Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 24.1.2018. u 19:35
Prikaza: 1980
|
Autor: Marta Zečević

Prvi studentski časopis u Slav. Brodu

Jedini koji nude e-izdanje

Marta Zečević/SBplus
Foto: Marta Zečević/SBplusMartina Gavran, Ana Vondraček, Emina Berbić Kolar, Luka Pongračić
 • Marta Zečević/SBplus
 • Marta Zečević/SBplus
 • Marta Zečević/SBplus
 • Marta Zečević/SBplus
 • Marta Zečević/SBplus
 • Marta Zečević/SBplus
 • Marta Zečević/SBplus

„Objavili smo e-izdanje prvoga broja, a pokušat ćemo izdati svakih šest mjeseci novi broj ovoga časopisa. Također, danas smo upravo dobili i vijest da je uvršten u 'Hrčak', odnosno mrežni katalog znanstvenih časopisa" rekao je Luka Pongračić, glavni urednik časopisa.

SLAVONSKI BROD - Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, dislociranome studiju u Slavonskome Brodu danas je u 13 sati održana svečana promocija prvoga broja studentskoga časopisa Foo2rama. Časopis je u svojoj prvoj godini postojanja inicirala i pokrenula studentska udruga Futuri magistri napisavši projekt koji je odobrio Studentski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Tom inicijativom brodski studenti nastoje unaprijediti visokoškolsku djelatnost studenata te ih potaknuti na kritičko promišljanje o odgojno-obrazovnome sustavu, pri čemu imaju mogućnost aktivno se baviti istraživanjima i izazovima svojega budućega poziva; ujedno razmjenjivati primjere dobrih praksi.

„Ovo je još jedan od događaja na našemu Fakultetu, još jedan novi projekt, studentski časopis, koji mislim da u ovakvome obliku nema nitko na sveučilištu."

„Objavili smo e-izdanje prvoga broja, a pokušat ćemo izdati svakih šest mjeseci novi broj ovoga časopisa. Također, danas smo upravo dobili i vijest da je uvršten u 'Hrčak', odnosno mrežni katalog znanstvenih časopisa" rekao je Luka Pongračić, glavni urednik časopisa.

„Ovakva iskustva rijetka su prilika za usavršavanje i napredovanje te će meni biti polazišna osnova za daljnje bavljenje ovakvim aktivnostima. Udruga nam je omogućila sudjelovanje u projektu poput ovoga koji je prilika svim članovima da istražuju, uđu u razrede, rade na sebi te stječu dodatne kompetencije. Što se tiče samoga časopisa, studenti su svoje radove slali na e-poštu našega Uredništva te smo ih pregledali i lektorirali. Časopis smo podijelili na nekoliko područja vezanih uz predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje koja se tiču određenih tema poput: nastavnoga plana i programa, kreativnosti u nastavi, inovativnih strategija i metoda rada te ostalih studentskih tema. U časopisu smo zasada objavili 6 radova i 15 članaka, što smatram vrlo uspješnim za prvi broj. Na mrežnoj je stranici časopisa otvoren poziv svim studentima za slanje radova, članaka ili upita." rekla je članica Uredništva Ana Vondraček.

Obratila se i izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, idejna začetnica studentske udruge i dobro poznata po velikoj podršci koju pruža svojim studentima: „Ovo je još jedan od događaja na našemu Fakultetu, još jedan novi projekt, studentski časopis, koji mislim da u ovakvome obliku nema nitko na sveučilištu. Nešto slično, koliko sam mogla vidjeti i promatrala, imaju na drugim fakultetima, no u e-obliku mislim da smo prvi; ako nismo prvi, onda smo drugi. Svakako je to velika stvar za Slavonski Brod i dislocirani studij jer, iako sam prodekanica cijeloga Fakulteta kao i moja kolegica Irella Bogut koja je ovdje, dakle i osječkoga i brodskoga dijela, nekako moramo priznati da ideje obično idu od brodskih studenata koji su agilniji, imaju više ideja i možda više volje te su ustrajniji, a ta ustrajnost ipak urodi plodom. Zahvaljujem svim studentima koji su odradili veliki posao."

Prvi je broj časopisa svoju svrhu i uspjeh ostvario već samom činjenicom da su se u kvalitetnome zajedničkome radu povezali studenti odgojnih i obrazovnih znanosti sa četiriju različitih sveučilišta u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar). Osim časopisa kao jednoga od većih projekata, članovi Udruge, koja je nedavno napunila svoju prvu godinu postojanja, predstavili su i druge dosadašnje uspješno provedene projekte kao što su Treća međunarodna studentska konferencija Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju na kojoj su sudjelovali plenarni izlagači i brojni studenti s različitih fakulteta izvan i unutar Hrvatske. Uz to, veliki je projekt Udruge i izdavanje zbornika radova, spomenute konferencije, pod vodstvom studentice Ive Odorčić, koji je trenutno u tisku. Za njegovu su provedbu, na osnovu napisanoga projekta, također dobili novčana sredstva.

Izvijestili su i o ostalim provedenim projektima i aktivnostima poput humanitarnih sportsko-rekreativnih turnira za mlade te radionica: izrada prirodne kozmetike, rad quilling tehnikom, izrada domaćega plastelina, zdrava prehrana za djecu i mlade u suradnji s Podravkom i Udrugom kuhara PBŽ i brojnih drugih. Među većima je i projekt Spremni na klimatske promjene koji je dio europskoga projekta LADDER, a za cilj je imao ostvarivanje Development Education and Raising Awareness programa Europske unije. U sklopu je njega proveden znanstveni dan u Višnjanu i Poreču s učenicima iz Staroga Slatnika i Brodskoga Stupnika te su snjima i provedene znanstvene i kreativne radionice.

Studenti su Fakulteta u gradu poznati po brojnim provedenim humanitarim akcijama. Najveća je među njima Božićna zvijezda koja tradicionalno svake godine okuplja velik broj studenata koji višemjesečnim pripremama i aktivnostima te završnom priredbom ostvaruju svoje plemenite namjere.

U prvoj je godini postojanja u suradnji s različitim organizacijama i ustanovama iz triju županija Udruga, osim realiziranih 6 projekata i brojnih drugih aktivnosti, provela i čak 28 tematski različitih radionica te projekata za djecu i mlade zbog čega je često i na Fakultetu ugostila brojne skupine njih. Svim projektima i aktivnostima studenti primarno nastoje poboljšati život u zajednici te, osim u učionici, stjecati dodatna znanja, iskustva i vještine za svoj budući poziv; a moto im je, kako kažu, „sve za dječje osmijehe".

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Forscher

  Forscher

  Komentirano: 24.1.2018. | 21:29

  1

  Nije mi jasno što nekog danas motivira da upisuje ovaj VUS (=viša uzaludna sprema) fakultet, u Brodu ili bilo gdje. Eto vam teme za istraživanje i časopis - ako vam to profesori dozvole, jer malo jest nezgodno :)

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

  Tko će imati tu čast i obvezu?

  Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

  28.5.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

  Nakon više mjeseci šutnje

  Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

  13.5.2020. | 23:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

  Nakon Rješenja o ovrsi

  Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

  10.3.2020. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

  Budući stručnjaci dobili stipendije

  Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

  22.1.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

  Danas promocija 242 studenata

  'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

  6.12.2019. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendijama brodskim studentima 'pumpaju' Projekt Slavonija

  Prijevara 'teška' 2,5 milijardi eura

  Stipendijama brodskim studentima 'pumpaju' Projekt Slavonija

  9.11.2019. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski studenti zainteresirani za predavanja na engleskom

  STEM "Eco&Enregetics"

  Brodski studenti zainteresirani za predavanja na engleskom

  7.11.2019. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj prijava otkriva stvarni položaj studenata Lijepe Naše

  Velika navala na državnu stipendiju

  Broj prijava otkriva stvarni položaj studenata Lijepe Naše

  20.10.2019. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?

  Jučer održana sjednica Senata

  Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?

  26.9.2019. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li potreban još jedan studentski dom u Slavonskom Brodu?

  Privremena rang lista Natječaja

  Je li potreban još jedan studentski dom u Slavonskom Brodu?

  19.8.2019. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendiju za studij mogu osvojiti i mladi brodski kuhari

  I kuhari mogu biti visokoobrazovani

  Stipendiju za studij mogu osvojiti i mladi brodski kuhari

  8.8.2019. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki studenti brodskog Veleučilišta dobit će 10 tisuća kuna

  Stipendije slavonskim studentima

  Neki studenti brodskog Veleučilišta dobit će 10 tisuća kuna

  3.8.2019. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : FER se pohvalio i svojim brucošima iz Slavonskog Broda

  Prema rezultatima - među 5% najboljih

  FER se pohvalio i svojim brucošima iz Slavonskog Broda

  23.7.2019. | 9:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kod vas je sve 'pomalo' i to nam se sviđa'

  Amerikanke o Slavonskom Brodu

  'Kod vas je sve 'pomalo' i to nam se sviđa'

  28.5.2019. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Došli smo učiti od vas'

  Studentice s američkog Sveučilišta:

  'Došli smo učiti od vas'

  22.5.2019. | 17:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dekan: 'Čudim se što toliko čekamo na Sveučilište'

  Strojarstvo u Brodu - prepuno studenata

  Dekan: 'Čudim se što toliko čekamo na Sveučilište'

  14.5.2019. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :