Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 19.3.2019. u 17:05
Prikaza: 1623
|
Autor: A. Primorac

Mobilnost srednjoškolaca

Oni praksu stječu i u inozemstvu

U projektu Erasmus plus - Kompas sudjeluje 66 učenika

Zahvaljujući projektima u kojima sudjeluje slavonskobrodska Tehnička škola učenici praksu odrađuju i u inozemstvu. Učenici su smješteni u obiteljima, a kroz projekt pokriveni su svi troškovi. Od odlaska učenika, avionskih karata, smještaja, troškova prakse, do samog džeparca za učenike koji se razlikuje ovisno o zemlji u koju odlaze, ali koji je, tvrde u školi, dovoljan za razdoblje u kojem će učenici tamo boraviti.

SLAVONSKI BROD - Njemačka, Slovenija, Austrija, Španjolska, Irska i Finska zemlje su koje ove godine, u sklopu stručne prakse i projekta Erasmus plus - Kompas, posjećuju i učenici slavonskobrodske Tehničke škole, odgojno-obrazovne ustanove koja još od 2009. godine sudjeluje u projektu mobilnosti učenika.

U projektu Kompas, vrijednom 198.179 eura, partneri su im Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška te Tehnička škola Karlovac. Riječ je o strukovnim školama koje i kroz ovaj projekt mobilnosti učenika te zajedničkom suradnjom potiču nužne promjene u strukovnom obrazovanju.

Projekt je startao 1. lipnja prošle godine, a dio učenika već se vratio sa stručne prakse ne krijući zadovoljstvo naučenim. - Stručna praksa u Sevilli dala mi je vjetar u leđa za velike životne izazove koji me tek očekuju. Zasigurno je ovo jedno veliko iskustvo koje ću pamtiti cijeli život - kazao je Ivan Đaković, učenik 3b razreda, koji je u sklopu projekta stručnu praksu odradio u španjolskoj Sevilli.

- Razlog moje prijave na stručnu praksu bio je isključivo da poboljšam svoje programerske sposobnosti i dobijem radno iskustvo, što sam ostvarila, ali nisam mislila da ću sklopiti toliko novih prijateljstava i zabaviti se koliko sam se zabavila u ta tri tjedna. Svakako jedno predivno iskustvo i preporučila bih svakom učeniku neka se potrudi u školi te tako jednog dana dobije priliku za sudjelovanje u mobilnosti - kazala je Antonela Rosandić, učenica novogradiške Elektroničke i ekonomske škole, koja je također tri tjedna provela u Sevilli.

I dok su se oni vratili te još zbrajaju dojmove, novi učenici spremaju se za novo putovanje. Riječ je o odlasku u španjolsku Ubedu u koju ove subote odlazi 13 učenika slavonskobrodske Tehničke škole koji se obrazuju za arhitektonskog tehničara. - Oni će tamo raditi na poslovima izgradnje ekološke kuće. Trend u svijetu građevine i arhitekture je sve ono što je vezano za zaštitu okoliša i za bioizgradnju tako da idu na praksu u nešto što je zbilja trend i što je nešto o čemu trebaju i oni promišljati jer će oni sutra projektirati naše ulice i zgrade. Pohađanje radne prakse je obvezno, baš kao i svakodnevno ispunjavanje dnevnika radne prakse. Radit će od osam do 14 sati. Učenici će tamo, da tako kažem, uistinu zaprljati ruke. Idu tamo raditi konkretno. Osiguran im je lokalni prijevoz. Isto tako imat će dovoljno prostora za obići dosta znamenitosti. Mislim kako je ovo jedno iskustvo koje će im itekako puno značiti u njihovom poslu. Oni su budući arhitekti, a u trendu ekoloških projekata, njima kao budućim arhitektima, to će biti neprocjenjivo iskustvo. Uz sve to bit će prilike za druženje i međusobno i sa učenicima iz tamošnje škole - kazala je Jadranka Junačko, voditeljica projekta i mentorica skupine koja ove subote kreće put Ubede, a povodom čega je sinoć u Tehničkoj školi održan i roditeljski sastanak.

Učenici su smješteni u obiteljima, a kroz projekt su pokriveni svi troškovi. Od odlaska učenika, avionskih karata, smještaja, troškova prakse, do samog džeparca za učenike koji se razlikuje ovisno o zemlji u koju odlaze, ali koji je, tvrde u školi, dovoljan za razdoblje u kojem će učenici tamo boraviti.

Dosadašnja iskustva učenika su pozitivna, pa ne treba sumnjati ni da će i učenici koji ovaj vikend odlaze nakon tri tjedna iz Ubede stići s puno pozitivnih iskustava. - Prilika je to i za steći određena druga, životno vrijedna iskustva - kazala je još ranije Junačko dodajući kako i iskustva življenja u drugoj sredini, s drugačijom kulturom i načinom poimanja života i rada, uz komunikaciju na stranom jeziku, predstavljaju isto tako vrijedne vještine i znanja.

- S Kompasom smo startali 1. lipnja prošle godine, a projekt - koji učenicima ne nudi isključivo iskustva stečena na stručnoj praksi u inozemstvu - traje 20 mjeseci. Proces je zapravo puno kompleksniji, a u svakom njegovo dijelu učenici uče i stječu važna iskustva za daljnji život i rad. Primjerice, za sudjelovanje u projektu učenici su pisali zamolbe i motivacijska pisma, što su vještine koje će im biti potrebne, a s kojima se do sada nisu susretali. Odlaskom na stručnu praksu uče raditi u timu, susrest će se sa samostalnim ispunjavanjem dokumenata, imati priliku svladati rad na daljinu. Sve su to određeni oblici učenja određenih vještina kojima želimo poučiti naše učenike kako bi bili spremniji za ono što ih očekuje sutra - ističu u Tehničkoj školi, iz koje su po prvi puta ove godine dio učenika odlučili poslati i na puno dulje razdoblje od tri tjedna.

Naime, ističu, vani je normalno da učenici odlaze u druge zemlje na stručnu praksu i po više mjeseci. Iako su i u ovoj brodskoj školi prije nekih sedam osam godina, od njihovih partnera iz Španjolske, dobili prijedlog o razmjeni učenika na trajanje od četiri mjeseca - tada nisu bili spremni na takav korak. No ove godine odlučili su se za pomake. Po prvi puta učenike su na stručnu praksu poslali na dva mjeseca. Tako su nedavno put Slovenije otišla dva učenika škole, a ne treba sumnjati kako će i u budućnosti svojim učenicima donositi pomake u stjecanju znanja.

Tehnička škola u Slavonskom Brodu, zbog kvalitetne pripreme i realizacije projekata mobilnosti, dobila je priznanje zahvaljujući kojem u razdoblju do 2020. godine ne mora prolaziti strogu selekcijsku fazu. Već sada rade pripreme za iduću godinu. Sudeći po dosadašnjim uspjesima ne treba niti sumnjati kako će realizacijom i tih ideja i programa učenicima ove škole omogućiti nove i drugačije pristupe u svladavanju znanja i vještina.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji još uvijek u dvojbi oko slanja djece u školu

Dio nastave u razredu, dio 'online'

Roditelji još uvijek u dvojbi oko slanja djece u školu

6.5.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovana nova ravnateljica vrtića

Zlatni cekin

Imenovana nova ravnateljica vrtića

29.4.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Platili smo kostim gotovo 400 kuna, a ništa ne znamo'

Što je s norijadom?

'Platili smo kostim gotovo 400 kuna, a ništa ne znamo'

26.4.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naučio jezik kojim govori manji broj Brođana

Prihvaćanje drugih kroz ulaganje u sebe

Naučio jezik kojim govori manji broj Brođana

25.2.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Uz pradjeda Alojza ušao sam u svijet tehnologije'

Mladi Brođanin ne planira stati

'Uz pradjeda Alojza ušao sam u svijet tehnologije'

12.2.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nadoknade nastave biti i iza 1. srpnja?

Škole se izjasnile o danima nadoknade

Hoće li nadoknade nastave biti i iza 1. srpnja?

6.12.2019. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući pokazanom znanju, njih bi već sutra zaposlili

Europljani zadovoljni našim učenicima

Zahvaljujući pokazanom znanju, njih bi već sutra zaposlili

3.12.2019. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sutra se vraćamo u razred. Sretni smo i uzbuđeni.'

Donosimo prve reakcije SB-nastavnika

'Sutra se vraćamo u razred. Sretni smo i uzbuđeni.'

2.12.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Diskriminacija studenata u zdravstvenom osiguranju

Dvostruka mjerila države

Diskriminacija studenata u zdravstvenom osiguranju

2.12.2019. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što su glasovanjem poručili Vladi iz Brodske županije

Prosvjetari završili glasovanje

Evo što su glasovanjem poručili Vladi iz Brodske županije

28.11.2019. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavnici iz ovih škola su za nastavak štrajka

Pogledajte tko su oni

Nastavnici iz ovih škola su za nastavak štrajka

27.11.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski nastavnici šalju odlučno - Ne!

Poruka Plenkoviću:

Slavonskobrodski nastavnici šalju odlučno - Ne!

27.11.2019. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U dugačkoj koloni i slavonskobrodski nastavnici

Povorka stiže na Trg bana Jelačića

U dugačkoj koloni i slavonskobrodski nastavnici

25.11.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novčane nagrade za najuspješnije

11 godinu za redom

Novčane nagrade za najuspješnije

31.10.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pozivamo mlade kako bi se uključili u naš veliki orkestar'

Gradska limena glazba "Željezničar"

'Pozivamo mlade kako bi se uključili u naš veliki orkestar'

23.10.2019. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neka se bore, imaju moju podršku'

Obišli smo neke brodske škole

'Neka se bore, imaju moju podršku'

10.10.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li, unatoč štrajku, biti produženog boravka?

'Sutra je cijela Hrvatska u štrajku'

Hoće li, unatoč štrajku, biti produženog boravka?

9.10.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :