Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 18.8.2020. u 21:00
Prikaza: 3863
|
Autor: Željka Gavranović

Rektor Samardžić o grbu Sveučilišta:

'Ne želim da ta pitanja podijele naše sugrađane'

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

Slavonskobrodsko Sveučilište moglo bi postati poznato (i) zbog toga što se na njegovom grbu (barem zasad) nalazi žena. I vas pitamo - Ivana kao središte vizualnog identiteta brodskog Sveučilišta - DA ili NE?

SLAVONSKI BROD - Osječki Senat osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu zeleno je svjetlo dao 27. svibnja 2020. godine. Potom je 25. lipnja novim rektorom imenovan Ivan Samardžić, dosadašnji dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, a novo Sveučilište je počelo obavljati djelatnost danom upisa u sudski registar, 3. kolovoza 2020. godine.

Sada ono već ima službenu internetsku stranicu, ali i druge oznake koje imaju i sva druga hrvatska sveučilišta. Kako je dobilo i svoj grb, na kojemu se našla Ivana Brlić-Mažuranić, odlučili smo provjeriti kako je došlo do izbora baš tog dizajna. Odgovor rektora Samardžića za SBplus prenosimo u cijelosti:

„Kod pisanja Privremenog statuta UNISB (Članak 5, grb, žig, pečat i zastava Sveučilišta) trebali smo definirati element koje ima svako sveučilište, pa tako i naše. Da je o tome otvorena javna rasprava prije jedne ili 5 godina od ranijeg gosp. privremenog rektora, zasigurno bismo imali mišljenje naših sugrađana koje bi nam jako puno pomoglo kod izbora grba, žiga, loga, ... , no to se nije dogodilo. Da smo inicirali javnu raspravu nakon moga imenovanja za privremenog rektora, moguće je da do sada ne bismo imali ni Privremeni statut jer bi ta rasprava trajala određeno vrijeme. Napominjem da smo iza Privremenog statuta odradili još jako puno zadataka koji se ne bi mogli odraditi bez privremenog statuta.

U razgovoru i konzultacijama s bliskim suradnicima, osobno sam kao privremeni rektor preuzeo odgovornost da naš grb bude „okrugla oblika", a da u sredini umjesto praznog prostora bude jedna od poznatih osoba vezanih za povijest našeg grada. Sreća je da imamo puno osoba koje bi mogle biti na grbu našeg Sveučilišta, a nezgodno je to što izbor nije ni malo lagan.

U nedostatku vremena, osobno sam predložio da to bude lik Ivane Brlić Mažuranić koja nije rođenjem Brođanka, ali je proslavila naš grad i našu domovinu u cijelom svijetu. Imamo glavni gradski trg koji nosi njeno ime, u našem gradu se održava godišnja manifestacija u spomen na nju, itd. Ako bi netko mene pitao za mišljenje, osobno bih volio da se po njoj zove i naše Sveučilište jer je Ivana Brlić Mažuranić žena koja je prepoznatljiva kao književnica i izvan granica RH, a znamo da, nažalost, rad i trud žena nije uvijek ravnopravno prepoznat-  ne samo kod nas već i u cijelom svijetu.

Na kraćem sastanku u uredu gradonačelnika dr. Mirka Duspare upoznao sam ga kao našeg gradonačelnika s aktivnostima koje poduzimamo oko Sveučilišta te ga informirao da smo na grb stavili lik Ivane Brlić Mažuranić.

Kada se odrade sve aktivnosti vezane uz početak rada i reakreditaciju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, predložit ćemo da se povede javna rasprava i raspiše javni natječaj za ime, logo i sve drugo što treba, a vezano uz Sveučilište u Slavonskom Brodu. Za očekivati je da će to trajati određeno vrijeme i da će biti dosta rasprava i prijedloga. Ne bih volio i ne želim da to podijeli naše sugrađane, ali smatram da za to ima vremena u skorijoj budućnosti. Sveučilište u Osijeku osnovano je 1975., a u teškoj 1990. godini dobilo je ime po biskupu Strossmayeru.

Naziv našeg Sveučilišta je Sveučilište u Slavonskom Brodu i to je statusom javna ustanova čiji je osnivač RH. Odluku o promjeni naziva i sjedišta donosi osnivač, a na prijedlog senata Senata. Kada za te promjene dođe vrijeme, Senat Sveučilišta imat će svoj prijedlog, vjerujem onaj koji će biti prihvatljiv većini naših sugrađana i članova akademske zajednice našeg Sveučilišta.

Od imena i izgleda žiga, loga, zastave i grba Sveučilišta, za mene su puno važnije teme kako osigurati radna mjesta za nove studijske programe što je preduvjet za dobivanje novih studijskih programa, kako osigurati sredstva za infrastrukturu (zgrade) i opremu za laboratorije, kako dobiti kvalitetne ljude za prijavu i provedbu EU projekata, kako se puno jače povezati s gospodarstvom i približiti poslodavce našim studentima, kako izgraditi međunarodnu prepoznatljivost našeg Sveučilišta i na taj način privući puno više studenata, ... Ovo su teme koje nas mogu ujediniti i zajedničkim radom i trudom izgraditi još bolji grad i društvo. Na taj način mladima nudimo budućnost u našem gradu i RH, a onda i mi imamo budućnost. Bez mladih nema budućnosti!

Ovo su jednostavne riječi, ali provesti to u djelo to je ogroman izazov i izazov za koji nemamo na raspolaganju previše vremena. Vjerujem u bolju budućnost naših mladi i trud nas u akademskoj zajednici našeg Sveučilišta usmjeren je prema njihovoj boljoj budućnosti u kojoj će kroz obrazovanje lakše graditi svoju i našu budućnost.

Ivan Samardžić"

Da pred svima uključenima u osnivanje Sveučilišta nije nimalo lak posao, govori i dug popis stvari koje je potrebno obaviti.

- Aktivnosti oko organizacije početka rada UNISB idu vrlo dobrom dinamikom, usprkos činjenici da imamo nevjerojatno puno međusobno povezanih i uvjetovanih aktivnosti, da je vrijeme godišnjih odmora u institucijama i službama koje nam trebaju odobriti neke aktivnosti koje su preduvjet za sljedeće aktivnosti itd. Iako smo na godišnjem odmoru, praktično neki od nas nisu bili na odmoru ni jedan dan. Radimo za naše Sveučilište i naše mlade i to nas ispunjava zadovoljstvom. Imamo poteškoća kod nekih od kojih to nismo očekivali. No, uz pomoć svih dionika u ovom procesu ustrojavanja, očekujemo da ćemo sve uspješno riješiti. - za SBplus prokomentirao je Samardžić.

Konačni vizualni identitet Sveučilišta u Slavonskom Brodu, dakle, možda će se još mijenjati. Čitatelje SBplus-a, stoga, pitamo što misle o sadašnjem rješenju, a u galeriju fotografija prilažemo i šaljive verzije koje već kruže društvenim mrežama.

 

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  shony

  shony

  Komentirano: 20.8.2020. | 4:38

  1

  Kič i nakarada, ali šta se drugo i moglo očekivati od takve uprave koja nema ni širine ni dubine. Dobro neko reče: kakvo Sveučilište, takav i grb, samo što bi se o ovoj nakaradi moglo još puno čuti u negativnom kontekstu. Provincijski pristup u svemu.
  Josipa15

  Josipa15

  Komentirano: 19.8.2020. | 18:53

  2

  Matija Mesić bio je hrvatski povjesničar, kraljevski javni redoviti profesor hrvatske povijesti na Mudroslovnom fakultetu, predsjednik Matice hrvatske, redoviti član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti te prvi rektor i potom prorektor Sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu. I rođeni Brođanin. Smatram da je on prikladniji. Ivana nije Brođanka i nije bila sretna životom u Slavonskom Brodu. No to, naravno, ne umanjuje njezin doprinos hrvatskoj književnosi.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši ravnatelj Gradske knjižnice, sada voditelj Sveučilišne

  Dvanaest 'pojačanja' Sveučilištu

  Bivši ravnatelj Gradske knjižnice, sada voditelj Sveučilišne

  27.2.2021. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti više kandidata za rektorsku poziciju?

  Imenovano tročlano Povjerenstvo

  Hoće li biti više kandidata za rektorsku poziciju?

  23.2.2021. | 19:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskom Sveučilištu neće biti 'larpurlartizma'

  Sudjeluju u kreiranju programa

  Na brodskom Sveučilištu neće biti 'larpurlartizma'

  4.2.2021. | 15:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ja odavde ne kanim otići.'

  Neki su otišli a oni se vraćaju i ostaju

  'Ja odavde ne kanim otići.'

  17.1.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupuju prostor za slavonskobrodsko Sveučilište

  Privremeni rektor najavio

  Kupuju prostor za slavonskobrodsko Sveučilište

  13.1.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U novom Vodiču, zaboravili na Sveučilište u vlastitom gradu

  Županija ga objavila na svojoj stranici

  U novom Vodiču, zaboravili na Sveučilište u vlastitom gradu

  13.12.2020. | 9:59
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do deset tisuća kuna stipendije?

  Informacija za studente

  Kako do deset tisuća kuna stipendije?

  1.12.2020. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaganje u znanje ima smisla samo ako je ukorak s vremenom

  Siguran posao nakon fakulteta

  Ulaganje u znanje ima smisla samo ako je ukorak s vremenom

  28.10.2020. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povijesni trenutak za Sveučilište u Slavonskom Brodu

  Održana konstituirajuća sjednica Senata

  Povijesni trenutak za Sveučilište u Slavonskom Brodu

  22.10.2020. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

  Prof.dr.sc. Ivan Samardžić za SBplus:

  'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

  14.10.2020. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

  Država raspisala natječaj

  Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

  14.10.2020. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je umro?

  Pokušali smo saznati

  Tko je umro?

  6.10.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

  Nakon dvije godine aktivnosti

  Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

  2.10.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

  Sveučilište u Slavonskom Brodu

  Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

  24.9.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

  Mladi Brođani izabrali buduća zanimanja

  Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

  8.9.2020. | 21:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti se vraćaju u slavonskobrodski Dom

  Objavljeni konačni rezultati

  Studenti se vraćaju u slavonskobrodski Dom

  29.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Davanje značaja ženi predstavlja modernu instituciju'

  Pokušao razbistriti simboliku novog grba

  'Davanje značaja ženi predstavlja modernu instituciju'

  20.8.2020. | 10:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Biti rektor velika je čast, ali i daleko veća odgovornost'

  Rektor Sveučilišta, dr. sc. I. Samardžić

  'Biti rektor velika je čast, ali i daleko veća odgovornost'

  8.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin Borna Šimić opet zlatni

  Uspjeh koji zavrjeđuje biti zabilježen

  Brođanin Borna Šimić opet zlatni

  2.8.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :