Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 8.9.2020. u 12:05
Prikaza: 13456
|
Autor: Željka Gavranović

Protive se odluci ravnateljice

Već drugo jutro sedmaši i roditelji prosvjeduju ispred škole

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

U ovom je slučaju teško 'odabrati' stranu jer su, na neki način, svi u pravu. Roditelji za svoju djecu žele najbolje, a ravnateljica ne želi odstupiti od Pravilnika i odabranog ustroja razrednih odjela.

SLAVONSKI BROD - Nakon dojave roditelja, prošli tjedan  portal SBplus objavio je priču o promjeni ustroja razrednih odjela sedmih razreda slavonskobrodske Osnovne škole „Blaž Tadijanović", smještene u Naselju Podvinje.

Naime, nakon odlaska učenika s teškoćama iz jednog od tih razreda, stvorili su se zakonski preduvjeti za njihovo spajanje. Nekadašnja tri razreda s brojem učenika 18-19-18, sada su postala dva odjela s 27 i 28 đaka.

Problem je nastao kada je ravnateljica Škole, Veronika Čerenko, odlučila slijediti 'Pravilnik o ustroju razrednih odjela' i spojiti razrede, umjesto da je - prema volji roditelja i djece - ostavila stari ustroj - što bi bila odluka koja mora proći odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja jer je protivna spomenutom Pravilniku. Tom bi zahtjevu Ravnateljica morala priložiti službeno Obrazloženje odstupanja od Pravilnika, a samo je nagađanje bi li Ministarstvo takvu verziju uopće prihvatilo (iako je Ministarstvo ove iznimne koronagodine odobrilo većinu zahtjeva škola koji odstupaju od Pravilnika - čak 19 s područja Brodsko-posavske županije).

Nezadovoljni spajanjem razreda, roditelji i učenici-sedmaši već drugo jutro prosvjedovali su pred školom. Nešto poslije sedam sati, razvili su svoje transparente. Mada je ravnateljica gotovo slijepo pratila sve pravilnike, smatraju kako je mogla učiniti više zbog djece.

- Ravnateljica se inače dići time da su joj djeca na prvom mjestu. Baš to i ne pokazuje. Najviše boli što ni u jednom trenutku nije pokušala promijeniti svoju odluku, iako zna da se uz malo truda sve moglo vratiti na staro. Prodala je našu djecu za vrijeme pandemije. Svjesni smo toga da je njezina odluka zakonita, to ne osporavamo, ali smatramo da se vrijedilo potruditi kako bi sve ostalo na starom. Zašto bi netko odabrao ovaj put? - za SBplus ponovno su kazali ogorčeni roditelji.

Podsjetimo, pročelnice nadležnih upravnih odjela Grada i Županije, Vesna Zlatarević i Anica Vukašinović, ranije su za SBplus kazale kako su svi spremni na suradnju i potporu bilo kojoj od konačnih odluka, ali kako temelja za prisilu ravnateljice na promjenu trenutne odluke nema jer je postupila prema Pravilniku. Od njega je, podsjetili su, mogla odstupiti samo uz 'Obrazloženje' koje bi oni onda poslali Ministarstvu na odobrenje. Umjesto 'Obrazloženja' kojim bi išli 'prema' Ministarstvu, ravnateljica se odlučila za novi ustroj razrednih odjela.

Još jednom smo kontaktirali ravnateljicu koja je u nezavidnoj situaciji.

- Tenzije se i dalje ne smiruju, ali vjerujem da će kroz par dana biti bolje. Mislim da djeci to ne predstavlja toliki problem jer se poznaju otprije, druže se izvan škola pa sada čak zajedno i prosvjeduju. Roditelji su napeti i nezadovoljni zbog koronavirusa. Svi su uplašeni i pomalo isfrustrirani, a onda bijes mora negdje izbiti. Nije mi žao što se to prelomilo preko mojih leđa jer škola je živi organizam zajednice, a ne samo mjesto odgoja i obrazovanja djece. I prije smo rješavali probleme koji se ne tiču striktno nastave, nego pojedinačnih obitelji. Ne radi se ovdje samo o buntu i revoltu zbog spajanja razreda, nego o strahu od ponovnog zatvaranja škola. Obraćaju mi se roditelji četvero djece koji strahuju da će nastava ponovno biti online, a ne mogu stići toliko raditi sa svom djecom. Drugima, pak, nad glavama visi otkaz pa žive u neizvjesnosti, a ugrožen im je financijski status. Stoga, ne krivim roditelje. Oni samo žele popraviti i promijeniti ono što mogu. I ja se osjećam jednako. Ne znam kako će mi izgledati sutrašnji dan, hoće li netko od osoblja škole ili nastavnika u samoizolaciju, hoću li uspjeti pronaći zamjenu. Svi smo zbunjeni i nezadovoljni i ljudski je to 'izbaciti'. Djeca su u školi sigurna koliko to mogu biti. Poštujemo sve propisane mjere i ni u jednom razredu ih nije više od 29-ero - što je gornja granica za 'cijepanje' odjela. Danas je u oba sporna sedma razreda na nastavu došlo više od polovice učenika, u jednom su gotovo svi. - za SBplus pomirljivo je kazala prozvana ravnateljica Veronika Čerenko, a na pitanje komunicira li s roditeljima i djecom - prosvjednicima, odgovorila je: „Naravno! Svakodnevno!".

Odgovor na pitanje „Je li kriva ravnateljica koja je postupila po Pravilniku?" - svima je jasan, koliko god razumjeli sasvim 'ljudsku' želju roditelja da njihova djeca i dalje sjede u istim klupama, sa istim prijateljima s kojima su se u razredu družili prošle godine - ako je to moguće (a bilo je moguće uz nešto više napora).

S druge strane, život donosi brojne situacije i neizvjesnost, a njihove želje neće uvijek biti ispunjene i ostvarene.

Objektivnosti radi, ravnateljicu smo tražili i prosjek učenika u drugim razrednim odjelima, iz kojeg je vidljivo da niti jedna razina nema broj učenika ispod 20 - osim prvih razreda u koje nije niti upisano više djece te razreda koji, zbog djece s teškoćama koja su u njima, prema Pravilniku moraju imati manje učenika u jednom odjelu.

Osnovna škola „Blaž Tadijanović", Podvinje
Prvi razredi - 17 i 16 učenika (nedovoljno upisanih)
Drugi razredi - 25 i 25 učenika
Treći razredi - 27 i 25 učenika
Četvrti razredi - 22 i 19 učenika
Peti razredi - 21, 20 i 19 učenika
Šesti razredi - 17, 18 i 20 učenika (učenici s teškoćama u svakom)
Sedmi razredi - 27 i 28 učenika

Temelja za poseban tretman i status, dakle, nema ni u brojčanom smislu jer su i 'sedmaši' ove škole u prosjeku. Odobri li se njima ponovna podjela na tri razreda, isto bi - zbog epidemiološke situacije koja je trenutno glavni argument - mogli tražiti i roditelji drugaša i trećaša koji su također dobrano popunili učionice. Ipak, na legitimno pitanje „Je li moglo biti i drugačije?" - odgovor je također potvrdan. Ne želeći 'držati' niti jednu stranu, tek, možemo poželjeti rješenje koje će usrećiti školarce koji, svjesna je to i ravnateljica, nikad ne bi trebali trpjeti zbog 'slova na papiru', ali će, ujedno, biti sukladno odobrenju Ministarstva.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Veronika55

  Veronika55

  Komentirano: 9.9.2020. | 11:15

  1

  portal @ ja predlažem da ti budeš otac, majka, wtw, 365 dana pa onda objavi post.. Svi božji uhljebi digli su se iznad samoga Boga i vjeruju da će to potrajati. I bivša milicija i partija je to mislila. A gdje su sada? Uglavnom uhljebljeni... Vjerujem u našu mladež koja ostane tu da lupi šakom o stol.. I kaže popu pop a lupežima goli otok.
  portal

  portal

  Komentirano: 8.9.2020. | 14:53

  2

  Predlažem da svi ti roditelji zajedno budu ravnatelji, učitelji, doktori i što sve ne. Samo neka se ne bave roditeljstvom jer, očito se s tim nisu do sada bavili, ne znam kad bi stigli to sve. Pa do kud ide ljudska glupost i bahatost? Zamisli, razdvojili ih od prijatelja iz klupe?! Šmrc!

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?

  Pobuna zbog spajanja razreda

  Tko će imati zadnju riječ - roditelji ili ravnateljica?

  2.9.2020. | 16:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska država getoizira Rome i u Slavonskom Brodu

  Zbog invalidnih zakona i pravilnika

  Hrvatska država getoizira Rome i u Slavonskom Brodu

  1.7.2020. | 19:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Drago mi je što na ovaj način mogu usrećiti djecu'

  Susret s lipicancima na gradskoj livadi

  'Drago mi je što na ovaj način mogu usrećiti djecu'

  23.6.2020. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I brodski osnovnoškolci mogli bi u školi boraviti do 17 sati

  Produženje nastavnog dana

  I brodski osnovnoškolci mogli bi u školi boraviti do 17 sati

  20.6.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za njih vrijedi i dubiti na glavi'

  O svojim učenicima zapjevali u pjesmi:

  'Za njih vrijedi i dubiti na glavi'

  23.5.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pozitivna sam. Mislim da sada možemo ići samo naprijed.'

  Stvari se pokreću - polako, ali sigurno

  'Pozitivna sam. Mislim da sada možemo ići samo naprijed.'

  9.5.2020. | 9:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Učitelji uložili ogroman trud kako bi razveselili đake

  Pogledajte što su im pripremili

  Učitelji uložili ogroman trud kako bi razveselili đake

  8.5.2020. | 18:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici pokazali da mašta uistinu može svašta

  Virtualno obilježavaju Dan škole

  Učenici pokazali da mašta uistinu može svašta

  24.4.2020. | 10:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako vam to 'nije neki novac', dajte ga brodskoj sirotinji

  Godinama mole za tu istu cifru

  Ako vam to 'nije neki novac', dajte ga brodskoj sirotinji

  13.4.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz pomoć roditelja uspjeh i rezultati dolaze brže

  Edukacijski rehabilitatori poručili:

  Uz pomoć roditelja uspjeh i rezultati dolaze brže

  3.3.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko brodski roditelji plaćaju učiteljicu tijekom praznika

  Za sumnjičavu majku istražili smo:

  Koliko brodski roditelji plaćaju učiteljicu tijekom praznika

  29.1.2020. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osamnaest brodskih učenika otputovalo je u Celje

  Uzbudljivo zimsko putovanje

  Osamnaest brodskih učenika otputovalo je u Celje

  28.1.2020. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska osnovna škola i dalje u potrazi za pomoćnikom

  Objavljen novi Javni poziv

  Brodska osnovna škola i dalje u potrazi za pomoćnikom

  2.1.2020. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji stigli u Zagreb na Markov trg

  Iz Vlade ih još nitko nije primio

  Roditelji stigli u Zagreb na Markov trg

  14.11.2019. | 12:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naša djeca ne znaju za bolje, no mi ćemo se za to izboriti'

  Roditelji brodskih učenika:

  'Naša djeca ne znaju za bolje, no mi ćemo se za to izboriti'

  14.11.2019. | 8:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oni nisu plišanci, nego živa bića koja treba voljeti'

  Kad mali razmišljaju poput velikih:

  'Oni nisu plišanci, nego živa bića koja treba voljeti'

  24.10.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvašić s autizmom plakao pred slavonskobrodskom školom

  "Prekrasni prvi dan škole"

  Prvašić s autizmom plakao pred slavonskobrodskom školom

  9.9.2019. | 17:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji: 'Vjerojatno ćemo pisati peticiju'

  Na početku školske godine opet problemi

  Roditelji: 'Vjerojatno ćemo pisati peticiju'

  5.9.2019. | 11:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :