Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 10.3.2020. u 13:00
Prikaza: 5806
|
Autor: Aleksandra Primorac

Ispitali smo i doznali:

Koje brodske srednje škole učenicima uzimaju novčanu naknadu

Slavonski Brod : Koje brodske srednje škole učenicima uzimaju novčanu naknaduIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajima opisanima u članku)(Foto: srednja.hr/123rf)

Zanimljivo je kako su škole koje učenicima ne naplaćuju novčani iznos, participaciju, sufinanciranje ili kako god to već nazvali, na naš upit odgovor poslali još istoga dana. Na neke odgovore čekali smo gotovo punih mjesec dana.

SLAVONSKI BROD - Nedavni slučaj odlaska dijela ravnatelja hrvatskih srednjih škola (iz Brodsko-posavske županije nije nitko išao, nap.a.), a koji su, sukladno odlukama školskih odbora, platili novcem iz školskog proračuna koji sada, kako piše Index, polako vraćaju, tih je dana aktualizirao i novčano sudjelovanje učenika i njihovih roditelja u sustavu srednjoškolskog obrazovanja.

Tragom toga odlučili smo ispitati kakva je situacija na području Slavonskog Broda. Na adrese svih slavonskobrodskih srednjoškolskih ustanova, 13. veljače uputili smo dopis u kojim smo ih pitali plaćaju li učenici na početku odgojno obrazovne godine novčani iznos, a ako da - temeljem koje odluke i za koje namijene.

 Zanimljivo je kako su škole koje učenicima ne naplaćuju novčani iznos, participaciju, sufinanciranje, donaciju ili kako god to već nazvali, na naš upit odgovor poslali još istoga dana.

Riječ je o Ekonomsko-birotehničkoj školi, Klasičnoj Gimnaziji fr. Marijan Lanosović, Obrtničkoj školi i Srednjoj školi Matija Antun Relković.

"Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod, ne traži od učenika plaćanje nikakve participacije.", piše u odgovoru koji potpisuje tajnica ove škole Dragica Filajdić, dipl.iur. Ravnateljica Obrtničke škole Anita Holub napisala je kako njihovi učenici, također, ne plaćaju participaciju, baš kao što piše i u odgovoru Marije Tomić, ravnateljice Srednje škole "Matija Antun Relković". "Mi nemamo nikakve participacije. Mi redovito sve sto je potrebno učenicima sami nabavljamo i od učenika nikad ništa ne tražimo.", u svom je odgovoru naglasio fra Klaudio Millohanović iz Klasične Gimnazije fra. Marijan Lanosović.

Za odgovore iz škola koje uzimaju naknadu valjalo se više potruditi

Kako odgovor iz preostalih škola nije stigao, kontaktirali smo ih telefonski. Već u prvom pozivu iz Industrijsko obrtničke škole su nam kazali kako uzimaju naknadu od učenika i to temeljem odluke Školskog odbora. Učenici prvih razreda plaćaju 150, a drugih i trećih sto kuna. Razlog toj razlici je, objasnili su, što učenici prvih razred, u tom iznosu, imaju 'uračunatu' nabavku mapa praktične nastave koja vrijedi za sve godine srednjoškolskog obrazovanja.

- Ovakvu odluku donio je školski odbor, a iznosom naknade 'pokriveni' su troškovi osiguranja od 30 kuna, te mape za praktični rad, zadatci za provjeru znanja o radu na siguran način, primjeri zadataka, evidencija ostvarenih sati i uspjeha učenika izvan škole, potvrde o zaštiti na radu, radni materijali za laboratorijske vježbe, uputnica za obavljanje praktične nastave, zadaćnica, uputnice za obavljanje stručne prakse, ugovori o praktičnoj nastavi, uvjerenja, te dosjei učenika, izvješća o uspjehu, fotografije.", kazali su nam u Industrijsko-obrtničkoj školi, uz napomenu, kako su ovom participacijom obuhvaćene sve potrebe te učenici tijekom godine više nemaju dodatnih izdvajanja za primjerice testove, kopiranja i slično.

Na telefonski poziv SBplusa odgovorio je i ravnatelj Gimnazije "Matija Mesić", Zlatko Markovinović. - Nije riječ o novčanoj naknadi nego donaciji roditelja koja se odlukom Školskog odbora uzima za točno određene namijene s ciljem podizanja standarda učenika. Riječ je o iznosu od sto kuna godišnje u koji ulaze i osiguranje, fotokopirani testovi za učenike sva fotografiranja, publikaciju koju učenici dobivaju besplatno kad ju izdamo. Kako se svake godine ne potroši sav iznos onda prikupljeno, uz suglasnost vijeća roditelja trošimo na učenike. Tako smo nakon četiri pet godina skupili iznos od 80 tisuća kuna te uz pomoć Brodsko-posavske županije koja je uplatila razliku, ali i uz suglasnost vijeća roditelja, kupili ormariće za odjeću i obuću koje smo postavili prije godinu i pol dana.", istaknuo je Markovinović, dodavši kako u Gimnaziji planiraju i razmišljaju, da po uzoru na američke koledže, iz tih sredstava počnu nabavljati i jednoobrazne jakne za učenike.

Neke škole su odgovorile tek nakon gotovo punih mjesec dana

U Tehničkoj i Medicinskoj školi niti nakon više telefonskih poziva i zamolbi nismo uspijevali doći do odgovora. On je pristigao tek tijekom jučerašnjeg dana, gotovo mjesec dana nakon upućenog prvog upita. A u njemu je vidljivo kako obje ove škole također od učenika uzimaju sredstva na početku školske godine.

"Školski odbor Srednje medicinske škole Slavonski Brod, prema uzoru na sve ostale medicinske škole u Hrvatskoj, donio je odluku o povećanim troškovima obrazovanja učenika prihvaćenoj na Vijeću roditelja na početku svake školske godine. Budući da učenici Medicinske škole u svom obrazovanju odrađuju zdravstvene vježbe i strukovnu praksu u ustanovama (vrtići, stomatološke ordinacije, kućne njege, bolnica, Dom za starije i nemoćne osobe, udruge i ostalo) u kojima je potrebno osigurati sredstva i materijal za vježbe, škola od učenika potražuje participaciju u iznosu od 200 kuna. Iz navedenog iznosa podmiruju se troškovi premije osiguranja učenika u školi i na vježbama, potrošni materijal za odrađivanje vježbi i strukovne prakse učenika svih smjerova kao i sufinanciranje troškova prijevoza i smještaja učenika u sklopu projekta svih medicinskih škola E-medica sukladno Odluci školskog odbora. Plaćanja participacije oslobođeni su učenici slabijeg imovinskog stanja, kao i drugo i svake sljedeće dijete iz iste obitelji koje pohađa srednju medicinsku školu.", odgovorila je ravnateljica Jelena Jelinić-Bošnjak.

"Temeljem odluke Školskog odbora, a za potrebe osiguranja učenika i radnih mapa, koji nisu obvezno propisani od strane MZO, učenici na početku školske godine plaćaju 100,00 kn. Radne mape su obvezni nastavni materijal (poput udžbenika i zbirki zadataka) te bi iste učenici morali nabavljati sami. Osiguranje također.", piše u odgovoru koji potpisuje Vikica Lukić, ravnateljica Tehničke škole u Slavonskom Brodu.

Iako je cilj novinarskog članka bio samo ispitati situaciju u slavonskobrodskim srednjim školama, ne možemo se ne upitati zašto su pojedini ravnatelji toliko dugo čekali s odgovorima, kad je riječ o valjanim odlukama njihovih školskih odbora. Škole, naime, na ovakav potez imaju pravo. Drugo je, pak, pitanje trebaju li one škole, koje se odluče iskoristiti ovu mogućnost, ili njihovi profesori tijekom školske godine od učenika tražiti dodatna sredstva za kopiranje ili neki drugi potrošni materijal. A, u brodskim srednjoškolskim ustanovama, ima i takvih slučajeva.

 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
skuter

skuter

Komentirano: 10.3.2020. | 14:40

1

medicinska škola 200 kn
strider

strider

Komentirano: 10.3.2020. | 13:36

2

Možda neki ravnatelji stvarno nešto i rade pa nemaju vremena odgovarati na glupe upite novinara. Btw, ovi koji kao ništa ne naplaćuju na početku godine, naplate to nekoliko puta kroz godinu. Nek se jave roditelji čija djeca idu u te škole pa nek opovrgnu navedeno.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskoj školi  48 mil kn za unaprjeđenje rada s učenicima

Regionalni centar kompetentnosti

Brodskoj školi 48 mil kn za unaprjeđenje rada s učenicima

26.6.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovim će srednjoškolcima država kupiti udžbenike

Za sljedeću školsku godinu

Ovim će srednjoškolcima država kupiti udžbenike

23.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznat broj upisnih mjesta u srednjim školama

Kreću upisi budućih srednjoškolaca

Poznat broj upisnih mjesta u srednjim školama

21.6.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I vrijeme je bilo na njihovoj strani

Generacija 2019./2020.

I vrijeme je bilo na njihovoj strani

29.5.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od norijade ne odustajemo. Bit ćemo najglasniji maturanti.'

Brodski maturanti poručili:

'Od norijade ne odustajemo. Bit ćemo najglasniji maturanti.'

26.5.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koje su škole odgodile, a koje otkazale maturalne zabave

Doznali smo i što je s povratom novca

Evo koje su škole odgodile, a koje otkazale maturalne zabave

29.4.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?

Saznali smo od brodskih profesora

Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?

29.1.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

Marljivi učenici Obrtničke škole

Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

19.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

Grad je stao zbog dugačke kolone

Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

17.10.2019. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mama, ostani zdrava!'

Brodski učenici glasno poručili:

'Mama, ostani zdrava!'

7.10.2019. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

Svojim radovima uljepšavaju manja mjesta

Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

7.10.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije nisu rezervirane samo za studente

Prilika za brodske srednjoškolce

Stipendije nisu rezervirane samo za studente

4.10.2019. | 18:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

Uz povoljnije cijene

Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

2.10.2019. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

Jesenski rok državne mature

Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

12.9.2019. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

Jesenski upisni rok sljedeći tjedan

Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

17.8.2019. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred vratima jesenski rok državne mature

Za prolaz treba dobro zagrijati stolicu

Pred vratima jesenski rok državne mature

14.8.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što je ostalo za jesenski rok

Upisi u srednje škole

Evo što je ostalo za jesenski rok

27.7.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

Danas za građane ubrali više od sto kila

'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

26.7.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

Gimnazijalci uspješni na Državnoj maturi

U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

21.7.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :