Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 8.8.2020. u 21:00
Prikaza: 2636
|
Autor: A. Primorac

Rektor Sveučilišta, dr. sc. I. Samardžić

'Biti rektor velika je čast, ali i daleko veća odgovornost'

Slavonski Brod : 'Biti rektor velika je čast, ali i daleko veća odgovornost' Donedavni dekan Strojarskog fakulteta Ivan Samardžić sada je rektor brodskog Sveučilišta(Foto: sfsb)

U ovome tjednu, 3. kolovoza temeljem potvrde Ministarstva pravosuđa RH i rješenja Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu, kao deveto po redu u Hrvatskoj, registrirano je brodsko Sveučilište. Bio je to povod za razgovor s rektorom brodskog Sveučilišta dr. sc. Ivanom Samardžićem.

SBplus: Nakon registracije na Trgovačkom sudu kakvi su daljnji formalno pravni koraci koje je još eventualno potrebno poduzeti u nastavku?

Rektor dr.sc. Ivan Samardžić: Iako je Sveučilište u Slavonskom Brodu (UNISB) formalno pravno registrirano i „rođeno" 3. VIII 2020., postoji još čitav niz administrativnih koraka koje je potrebno odraditi. Zajedno s našim stručnim službama radimo na tome (registracija kod Državnog zavoda za statistiku – NKD, otvaranje novog žiro računa i stavljanje u odgovarajući status žiro računa prethodnih obrazovnih visokoškolskih institucija koje su spojene u Sveučilište u Slavonskom Brodu, registracija u sustavu korisnika državnog proračuna – RKP, …). To su koraci koji zahtijevaju određenu sljedivost i vrijeme, što je malo otežano s obzirom na činjenicu da djelatnici u mnogim stručnim službama i u MZO na godišnjim odmorima.  Sve u svemu, zadovoljni smo s dinamikom odvijanja tih aktivnosti.

"Preliminarno možemo reći da bi za nas mogli biti zanimljivi studijski programi vezano uz IT sektor, sestrinstvo, palijativnu skrb, promet, mehatronika, … Za sada nam je imperativ čvrsto postaviti i razviti postojeće studijske programe Učiteljski studij i preddiplomski i diplomski studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja što je osnova za reakreditaciju Sveučilišta i dobivanje statusa međunarodne prepoznatljivosti koji ćemo nastaviti snažno razvijati."

SBplus: Koje će studijske programe ove godine studenti brodskog Sveučilišta imati na raspolaganju?

Rektor dr. sc. Ivan Samardžić: U nastupajućoj akademskoj 2020./21. godini UNISB imat će sve studijske programe koji su bili izvođeni i u tekućoj akademskoj godini. To su sljedeći studijski programi: integrirani Učiteljski studij, sveučilišni preddiplomski studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, sveučilišni diplomski studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, sveučilišni preddiplomski studij Strojarstva, sveučilišni diplomski studij Industrijsko inženjerstvo, sveučilišni diplomski studij Energetska postrojenja, sveučilišni diplomski studij Inženjerstvo materijala, tri preddiplomska stručna studija (Bilinogojstvo, Proizvodno strojarstvo, Menadžment) i tri specijalistička diplomska stručna studija (Ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj, Energetika, Menadžment).

SBplus: Jasno je kako će brucoši upisivati Sveučilište, no što je sa studentima starijih godina koji već imaju indekse, hoće li ih morati mijenjati, dakle na koji način će taj dio bio riješen?

Rektor dr. sc. Ivan Samardžić: Studenti Strojarskog fakulteta u SB i studenti koji su studirali na tzv. „dislociranim studijima" FOOZOSa- već imaju e-indekse, dok studenti koji su studirali na VUSB imaju još uvijek klasični indeks. Radit ćemo na tome da svi imaju e-indekse što je još jedan zadatak za sve nas i što neće stvoriti dodatni trošak našim studentima. Pored toga radimo na nužnim promjenama u sustavima bitnim za visoko obrazovanje (ISVU, MOZVAG i NISPVU).

SBplus: Zna li se već sada za koje studijske programe će se konkretno zalagati u budućem razdoblju?

Rektor dr. sc. Ivan Samardžić: Imamo puno ideja vezano uz nove studijske programe. Želimo ih predstaviti gospodarstvu i potencijalnim poslodavcima kako bi čuli njihova razmišljanja. No, to svakako znači i dodatnu infrastrukturu i stručne kadrove (adekvatan prostor i opremu, profesore). Jasno da će to zahtijevati povećanje ulaganja u obrazovanje i ovisit će o potpori lokalne zajednice (Gradovi, Županije, Gospodarstvo), ali i potpori s razine MZO. Nastojat ćemo koristiti i sredstva iz EU projekata (infrastruktura, oprema, zapošljavanje mladih stručnjaka). Preliminarno možemo reći da bi za nas mogli biti zanimljivi studijski programi vezano uz IT sektor, sestrinstvo, palijativnu skrb, promet, mehatronika, … Za sada nam je imperativ čvrsto postaviti i razviti postojeće studijske programe Učiteljski studij i preddiplomski i diplomski studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja što je osnova za reakreditaciju Sveučilišta i dobivanje statusa međunarodne prepoznatljivosti koji ćemo nastaviti snažno razvijati.

SBplus: Hoće li biti potrebe za širenjem prostornih kapaciteta već ove ili narednih godina te, u slučaju potrebe kako će taj dio biti riješen?

Rektor dr. sc. Ivan Samardžić: Potreba za širenjem prostornih kapaciteta postoji već duži niz godina. Posebno za potrebe studijskih programa koji su se izvodili na bivšem VUSB. Nastava na tim studijskim programima za približno 1200 studenata izvodila se na 10  različitih lokacija. Kada planiramo nove studijske programe, definitivno trebamo promišljati i o prostornim kapacitetima koji za studijski program predviđaju minimalno 1,25 m2 upotrebljivog prostora po svakom upisanom studentu (Pravilnik o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstvenih organizacija i sadržaju dopusnice, NN 24/2010.)

SBplus: Očekujete li i u kojem opsegu rast broja studenata na prvoj godini u odnosu na ranije kada nismo bili Sveučilište?

Rektor dr. sc. Ivan Samardžić: Ove akademske godine definitivno ne. No u skorijoj budućnosti, nakon što riješimo reakreditaciju Sveučilišta i pokrenemo nove, tržištu rada prilagođene atraktivne studijske programe, možemo očekivati porast broja studenata. Definitivno će to ovisiti i o ulaganjima u Sveučilište. Nama ne trebaju financijska sredstva na žiro računu već nam trebaju nova radna mjesta, prostorni kapaciteti i oprema za potrebe u nastavi i suradnju s gospodarstvom. U osnovi to je opet financijsko ulaganje. Kao što smo rekli, dio sredstava osigurat ćemo vlastitim angažmanom na EU projektima, ali definitivno trebamo pomoć iz lokalne zajednice i gospodarstva, ali i s razine ministarstava RH. Sveučilište treba služiti nacionalnim interesima i interesima lokalne zajednice i gospodarstva, što znači da se svi trebamo angažirati oko projekta obrazovanja mladih bez kojih nema budućnosti.

'Prije svega ja sam jednostavan i ponizan čovjek. Prvi među jednakima!' 

SBplus: Što po Vama, kao rektoru prvog brodskog Sveučilišta, znači njegov osnutak kako za akademsku zajednicu tako i za sam grad?

Rektor dr.sc. Ivan Samardžić: Naše Sveučilište je 9. poredu osnovano javno sveučilište u RH. Za naš grad, 5 slavonskih županija i RH značaj Sveučilišta u Slavonskom Brodu je veliki. Prije svega, to je uz pametna ulaganja i angažiranje na svim razinama društva, gospodarstva i politike, garancija da će naši mladi u najvećem broju ostati u našoj sredini i u RH. Osnovati obitelji, naći posao, graditi svoju i našu budućnost. Danas je skoro svaki 30-ti prolaznik na našim gradskim ulicama student. Ako bi u narednih 5 godina postigli da je to svaki 15-ti, to bi značilo da u Sveučilište u Slavonskom Brodu ima oko 4000 studenata. Osobno bih bio vrlo zadovoljan, iako to ne bi bilo kao u Osijeku gdje je skoro svaki 5-ti stanovnik student. Mladost u našem gradu donosi ne samo povećanu potrošnju već puno više od toga. No, mi moramo tim mladim ljudima ponuditi bolju budućnost. Pod to „mi" ne mislim samo nas u akademskoj zajednici već i na sve ostale dionike čije djelovanje može imati pozitivan utjecaj na razvoj visokog obrazovanje. Ne samo pojedinačno već združeno, tj. sinergijski. Možemo postići da naše Sveučilište bude poželjno mjesto studiranja za mnoge studente iz RH, ali i izvan granica RH.

SBplus: Koliko bi, po Vašem mišljenju, značilo otvaranje kampusa na ovim prostorima te da li smatrate da bi lokalna uprava i samouprava u suradnji sa Sveučilištem trebala raditi i na realizaciji tog projekta?

Rektor dr. sc. Ivan Samardžić: Kao prorektor Sveučilišta u Osijeku od 2009.-2013. svjedočio sam za naše prilike velikim investicijama koje su realizirane na Sveučilištu u Osijeku. Za lokalnu zajednicu to je bilo od ogromnog značaja, ali gledano s nacionalne razine bilo je i puno većih projekata. Jedna od investicija je i prekrasna zgrada Fakulteta agrobiotehničkih znanosti (cca 210 milijuna kuna) ili Građevinski i arhitektonski fakultet (cca 150 milijuna kuna) ili nova Sveučilišna knjižnica, novija zgrada Studentskog centra, … Pohvale svim rektorima Sveučilišta u Osijeku i njihovim timovima, ali i gradonačelnicima, županima, saborskim zastupnicima, Vladi RH na čelu s našim premijerom gospodinom Andrejem Plenkovićem i svima ostalima koji su kroz projekt Slavonija i te investicije udahnuli život ne samo Sveučilištu u Osijeku već i slavoniji i RH. To su neoborive činjenice i to je potrebno i to je moguće realizirati i u Slavonskom Brodu. Naravno, ne u tom iznosu kao u Osijeku jer je broj studenata u Slavonskom Brodu manji. No, kroz brojne sadržaje koji će zadržati domicilne i privući mlade ljude iz našeg okruženja to će sigurno biti „pogodak u sridu"!

SBplus: Rektor ste brodskog Sveučilišta. Veliko je to priznanje Vašem dosadašnjem trudu, radu i zalaganju. Što kanite i na što posebno mislite obratiti pozornost kada je u pitanju razvoj ustanove na čijem ste čelu?

Rektor dr. sc. Ivan Samardžić: Prije svega ja sam jednostavan i ponizan čovjek. Prvi među jednakima! Velika je čast biti rektor Sveučilišta, ali je i daleko veća odgovornost. Spreman sam dati sve svoje vrijeme, iskustvo, znanje, pa čak i život da zajedno sa svima ljudima dobre volje radim na dobrobit naših studenata, sugrađana i svih koji vide budućnost u obrazovanju. Uz mene je veliki broj profesora koji promišljaju na isti način kao i ja i s kojima me veže 20 i više godina zajedničkog rada.

Posebnu pozornost želimo posvetiti položaju mladih u sustavu visokog obrazovanja našeg Sveučilišta. Moramo biti svjesni činjenice da velikom broju mladih ljudi nije lako kao što nije lako ni njihovim roditeljima. Mnogi rade, studiraju i plaćaju svoje obrazovanje. Moramo pokazati puno više razumijevanja i fleksibilnosti za njih, njihov studij i na taj način olakšati im studiranje. Ponosni smo što imamo na Sveučilištu u Slavonskom Brodu svjetskog prvaka u gimnastici koji se trenutno priprema za OI u Tokiju. Ima još mnogo mladih uspješnih ljudi koji studiraju i bave se nekim aktivnostima. Oni su najbolji promotori našeg Sveučilišta, nas kao ljudi dobrog srca i nadasve profesionalaca koji uz osmjeh na licu mogu uspješno i pošteno odraditi svoj posao.

Ima li većeg zadovoljstva od toga?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
shony

shony

Komentirano: 9.8.2020. | 21:21

1

Jel moglo gore? Mirko ajde pusti snimku iz 2015. da narod čuje kako govori rektor o Sveučilištu, hahaha sjedišta mjenjaju gledišta.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveučilište s 'Đurom' zaključilo ugovor o kupnji prostora

U tijeku je realizacija kupoprodaje

Sveučilište s 'Đurom' zaključilo ugovor o kupnji prostora

6.3.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši ravnatelj Gradske knjižnice, sada voditelj Sveučilišne

Dvanaest 'pojačanja' Sveučilištu

Bivši ravnatelj Gradske knjižnice, sada voditelj Sveučilišne

27.2.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti više kandidata za rektorsku poziciju?

Imenovano tročlano Povjerenstvo

Hoće li biti više kandidata za rektorsku poziciju?

23.2.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodskom Sveučilištu neće biti 'larpurlartizma'

Sudjeluju u kreiranju programa

Na brodskom Sveučilištu neće biti 'larpurlartizma'

4.2.2021. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ja odavde ne kanim otići.'

Neki su otišli a oni se vraćaju i ostaju

'Ja odavde ne kanim otići.'

17.1.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupuju prostor za slavonskobrodsko Sveučilište

Privremeni rektor najavio

Kupuju prostor za slavonskobrodsko Sveučilište

13.1.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U novom Vodiču, zaboravili na Sveučilište u vlastitom gradu

Županija ga objavila na svojoj stranici

U novom Vodiču, zaboravili na Sveučilište u vlastitom gradu

13.12.2020. | 9:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do deset tisuća kuna stipendije?

Informacija za studente

Kako do deset tisuća kuna stipendije?

1.12.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaganje u znanje ima smisla samo ako je ukorak s vremenom

Siguran posao nakon fakulteta

Ulaganje u znanje ima smisla samo ako je ukorak s vremenom

28.10.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povijesni trenutak za Sveučilište u Slavonskom Brodu

Održana konstituirajuća sjednica Senata

Povijesni trenutak za Sveučilište u Slavonskom Brodu

22.10.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

Prof.dr.sc. Ivan Samardžić za SBplus:

'Ne napadajmo ljude, nego njihova djela - ako su loša'

14.10.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

Država raspisala natječaj

Ove godine studentima će dodijeliti 10.400 stipendija

14.10.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je umro?

Pokušali smo saznati

Tko je umro?

6.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

Nakon dvije godine aktivnosti

Na slavonskobrodskom Sveučilištu studira se i na engleskom

2.10.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Održani osmi Info dani projekta STEM Eco&Energetics

24.9.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

Mladi Brođani izabrali buduća zanimanja

Koje su fakultete ove godine upisali brodski gimnazijalci?

8.9.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti se vraćaju u slavonskobrodski Dom

Objavljeni konačni rezultati

Studenti se vraćaju u slavonskobrodski Dom

29.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Davanje značaja ženi predstavlja modernu instituciju'

Pokušao razbistriti simboliku novog grba

'Davanje značaja ženi predstavlja modernu instituciju'

20.8.2020. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne želim da ta pitanja podijele naše sugrađane'

Rektor Samardžić o grbu Sveučilišta:

'Ne želim da ta pitanja podijele naše sugrađane'

18.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :