Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 24.6.2019. u 8:10
Prikaza: 4487
|
Autor: Ina Cirkveni

Započinju prijave obrazovnih programa

Slavonskobrodski osmaši biraju u koje će srednje škole

Slavonski Brod : Slavonskobrodski osmaši biraju u koje će srednje školeIlustracija (fotografija nije povezana s događajima opisanim u članku)(Foto: SMŠ SB)

Upis željene srednje škole nerijetko zadaje glavobolje, kako učenicima, tako i roditeljima. S ciljem olakšanja tog procesa, donosimo najbitnije informacije o prijavi obrazovnih programa kao i popis programa srednjih škola u Slavonskom Brodu.

SLAVONSKI BROD - Prijava obrazovnih programa u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole započet će danom 26. lipnja ove godine. Programe obrazovanja koje učenici završnih razreda osnovne škole žele upisati, već dodaju na listu prioriteta te istu mogu mijenjati do 10. srpnja.

Upis željene srednje škole nerijetko zadaje glavobolje, kako učenicima, tako i roditeljima. S ciljem olakšanja tog procesa, donosimo najbitnije informacije o prijavi obrazovnih programa kao i popis programa srednjih škola u Slavonskom Brodu.

U ljetnom i jesenskom upisnom roku osmaši mogu prijaviti odnosno odabrati najviše šest programa obrazovanja. Programe obrazovanja, odnosno srednje škole koje ih izvode, moguće je pretraživati OVDJE prema zadanim kriterijima pretrage. Oni svoju pretragu mogu prilagoditi s obzirom na županiju, naziv škole, vrstu (javne ili privatne), nazivom programa obrazovanja i slično. Za svaki program moguće je pregledati detaljne informacije koje sadrže opis programa, strukturu bodovanja, popis preduvjeta i ostale važne informacije.

Listu prioriteta potrebno je pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će svoj popis optimalno rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote.

Bitno je podsjetiti da učenici provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće. Također je važno da se na listi prioriteta nalaze samo programi obrazovanja koje kandidat doista namjerava upisati jer postavljanje programa na listu podrazumijeva ozbiljnu namjeru upisa takvog programa.

Prilikom prijave pojedinoga programa obrazovanja potrebno je odabrati prvi i drugi strani jezik i izborne predmete između ponuđenih stranih jezika te izbornih predmeta koji se u srednjoj školi predaju. Odabirom prvoga stranoga jezika, znanje toga stranoga jezika postaje preduvjet za odabrani program obrazovanja. Preduvjet se smatra ispunjenim ako je kandidat u osnovnoj školi učio taj strani jezik najmanje četiri godine ili ako na dodatnoj provjeri u srednjoj školi dokaže poznavanje toga stranoga jezika.

Ako kandidat nije zadovoljio potrebne preduvjete za upis nekoga od prijavljenih programa obrazovanja, navedeno će biti vidljivo na detaljnome prikazu bodovanja za prijavljeni program obrazovanja u svakome trenutku. Ako ne postoji mogućnost zadovoljenja potrebnih preduvjeta, učenici takve programe obrazovanja mogu obrisati sa svoje liste i umjesto njih prijaviti druge programe obrazovanja do 10. srpnja.

Na sljedeći se način stvaraju ljestvice poretka. Svakoga punog sata za svakoga kandidata pronalazi se program obrazovanja koji mu je trenutačno najviši na listi prioriteta, a na kojemu se po bodovima nalazi unutar upisne kvote. Ako se takav program obrazovanja pronađe, kandidat se briše sa svih ostalih lista prioriteta koje su mu niže na ljestvici poretka, čime se otvaraju slobodna mjesta za kandidate ispod „crte". Po završetku postupka, objavljuju se ljestvice poretka na kojima je svaki kandidat optimalno razmješten.

Ogledne ljestvice poretka odraz su trenutačnog bodovnog stanja izračunatog na temelju podataka koji su trenutačno u sustavu te su iste podložne promjenama zbog ispravka netočno unesenih ocjena u sustav, rješavanja prigovora, unosa rezultata dodatnih provjera, novih prijava i brisanja prijava kao i promjenom prioriteta programa obrazovanja. Dakle, ogledne ljestvice poretka neprestano se mijenjaju. Ljestvice poretka obnavljaju se svakih sat vremena pa je posljedicu promjene podataka ili redoslijeda na listi prioriteta moguće vidjeti za najviše sat vremena, ovisno o trenutku promjene.

Osmaši će se na konačnoj ljestvici poretka naći samo za jedan program obrazovanja na kojemu se nalazi u sklopu upisne kvote i to onoga koji je najviše na njegovoj listi prioriteta. 

Za ljetni rok na datum 13. srpnja ove godine ljestvice poretka postaju konačne i više se neće mijenjati. Ostale informacije o upisima moguće je pogledati OVDJE gdje će također biti objavljene ogledne i konačne ljestvice poretka.

Prijave za obrazovne programe trajat će sve do 10. srpnja, a ne treba niti sumnjati kako će dobar dio brodsko-posavskih osmaša za upis odabrati i nove obrazovne programe koji im se nude od ove školske godine.

U Ekonomsko-birotehničkoj školi Slavonski Brod četiri su programa, Ekonomist i Hotelijersko-turistički tehničar - svaki s 40 upisnih mjesta, Prodavač i Upravni referent - svaki smjer s 20 upisnih mjesta.
U slavonskobrodskoj Srednjoj medicinskoj školi programi četverogodišnjeg obrazovanja su Dentalni asistent/ica s 20 mjesta, Fizioterapetuski tehničar/fizioterapeutska tehničarka čiji je broj mjesta 20, Medicinska sestra opće njege/Medicinski tehničar opće njege razrednog odjela od 20 učenika. Posebni program za učenike s teškoćama u Srednjoj medicinskoj školi je program Njegovatelja/Njegovateljice s brojem upisnih mjesta od pet učenika.
Agrotehničar s 20 mjesta, Agroturistički tehničar također s 20 mjesta, Poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut s 20 upisnih mjesta, Prehrambeni tehničar 20, Šumarski tehničar 20, Tehničar geodezije i geoinformatike 20, Veterinarski tehničar 20 četverogodišnji su programi obrazovanja u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod. Također postoje programi trogodišnjeg trajanja obrazovanja kao što su Cvjećar te Mehaničar poljoprivredne mehanizacije čiji broj mjesta za svaki odjel iznosi deset učenika.
Dva su programa u Klasičnoj gimnaziji fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti u Slavonskom Brodu, prvi Klasične gimnazije s mogućnošću upisa 40 učenika te drugi Opće gimnazije odnosno Odjela za sportaše za 20 učenika.
U Gimnaziji „Matija Mesić” tri su obrazovna programa - jezična i prirodoslovno-matematička gimnazija s 40 mjesta za svaki smjer te opća s 80.
U razredne odjele u Tehničkoj školi Slavonski Brod smjerova Arhitektonski tehničar, Elektrotehničar, Tehničar za elektroniku, Tehničar za logistiku i špediciju broj upisnih mjesta iznosi 20 osim za Strojarskog računalnog tehničara čiji je broj mjesta 40.
U Glazbenoj školi Slavonski Brod pet je programa četverogodišnjeg obrazovanja s po jednim upisnim mjestom za Glazbenika flautista, Glazbenika pjevača, Glazbenika tamburaša, dok su za Glazbenika klavirista dva te za Glazbenika teorijskog smjera - tri upisna mjesta.
Programi trogodišnjeg trajanja obrazovanja za obrtništvo u Industrijsko-obrtničkoj školi Slavonski Brod s jedinstvenim modelom obrazovanja su Autoelektričar (6), Autolakirer (6), Autolimar (6), Automehaničar (8), Automehatroničar (20), Bravar (32), , Elektroinstalater (8), Elektroničar-mehaničar (6), Fotograf (8), Instalater grijanja i klimatizacije (8), Plinoinstalater (6), Vodoinstalater (6), dok su programi trogodišnjeg trajanja obrazovanja za industriju i gospodarstvo CNC Operater (28), Elektromehaničar (6), Elektromonter (8), Monter i obrađivač rezanjem i deformacijom (46), Obrađivač lima (6), Telekomunikacijski monter (6), Vozač motornog vozila (20) te je zanimanje Pomoćnog limara (7) posebni program za učenike s teškoćama, gdje brojevi u zagradama iznose broj upisnih mjesta. Također postoji program dvogodišnjeg trajanja obrazovanja za stjecanje niže strućne spreme s 20 upisnih mjesta zanimanja Zavarivač.
U Obrtničkoj školi Slavonski Brod po prvi se puta u idućoj školskoj godini pojavljuje program četverogodišnjeg obrazovanja s veličinom razrednog odjela od 20 učenika. Radi se o novom zanimanju naziva modni tehničar o kojemu je SBplus ranije pisao OVDJE.
Uz programe trogodišnjeg trajanja obrazovanja za obrtništvo s jedinstvenim modelom obrazovanja su Frizer (40), Konobar (20), Krojač (10), Kuhar (30), Mesar (10), Pekar (10), Slastičar (10), Stolar (20), Tapetar (10) te programe trogodišnjeg za obrtništvo s klasičnim modelom obrazovanja Keramičar-oblagač (20) i Monter suhe gradnje (20), u Obrtničkoj školi Slavonski Brod po prvi se puta u idućoj školskoj godini pojavljuje program četverogodišnjeg obrazovanja s veličinom razrednog odjela od 20 učenika. Također, postoje dva posebna programa za učenike s teškoćama po pet mjesta za svaki odjel Pomoćnog krojača te Pomoćnog soboslikara i ličioca.


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskoj školi  48 mil kn za unaprjeđenje rada s učenicima

Regionalni centar kompetentnosti

Brodskoj školi 48 mil kn za unaprjeđenje rada s učenicima

26.6.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovim će srednjoškolcima država kupiti udžbenike

Za sljedeću školsku godinu

Ovim će srednjoškolcima država kupiti udžbenike

23.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznat broj upisnih mjesta u srednjim školama

Kreću upisi budućih srednjoškolaca

Poznat broj upisnih mjesta u srednjim školama

21.6.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I vrijeme je bilo na njihovoj strani

Generacija 2019./2020.

I vrijeme je bilo na njihovoj strani

29.5.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od norijade ne odustajemo. Bit ćemo najglasniji maturanti.'

Brodski maturanti poručili:

'Od norijade ne odustajemo. Bit ćemo najglasniji maturanti.'

26.5.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koje su škole odgodile, a koje otkazale maturalne zabave

Doznali smo i što je s povratom novca

Evo koje su škole odgodile, a koje otkazale maturalne zabave

29.4.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?

Saznali smo od brodskih profesora

Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?

29.1.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

Marljivi učenici Obrtničke škole

Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

19.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

Grad je stao zbog dugačke kolone

Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

17.10.2019. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mama, ostani zdrava!'

Brodski učenici glasno poručili:

'Mama, ostani zdrava!'

7.10.2019. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

Svojim radovima uljepšavaju manja mjesta

Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

7.10.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije nisu rezervirane samo za studente

Prilika za brodske srednjoškolce

Stipendije nisu rezervirane samo za studente

4.10.2019. | 18:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

Uz povoljnije cijene

Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

2.10.2019. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

Jesenski rok državne mature

Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

12.9.2019. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

Jesenski upisni rok sljedeći tjedan

Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

17.8.2019. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred vratima jesenski rok državne mature

Za prolaz treba dobro zagrijati stolicu

Pred vratima jesenski rok državne mature

14.8.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što je ostalo za jesenski rok

Upisi u srednje škole

Evo što je ostalo za jesenski rok

27.7.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

Danas za građane ubrali više od sto kila

'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

26.7.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :