Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 15.11.2013. u 13:30
Prikaza: 14877
|
Autor: Jerko Zovak

Štrajk Medicinske škole

Kristalno je jasno tko je u ovoj priči maloljetan

 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Brodportal
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar
 • Emil Cipar

Reorganizacija postojećeg plana i programa rada - na način da se učenici rasterete od svakodnevne prakse i nastave, a da se zadrži propisan fond sati - zahtjev je učenika u štrajku. Na ovom mjestu, svakodnevno, pratimo sudbinu tog zahtjeva, držeći njegov sadržaj i način ostvarenja jednim od vrjednijih priloga demokratskim tekovinama ovdašnjeg društva. 


Petak, 15. studeni 2013. u 13.30 sati

Zna se tko je u ovoj priči maloljetan 

Svi sudionici koji bi trebali napraviti reorganizaciju postojećeg plana i programa rada - na način da se učenici rasterete od svakodnevne prakse i nastave, a da se zadrži propisan fond sati, i dalje se igraju gluhog telefona i pričaju jedni o drugima umjesto jedni s drugima.

Svi sudionici u odgovornosti pričaju jedni o drugima, umjesto jedni s drugima.

Na presici koju je jutros sazvalo Nastavničko vijeće, ravnateljica Kata Lulić, s puno emocija, ukazala je na probleme škole i nemoguće uvjete u kojima se održava nastava. Prema njezinim riječima, najveći krivac za nastalu situaciju je osnivač Škole - Županija, zbog toga što nije osigurala ni minimalne uvjete za normalan rad ove strukovne škole. 

U isto vrijeme (10 sati) dok je ravnateljica, na prvom katu škole, novinarima iznosila svoje probleme, župan Danijel Marušić, dakako, zajedno sa svojim zamjenicima: Dunjom Magaš i Davorom Vlaovićem, u prizemlju Škole učenicima su dijelili peciva i vodu te, na taj način, pokušavali zamagliti činjenicu da je do štrajka i došlo primarno zbog njihove, a potom i ravnateljičine nesposobnosti.

Za razliku od licemjernog župana i zamjenika mu, koji očito, opet, nisu imali što raditi pa su pratili župana u pokušaju ubiranja političkih poena, ni brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, ni njegovi zamjenici nisu dolazili u Školu, nego su đacima poslali 250 sendvića i vodu kako bi im, barem malo, olakšali dan štrajka. Gdje bi im bio kraj da su se toga sjetili u ponedjeljak te da su to činili sve do danas - bez da im se gradonačelnik osobno obraća.   

U ovoj stupidnoj situaciji, u kojoj se krivci za stanje u Srednjoj medicinskoj školi međusobno optužuju kako bi utvrdili koliko je tko nesposoban, najbolje se snalaze učenici. Oni se u miru pripremaju za odlazak na brodsko Korzo u 14 sati, kako bi demonstrirali svoju potporu ostalim medicinskim školama u Hrvatskoj, koje imaju slične probleme.

Nakon ovih događaja kristalno je jasno tko je u ovoj priči maloljetan.


Četvrtak, 14. studenog 2013. u 15.00 sati

Ministarstvo: Prosvjed učenika je opravdan

"Organizacija nastave u ingerenciji je ravnatelja škole, dok je stvaranje primjerenih materijalnih uvjeta za izvođenje nastave u nadležnosti županije.

Nakon što su učenici Srednje medicinske škole Slavonski Brod prosvjedom odlučili upozoriti na problem organizacije nastave u svojoj školi, obavljen je inspekcijski i stručno-pedagoški nadzor.

Nadzorom je utvrđeno da je prosvjed učenika opravdan jer organizacija nastavnoga procesa zahtijeva da budu na nastavi od 7,00 do 19,00 sati svaki dan s velikom pauzom od 10,00 do 14,00 sati, što nije primjereno za srednjoškolsku učeničku populaciju.

Nadzorom je utvrđeno da je prosvjed učenika opravdan jer organizacija nastavnoga procesa zahtijeva da budu na nastavi od 7,00 do 19,00 sati svaki dan s velikom pauzom od 10,00 do 14,00 sati, što nije primjereno za srednjoškolsku učeničku populaciju. Uz to, takav nastavni proces nije usmjeren prema osiguravanju potrebnih uvjeta za učinkovito postizanje svih ishoda učenja koji su propisani strukovnim kurikulumom.

Specifičnost ove škole je u tome što najveći dio predavanja i vježbi iz strukovnih („medicinskih") predmeta za školu obavlja 12 liječnika po ugovoru o djelu, a koji su zaposlenici Opće bolnice Slavonski Brod. Oni su od svog poslodavaca dobili dozvolu za rad u školi po ugovoru o djelu, ali izvan svoga radnog vremena. Zbog tog razloga predavanja se održavaju isključivo u popodnevnim satima, a najveći dio vježbi i praktične nastave, koji se održavaju u bolnici, moraju se održavati u prijepodnevnim satima (dodatno zato što se proces kroz koji učenici moraju proći u bolnici obavlja isključivo u to vrijeme).

Inspekcijski nadzor nad radom škole i ravnatelja još uvijek je u tijeku.

Izvješćujemo vas da će Ministarstvo idući tjedan organizirati sastanak sa svim ravnateljima medicinskih škola, kojih je u Hrvatskoj ukupno 23, kako bi one škole koje nemaju organizacijskih problema prenijele svoja iskustva onim školama koje nisu uspjele na primjeren način organizirati sustav nastave i prakse", stoji u priopćenju Ministarstva, kojeg u cijelosti mopžete pročitati OVDJE.

 

Četvrtak, 14. studenog 2013. u 14.00 sati

Velik uspjeh hrabrih brodskih đaka 

U 14 sati završio je sastanak na kojem su sudjelovali: župan Danijel Marušić, zamjenica župana Dunja Magaš, pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje… Vladimir Štefanek, ravnateljica škole Katica Lulić sa suradnicima i predstavnici Štrajkaškog odbora.

Temeljem zaključka s tog sastanka, a koji glasi - U toku sutrašnjeg dana Ministarstvo će potvrditi novi raspored kojeg su izradili sami učenici te će se, po tom novom rasporedu, organizirati nastava i praksa od 1. sječnja iduće godine - može se reći kako su učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu, u cijelosti, uspjeli u svom štrajkaškom zahtjevu.

Bez obzira na vrijeme prijema pisane odluke Ministarstva, učenici će sutra, u 14 sati, na brodskom Korzu, održati prosvjed u znak podrške kolegicama i kolegama iz drugih škola u Hrvatskoj, koje se također bore za ostvarenje prava koje su mladi iz Brodsko-posavske županije ostvarili. U ponedjeljak će svi na nastavu i praksu - po starom programu, do Nove godine.

Četvrtak, 14. studenog 2013. u 9.00 sati

Učenici ishodili dozvolu za održavanje javnog prosvjeda 

Nakon što su od Gradske uprave dobili odobrenje za korištenje brodskog Korza, predstavnici Štrajkaškog odbora, u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, jutros su prijavili prosvjedni skup kojeg namjeravaju održati u petak, 15. studenog u 14.00 sati.

Iako su neki mediji objavili kako će učenici danas "uvjetno" prekinuti štrajk, "to nije istina", kazali su nam u Štrajkaškom odboru. "Štrajk nastavljamo do dobivanja pisanog Rješenja iz kojeg će biti vidljivo kako je naš zahtjev u cijelosti prihvaćen", tvrde u Odboru.

 

Srijeda, 13. studenog 2013. u 17.30 sati 

Nastavnici ne podržavaju svoje učenike

Po povratku s Korza u Školu, Štrajkaški odbor izvijestio je kolegice i kolege o jalovim rezultatima razgovora u Županiji te o taktici prebacivanja odgovornosti s ravnateljstva škole na Županiju, a sa Županije na Ministarstvo i tako u krug. Kao da nije kristalno jasno kako se ovdje radi o (ne)sposobnosti ravnateljice, a ne Župana ili Ministra; kako se ovdje radi o običnom rasporedu sati, koji je u isključivoj ingerenciji ravnateljice škole.

Iz Zaključka Štrajkaškog odbora vidljivo je kako učenici neće nasjesti na demagoške floskule; kako od nikog ne prihvaćaju nikakva obećanja, nego traže konkretnu, pismenu, odluku ravnateljice škole o novom rasporedu za pohađanje nastave i prakse. U tome ih, kažu, neće spriječiti niti famozno pismo koje se očekuje iz Ministarstva, a u kojem bi, navodno, trebali stići naputci ravnateljstvu škole - neka ubrzaju proces donošenja novog rasporeda.

- Iako smo dobili podršku i od pravobraniteljice za djecu, Mile Jelavić, vrlo smo razočarani činjenicom da nas naši nastavnici ne podržavaju te da ravnateljica škole naš prijedlog rasporeda, kojeg smo noćas izradili, nije niti pokazala Županu, iako je prije toga, nama kazala kako je prijedlog dobar, rekla nam je jedna članica Štrajkaškog odbora.

U znak solidarnosti, a s istim zahtjevima, sutra u štrajk stupaju Srednje medicinske škole iz Karlovca i Pakraca. Hrabrim brodskim štrajkašima podršku iskazuju učenici iz Pule i Zagreba te studenti zagrebačkog Sveučilišta.  

Srijeda, 13. studenog 2013. u 14.10 sati

 Gradonačelnik Mirko Duspara podržava zahtjev učenika

Ravnateljstvo škole, Štrajkaški odbor i županijska Uprava predvođena županom Danjelom Marušićem, okončali su pregovore. Učenici će, nakon kraće šetnje Korzom, vratiti se pred svoju školu gdje će im Štrajkaški odbor pročitati Zaključke sa sastanka u Županiji.

Čim Zaključci budu pročitani pred učenicima, SBplus će ih objaviti. Naime, učenici imaju pravo Zaključke čuti izravno od svog vodstva, a ne iz medija.

U 14.05 sati, učenicima se obratio i brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, koji se sa "svojim kolegicama i kolegama" solidarizirao davši im punu potporu, "osobno i u ime Grada", za ostvarenje njihova cilja. Nakon Dusparine podrške, učenici su se uputili pred školu.

Srijeda, 13. studenog 2013. u 13.00 sati

 Štrajk na najvišoj organizacijskoj razini

Odgovorni za mizerno stanje u strukovnom obrazovanju grdno su se prevarili ako su mislili kako vrijeme radi za njih te da će i ovaj štrajk privesti kraju ne čineći ništa drugo osim davanja praznih obećanja, bez konrektnih obveza za bilo koga. 

Članovi štrajkaškog odbora, u 13 sati, objavili su da nastavljaju prosvjed te su pozvali učenike neka se upute prema Korzu, što su ovi ...i dalje vrlo disciplinirano, učinili.

Teško je ovo što se sada u Brodu događa nazvati štrajkom. Događajima bolje odgovara naziv Civilni neposluh, što je normalna nuspojava u razvoju svake demokracije  i služi kao izvrstan korektiv pravca razvoja društva.

U svakom slučaju, inicirani odvažnošću brodskih učenika, štrajk su za sutra najavile i ostale medicinske škole u Hrvatskoj. 

Srijeda, 13. studenog 2013. u 10.00 sati

U krug - Škola, Županija, Korzo i nazad - bez rezultata 

Jutros u 8.00 sati članovi Štrajkaškog odbora razgovarali su s ravnateljicom škole koja se, u posljednja 24 sata, transformirala iz hladnog prosvjetnog birokrate u "milu" pedagoginju. Ravnateljica Lulić izvjestila je članove Štrajkaškog odbora kako u 10.00 sati ima sastanak s vlasnikom škole u županijskoj Upravi, a da će, po okončanju tog sastanka, u 12.30 sati, održati se sastanak: vlasnika škole, ravnateljstva škole i Štrajkaškog odbora. 

- Sami smo izradili Plan i program za odvojeno održavanje nastave i prakse u kojem smo zadržali postojeći fond sati s tim da bismo jednu ili dvije subote, tijekom jednog polugodišta, trebali odraditi manjak sati prakse, kaže nam članica Štrajkaškog odbora Tea Sauka i dodaje - u slučaju da danas u 12.30 Županijska uprava i ravnateljstvo škole ne prihvate naš razuman plan, svi učenici iz škole izlaze na brodsko Korzo u šetnju, što će, na svoj način, demonstrirati našu odlučnost kako namjeravamo istrajati u ostvarenju razumnog zahtjeva, kazala je.

Jesu li drugi učenici solidarni sa štrajkašima? 

Ako učenici Srednje medicinske škole budu prinuđeni izaći na ulicu, hoće li im se pridružiti i učenici drugih brodskih škola - kako bi pokazali svoju solidarnost s njihovim razumnim zahtjevima - ostaje vidjeti.

Utorak, 12. studeni 2013. u 20.30 sati 

Sastanak kojeg je ravnateljica škole, jučer, zakazala s roditeljima za danas u 15 sati, održan je u nazočnosti članova Školskog vijeća, malog broja roditelja i predstavnika štrajkaša iz trećih razreda. Koliko ih je bilo najbolje ilustrira činjenica da im je prostor jednog razreda bio prevelik.

Ravnateljica Lulić bolji je demagog nego pedagog

Posljedica je to činjenice da je ravnateljica škole, Katica Lulić, sastanak zakazala u vrijeme kad jedni roditelji izlaze s posla, a drugi na posao dolaze (ako imaju sreće da rade, dakako); jer su roditelji ne primjereno pozvani (putem medija?!) a ne putem djece; jer Štrajkaški odbor nije dobio službeni poziv na sastanak, a ravnateljica s njima ne komunicira izravno i s dužnim poštovanjem.

Nakon održanog sastanka ravnateljstva, Školskog vijeća i nekolicine roditelja - bez pozitivnog zaključka o zahtjevu učenika - Štrajkaški odbor je u 16.30 sati odlučio kako će s prosvjedom nastaviti sutra u 7.00 sati.

Prema informacijama do kojih je SBplus uspio doći iz izvor bliskih Štrajkaškom odboru, članovi tog tijela drže kako ih ravnateljstvo škole ne doživljava kao ozbiljne sugovornike u rješavanju ozbiljnog problema. Dapače, ravnateljica se prema njima odnosi kao da su nedovoljno zreli za njezine sugovornike te im nastavlja docirati, bez naznaka da ozbiljno pristupa rješenju problema, koji ovu školu muči godinama.

Mladi poručuju odraslima - uključite mozak

Iz svega mogli smo zaključiti kako poruka Štrajkaškog odbora glasi: Nas ne interesira tko od odgovornih i s kim u suradnji namjeravaju riješiti naš problem: hoće to biti samo Ravnateljstvo, Županijska uprava u čijem vlasništvu je škola, Ministarstvo obrazovanja koje propisuje uvjete školovanja, pravobraniteljica koja bi trebala štititi dostojanstvo i zdravlje djece, Prosvjetna inspekcija ili netko drugi. Nas jedino interesira osiguranje uvjeta za učenje i rad sukladno propisanom obrazovnom programu i zdravom razumu.

Utorak, 12. studeni 2013. u 13.13 sati

U školu je došla inspecijska ekipa iz Zagreba, a što rade članovima Štrajkaškog odbora nije poznato. Nadaju se kako će sve informacije dobiti u 15.00 sati, za kad je zakazan sastanak ravnateljstva s roditeljima i Štrajkaškim odborom. 

Utorak, 12. studeni 2013. u 10.00 sati

Prema informaciji koju smo dobili od  Tee Sauka, svi učenici svih razreda (od prvog do četvrtog) štrajkaju prema planu - do ispunjenja njihovog zahtjeva.

SLAVONSKI BROD, 11. studenog 2013. u 13.10 sati - Zbog toga što: „Više ne mogu podnijeti program koje je propisalo resorno ministarstvo - svakodnevnu praksu i nastavu", učenici brodske Srednje medicinske škole, danas u 13.10 sati, započeli su štrajk, kojeg su uredno najavili svojim dopisom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Hodžić: "Svi đaci, svih razreda, obje smjene, štrajkat će od 7.00 do 19.00 sati, svaki dan, do ispunjenja našeg zahtjeva, jer učenici su navikli na cjelodnevni rad - od 7 do 19 sati, zbog toga i štrajkamo".

Učenici „odbijaju prisustvovati nastavi dok se ne ispuni traženi zahtjev organizacijskog odbora štrajka učenika: Reorganizacija postojećeg plana i programa ove srednje škola na način da se usvoji naš prijedlog o rasterećenju učenika te održavanje prakse i nastave odvojeno po uzoru na Srednju Medicinsku Školu u Puli, a da se zadrži potreban fond sati".

Organizacijski odbor, sastavljen od predstavnika razreda - Slaven Knežević, Naida Hodžić, Domenika Benak, Tea Sauka, Mateo Ćorlukai Katarina Kovač - tvrdi kako će „štrajk provoditi sve do ispunjenja traženog zahtjeva".

Ravnateljstvo škole pak tvrdi kako moraju postupati sukladno propisanom programu. Kažu da namjeravaju na drugi način organizirati vježbe, ali sukladno propisanom fondu sati.

Hrabra i odlična učenica Tea

Tea Sauka iz Vrpolja, odlična učenica IV. razreda i članica Organizacijskog odbora štrajka, kazala nam je kako su danas štrajkala četiri četvrta i dva treća razreda (oko 200 učenika) - jer su bili u drugoj smjeni, a sutra, od 7.00 sati, štrajkat će i prva smjena u koju idu prvi i drugi razredi.

Na naš upit - kakva je reakcija ravnateljstva škole, Tea nam je kazala:

- Ravnateljica je blagovremeno o svemu informirana, ali nas ne podržava. Pored toga što nam je kazala kako da se institucionalno (dopisima) borimo za ostvarenje svojih prava, najavila je određene reorganizacijske zahvate, a na što je konkretno mislila očekujemo kako ćemo to čuti sutra u 15 sati, za kad je zakazala sastanak s roditeljima. Na sastanku će biti i članovi Organizacijski odbor štrajka. Inače, Odbor drži situaciju pod kontrolom, jer nikakvi neredi ni incidenti nisu nam potrebni, osim ispunjenja naših zahtjeva, kazala je Sauka.

Hrabra i odlična učenica Naida

Prema informacijama drugih članova, predsjednica Štrajkaškog odbora sutra bi mogla postati Naida Hodžić iz Slavonskog Broda, odlična učenica IV. razreda. Zamolili smo ju za kratku izjavu o sutrašnjim planovima.

- Sutra u 7.00 sati okupljanje je učenika prvih i drugih razreda ispred škole, a potom organiziran ulazak u školu, iznošenje stolica iz učionica na hodnike i u predvorje te mirno nastavljanje sa štrajkom do 15 sati, za kad je ravnateljica zakazala sastanak s roditeljima i predstavnicima učenika. Naše postupanje, poslije 15 sati, ovisit će o rezultatima tog sastanka. Ako se udovolji našem zahtjevu - štrajk namjeravamo prekinuti, a ako se zahtjevu ne udovolji - štrajk ćemo nastaviti do 19 sati i tako svaki dan do ispunjenja našeg zahtjeva,kazala je Naida.

Hoće li đaci prve smjene napustiti školu u 13 sati, a sa štrajkom nastaviti samo drug smjena, interesiralo nas je.

Plan
- Svi đaci, svih razreda, obje smjene, štrajkati će od 7.00 do 19.00 sati, svaki dan, do ispunjenja našeg zahtjeva, jer učenici su navikli na cjelodnevni rad - od 7 do 19 sati (od 7 do 10 su vježbe u bolnici, a od 13 do 19 nastava) zbog toga i štrajkamo, rezolutna je bila ova hrabra i odlična učenica. 
Strajkaski zahtjev.pdf

PDF Dokument(.pdf)

473 kb

Broj komentara: 33

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 16.11.2013. | 9:44

1

Evo kakve poruke klinci ovih dana objavljuju na FB: ""Molim svoje prijatelje koji su djeca političara ili policajaca (ili su sami političari ili policajci) da mi se jave u inbox radi brisanja sa popisa prijatelja. Hvala!"
DrFinka

DrFinka

Komentirano: 15.11.2013. | 14:44

2

Kako god žena je ravnateljica još malo pa vječna.Još jedna "lijepa"uhljebljena pričica.Očito nije nikada bilo nikoga sposobnijeg,odlučnijeg....
katarinam

katarinam

Komentirano: 15.11.2013. | 10:27

3

svaka čast na volji,trudu,ustrajnosti I postignutom cilju,zbilja svaka čast!...Ali djeco draga,de uživajte u tim srednjoškolskim danima,manite se borbe sa politikom i nepravdom,imate vremena za to..Da je bake iz kemije sad,rekla bi ona vama; Šta je protestanti,da vas sad vidim,pa kečine svima ;D
Marijan

Marijan

Komentirano: 15.11.2013. | 8:30

4

Uh, vidiš. Nisam znao. Ispričavam se. Pogledajte ipak prvi komentar na temi pa ćete vidjeti da nisam mislio loše.
DubokoPlavo

DubokoPlavo

Komentirano: 15.11.2013. | 5:23

5

Svaka cast djeco i BRAVO. Ne slusajte ova stara laprdala, ona da su imala ikakvog mozga u glavi onda rezultati izbora u domovini svih ovih 14 godina nebi bili takovi i situacija u drzavi nebi bila takova kakova je!!! Zato djeco ne obazirite se na takove i budite sigurni da imate podrsku vecine!!! Znajte da u ovoj drzavi ima josuvijek previse ljudi koji su izasli iz Jugoslavije ali nije Jugoslkavija izasla iz njih! Samo naprijed mladi i nedajte da vas kreteni koji imaju uvijek prigovore na sve ometaju!!!
caopusa

caopusa

Komentirano: 14.11.2013. | 23:41

6

U SLUCAJU DA SE STRANICA NE MOZE OTVORITI U GOOGLE UPISITE: KURIKULUM MEDICINSKIH SESTARA/TEHNICARA
caopusa

caopusa

Komentirano: 14.11.2013. | 23:40

7

ako niste upoznati djeca od 2010/2011. idu po novom programu od 5 godina https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpublic.mzos.hr%2Ffgs.axd%3Fid%3D19046&ei=00-FUqGwB-KN4ATNxoHYDg&usg=AFQjCNEZiBg2XzRlP_Fg_1FT5g4sOQh19g&sig2=CJvPLM_w3SbVJLuRCBcqhw&bvm=bv.56643336,d.bGE ovdje mozete dobiti sve potrebne informacije o nasem programu (nekada su imali 9 tjedana prakse mi imamo 21 tjedan i vise) na facebook stranici ''lajk za štrajk SMš Slavonski Brod mozete naci dopis ministra gdje isto govori o novom programu i kolicini sati + moze se pronaci i dopis pravobraniteljice djece MOLIM VAS DA VISE NE PRICATE GLUPOSTI O NECEMU STO STE CULI OD NEKOGA A ON CUO OD NEKOGA. BOLJE PODRZITE MLADE I DODITE SUTRA U 14:00h NA KORZO
_Insomnia_

_Insomnia_

Komentirano: 14.11.2013. | 19:52

8

X_faktor...potpisujem!
Kahfrate

Kahfrate

Komentirano: 14.11.2013. | 16:25

9

Avenger2 .... Ti zasigurno pripadaš propalom HDZ-u, još malo i nećete imati vodećih ljudi u stranci...što misliš zašto???
pantelija

pantelija

Komentirano: 14.11.2013. | 15:13

10

bravo djeco samo nastavite i ne popuštajte.Sada treba očekivati ofenzivu ravnateljice Lulić kako joj dolaza prijetnje od učenika,kako nema mira i još mnogo njenih bljuvotina.Pokušat će i preko školskog odbora i neće prezati od nićega da sačuva svoje mjesto.Samo naprijed još jače još žešće,jer ako sada stanete pojest će vas ova bagra koja se godinama iživljava na sirotinji

Broj komentara: 33

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 1234

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?

Saznali smo od brodskih profesora

Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?

29.1.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

Marljivi učenici Obrtničke škole

Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

19.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

Grad je stao zbog dugačke kolone

Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

17.10.2019. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mama, ostani zdrava!'

Brodski učenici glasno poručili:

'Mama, ostani zdrava!'

7.10.2019. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

Svojim radovima uljepšavaju manja mjesta

Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

7.10.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije nisu rezervirane samo za studente

Prilika za brodske srednjoškolce

Stipendije nisu rezervirane samo za studente

4.10.2019. | 18:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

Uz povoljnije cijene

Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

2.10.2019. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

Jesenski rok državne mature

Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

12.9.2019. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

Jesenski upisni rok sljedeći tjedan

Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

17.8.2019. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred vratima jesenski rok državne mature

Za prolaz treba dobro zagrijati stolicu

Pred vratima jesenski rok državne mature

14.8.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što je ostalo za jesenski rok

Upisi u srednje škole

Evo što je ostalo za jesenski rok

27.7.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

Danas za građane ubrali više od sto kila

'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

26.7.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

Gimnazijalci uspješni na Državnoj maturi

U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

21.7.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bilo je lakše 'upasti' u brodske gimnazije nego u Medicinsku

Trend se nastavlja i ove godine

Bilo je lakše 'upasti' u brodske gimnazije nego u Medicinsku

14.7.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Maturanti primili priznanje 'starice od 177 godina'

Tradicionalna dodjela nagrada

Maturanti primili priznanje 'starice od 177 godina'

11.7.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji nisu prošli, imaju priliku podnijeti prigovore

Objavljeni rezultati državne mature

Oni koji nisu prošli, imaju priliku podnijeti prigovore

10.7.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li 'nagovoriti' osmaše za upis deficitarnih zanimanja?

Nametnuta promjena trenda sa svih strana

Hoće li 'nagovoriti' osmaše za upis deficitarnih zanimanja?

3.7.2019. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U samom vrhu hrvatskih gimnazija

Za svaku pohvalu

U samom vrhu hrvatskih gimnazija

2.7.2019. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :