Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 6.10.2020. u 21:00
Prikaza: 10057
|
Autor: Željka Gavranović

Pokušali smo saznati

Tko je umro?

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Ne dopustite da vas na korzu šokira velika tamna zastava slična onima kakve inače na različitim institucijama označavaju nečiju smrt.

SLAVONSKI BROD - Crne zastave na zgradama ističu se u trenutcima smrti nekog tko je u tom objektu boravio, radio, živio,… Ivana Brlić Mažuranić, poznatija kao hrvatski Andersen, ovaj je svijet odlučila napustiti 21. rujna 1938. godine. Dakle, to nije razlog tomu što se danas na zgradi Strojarskog fakulteta, odnedavno sastavnice novog Sveučilišta u Slavonskom Brodu, vijorila crna zastava.

Priđete li bliže toj monumentalnoj zgradi na središnjem gradskom Trgu, uočit ćete kako zastava izvješena pokraj one Republike Hrvatske, zapravo, nije crna, ali je prilično tamna - točan opis bio bi 'mračna'. Toliko da smo morali dobro pogledati kako bismo se uvjerili da se na njoj nalazi i službeni grb Sveučilišta - zlatni lik Ivane Brlić Mažuranić.

O tom smo službenom grbu i novom logu Sveučilišta ranije već pisali OVDJE i OVDJE, nakon čega su mnogi javno iskazali negodovanje jer o svemu nije provedena javna rasprava, odnosno, nitko u vezi tog pitanja nije tražio mišljenje šire slavonskobrodske akademske zajednice, a još manje građana. 'Mračnjak' zastava vjerojatno je također rezultat takvog razvoja događaja. I brzine u svemu što se oko novog Sveučilišta moralo riješiti, a nije obavljeno ranije.

Nadamo se, ipak, kako zastava slavonskobrodskog Sveučilišta neće biti zlokobna onoliko koliko danas izgleda te da za tu novoosnovanu visokoobrazovnu ustanovu neće vrijediti „Quod initio vitiosum est, non potest tractu temporis convalescere.". Iliti u slobodnom prijevodu: „Ono što je u začetku nevaljano, ne može to ni protekom vremena postati.".

Podsjetimo, Senat osječkog Sveučilišta, 27. svibnja 2020. godine donio je Odluku o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu te izdvajanju dotadašnjih slavonskobrodskih sastavnica iz Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ivan Samardžić, dosadašnji dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, 25. lipnja 2020. postao je privremeni rektor - drugi po redu na toj funkciji. Izabran je na zatvorenom dijelu 237. sjednice Vlada Andreja Plenkovića (u vrijeme neizvjesnih izbornih rezultata). Prije njega privremeni je rektor gotovo pet godina bio Roberto Lujić, izabran za Vlade Zorana Milanovića, na zatvorenom dijelu 265. sjednice, u studenom 2015. godine (baš pred gubitak izbora u siječnju 2016.).

  Broj komentara: 16

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  UrticaDioica

  UrticaDioica

  Komentirano: 8.10.2020. | 19:45

  1

  Za sve one koji ne znaju latinski, a vjerujem da i od ovih 9 veličanstvenih (doduše osam jer ima duplih uloga prorektora i pročelnika), koje sam večeras spominjao, malo tko zna, dužan sam pojašnjenje i prijevod. Na latinskom sam citirao jednu strofu iz studentske himne Gaudeamus igitur koja govori o ženama. U slobodnom prijevodu kaže: Živile sve žene, nježne, zgodne, mile, neka žive djeve mlade, jer nam one život slade, kao bajne vile. Živjela akademija!
  UrticaDioica

  UrticaDioica

  Komentirano: 8.10.2020. | 19:30

  2

  Samo još jednom da čujemo našeg prorektora Krunoslava što je izjavio oko imena Sveučilišta, odnosa prema ženama::"Davanje značaja ženskoj osobi predstavlja modernu, inkluzivnu, rodnopravednu instituciju i pogled je unaprijed." Na neki način ima i pravo. I nogom u guzicu je korak naprijed. Prava rodnopravedna institucija. Vivant omnes virgines faciles, famosae! Vivant et mulieres, tenerae, amabiles, bonae, laboriosae! Vivat academia!
  UrticaDioica

  UrticaDioica

  Komentirano: 8.10.2020. | 19:12

  3

  Pronašao sam odgovore na postavljena pitanja. Dakle ovako. Imamo rektora, tri prorektora, jednog dekana (strojarski), jednog ravnatelja (dom) i tri pročelnika odsjeka. Sve redom muški. Svih 9 nabrojanih. Evo i vama uvid imenom, prezimenom i funkcijom: https://www.unisb.hr/s/kontakti/2 Što bi s pametnim, sposobnim i vrijednim ženama u ovome gradu. Izgleda ih nema. Sve su u Saboru izgleda kao zastupnice.
  Vertex

  Vertex

  Komentirano: 8.10.2020. | 13:04

  4

  Jedan prigodni vic: pita privremeni rektor svoju trojicu privremenih prorektora - zašto žena ima manja stopala od muskarca? Gledaju se privremeni prorektori, pogađaju i naravno nitko nije pogodio. Kaže njima privremeni rektor: pa to vam je moji privremeni prorektori jedna od onih evolucijskih promjena koja omogućuje ženi da stoji bliže sudoperu (štednjaku itd). Uistinu povikaše privremeni prorektori, kako se samo mi nismo toga dosjetili, a odgovor je bio tako očit. Svaka slučajnost sa stvarnim likovima je namjerna. Ja ba! Nu mene!
  Vertex

  Vertex

  Komentirano: 8.10.2020. | 12:49

  5

  Znači ništa novo u Slavonskom Brodu. I dalje se postavljaju podobni, a ne sposobni. Ja ba! Nu mene!
  Dobar_los_zao

  Dobar_los_zao

  Komentirano: 7.10.2020. | 23:34

  6

  karlom@ samo zato da mirno spavam napraviti ču malu korekciju u slučaju da si i na mene mislio kod ad hominem uvreda jer osobno smatram prljavim i niskim udarcem rugati se nekome na osnovu fizičkiog izgleda. Naravno da mi to nije bila namjera i ne bi da se to krivo shvati, čovjek jednostavno ostavlja takav dojam i to je tako kako je. Da je neandertalac to se podrazumjeva jer ispravan i normalan čovjek ne može biti visokopozicionirana persona u mafijaškoj jazbini zvanoj HDZ.
  shony

  shony

  Komentirano: 7.10.2020. | 18:37

  7

  Karlom bićeš bolje kad izađeš iz privremenovog šupka. Ne znam o kakvim nevažnim odjelima govoriš? Tko ih je ustrojio? Tarzanca kazanca i ekipa, eto ti odgovora. Uživaj na brodskom sveučilištu, živ bio i ti i oni i dao vam Bog snage da ga pozlatite pa da se cjela Hrvatska sleti u Brod na studije pa vam ne ostane 260 mjesta praznih i nakon trećeg roka. Uzdravlje ljudi, živi bili!
  karlom

  karlom

  Komentirano: 7.10.2020. | 16:19

  8

  Očigledno je da su na portalu razočarani što njihovi politički partneri nisu u upravi Sveučilišta, to je i razlog za napade. Na pitanje Tko je umro? Lako je odgovoriti: Umrlo je objektivno novinarstvo. Samardžića napadaju zato što im je poremetio planove o uništenju Strojarskog fakulteta (drugovi su planirali pretvoriti Strojarski fakultet u beznačajni odsjek) i što političkim smutljivcima ne dopušta mutne radnje na Sveučilištu. Radom i zalaganjem dobrih i vrijednih ljudi Sveučilište će rasti i razvijati se na očaj i užas onih koji se bave sitnim politikanstvom , ogovaranjem i vrijeđanjem, jer za druge stvari i nisu sposobni. Naravno na ad hominem uvrede se ne treba osvrtati, jer više govore o onima koji ih pišu, kao i o portalu koji ih dopušta. Sad kad imamo Sveučilište, treba ga podupirati i pomagati, a ne zlokobno zazivati propast (koja se neće dogoditi) samo zato što bi iz političkih razloga htjeli da netko drugi bude „kalif na mjesto kalifa.“
  Dobar_los_zao

  Dobar_los_zao

  Komentirano: 7.10.2020. | 15:10

  9

  Administrator je izbrisao komentar!
  shony

  shony

  Komentirano: 7.10.2020. | 14:44

  10

  Administrator je izbrisao komentar!

  Broj komentara: 16

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ja odavde ne kanim otići.'

  Neki su otišli a oni se vraćaju i ostaju

  'Ja odavde ne kanim otići.'

  17.1.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupuju prostor za slavonskobrodsko Sveučilište

  Privremeni rektor najavio

  Kupuju prostor za slavonskobrodsko Sveučilište

  13.1.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U novom Vodiču, zaboravili na Sveučilište u vlastitom gradu

  Županija ga objavila na svojoj stranici

  U novom Vodiču, zaboravili na Sveučilište u vlastitom gradu

  13.12.2020. | 9:59
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do deset tisuća kuna stipendije?

  Informacija za studente

  Kako do deset tisuća kuna stipendije?

  1.12.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaganje u znanje ima smisla samo ako je ukorak s vremenom

  Siguran posao nakon fakulteta

  Ulaganje u znanje ima smisla samo ako je ukorak s vremenom

  28.10.2020. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povijesni trenutak za Sveučilište u Slavonskom Brodu

  Održana konstituirajuća sjednica Senata

  Povijesni trenutak za Sveučilište u Slavonskom Brodu

  22.10.2020. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

  Prof.dr.sc. Ivan Samardžić za SBplus:

  'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

  14.10.2020. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

  Država raspisala natječaj

  Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

  14.10.2020. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

  Nakon dvije godine aktivnosti

  Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

  2.10.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

  Sveučilište u Slavonskom Brodu

  Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

  24.9.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

  Mladi Brođani izabrali buduća zanimanja

  Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

  8.9.2020. | 21:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti se vraćaju u slavonskobrodski Dom

  Objavljeni konačni rezultati

  Studenti se vraćaju u slavonskobrodski Dom

  29.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Davanje značaja ženi predstavlja modernu instituciju'

  Pokušao razbistriti simboliku novog grba

  'Davanje značaja ženi predstavlja modernu instituciju'

  20.8.2020. | 10:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne želim da ta pitanja podijele naše sugrađane'

  Rektor Samardžić o grbu Sveučilišta:

  'Ne želim da ta pitanja podijele naše sugrađane'

  18.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Biti rektor velika je čast, ali i daleko veća odgovornost'

  Rektor Sveučilišta, dr. sc. I. Samardžić

  'Biti rektor velika je čast, ali i daleko veća odgovornost'

  8.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin Borna Šimić opet zlatni

  Uspjeh koji zavrjeđuje biti zabilježen

  Brođanin Borna Šimić opet zlatni

  2.8.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesenski rok državne mature pred vratima

  U tijeku su prijave

  Jesenski rok državne mature pred vratima

  27.7.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo tko studentima nudi tri tisuće kuna mjesečno

  Krenule prijave za studentske stipendije

  Saznali smo tko studentima nudi tri tisuće kuna mjesečno

  18.7.2020. | 18:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

  Tko će imati tu čast i obvezu?

  Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

  28.5.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :