Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 25.4.2019. u 13:00
Prikaza: 3834
|
Autor: Ina Cirkveni

Učenik je u centru, a ne nastavnik

Suvremenim alatima učenici trebaju sami otkrivati istinu

IC/SBplus
Foto: IC/SBplus
 • IC/SBplus
 • IC/SBplus
 • IC/SBplus
 • IC/SBplus
 • IC/SBplus
 • IC/SBplus
 • IC/SBplus
 • IC/SBplus
 • IC/SBplus

- Suvremeni alati su kao i svaki drugi alati, kao i čekić kojemu su svi problemi čavli. Mi učenicima trebamo pokazati kako se određeni alati koriste a prepustiti njima da oni nauče i sami otkriju što se s tim alatima sve može. Mi smo više moderati, nismo više ex cathedra predavači koji samo govore ono što je istina, nego učenici i studenti trebaju sami otkrivati istinu. - objasnio je Vjekoslav Galzina, doc. dr. sc. na Fakultetu odgojnih i obrazovnih znanosti u Slavonskom Brodu.

SLAVONSKI BROD - 'Motivacija i mrežni alati u suvremenoj nastavi' tema je ovogodišnje četvrte po redu Međunarodne studentske konferencije koju po drugi puta organizira Udruga studenata Futuri magistri, a koju danas i sutra održavaju na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu dislociranog Sveučilišta u Osijeku Josipa Jurja Strossmayera.

Dakle, spomenuta studentska konferencija trajat će dva dana. U prvom danu održat će se pozvana predavanja slavonskobrodskih, ali i gostujućih profesora. Drugog će dana biti upriličen izlet za sve sudionike.

- Ova konferencija najveći utisak imat će na studente koji će jednog dana po završetku studija početi raditi. - kazala je Martina Gavran, predsjednica Udruge studenata Futuri magistri.

Naime, Međunarodna studentska konferencija izvrstan je motiv i prilika studentima da sudjeluju u visokoškolskim izvannastavnim aktivnostima. Također ovom će se konferencijom uspostaviti temelj za daljnju suradnju slavonskobrodskog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti s ostalim fakultetima.

S obzirom na to kako je riječ o konferenciji međunarodnog karaktera, Udruga studenata Futuri magistiri navodi kako su prije surađivali s više stranih fakulteta što se, nažalost, tijekom godina smanjilo. No, i dalje postoji stalna suradnja sa Sveučilištem u Mostaru.

- Na Sveučilištu u Mostaru imamo suradnju sa studentima koji će danas izlagati svoja predavanja, a također su članovi programskog odbora. Trudimo se održati taj kontakt odlazeći kod njih na konferencija kao i oni kod nas. - kazao je Luka Pongračić, član Udruge studenata Futuri magistri dodavši kako međunarodnu razinu održavaju i u časopisu Foo2Rama.

Predavanje 'Motivacija i mrežni alati u suvremenoj nastavi' studentice druge godine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu bazirano je na važnosti mrežnih alata u suvremenoj nastavi koja je tijekom svog predavanja objasnila suvremenu nastavu i težnju za promjenama u nastavi kakvu danas poznajemo.

- Suvremena nastava prije svega učenika stavlja na prvo mjesto. Potrebno je prijeći iz one tradicionalne nastave u kojoj je učitelj bio u središtu te aktivnosti na nastavi tako što bi učenici preuzeli tu glavnu aktivnost i kako bi učenik sam došao do odgovora na svoja pitanja. Jedan od načina na koji se to može postići je korištenje mrežnih alata kojima se učenici potiču kako bi sami istraživali i samostalno dolazili do odgovora. Mrežnih alata uistinu je puno jer različiti alati postoje za različite predmete, primjerice za matematiku to bi bila Geogebra i slični. - kazala je Ana Maria Marinac, studentica druge godine.

Tradicionalna nastava prema svima ima jednak pristup. Kako bi prešli na nastavu koja je individualizirana gdje bi učenici bili ti koji će sami otkrivati svijet i prilagođavati se onome što pronalaze potrebno je nastavu osuvremeniti alatima.

- Suvremeni alati su kao i svaki drugi alati, kao i čekić kojemu su svi problemi čavli. Mi učenicima trebamo pokazati kako se određeni alati koriste a prepustiti njima da oni nauče i sami otkriju što se s tim alatima sve može. Mi smo više moderati, nismo više ex cathedra predavači koji samo govore ono što je istina, nego učenici i studenti trebaju sami otkrivati istinu. - objasnio je Vjekoslav Galzina, doc. dr. sc. na Fakultetu odgojnih i obrazovnih znanosti u Slavonskom Brodu.

Kako tehnologija svakim danom sve više napreduje pa se tako nove generacije rađaju s mobitelima u rukama, dok odrasli i dalje pričaju o 'nekakvim Internetima', upravo posjedovanje digitalne kompetencije je ono što je jedino potrebno učenicima za korištenje suvremenih alata.

- To bi upravo značilo poznavanje jezika, ne samo u smislu humanističkih znanosti, nego i tehničkih jezika kao što su matematika i informatika, kao što su programski jezici. Te i neke druge kompetencije koje mi nemamo niti su naši roditelji znali kako takvo što postoji. - dodao je docent Galzina.

Priroda i društvo jedan je od predmeta koji može imati doticaja uz različite nastavne predmete, tako je profesorica Edita Borić današnjim predavanjem 'Motivirani kroz Prirodu i društvo' pokušala motivirati studente kako bi prirodu učili kroz prirodu a ne u nekom zatvorenom prostoru.

- Dat ću im različite primjere kako mogu motivirati i zainteresirati učenike jer je uistinu važna unutarnja motivacija. Tako ću na početku predavanja prisutne pokušati motivirati puštanjem filma u kojem dvogodišnji dječak kuha i samim time pridobiti pozornost studenata. To itekako ima veze s prirodom te poticanjem razvijanja vještina kod učenika. - kazala je profesorica Edita Borić napomenuvši kako nije važno učiti samo za ocjenu odnosno za cilj, nego je važan unutarnji način kako dolazimo do ostvarenja određenog cilja.

Nažalost, i dalje je zastupljen određeni stereotip u obrazovanju da profesori koriste isključivo udžbenik držeći se strogih okvira kako točno mora biti ta i ta etapa nastavnog sata te kako nastavni proces mora biti točno koordiniran i orijentiran kako učitelj hoće. Međutim, u suvremenoj nastavi i obrazovanju, učenik je u centru, a ne nastavnik.

- Smatram kako u našem školstvu mi odavno radimo kako bismo osuvremenili nastavu različitim projektima, istraživačkom nastavom te se trudimo voditi djecu što više izvan učionica. Prema tome, mislim kako si samo trebamo više dati ohrabrenja da bismo nastavili u tom smjeru. - dodala je profesorica Borić.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

  Tko će imati tu čast i obvezu?

  Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

  28.5.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

  Nakon više mjeseci šutnje

  Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

  13.5.2020. | 23:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

  Nakon Rješenja o ovrsi

  Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

  10.3.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

  Budući stručnjaci dobili stipendije

  Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

  22.1.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

  Danas promocija 242 studenata

  'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

  6.12.2019. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendijama brodskim studentima 'pumpaju' Projekt Slavonija

  Prijevara 'teška' 2,5 milijardi eura

  Stipendijama brodskim studentima 'pumpaju' Projekt Slavonija

  9.11.2019. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski studenti zainteresirani za predavanja na engleskom

  STEM "Eco&Enregetics"

  Brodski studenti zainteresirani za predavanja na engleskom

  7.11.2019. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj prijava otkriva stvarni položaj studenata Lijepe Naše

  Velika navala na državnu stipendiju

  Broj prijava otkriva stvarni položaj studenata Lijepe Naše

  20.10.2019. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?

  Jučer održana sjednica Senata

  Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?

  26.9.2019. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li potreban još jedan studentski dom u Slavonskom Brodu?

  Privremena rang lista Natječaja

  Je li potreban još jedan studentski dom u Slavonskom Brodu?

  19.8.2019. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendiju za studij mogu osvojiti i mladi brodski kuhari

  I kuhari mogu biti visokoobrazovani

  Stipendiju za studij mogu osvojiti i mladi brodski kuhari

  8.8.2019. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki studenti brodskog Veleučilišta dobit će 10 tisuća kuna

  Stipendije slavonskim studentima

  Neki studenti brodskog Veleučilišta dobit će 10 tisuća kuna

  3.8.2019. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : FER se pohvalio i svojim brucošima iz Slavonskog Broda

  Prema rezultatima - među 5% najboljih

  FER se pohvalio i svojim brucošima iz Slavonskog Broda

  23.7.2019. | 9:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kod vas je sve 'pomalo' i to nam se sviđa'

  Amerikanke o Slavonskom Brodu

  'Kod vas je sve 'pomalo' i to nam se sviđa'

  28.5.2019. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Došli smo učiti od vas'

  Studentice s američkog Sveučilišta:

  'Došli smo učiti od vas'

  22.5.2019. | 17:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dekan: 'Čudim se što toliko čekamo na Sveučilište'

  Strojarstvo u Brodu - prepuno studenata

  Dekan: 'Čudim se što toliko čekamo na Sveučilište'

  14.5.2019. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :