanja shvate koji je njihov pravi potencijal i u kojem smjeru će krenuti, kako bi jednog dana zaista bili stručnjaci u svom području rada.

- Studenti Fakulteta organizacije i informatike (FOI) imaju odlična tehnička znanja, no ono što treba posebno istaknuti jest njihova sposobnost prepoznavanja promjena na tržištu, njihovih reakcija i osobne prilagodbe za ono što slijedi u njihovim karijerama – istaknuli su poslodavci, sudionici 9. Tjedna karijera koji se od 19. do 23. listopada održao, gotovo u cijelosti online, na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

U pet dana na Tjednu karijera sudjelovalo 1800 studenata

Kroz pet dana intenzivnog programa koji je uključivao gotovo 70 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, 1800 studenata svih godina i smjerova FOI-ja imalo je prilike upoznati se s predstavnicima čak 36 partnerskih poduzeća FOI-ja.

- FOI već godinama njeguje sinergijski odnos sa poslodavcima koje vidimo kao naše partnere u obrazovnom procesu. Želimo naše studente pripremiti za promjene koje ih čekaju u budućnosti, dati im širinu zbog koje će lakše rješavati probleme s kojima se susretnu i razvijati karijeru u željenom smjeru. – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

FOI ima više od 500 sporazuma o suradnji sa tvrtkama u Hrvatskoj, čime omogućuje svojim studentima provedbu obavezne stručne prakse za sve studente diplomskih studija, od kojih se njih gotovo 80 posto i zaposli u poduzećima u kojima su praksu obavili.

- Studentima želimo omogućiti da budu usklađeni s trendovima na tržištu rada, stoga smo, u suradnji s poslodavcima, uveli obaveznu praksu i na preddiplomskom sveučilišnom studiju te modele učenja kroz rad kroz koje studenti povezuju i primjenjuju stečena akademska znanja na projektima zadanima od poslodavaca u sklopu redovne nastave. Praksa u obliku job shadowinga studentima omogućuje da upoznaju radnu sredinu, zadatke i radna mjesta i otvara mogućnost rada na završnim/diplomskim temama, čime već u ranoj fazi obrazovnog procesa mogu donijeti osvještenije odabire daljnjeg karijernog razvoja – pojasnila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Karijerni 'špancir' – individualni razgovori s poslodavcima

Kako upoznati poslodavca i predstaviti mu se često je prepreka s kojom se susreću mnogi mladi. Na FOI-ju od 2012. godine djeluje Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) koji provodi pažljivo osmišljene aktivnosti za studente poput posjeta poduzećima, savjetovanja, karijernih i akademskih radionica i natjecanja za povezivanje studenata sa poslodavcima.

S ponosom ističu kako je Tjedan karijera jedan od najvećih karijernih događanja za studente u Hrvatskoj koji će se sljedeće godine održati po jubilarni, deseti put. 

- Tjedan karijera omogućuje našim studentima da upoznaju i ostvare kontakt sa svojim budućim poslodavcima. Uz stručne panel rasprave i radionice, naša posebnost je Karijerni špancir, individualni razgovori 1 na 1, kroz koji potičemo studente da razgovaraju s poslodavcima o temama koje ih zanimaju – stručnoj praksi, mogućnostima zaposlenja, stipendijama i sl. Studente dodatno pripremamo i educiramo prije Tjedna karijera i Karijernog špancira kroz posebno prilagođene karijerne aktivnosti koje organizira CPSRK. Želimo osamostaliti naše studente da prepoznaju svoju vrijednost i budu spremni komunicirati s poslodavcima. Ove godine preko 300 studenata iskoristilo je priliku i osobno porazgovaralo s poslodavcima – ističe doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra i napominje kako CPSRK nastavlja s provedbom aktivnosti za studente u nastavku akademske godine.

Tehnologije se mijenjaju, ističu poslodavci, no razumijevanje procesa vještina je koja se stječe na fakultetu i koja omogućuje prilagodbu karijernog puta. FOI -jevi studenti u razvoju karijere mogu računati na razvijenu institucionalnu podršku i već za vrijeme studija kreirati put.

- Biti FOI-jevac znači misliti na svoju budućnost! Dođi, pridruži nam se i sljedeće godine doživi jubilarni 10. Tjedan karijera kao jedan od nas - poručuju iz FOI-ja.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  mladen0791

  mladen0791

  Komentirano: 28.10.2020. | 17:48

  1

  i predstavnici IT tvrtki iz Slavonskog Broda te grad Slavonski Brod također su bili zastupljeni na sajmu karijera na FOI. Udruga Connect IT je u suradnji sa gradom i IT tvrtkama predstavila potencijale Slavonskog Broda. Kad već spominjete sajam, nek se zna da smo i mi Brođani bili tamo. Mladen

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koji su scenariji prostornog razvoja urbanog područja Broda?

  Rad mladog Brođanina će pokazati

  Koji su scenariji prostornog razvoja urbanog područja Broda?

  30.3.2021. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi krug natječaja za zapošljavanje na brodskom Sveučilištu

  Nakon kupovine novih objekata

  Novi krug natječaja za zapošljavanje na brodskom Sveučilištu

  16.3.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li s magnolijom procvasti i brodsko Sveučilište?

  Na 4 godine 'zauzeta' rektorska pozicija

  Hoće li s magnolijom procvasti i brodsko Sveučilište?

  12.3.2021. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rektor se uhvatio lopate

  Radna akcija sa studentima

  Rektor se uhvatio lopate

  10.3.2021. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveučilište s 'Đurom' zaključilo ugovor o kupnji prostora

  U tijeku je realizacija kupoprodaje

  Sveučilište s 'Đurom' zaključilo ugovor o kupnji prostora

  6.3.2021. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši ravnatelj Gradske knjižnice, sada voditelj Sveučilišne

  Dvanaest 'pojačanja' Sveučilištu

  Bivši ravnatelj Gradske knjižnice, sada voditelj Sveučilišne

  27.2.2021. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti više kandidata za rektorsku poziciju?

  Imenovano tročlano Povjerenstvo

  Hoće li biti više kandidata za rektorsku poziciju?

  23.2.2021. | 19:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskom Sveučilištu neće biti 'larpurlartizma'

  Sudjeluju u kreiranju programa

  Na brodskom Sveučilištu neće biti 'larpurlartizma'

  4.2.2021. | 15:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ja odavde ne kanim otići.'

  Neki su otišli a oni se vraćaju i ostaju

  'Ja odavde ne kanim otići.'

  17.1.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupuju prostor za slavonskobrodsko Sveučilište

  Privremeni rektor najavio

  Kupuju prostor za slavonskobrodsko Sveučilište

  13.1.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U novom Vodiču, zaboravili na Sveučilište u vlastitom gradu

  Županija ga objavila na svojoj stranici

  U novom Vodiču, zaboravili na Sveučilište u vlastitom gradu

  13.12.2020. | 9:59
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do deset tisuća kuna stipendije?

  Informacija za studente

  Kako do deset tisuća kuna stipendije?

  1.12.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povijesni trenutak za Sveučilište u Slavonskom Brodu

  Održana konstituirajuća sjednica Senata

  Povijesni trenutak za Sveučilište u Slavonskom Brodu

  22.10.2020. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

  Prof.dr.sc. Ivan Samardžić za SBplus:

  'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

  14.10.2020. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

  Država raspisala natječaj

  Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

  14.10.2020. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je umro?

  Pokušali smo saznati

  Tko je umro?

  6.10.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

  Nakon dvije godine aktivnosti

  Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

  2.10.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

  Sveučilište u Slavonskom Brodu

  Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

  24.9.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

  Mladi Brođani izabrali buduća zanimanja

  Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

  8.9.2020. | 21:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :