Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 24.6.2019. u 8:10
Prikaza: 1279
|
Autor: Ina Cirkveni

Započinju prijave obrazovnih programa

Slavonskobrodski osmaši biraju u koje će srednje škole

Slavonski Brod : Slavonskobrodski osmaši biraju u koje će srednje školeIlustracija (fotografija nije povezana s događajima opisanim u članku)(Foto: SMŠ SB)

Upis željene srednje škole nerijetko zadaje glavobolje, kako učenicima, tako i roditeljima. S ciljem olakšanja tog procesa, donosimo najbitnije informacije o prijavi obrazovnih programa kao i popis programa srednjih škola u Slavonskom Brodu.

SLAVONSKI BROD - Prijava obrazovnih programa u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole započet će danom 26. lipnja ove godine. Programe obrazovanja koje učenici završnih razreda osnovne škole žele upisati, već dodaju na listu prioriteta te istu mogu mijenjati do 10. srpnja.

Upis željene srednje škole nerijetko zadaje glavobolje, kako učenicima, tako i roditeljima. S ciljem olakšanja tog procesa, donosimo najbitnije informacije o prijavi obrazovnih programa kao i popis programa srednjih škola u Slavonskom Brodu.

U ljetnom i jesenskom upisnom roku osmaši mogu prijaviti odnosno odabrati najviše šest programa obrazovanja. Programe obrazovanja, odnosno srednje škole koje ih izvode, moguće je pretraživati OVDJE prema zadanim kriterijima pretrage. Oni svoju pretragu mogu prilagoditi s obzirom na županiju, naziv škole, vrstu (javne ili privatne), nazivom programa obrazovanja i slično. Za svaki program moguće je pregledati detaljne informacije koje sadrže opis programa, strukturu bodovanja, popis preduvjeta i ostale važne informacije.

Listu prioriteta potrebno je pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će svoj popis optimalno rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote.

Bitno je podsjetiti da učenici provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće. Također je važno da se na listi prioriteta nalaze samo programi obrazovanja koje kandidat doista namjerava upisati jer postavljanje programa na listu podrazumijeva ozbiljnu namjeru upisa takvog programa.

Prilikom prijave pojedinoga programa obrazovanja potrebno je odabrati prvi i drugi strani jezik i izborne predmete između ponuđenih stranih jezika te izbornih predmeta koji se u srednjoj školi predaju. Odabirom prvoga stranoga jezika, znanje toga stranoga jezika postaje preduvjet za odabrani program obrazovanja. Preduvjet se smatra ispunjenim ako je kandidat u osnovnoj školi učio taj strani jezik najmanje četiri godine ili ako na dodatnoj provjeri u srednjoj školi dokaže poznavanje toga stranoga jezika.

Ako kandidat nije zadovoljio potrebne preduvjete za upis nekoga od prijavljenih programa obrazovanja, navedeno će biti vidljivo na detaljnome prikazu bodovanja za prijavljeni program obrazovanja u svakome trenutku. Ako ne postoji mogućnost zadovoljenja potrebnih preduvjeta, učenici takve programe obrazovanja mogu obrisati sa svoje liste i umjesto njih prijaviti druge programe obrazovanja do 10. srpnja.

Na sljedeći se način stvaraju ljestvice poretka. Svakoga punog sata za svakoga kandidata pronalazi se program obrazovanja koji mu je trenutačno najviši na listi prioriteta, a na kojemu se po bodovima nalazi unutar upisne kvote. Ako se takav program obrazovanja pronađe, kandidat se briše sa svih ostalih lista prioriteta koje su mu niže na ljestvici poretka, čime se otvaraju slobodna mjesta za kandidate ispod „crte". Po završetku postupka, objavljuju se ljestvice poretka na kojima je svaki kandidat optimalno razmješten.

Ogledne ljestvice poretka odraz su trenutačnog bodovnog stanja izračunatog na temelju podataka koji su trenutačno u sustavu te su iste podložne promjenama zbog ispravka netočno unesenih ocjena u sustav, rješavanja prigovora, unosa rezultata dodatnih provjera, novih prijava i brisanja prijava kao i promjenom prioriteta programa obrazovanja. Dakle, ogledne ljestvice poretka neprestano se mijenjaju. Ljestvice poretka obnavljaju se svakih sat vremena pa je posljedicu promjene podataka ili redoslijeda na listi prioriteta moguće vidjeti za najviše sat vremena, ovisno o trenutku promjene.

Osmaši će se na konačnoj ljestvici poretka naći samo za jedan program obrazovanja na kojemu se nalazi u sklopu upisne kvote i to onoga koji je najviše na njegovoj listi prioriteta. 

Za ljetni rok na datum 13. srpnja ove godine ljestvice poretka postaju konačne i više se neće mijenjati. Ostale informacije o upisima moguće je pogledati OVDJE gdje će također biti objavljene ogledne i konačne ljestvice poretka.

Prijave za obrazovne programe trajat će sve do 10. srpnja, a ne treba niti sumnjati kako će dobar dio brodsko-posavskih osmaša za upis odabrati i nove obrazovne programe koji im se nude od ove školske godine.

U Ekonomsko-birotehničkoj školi Slavonski Brod četiri su programa, Ekonomist i Hotelijersko-turistički tehničar - svaki s 40 upisnih mjesta, Prodavač i Upravni referent - svaki smjer s 20 upisnih mjesta.
U slavonskobrodskoj Srednjoj medicinskoj školi programi četverogodišnjeg obrazovanja su Dentalni asistent/ica s 20 mjesta, Fizioterapetuski tehničar/fizioterapeutska tehničarka čiji je broj mjesta 20, Medicinska sestra opće njege/Medicinski tehničar opće njege razrednog odjela od 20 učenika. Posebni program za učenike s teškoćama u Srednjoj medicinskoj školi je program Njegovatelja/Njegovateljice s brojem upisnih mjesta od pet učenika.
Agrotehničar s 20 mjesta, Agroturistički tehničar također s 20 mjesta, Poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut s 20 upisnih mjesta, Prehrambeni tehničar 20, Šumarski tehničar 20, Tehničar geodezije i geoinformatike 20, Veterinarski tehničar 20 četverogodišnji su programi obrazovanja u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod. Također postoje programi trogodišnjeg trajanja obrazovanja kao što su Cvjećar te Mehaničar poljoprivredne mehanizacije čiji broj mjesta za svaki odjel iznosi deset učenika.
Dva su programa u Klasičnoj gimnaziji fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti u Slavonskom Brodu, prvi Klasične gimnazije s mogućnošću upisa 40 učenika te drugi Opće gimnazije odnosno Odjela za sportaše za 20 učenika.
U Gimnaziji „Matija Mesić” tri su obrazovna programa - jezična i prirodoslovno-matematička gimnazija s 40 mjesta za svaki smjer te opća s 80.
U razredne odjele u Tehničkoj školi Slavonski Brod smjerova Arhitektonski tehničar, Elektrotehničar, Tehničar za elektroniku, Tehničar za logistiku i špediciju broj upisnih mjesta iznosi 20 osim za Strojarskog računalnog tehničara čiji je broj mjesta 40.
U Glazbenoj školi Slavonski Brod pet je programa četverogodišnjeg obrazovanja s po jednim upisnim mjestom za Glazbenika flautista, Glazbenika pjevača, Glazbenika tamburaša, dok su za Glazbenika klavirista dva te za Glazbenika teorijskog smjera - tri upisna mjesta.
Programi trogodišnjeg trajanja obrazovanja za obrtništvo u Industrijsko-obrtničkoj školi Slavonski Brod s jedinstvenim modelom obrazovanja su Autoelektričar (6), Autolakirer (6), Autolimar (6), Automehaničar (8), Automehatroničar (20), Bravar (32), , Elektroinstalater (8), Elektroničar-mehaničar (6), Fotograf (8), Instalater grijanja i klimatizacije (8), Plinoinstalater (6), Vodoinstalater (6), dok su programi trogodišnjeg trajanja obrazovanja za industriju i gospodarstvo CNC Operater (28), Elektromehaničar (6), Elektromonter (8), Monter i obrađivač rezanjem i deformacijom (46), Obrađivač lima (6), Telekomunikacijski monter (6), Vozač motornog vozila (20) te je zanimanje Pomoćnog limara (7) posebni program za učenike s teškoćama, gdje brojevi u zagradama iznose broj upisnih mjesta. Također postoji program dvogodišnjeg trajanja obrazovanja za stjecanje niže strućne spreme s 20 upisnih mjesta zanimanja Zavarivač.
U Obrtničkoj školi Slavonski Brod po prvi se puta u idućoj školskoj godini pojavljuje program četverogodišnjeg obrazovanja s veličinom razrednog odjela od 20 učenika. Radi se o novom zanimanju naziva modni tehničar o kojemu je SBplus ranije pisao OVDJE.
Uz programe trogodišnjeg trajanja obrazovanja za obrtništvo s jedinstvenim modelom obrazovanja su Frizer (40), Konobar (20), Krojač (10), Kuhar (30), Mesar (10), Pekar (10), Slastičar (10), Stolar (20), Tapetar (10) te programe trogodišnjeg za obrtništvo s klasičnim modelom obrazovanja Keramičar-oblagač (20) i Monter suhe gradnje (20), u Obrtničkoj školi Slavonski Brod po prvi se puta u idućoj školskoj godini pojavljuje program četverogodišnjeg obrazovanja s veličinom razrednog odjela od 20 učenika. Također, postoje dva posebna programa za učenike s teškoćama po pet mjesta za svaki odjel Pomoćnog krojača te Pomoćnog soboslikara i ličioca.


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

Grad je stao zbog dugačke kolone

Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

17.10.2019. | 11:50
'Na Slavonski nas Brod asocira samo rafinerija i ne znamo ništa o njemu, ali došli smo upoznati ovaj grad na Savi te vidjeti vaše korzo.'
'Na Slavonski nas Brod asocira samo rafinerija i ne znamo ništa o njemu, ali došli smo upoznati ovaj grad na Savi te vidjeti vaše korzo.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mama, ostani zdrava!'

Brodski učenici glasno poručili:

'Mama, ostani zdrava!'

7.10.2019. | 18:45
Fotografijom i jednostavnom porukom, svojim su se majkama obratili i slavonskobrodski srednjoškolci, svjesni kako one koji ih najviše vole, nerijetko premalo brinu o vlastitom zdravlju. Kako ih ne bi izgubili, žele ih potaknuti na samopregled i kontrole.
Fotografijom i jednostavnom porukom, svojim su se majkama obratili i slavonskobrodski srednjoškolci, svjesni kako one koji ih najviše vole, nerijetko premalo brinu o vlastitom zdravlju. Kako ih ne bi izgubili, žele ih potaknuti na samopregled i kontrole.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

Svojim radovima uljepšavaju manja mjesta

Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

7.10.2019. | 15:00
Prošli tjedan su postavljene četiri solarne klupe u cijelosti osmišljene i izrađene u radionici Tehničke škole.
Prošli tjedan su postavljene četiri solarne klupe u cijelosti osmišljene i izrađene u radionici Tehničke škole.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije nisu rezervirane samo za studente

Prilika za brodske srednjoškolce

Stipendije nisu rezervirane samo za studente

4.10.2019. | 18:25
Brojni srednjoškolci, iz neznanja, propuste priliku za dodatno financiranje tijekom školovanja kojim itekako mogu olakšati stvari svojim roditeljima - barem s financijske strane.
Brojni srednjoškolci, iz neznanja, propuste priliku za dodatno financiranje tijekom školovanja kojim itekako mogu olakšati stvari svojim roditeljima - barem s financijske strane.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

Uz povoljnije cijene

Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

2.10.2019. | 10:20
Slavonskobrodska škola u ponudi ima sve kozmetičke tretmane koje, uglavnom žene, tragajući za receptom ljepote i duže mladosti, u luksuznim salonima skupo plaćaju.
Slavonskobrodska škola u ponudi ima sve kozmetičke tretmane koje, uglavnom žene, tragajući za receptom ljepote i duže mladosti, u luksuznim salonima skupo plaćaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

Jesenski rok državne mature

Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

12.9.2019. | 13:45
Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je 6 644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta. Donosimo popis slobodnih mjesta za sve studijske programe.
Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je 6 644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta. Donosimo popis slobodnih mjesta za sve studijske programe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

Jesenski upisni rok sljedeći tjedan

Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

17.8.2019. | 11:40
Najvećem interesu đaka usprkos, nekoliko je slobodnih mjesta ostalo i u popularnoj brodskoj Srednjoj medicinskoj školi koja ima prostora upisati još troje učenika.
Najvećem interesu đaka usprkos, nekoliko je slobodnih mjesta ostalo i u popularnoj brodskoj Srednjoj medicinskoj školi koja ima prostora upisati još troje učenika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred vratima jesenski rok državne mature

Za prolaz treba dobro zagrijati stolicu

Pred vratima jesenski rok državne mature

14.8.2019. | 20:30
Iako se čini kako je ljetni rok državne mature tek nedavno završio, pred vratima je onaj jesenski. Priliku za ‘popravak’ ocjena ili ponavljanje nepoloženog ispita pristupnici imaju već od sljedećeg tjedna, kada se pišu prvi ispiti.
Iako se čini kako je ljetni rok državne mature tek nedavno završio, pred vratima je onaj jesenski. Priliku za ‘popravak’ ocjena ili ponavljanje nepoloženog ispita pristupnici imaju već od sljedećeg tjedna, kada se pišu prvi ispiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što je ostalo za jesenski rok

Upisi u srednje škole

Evo što je ostalo za jesenski rok

27.7.2019. | 15:00
Na području cijele zemlje u srednjim školama na jesenskom upisnom roku ostalo je 5255 slobodnih mjesta. Od toga broja 93 su slobodna mjesta na raspolaganju u srednjim školama Brodsko-posavske županije.
Na području cijele zemlje u srednjim školama na jesenskom upisnom roku ostalo je 5255 slobodnih mjesta. Od toga broja 93 su slobodna mjesta na raspolaganju u srednjim školama Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

Danas za građane ubrali više od sto kila

'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

26.7.2019. | 11:00
Petnaestogodišnja Jadranka zadužena je za dobru atmosferu u kupinjaku, a na trinaestodnevnu ljetnu praksu stiže biciklom iz Trnjana. Ništa joj nije teško jer, kaže, uz pjesmu i smijeh, vrijeme brzo prođe.
Petnaestogodišnja Jadranka zadužena je za dobru atmosferu u kupinjaku, a na trinaestodnevnu ljetnu praksu stiže biciklom iz Trnjana. Ništa joj nije teško jer, kaže, uz pjesmu i smijeh, vrijeme brzo prođe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

Gimnazijalci uspješni na Državnoj maturi

U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

21.7.2019. | 12:00
"Prolaznost u gimnazijskim programima puno je viša od strukovnih škola što govori o tome da su temelji znanja u tim programima puno jači. No, ne možemo biti nezadovoljni niti rezultatima u strukovnim školama."
"Prolaznost u gimnazijskim programima puno je viša od strukovnih škola što govori o tome da su temelji znanja u tim programima puno jači. No, ne možemo biti nezadovoljni niti rezultatima u strukovnim školama."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bilo je lakše 'upasti' u brodske gimnazije nego u Medicinsku

Trend se nastavlja i ove godine

Bilo je lakše 'upasti' u brodske gimnazije nego u Medicinsku

14.7.2019. | 9:00
Već je dobro poznata činjenica kako broj bodova i ocjene koje učenici 'nose' iz osnovne škole nerijetko ne odgovaraju stvarnom stanju. Stoga će tek prvi tjedni u srednjoškolskim klupama pokazati koliko su spremni za izazove zanimanja koje su izabrali kao ono kojim će se baviti či
Već je dobro poznata činjenica kako broj bodova i ocjene koje učenici 'nose' iz osnovne škole nerijetko ne odgovaraju stvarnom stanju. Stoga će tek prvi tjedni u srednjoškolskim klupama pokazati koliko su spremni za izazove zanimanja koje su izabrali kao ono kojim će se baviti či
SBplus.hr, Slavonski Brod : Maturanti primili priznanje 'starice od 177 godina'

Tradicionalna dodjela nagrada

Maturanti primili priznanje 'starice od 177 godina'

11.7.2019. | 22:00
Budući da je Matica hrvatska, koja postoji već 177 godina, jedna od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, vjerujemo kako će svim nagrađenim maturantima ova svečanost ostati kao lijepa uspomena, na koju će ih lako podsjetiti samo pogled na darovanu knjigu. Možda ih upravo navo
Budući da je Matica hrvatska, koja postoji već 177 godina, jedna od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, vjerujemo kako će svim nagrađenim maturantima ova svečanost ostati kao lijepa uspomena, na koju će ih lako podsjetiti samo pogled na darovanu knjigu. Možda ih upravo navo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji nisu prošli, imaju priliku podnijeti prigovore

Objavljeni rezultati državne mature

Oni koji nisu prošli, imaju priliku podnijeti prigovore

10.7.2019. | 18:00
Objavljeni su privremeni rezultati ljetnog roka Državne mature. Slijede prigovori, a potom i objava konačnih rezultata. Evo tko i za što može podnijeti prigovor na ostvarene bodove na ovogodišnjem ispitu Državne mature.
Objavljeni su privremeni rezultati ljetnog roka Državne mature. Slijede prigovori, a potom i objava konačnih rezultata. Evo tko i za što može podnijeti prigovor na ostvarene bodove na ovogodišnjem ispitu Državne mature.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li 'nagovoriti' osmaše za upis deficitarnih zanimanja?

Nametnuta promjena trenda sa svih strana

Hoće li 'nagovoriti' osmaše za upis deficitarnih zanimanja?

3.7.2019. | 12:40
Predstavljajući važnost obrtničkih zanimanja Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta inspirativnim reklamnim spotom pod nazivom „Ruke“ želi poslati pozitivnu poruku mladima koji se nalaze na prekretnici svog mladenačkog života te ih potaknuti na upis deficitarnih zaniman
Predstavljajući važnost obrtničkih zanimanja Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta inspirativnim reklamnim spotom pod nazivom „Ruke“ želi poslati pozitivnu poruku mladima koji se nalaze na prekretnici svog mladenačkog života te ih potaknuti na upis deficitarnih zaniman
SBplus.hr, Slavonski Brod : U samom vrhu hrvatskih gimnazija

Za svaku pohvalu

U samom vrhu hrvatskih gimnazija

2.7.2019. | 13:15
Već sama činjenica da su na državnoj razini uspjeli izboriti prolaz dalje te u svjetskim okvirima predstavljati zemlji i grad iz kojeg dolaze veliki je uspjeh. A kada se tome dodaju osvojena mjesta uspjeh i priznanje koje zaslužuju neupitni su.
Već sama činjenica da su na državnoj razini uspjeli izboriti prolaz dalje te u svjetskim okvirima predstavljati zemlji i grad iz kojeg dolaze veliki je uspjeh. A kada se tome dodaju osvojena mjesta uspjeh i priznanje koje zaslužuju neupitni su.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijedni učenici brodske škole rade na ljetnoj praksi

Dok njihovi vršnjaci spavaju

Vrijedni učenici brodske škole rade na ljetnoj praksi

1.7.2019. | 20:00
Dok većina njihovih vršnjaka lijeno uživa u izležavanju, vrijedni učenici slavonskobrodske srednje škole odrađuju ljetnu praksu. Osim što svašta nauče, usput se i oslade plodovima svoga rada.
Dok većina njihovih vršnjaka lijeno uživa u izležavanju, vrijedni učenici slavonskobrodske srednje škole odrađuju ljetnu praksu. Osim što svašta nauče, usput se i oslade plodovima svoga rada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodske srednje škole može se upisati više od 1200 učenika

Počele prijave obrazovnih programa

U brodske srednje škole može se upisati više od 1200 učenika

26.6.2019. | 18:30
Još prošle godine u srednjoškolskim klupama Brodsko-posavske županije sjedio je znatno manji broj učenika nego li ranijih godina, a takav trend nastavljen je i ove godine. Djelomično je to posljedica loše natalitetne slike, djelomice velikog iseljavanja, a kao rezultat svega proš
Još prošle godine u srednjoškolskim klupama Brodsko-posavske županije sjedio je znatno manji broj učenika nego li ranijih godina, a takav trend nastavljen je i ove godine. Djelomično je to posljedica loše natalitetne slike, djelomice velikog iseljavanja, a kao rezultat svega proš
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Upisala sam gimnaziju jer je najbolja priprema za fakultet'

Gimnazijski maturanti generacije

'Upisala sam gimnaziju jer je najbolja priprema za fakultet'

26.6.2019. | 15:00
Za izvanredan uspjeh me motiviralo što sam i u osnovnoj školi postizala izvrsne rezultate te sam htjela nastaviti taj niz, a upravo sam se po tome istaknula od svojih vršnjaka. - kazala je Martina Salamunović, maturantica smjera opće gimnazije, koja je, osim gimnazijske nagrade z
Za izvanredan uspjeh me motiviralo što sam i u osnovnoj školi postizala izvrsne rezultate te sam htjela nastaviti taj niz, a upravo sam se po tome istaknula od svojih vršnjaka. - kazala je Martina Salamunović, maturantica smjera opće gimnazije, koja je, osim gimnazijske nagrade z
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio velikog tima bit će i dvije ravnateljice iz Slav. Broda

Velika prilika za sve koji vode škole

Dio velikog tima bit će i dvije ravnateljice iz Slav. Broda

21.6.2019. | 9:15
U veliki tim hrvatskih ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova ušle su i dvije slavonskobrodske ravnateljice koje će s kolegama u različitim europskim zemljama učiti kako još bolje raditi svoj posao i voditi ustanove koje uvelike ovise o njihovoj osobnoj ambicioznosti i entu
U veliki tim hrvatskih ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova ušle su i dvije slavonskobrodske ravnateljice koje će s kolegama u različitim europskim zemljama učiti kako još bolje raditi svoj posao i voditi ustanove koje uvelike ovise o njihovoj osobnoj ambicioznosti i entu