Obrazovanje : Vrtići

Objavljeno: 16.2.2018. u 16:00
Prikaza: 6377
|
Autor: Željka Gavranović

Vi ste pitali, mi donosimo odgovor

Brodski roditelji nezadovoljni rješenjem gradskih vrtića

Slavonski Brod : Brodski roditelji nezadovoljni rješenjem gradskih vrtićaIlustracija(Foto: A.P./SBplus/arhiva)

Djecu se, navode roditelji, iz jednog pretrpanog gradskog vrtića, premješta u drugi zbog čega očekuju kaotičnu situaciju i neadekvatnu skrb za svoju djecu.

SLAVONSKI BROD - Na ovotjedni članak SBplus-a o mogućnostima proslave dječjih rođendana u Slavonskom Brodu roditelji su redakciji uputili sljedeću poruku: „Ovaj vaš članak sviđa se roditeljima, ali bilo bi nam draže da ste se na ovim stranicama prokomentirali problem premještanja djece iz jednog u drugi pretrpani dječji vrtić! Molim vas, novinarski osvrt na taj problem - pravi problem".

O navedenom smo upitali odgovornu i nadležnu ravnateljicu gradskih vrtića, Zoranu Butorac.

- Primili smo već dosta prigovora roditelja, a i mediji su pokazali veliko zanimanje za ovaj problem. Naime, u vrtiću Trnoružica započinje energetska obnova objekta i tijekom radova djeca iz tog vrtića boravit će u drugom vrtiću, Seka i Braco. - telefonski je za SBplus kazala ravnateljica.

Upravo su se na takvo rješenje smještaja djece tijekom radova bunili roditelji jer smatraju kako će to umanjiti kvalitetu boravka njihove djece u vrtićima, čije su skupine već pretrpane.

Međutim, ravnateljica tvrdi kako nema razloga za brigu jer cjelokupno osoblje vrtića prelazi zajedno s djecom u prostorije drugog vrtića.

- Vodili smo računa o svim aspektima odgojno-obrazovnog procesa. Već tjedan dana preseljava se sva oprema potrebna za boravak djece. - navodi Zorana Butorac.

Odgajateljice i djeca, čini se, nemaju problema s ovim preseljenjem. Svi se raduju međusobnom druženju i upoznavanju novih prijatelja.

Prilikom donošenja ovakve odluke bilo je bitno da se u objekt mogu smjestiti sva djeca iz Trnoružice, a ni u jednom drugom vrtiću, osim u Seki i braci, ne postoje tri slobodna prostora. Osim toga, vodilo se računa da to bude najbliži vrtić kako bi i roditeljima bilo lakše dovoditi i odvoditi djecu.

U vrtiću Seka i braco postoji prostor koji se koristi samo u poslijepodnevnom terminu, tako da je prijepodne slobodan. U tom će prostoru boraviti jedna skupina i imat će svoj sanitarni čvor. Druga će skupina boraviti u prostoru adaptiranom za prijem djece, a treća u dvorani. Te dvije skupine koristit će jaslički i vrtićki sanitarni čvor, tako da se ne očekuje nikakva gužva ili dodatni problemi.

Sljedeći tjedan saznat ćemo je li planirana organizacija premještanja vrtićkih skupina dobro isplanirana ili roditelji imaju pravo kada strahuju za sigurnost i dobrobit svoje djece. Jasno je, svatko želi najbolje i treba dobiti najbolje za cijenu koju plaća, a na neadekvatan smještaj kao i manjak osnovnih uvjeta za rad nitko neće pristati.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Brodsko_djete

Brodsko_djete

Komentirano: 17.2.2018. | 9:57

1

Jedno je pitati i informirati se, a drugo organizirati pobunu protiv teta u vrticu koje nemaju veze sa odlukom uprave. I meni je moje djete vazno, informirao sam se, razmislio i dao punu podrsku tetama u vrticu da imaju snage raditi u novonastaloj situaciji.
mrki55

mrki55

Komentirano: 16.2.2018. | 19:37

2

To je njihov problem što za svoju djecu nisu ni pitanje postavili gdje i kako će biti smješteni! Meni je moje dijete važno- za moje dijete me nije sramota ništa pitati! Djeci u vrtiću Seka i braco uvjeti će biti lošiji nego do sad i to se mene tiče.
brodsko_djete

brodsko_djete

Komentirano: 16.2.2018. | 18:53

3

mrki55 Koji su to standardi????? Pitanje da li se vrtići uopće drže tih standarda? Da li su standardi da u skupinama na dvije tete ide 30 djece? Ti problemi postoje odavno i oko toga se ne diže buka. A sada kada djeci u Seki i braci uzimaju samo priručnu dvoranu za tjelesni odmah pobuna. Djeci iz Trnoružice će faliti puno više. A više se bune neki roditelji iz Seke i brace nego roditelji iz Trnoružice
mrki55

mrki55

Komentirano: 16.2.2018. | 18:36

4

brodsko_djete    DRŽAVNI PEDAGOŠKI STANDARDPREDŠKOLSKOG ODGOJA I NAOBRAZBE Državni pedagoški standardi predškolskog odgoja i obrazovanja Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i obrazovanja(Narodne novine br.: 63/08 i 90/2010) donio je Hrvatski sabor na sjednici 16. svibnja 2008., a od 1. siječnja 2014. sve njegove odredbe stupile su na snagu. Državnim pedagoškim standardima utvrđeni su optimalni prostorni, kadrovski, zdravstveni, tehnički, informatički i drugi normativi koji služe kao putokaz osiguravanja ujednačenih uvjeta rada u dječjim vrtićima. Svrha je pedagoških standardada temeljem propisanih kriterija unaprijediti sveukupnu djelatnost na jedinstvenim osnovama uz ravnomjerne uvjete rada predškolskih ustanova. Jednaki uvjeti rada pretpostavka su za osiguranje više kvalitete ranog i predškolskog odgoja. Državnim pedagoškim standardima utvrđeni su: programi s obzirom na trajanje i namjenu,predškolski odgoj i obrazovanje djece i djece s posebnim potrebama (djece s teškoćama i darovite djece),predškolski odgoj i obrazovanje djece hrvatskih građana u inozemstvu,predškolski odgoj i obrazovanje djece pripadnika nacionalnih manjina,ustroj predškole,mjerila za broj djece u odgojnim skupinama,mjerila za broj odgojitelja, stručnih suradnika i ostalih radnika u dječjem vrtiću,mjere zdravstvene zaštite i prehrane djece u dječjem vrtiću,mjerila za financiranje programa dječjih vrtića,materijalni i financijski uvjeti rada,prostori dječjeg vrtića,higijensko-tehnički zahtjevi za prostore u dječjem vrtiću,mjerila za opremu dječjeg vrtića,mjerila za didaktička sredstva i pomagala.    U vrtiću nema viška prostora!
mrki55

mrki55

Komentirano: 16.2.2018. | 18:26

5

ivomarkic u tome i jest problem što roditelje u Seka i braco nitko nije do 15.2 poslijepodne ni obavijestio. A u Trnoružici su šutili i slušali na roditeljskom!
brodsko_djete

brodsko_djete

Komentirano: 16.2.2018. | 17:55

6

Očito postoji prostor za još djece u tom vrtiću no nema zaposlenih koji bi dodatne skupine vodili. Sa ovim rješenjem nitko ne može biti zadovoljan, ali treba se strpiti malo za bolje sutra. Može se raspravljat da li se moglo preko ljeta ići u obnovu kada je još manje djece u vrtićima. Može se raspravljat da li se treba još teta zaposliti u vrtiću Braco i seka, pa da se osnuje još jedna grupa u prostoru koji je adekvatan. To su pitanja za upravu, a ne sada tražiti političke bodove na djeci i dizati ustanke, organizirati presice, roditelje pozivati na pobunu protiv uprave vrtića, bez da imaju sve informacije
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 16.2.2018. | 16:56

7

http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/obrazovanje/vrtici/dva_nova_vrtica_za_brodske_malisane.aspx#.Wob-zyVG2Uk
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 16.2.2018. | 16:54

8

mrki55@ . . U zadnjih 15 godina su se kapaciteti vrtića udvostručili. No, i to se pokazalo nedovoljno. U planu je gradnja još vrtićkih kapaciteta. Treba biti strpljiv. Roditelji imaju pravo primjećivati, ali treba biti i realan i ploviti prema mogućnostima gradskog proračuna. Kako smo primorani prilagoditi vrtiće i druge gradske objekte prema standardima energetske učinkovitosti koje određuje EU, roditeljima ostaje pričekati da se vrtići završe. Ako roditelji nisu zadovoljni neka predlože neko bolje riješenje.
mrki55

mrki55

Komentirano: 16.2.2018. | 16:24

9

"Odgajateljice i djeca, čini se, nemaju problema s ovim preseljenjem. Svi se raduju međusobnom druženju i upoznavanju novih prijatelja." Molim vas! Tko još šta pita djecu? A odgajateljice tu rade za plaću! Roditelji imaju pravo na svoje mišljenje- ako taj vrtić ima listu čekanja za upis, od kud sad prostor za još djece?

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upisi u vrtiće ove godine isključivo elektroničkom poštom

I pred njima je neizvjesna jesen

Upisi u vrtiće ove godine isključivo elektroničkom poštom

12.5.2020. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli s pregledima djece za upis u prve razrede

Dolazi se po pozivu

Krenuli s pregledima djece za upis u prve razrede

6.5.2020. | 12:08
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspjeh brodskih odgajateljica

Dobra vijest

Uspjeh brodskih odgajateljica

29.4.2020. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisani natječaji za jedanaest radnih mjesta u vrtiću

Traže cijeli radni tim

Raspisani natječaji za jedanaest radnih mjesta u vrtiću

19.1.2020. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završen upis u vrtiće, evo koliko je djece ostalo neupisano

Zaprimljen ukupno 421 novi zahtjev

Završen upis u vrtiće, evo koliko je djece ostalo neupisano

26.7.2019. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vrtićarci' pjesmom i plesom obilježili svoj dan

Velika fotogalerija

'Vrtićarci' pjesmom i plesom obilježili svoj dan

15.6.2019. | 1:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnjom novog vrtića smanjit će se i liste čekanja?

Unatoč svemu među boljima u zemlji

Izgradnjom novog vrtića smanjit će se i liste čekanja?

5.2.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mališani oduševljeni slavonskobrodskom Galerijom

Umjetnost se uči voljeti odmalena

Mališani oduševljeni slavonskobrodskom Galerijom

26.10.2018. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako izgledaju slavonskobrodski, a kako njemački vrtići

Pogledajte koji su ljepši

Kako izgledaju slavonskobrodski, a kako njemački vrtići

18.10.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozivi namijenjeni predškolcima i vrtićkoj djeci

Nova pedagoška godina

Pozivi namijenjeni predškolcima i vrtićkoj djeci

3.9.2018. | 10:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski mališani od rujna se vraćaju u svoj vrtić

Dosad smješteni u 'Seka i braco'

Slavonskobrodski mališani od rujna se vraćaju u svoj vrtić

24.8.2018. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mališani se uskoro vraćaju u svoj vrtić

Nakon kompletne obnove

Mališani se uskoro vraćaju u svoj vrtić

16.8.2018. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro će i njihova djeca boraviti u obnovljenom prostoru

Uslišane molbe roditelja

Uskoro će i njihova djeca boraviti u obnovljenom prostoru

25.7.2018. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radovi na 'Trnoružici' bliže se kraju

Buđenje uspavane ljepotice

Radovi na 'Trnoružici' bliže se kraju

24.7.2018. | 14:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji i mališani moraju se još malo strpjeti

'Trnoružici' nova stolarija

Roditelji i mališani moraju se još malo strpjeti

3.7.2018. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pčelica' konačno dobila novu ogradu

Nakon rušenja više desetljeća stara zida

'Pčelica' konačno dobila novu ogradu

20.6.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski vrtići održali završnu priredbu

Večeras u Sportskoj dvorani Vijuš

Brodski vrtići održali završnu priredbu

15.6.2018. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završna priredba polaznika "Cekina"

Kraj pedagoške godine

Završna priredba polaznika "Cekina"

15.6.2018. | 18:29
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :