Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 26.9.2019. u 10:50
Prikaza: 5953
|
Autor: A. Primorac

Jučer održana sjednica Senata

Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?

Slavonski Brod : Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?Ilustracija (Fotografija nema veze s događajima opisanim u članku)(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Članovi Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na svojoj jučerašnjoj sjednici dotakli su se i pitanja sudbine brodskog Sveučilišta. Evo što su dogovorili.

SLAVONSKI BROD - Jučer je u Osijeku održana sjednica Senata koju su s posebnim nestrpljenjem očekivali stanovnici Slavonskog Broda. Naime, na njoj je trebalo biti govora o sudbini Sveučilišta za koje je odluku o osnutku Hrvatski Sabor donio još 2015. godine.

Kako SBplus doznaje Senat, navodno, traži više desetaka milijuna kuna na ime svojih dosadašnjih ulaganja u Slavonski Brod kako bi dali zeleno svjetlo Brođanima.

To je financijsko izvješće obuhvatilo i izvješće o Studentskom centru, dislociranom studiju za odgojne i obrazovne znanosti, ali i Strojarskom fakultetu, koji je svojevrstan 'kamen spoticanja' u daljnjoj sudbini brodskog Sveučilišta. Naime, kada bi Sveučilište konačno zaživjelo, ovaj Fakultet izgubio bi pravnu osobnost i postao Odjel za strojarstvo. - Senat sveučilišta u Osijeku, kako brine o daljnjem razvoju Sveučilišta u Osijeku, isto tako brine i o Strojarskom fakultetu kao svojoj sastavnici. - još ranije je govorio rektor Guberac. Stoga nas je zanimalo znači li prihvaćanje izvješća i to da Brođani mogu reći kako će konačno i dobiti Sveučilište koje sada imaju na papiru.- Na jučer održanoj sjednici Senata bila je točka dnevnog reda o financijskom izvješću o razdruživanju i analizi financijskih pokazatelja za proteklih deset godina. Ona je usvojena i sada s tim pokazateljima idemo prema resornom Ministarstvu i predsjedniku Vlade - za SBplus je u telefonskom razgovoru kazao rektor osječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac.

- Teško je to reći jer to ovisi i o državnom proračunu. Senat ima dobru volju, no moramo pričekati vidjeti što će donijeti rezultat sastanka koji bi s premijerom trebali održati u nazočnosti brodsko-posavskog i osječko-baranjskog župana. Stoga ćete morati biti još malo strpljivi do konačne odluke koja će vjerujem zadovoljiti sve - kazao je za SBplus rektor Guberac.

Kako SBplus doznaje Senat, navodno, traži više desetaka milijuna kuna na ime svojih dosadašnjih ulaganja u Slavonski Brod kako bi dali zeleno svjetlo Brođanima.

Podsjetimo, Hrvatski sabor je još u rujnu 2015. donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji je stupio na snagu u listopadu iste godine. Tim je zakonom Senat Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku trebao donijeti odluku o spajanju brodskog Strojarskog fakulteta, Veleučilišta i dislociranih studija u Slavonskom Brodu, s novoosnovanim Sveučilištem u Slavonskom Brodu. Međutim, prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske u studenom 2015. podnio je Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Također, u prosincu iste godine, Povjerenstvo za utvrđivanje opravdanosti provođenja statusnih promjena, podnosi Senatu sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prijedlog o odgodi provedbe promjena koje je temeljem Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu trebalo uraditi u roku od 90 dana. Krajem siječnja 2018. godine Ustavni sud je donio rješenje kako spomenuti zakon ne narušava autonomiju Sveučilišta te da je na snazi. No, od tada do danas Sveučilište nije počelo s radom.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
livada

livada

Komentirano: 29.9.2019. | 11:13

1

Jadnom Ivi su na poslu prodali priču da će sa Sveučilištem doći i 30 fakulteta, a ne razumije da će doći/ostati samo hrpa zaposlenika u administraciji koji će raditi isto što i do sada, samo će se promijeniti naziv ustanove. Jednak broj studenata će dolaziti, svaki iz svog razloga. Za Ivu i slične bih preporučio da prouče pojam "Cargo cult" koji je mučio zabačena plemena na pacifiku nakon Drugog svjetskog rata. Oni nisu imali partizane i ustaše, ali imaju iste probleme kao i mi danas
Josipa15

Josipa15

Komentirano: 29.9.2019. | 11:09

2

Šta se palite svi skupa, neće od tog sveučilišta biti ništa. Studenata je sve manje, mladih visokoobrazovanih ljudi također sve manje, jer zašto bi jedan inženjer strojarstva u Brodu radio npr. U TEP-u za 4500 kn. Ovaj grad polagano umire godinama i agoniji nema kraja.
maestro

maestro

Komentirano: 29.9.2019. | 0:04

3

U slučaju osnivanja Sveučilišta ne bi se povećao broj studenata jer se ne bi uveo ni jedan novi fakultet. Ustvari ukinuo bi se jedini pravi postojeći fakultet Strojarski fakultet koji bi postao nekakav odjel. Time bi se vjerojatno i smanjio broj studenata u budućnosti. Dakle osniva se kao Sveučilište čiji je glavni član bivši Strojarski fakultet, ali samim činom osnivanja ukida se strojarstvu status fakulteta. Šizofrena situacija koju su mogli smisliti samo nesposobni brodski političari. Nije ni čudo da takvu suludu ideju brane Dusparini poluobrazovani uhljebi tipa Ivomarkić i slični.
Stipe

Stipe

Komentirano: 28.9.2019. | 18:40

4

ivomarkic - Povećanje upisnih kvota vezano je uz broj nastavnika i prostore u kojima će se odvijati nastava. Objasni kako će doći do povećanja! Kada bi se i ispunili navedeni uvjeti (pronalazak novih prostora za nastavu, zapošljavanje novih znanstvenika i nastavnika, izrada novih studiskih programa i njihova akreditacija .....) koji bi si to ministar dopustio da ga mediji čereče radi povećanja upisnih kvota u situaciji kada u Hrvatskoj imaš 12000 nepopunjenih mjesta na fakultetima? Koja bi to djeca povećala broj studenata u SB i zašto to ne rade sada kada brodski studijski programi zjape poluprazni? Ajde objasni nam kako će se to povećati broj studenata u SB i kada!
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 27.9.2019. | 22:24

5

Stipe@ . .U slučaju osnivanja sveučilišta porastao bi broj studenata. Svi oni brođani koji imaju slobodne stanove iznajmit će ih studentima. Kome će ih iznajmit, ako nema studenata? Trgovci, pekari, kafići restorani, prijevoznici, povećat će promet. Najviše će novca ostati brođanima koji će studirati u Brodu. Stanovat će kod kuće i neće plaćati stanarinu. Prema internetskim oglasima cijene za studentske stanove u privatnom sektoru kreću se od 300 do 600 eura mjesečno u Zagrebu. Uzmimo, 3.000 studenata potrošit će u Brodu barem 2.800 kuna mjesečno, minimalno! Stipe, ti se dosjeti tko bi se još mogao dokopati studentske love!
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 27.9.2019. | 20:27

6

Trebalo bi napraviti jedno velklllikoooooo sveučilište u Perkovci da se školuju
Taubek

Taubek

Komentirano: 27.9.2019. | 9:51

7

@ivo lupeta gluposti....na fakultetima u ZG tisuce mjesta prazno a vi bi ga u SB....treba se zadovoljiti s ovim sto imamo i Amen.
Stipe

Stipe

Komentirano: 27.9.2019. | 8:23

8

ivomarkic - možeš li malo pobliže, detaljnije ljudima objasniti o kojoj lovi govoriš i na koji će točno način ona završiti u Slavonskom Brodu?
Dugidan

Dugidan

Komentirano: 26.9.2019. | 21:23

9

Jednim udarcem(potezom) riješena dva problema, Zapošljavanje mladih i školovanje mladih i to bez poreza oni do 25 tj. 30 godina., https://net.hr/danas/svijet/mnogi-studenti-vise-ne-uspijevaju-spojiti-kraj-s-krajem-pa-se-odlucuju-na-ocajnicki-potez-nude-usluge-starijim-bogatasima-i-bogatasicama/
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 26.9.2019. | 14:22

10

Valjda će Plenković poštovati ustavnu odluku i odluku časnog hrvatskog Sabora o osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu? To će značiti da će novac brodskih studenata, kao i studenata koji gravitiraju Slavonskom Brodu, završavati u našem gradu. Zato su se pojedinci i žalili na odluku Sabora...žele našu lovu! Da je trošimo u Zagrebu ili Osijeku...

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

Prof.dr.sc. Ivan Samardžić za SBplus:

'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

14.10.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

Država raspisala natječaj

Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

14.10.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je umro?

Pokušali smo saznati

Tko je umro?

6.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

Nakon dvije godine aktivnosti

Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

2.10.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

24.9.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

Mladi Brođani izabrali buduća zanimanja

Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

8.9.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti se vraćaju u slavonskobrodski Dom

Objavljeni konačni rezultati

Studenti se vraćaju u slavonskobrodski Dom

29.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Davanje značaja ženi predstavlja modernu instituciju'

Pokušao razbistriti simboliku novog grba

'Davanje značaja ženi predstavlja modernu instituciju'

20.8.2020. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne želim da ta pitanja podijele naše sugrađane'

Rektor Samardžić o grbu Sveučilišta:

'Ne želim da ta pitanja podijele naše sugrađane'

18.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Biti rektor velika je čast, ali i daleko veća odgovornost'

Rektor Sveučilišta, dr. sc. I. Samardžić

'Biti rektor velika je čast, ali i daleko veća odgovornost'

8.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin Borna Šimić opet zlatni

Uspjeh koji zavrjeđuje biti zabilježen

Brođanin Borna Šimić opet zlatni

2.8.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesenski rok državne mature pred vratima

U tijeku su prijave

Jesenski rok državne mature pred vratima

27.7.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo tko studentima nudi tri tisuće kuna mjesečno

Krenule prijave za studentske stipendije

Saznali smo tko studentima nudi tri tisuće kuna mjesečno

18.7.2020. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

Tko će imati tu čast i obvezu?

Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

28.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

Nakon više mjeseci šutnje

Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

13.5.2020. | 23:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

Nakon Rješenja o ovrsi

Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

10.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

Budući stručnjaci dobili stipendije

Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

22.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

Danas promocija 242 studenata

'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

6.12.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :