Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 16.1.2019. u 21:00
Prikaza: 3714
|
Autor: Željka Gavranović

Brodski 'prosvjetari' među najboljima

'Pravo priznanje mogu nam dati samo naši učenici'

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplusSlavonskobrodska Ekonomsko-birotehnička škola s najviše promoviranih djelatnika ove godine
  • Ž.G./SBplus
  • Privatni album
  • Đuro Oreščanin

Među najboljim nastavnicima, učiteljima i stručnim suradnicima je i devet zvijezda slavonskobrodskih srednjih i osnovnih škola. Neke od njih otkrile su nam što misle o svom pozivu i kako su postigle zavidne rezultate.

SLAVONSKI BROD - Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je popis odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji će ove godine biti promovirani u zvanje mentora i savjetnika. Takvim napredovanjem u struci, nagrađeni su oni najbolji u obrazovno-odgojnom sustavu. To su zaslužili svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem. Kombinacijom svega toga, poručili su iz Agencije, u svojim školama unapređuju nastavni proces proučavanja, ali i odgojno-obrazovni proces u cjelini.

Među 478 odgojno-obrazovnih djelatnika diljem Hrvatske, ove će godine biti promovirano i njih devet iz Slavonskog Broda, a najviše njih, čak četiri nastavnice, dolazi iz slavonskobrodske Ekonomsko-birotehničke škole. Slijedi ih Industrijska škola s dvije pomovirane djelatnice, a toliko ih je napredovalo i u Osnovnoj školi „Hugo Badalić", dok „Antun Mihanović" ima jednu, ali vrijednu, predstavnicu. Ovogodišnji ponos slavonskobrodskog školstva čine:

Ivana Opačak, nastavnica engleskog jezika, Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Anita Bašić Jakobović, nastavnica biologije, Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Anita Maratović Tolić, nastavnica njemačkog jezika, Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Ana Milković, nastavnica engleskog jezika, Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod

Gordana Đeldum, nastavnica hrvatskog jezika, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod

Maja Lozinjak Štefanac, stručni suradnik socijalni pedagog, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod

Marija Janković, učiteljica engleskog jezika, Osnovna škola „Hugo Badalić"

Mara Lebić, učiteljica razredne nastave, Osnovna škola „Hugo Badalić"

Daina Filković, učiteljica razredne nastave, Osnovna škola „Antun Mihanović"

Neke od njih, podijelile su s SBplus-om svoja nastavnička iskustva.

- Imam najljepši posao odnosno poziv na svijetu. Moći raditi s mladim ljudima punima entuzijazma koji, zajedno sa mnom, rade na brojnim projektnim aktivnostima, bruseći svoje talente, kritičko i kreativno mišljenje, pravi je dar i ja sam im na tome silno zahvalna. Upravo zahvaljujući iznimnim rezultatima naše projektne suradnje, podršci moga kolektiva i mom stalnom profesionalnom usavršavanju u zemlji i inozemstvu, prije pet godina napredovala sam u zvanje profesorice mentorice, a uskoro ću (i službeno) postati profesorica savjetnica. - za SBplus kazala je Ivana Opačak koja kao profesorica hrvatskoga i engleskoga jezika ima 17 godina radnog iskustva, od čega je jednu godinu stekla u Osnovnoj školi „Hugo Badalić" koju je i sama pohađala, a ostatak u Ekonomsko-birotehničkoj školi u kojoj je postigla sve dosadašnje radne uspjehe.

Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, time i pravo odnosno obvezu rada za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično, piše portal srednja.hr.

Kod ocjenjivanja za napredovanje, Agencija u obzir uzima metodičku kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignute rezultate u odgojnom radu s učenicima. Nastavnici koji žele napredovati trebali bi imati i mogućnost osposobljavanja učenika za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdrav okoliš. Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s kolegama, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okruženja škole.

- Dvadeset godina radim ono što znam i volim, sudjelujem s učenicima na natjecanjima iz poznavanja hrvatskog jezika, potičem ih da vole svoj jezik, da poznaju njegova pravila i zakonitosti, da čitaju i tako šire vidike, da kritički promišljaju,... sve to ostvarujem u redovnoj nastavi, ali i kroz izvannastavne aktivnosti. Tijekom tih godina rada stekla sam i uvjete za napredovanje. Ova mi stepenica više u struci i karijeri znači puno, kako u profesionalnom, tako i u osobnom smislu. No, pravo priznanje za mene je ono koje mogu dobiti jedino u učionici, na nastavnom satu, iza zatvorenih vrata i daleko od javnosti. Kada sam sama sa svojim učenicima, oni mi daju potvrdu idem li u dobrom smjeru jer su jedini mjerodavni u procjeni nastavničkog rada i predanosti. - za SBplus poručila je Gordana Đeldum, nastavnica hrvatskog jezika iz slavonskobrodske Industrijsko-obrtničke škole.

Ocjenu rada učitelja odnosno nastavnika, daju ravnatelji škola na osnovi praćenja njihova rada, uz suglasnost Vijeća nastavnika kao i višeg savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje. Ona je temeljena na neposrednom uvidu u rad i praćenje nastavnika. Ipak, zadnju riječ ima ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja donosi odluku o imenovanju u novo zvanje.

- Za onoga tko voli svoj posao, odgovorno i promišljeno pristupa radnim zadatcima i cijeni osobni rast, proces napredovanja nije osobito zahtjevan. Nije uvijek ni jednostavno jer svaka mogućnost napredovanja (koja se mora dokazati bodovima i potvrdama o ostvarenim rezultatima u radu s učenicima i na webinarima/ seminarima, održanim stručnim predavanjima, objavljenim novinskim člancima i sl.) podrazumijeva žrtvu i odricanje. Kao što rekoh, meni je to uvijek i veliko zadovoljstvo. Iako, kao i većina prosvjetara, ovaj posao nisam odabrala iz financijskih razloga, silno me raduje činjenica da i prosvjetari imaju mogućnost napretka u karijeri te da se trud i zalaganje cijene i materijalno vrednuju... jer niti je moguće da itko živi od svoga entuzijazma, niti je to prema ikome pošteno. Poznajem većinu kolegica iz našega grada koje će, zajedno sa mnom, biti promovirane u veljači i osobno mogu potvrditi da su iznimne u svom radu. Veoma sam ponosna na sve nas. Vjerujem da će novi Pravilnik o napredovanju učitelja biti još kvalitetniji i transparentniji, a mogućnost nagrađivanja najuspješnijih u sustavu i veća te da će rasti broj učitelja i profesora mentora i savjetnika. - dodala je Ivana Opačak.

Slavonskobrodski učitelji, nastavnici i stručni suradnici, navedeno su očigledno ispunili, tako da Slavonski Brod itekako ima na što biti ponosan. Svečana promocija bit će održana 8. veljače 2019. godine u 11 i 13 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Popis ostalih promoviranih pronađite u dokumentu koji se nalazi prilogu ovog članka.

Popis promoviranih 2019.

PDF Dokument(.pdf)

1660 kb

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
2cv2cv

2cv2cv

Komentirano: 19.1.2019. | 10:01

1

Čestitek svima...a sad nisam siguran jeste li vi portal za Slavonski Brod i Požegu, ili Brodsko-posavsku županiju i Požeško -slavonsku županiju?? Jer imate izvrsnih i iz Požege, a posebno i dvoje iz Nove Gradiške
babycream

babycream

Komentirano: 17.1.2019. | 9:18

2

Iskrene čestitke prosvjetarima. Sa jedne strane najbolje zanimanje sa druge strane najgore. Tko nije radio sa tuđom djecom ne zna kakav je to pakao od posla... Imate moje divljenje i poštovanje!

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nadoknade nastave biti i iza 1. srpnja?

Škole se izjasnile o danima nadoknade

Hoće li nadoknade nastave biti i iza 1. srpnja?

6.12.2019. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući pokazanom znanju, njih bi već sutra zaposlili

Europljani zadovoljni našim učenicima

Zahvaljujući pokazanom znanju, njih bi već sutra zaposlili

3.12.2019. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sutra se vraćamo u razred. Sretni smo i uzbuđeni.'

Donosimo prve reakcije SB-nastavnika

'Sutra se vraćamo u razred. Sretni smo i uzbuđeni.'

2.12.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Diskriminacija studenata u zdravstvenom osiguranju

Dvostruka mjerila države

Diskriminacija studenata u zdravstvenom osiguranju

2.12.2019. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što su glasovanjem poručili Vladi iz Brodske županije

Prosvjetari završili glasovanje

Evo što su glasovanjem poručili Vladi iz Brodske županije

28.11.2019. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavnici iz ovih škola su za nastavak štrajka

Pogledajte tko su oni

Nastavnici iz ovih škola su za nastavak štrajka

27.11.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski nastavnici šalju odlučno - Ne!

Poruka Plenkoviću:

Slavonskobrodski nastavnici šalju odlučno - Ne!

27.11.2019. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U dugačkoj koloni i slavonskobrodski nastavnici

Povorka stiže na Trg bana Jelačića

U dugačkoj koloni i slavonskobrodski nastavnici

25.11.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novčane nagrade za najuspješnije

11 godinu za redom

Novčane nagrade za najuspješnije

31.10.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pozivamo mlade kako bi se uključili u naš veliki orkestar'

Gradska limena glazba "Željezničar"

'Pozivamo mlade kako bi se uključili u naš veliki orkestar'

23.10.2019. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neka se bore, imaju moju podršku'

Obišli smo neke brodske škole

'Neka se bore, imaju moju podršku'

10.10.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li, unatoč štrajku, biti produženog boravka?

'Sutra je cijela Hrvatska u štrajku'

Hoće li, unatoč štrajku, biti produženog boravka?

9.10.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Eldina, Tomislav i Ivan ovogodišnji su 'povijesni' laureati

Ovoga tjedna primit će priznanja

Eldina, Tomislav i Ivan ovogodišnji su 'povijesni' laureati

7.10.2019. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznajte koji će brodski prosvjetari ove godine napredovati

Možda su i vaši nastavnici među njima

Saznajte koji će brodski prosvjetari ove godine napredovati

28.9.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učeniku brodske osnovne škole potreban novi posrednik

Već potrebna zamjena za jednog pomoćnika

Učeniku brodske osnovne škole potreban novi posrednik

24.9.2019. | 19:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski studenti moći će saznati sve o obrazovanju 'vani'

U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Brodski studenti moći će saznati sve o obrazovanju 'vani'

15.9.2019. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon desetljeća u školu ušlo više od 200 učenika

Područna škola u Ruščici

Nakon desetljeća u školu ušlo više od 200 učenika

9.9.2019. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu će u školske klupe sjesti 606 prvašića

Danas je prvi dan nastave

U Brodu će u školske klupe sjesti 606 prvašića

9.9.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :