Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 11.12.2018. u 13:40
Prikaza: 1466
|
Autor: Željka Gavranović

Partneri Projekta poručili:

Među brodskim Romima uskoro želimo vidjeti doktore znanosti

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Od potpune integracije Roma među većinsko stanovništvo u Slavonskom Brodu, koristi bi imale obje strane. Bila bi to, kako Englezi kažu, 'win-'win' situacija u kojoj svi dobivaju ono najbolje. Zbog truda slavonskobrodskih vrtića, škole, Centra, Razvojne agencije, romskih udruga i Grada, taj se san čini puno bližim.

SLAVONSKI BROD - Veliki projekt Grada Slavonskog Broda naslova „Win-Win" - programi produženog boravka i predškole za djecu i učenike romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu, samo je nastavak rada na što ranijoj integraciji manjinskog u većinsko stanovništvo. Kako samo ime projekta kaže - situacija je to od koje će obje skupine itekako profitirati.

Stoga su u Projekt koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu od milijun i 600 tisuća kuna uključeni brojni partneri - Osnovna škola Hugo Badalić Slavonski Brod, Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić Slavonski Brod, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, Romska udruga mladih Brodsko-posavske županije te Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda, čiji su predstavnici danas potpisali ugovore u zgradi Gradske uprave.

- Svaki partner ima veliku ulogu u projektu i nosi dio 'tereta'. Škola je odgovorna za program produženog boravka za stotinu svojih učenika, nabavku didaktičkih materijala i organizaciju studijskog putovanja te ljetnog kampa za učenike. Dječji vrtić 'pokriva' predškolski program koji se, radi praktičnosti, također odvija u Područnoj školi Hugo Badalić, a zaduženi su i za pripremu te dostavu toplih obroka toj djeci. Romska udruga mladih vrijedan je partner, imenovali su romskog koordinatora i zapošljavaju dva pratitelja za polaznike predškolskog programa. Angažirali su se i oko prijevoda pa su letci, plakati i sve ostalo vezano za projekt dvojezični. Centar za socijalnu skrb okupio je 136 sudionika predavanja za djelatnike Vrtića i Škole kako bi projekt bio proveden što bolje. Razvojna agencija uključena je u sve projekte koji poboljšavaju standard života svih stanovnika, sudjelovali smo i u pripremi projekta, a sada brinemo o komunikaciji među partnerima i povlačenju novca za njegovu provedbu. - kazala je Anita Vačić iz Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda.

Provedbom projekta „WIn-Win" partneri nastoje u školskoj odnosno pedagoškoj godini 2018./2019. pružiti potporu uključivanju 25-ero djece romske nacionalne pripadnosti u program predškole te, isto tako, podršku za stotinu učenika romske nacionalne pripadnosti, od 1. do 4. razreda osnovne škole koji su uključeni u program produženog boravka s ciljem poboljšanja njihovih obrazovnih postignuća i uspješnije socijalizacije.

- Nakon projekta „Krenimo zajedno" u kojemu je naglasak bio na poticajnom roditeljstvu, Grad Slavonski Brod projekt je proširio i na prijevoz učenika u obavezni program predškole. Isto tako, financirao je dvije učiteljice. Opremljen je tada i dio učionica. Sva ta iskustva unijeli smo i u projekt Win-Win koji smo prijavili na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje odraslih gdje smo se pokazali kao najuspješniji prijavitelj u Hrvatskoj jer smo dobili stopostotono odobren projekt u najvišem iznosu.- poručio je zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Andrić.

Ovim Projektom, produženi boravak bit će organiziran za razrede Osnovne škole Hugo Badalić od prvog do četvrtog i obuhvatit će stotinu učenika romske nacionalne manjine. Ovaj program će omogućiti ostvarenje boljeg školskog uspjeha za učenike romske nacionalne manjine s obzirom da će djeca ostvariti pomoć pri pisanju zadaća i ponavljanja gradiva, dok će vrijeme raspoloživo za druženje i igru pospješiti socijalizaciju i integraciju ciljane skupine. Organizirani program predškole za 25-ero djece romske nacionalne manjine, nadaju se partneri projekta i njegov nositelj, Grad, rezultirat će poboljšanjem njihovih obrazovnih postignuća te boljim znanjem hrvatskog jezika koje je preduvjet praćenja tempa školskog kurikuluma. Samim time, pozitivno će se odraziti na sva daljnja obrazovna postignuća djece u narednim programima obrazovanja.

- Djeca su svaki dan duže u školi, pišu zadaću i već je to veliki pomak. Osnovni je problem bio što veliki broj učenika romske nacionalne manjine nije pisao zadaću. Sada su dobili priliku to raditi u školi gdje imaju osiguran topli obrok, ali i vremena za igru. Za veći je iskorak potreban ipak duži period za potpunu integraciju. Za kvalitetan proces integracije broj učenika romske nacionalne manjine u odnosu na većinsko stanovništvo bi trebao biti manji, a kod nas je 50:50, tako da imamo cijele razrede u kojima su isključivo romska djeca. Tu ne možemo govoriti o integraciji. Trebali bi pronaći kvalitetno rješenje, a jedno od mogućih je da učenike romske nacionalne manjine rasporedimo i u druge gradske škole. - poručila je ravnateljica Osnovne škole „Hugo Badalić" Irena Čugura Ćerić.

U drugim je slavonskobrodskim školama i vrtićima gotovo nemoguće sresti dijete romske nacionalne manjine, upravo zbog činjenice da oni niti prostorno nisu integrirani među većinsko stanovništvo nego žive u izdvojenom dijelu grada. Postupna integracija koju promiče i ovaj projekt, to bi trebala promijeniti.

- Bili smo iznimno nezadovoljni što u slavonskobrodskim vrtićima u kojima boravi 1300 djece u redovitom i oko osamsto djece u kraćim popodnevnim predškolskim programima, nismo imali djecu romske nacionalne manjine.  Pronašli smo način kako da to promijenimo putem različitih programa koje provodimo. Već dvije godine djeca prolaze program od 250 sati. To su djeca koja imaju još dvije godine ili godinu do polaska u školu. Zadovoljni smo, polasci u predškolu su redovni. Veliku su ulogu pritom odigrala naša dva suradnika, Milan i Marina, pratitelji iz romske zajednice koji su kontakt s roditeljima, pratnja djeci u autobusu, ali i pomoć odgojiteljicama tijekom aktivnosti. - kazala je Zorana Butorac, ravnateljica ustanove Dječji vrtić „Ivana Brlić-Mažuranić", dodavši kako je prvotni strah odgojiteljica, zbog izazova rada s romskom djecom, s vremenom prerastao u zadovoljstvo, ispunjenost i sreću te kontakte koje s djecom i roditeljima održavaju i nakon prestanka programa.

Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda dugi niz godina nastoji sudjelovati u svim projektima koji kao opće dobro i poboljšanje životnih uvjeta imaju bilo koju skupinu ljudi na području grada. Stoga njezini predstavnici danas nisu mogli skriti oduševljenje provedbom projekta i konačnim plodovima višegodišnjeg rada.

- Godinama smo se borili za promjenu mogućnosti u obrazovanju za romsku djecu. Ovaj je projekt objedinio sve što smo dosad pokušavali kroz druge načine financiranja. Djeca i roditelji oduševljeni su programima, dok smo prije nekoliko godina roditelje morali moliti da dođu na edukaciju. Sada su oni shvatili da je jedini put uspjeha njihove djece upravo obrazovanje, prvenstveno predškolsko koje daje temelje.- pojasnio je Dejan Vuksanović, direktor slavonskobrodske Razvojne agencije.

O prihvaćenosti projekta među pripadnicima romske nacionalne manjine, čija su djeca ciljana skupina, najbolje može reći neumorni borac za njihova prava koji je potvrdio kako se promjena u razmišljanju i odnosu prema bitnosti školovanja itekako vidi pa se roditelji-Romi bune ako je zbog nekog razloga dio programa otkazan ili odgođen. Pokazatelj je to kako su se itekako naviknuli na školske obaveze svoje djece.

- Reakcije romske zajednice su pozitivne. Pomažemo roditeljima oko administrativnog djela pri upisu u sve faze obrazovanja. Ovo je rezultat aktivnog višegodišnjeg rada. Nadamo se da ćemo u budućnosti  imati i visoko obrazovane Rome te da će se naš stručni kadar obogatiti. Nadamo se akademicima te doktorima znanosti u bliskoj budućnosti. To jest veliki zalogaj, ali i naše ambicije su velike.- kazao je Milan Mitrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda.

S obzirom na to da je veliki broj slavonskobrodskih Roma korisnik zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb, djelatnici te ustanove svakodnevnim kontaktom s obiteljima saznaju i puno o odnosu roditelja i djeca te obrazovanju romske djece, a 'uskaču' i kada se radi o zanemarivanju roditeljskih dužnosti. I oni su potvrdili pomake koji su vidljivi nakon provedbe brojnih gradskih programa usmjerenih na tu skupinu.

- U nadležnosti Centra su neprimjerena ponašanja roditelja prema djeci i novčane naknade. Ovo je iskorak u drugom smjeru gdje se djeci romske nacionalne manjine pruža mogućnost sudjelovanja u programima, a nama je to odmah prevencija naših budućih postupaka. Primijetili smo da je manji broj zanemarene djece u pogledu obrazovanja, uključivanja u školski i predškolski program. Dosad je Centar imao poteškoće s velikim brojem nepolaznika škole djece romske nacionalne manjine. Ove će aktivnosti taj broj smanjiti. - kazala je Anica Gusak Krajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb.

Svi su se sudionici današnjeg potpisivanja ugovora za ovaj veliki Projekt složili kako nitko nije tu radi njegove puke provedbe, nego u svrhu istinskog poboljšanja stanja stvari i konačne potpune integracije Roma koji su desetljećima ogroman dio kulture i stanovništva grada Slavonskog Broda.

Kako podatci o Projektu zvuče na jeziku Roma koji obogaćuje i slavonskobrodsku kulturu, pročitajte u nastavku:
„Win-Win" – programurlje d kupi karje rmnje n boravak š d kupi alu Romilor karje pljak n" škola amik n" Slavonski Brod.
Kt vridjaštje projektu: 1.600.000,00 kn
Kt d" EU: 1.600.000,00 kn
Kt cinje projektu: 30.8.2018. - 29.11.2019.
- 100 školarculj d la 1. pnd la 4. razred d osnovna škola d kupi alu ludarilor
- 25 kupi alu ludarilor d škola amik
D če s fače projektu: S ažutje alu kupilor alu ludarilor s pljače n" škola amik" š d kupi d la 1. pnd la 4. s rmje n" boravak s obrazujask" maj binje š s fije ku toc ka unu

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
joso87

joso87

Komentirano: 11.12.2018. | 15:05

1

Mislim da je produženi boravak namijenjen djeci čiji roditelji su zaposleni, ali 'ajd'... ...ipak imamo opće biračko pravo.
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.12.2018. | 13:51

2

Ako imaju Tottija, što ne bi imali i doktora? Možda ga sada nemaju jer ih to prije nije zanimalo.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li ispravno pozdraviti s 'Bog!' ili 'Bok!'?

Vaš glas

Je li ispravno pozdraviti s 'Bog!' ili 'Bok!'?

22.9.2019. | 17:05
Na ilustraciji osnovnoškolskog udžbenika prikazano je troje djece koji se međusobno pozdravljaju, a jedno od njih pritom poručuje 'Bog!'. Što kažu jezični stručnjaci, a što govornici - je li ispravno pozdraviti s 'Bog!' ili 'Bok!'?
Na ilustraciji osnovnoškolskog udžbenika prikazano je troje djece koji se međusobno pozdravljaju, a jedno od njih pritom poručuje 'Bog!'. Što kažu jezični stručnjaci, a što govornici - je li ispravno pozdraviti s 'Bog!' ili 'Bok!'?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvašić s autizmom plakao pred slavonskobrodskom školom

"Prekrasni prvi dan škole"

Prvašić s autizmom plakao pred slavonskobrodskom školom

9.9.2019. | 17:05
- Ja sam po prirodi vrlo emotivan i u ovom trenutku mogao bih reći svašta, ali ne želim naštetiti svojem djetetu. Razočaran sam ovako 'divnim' početkom školske godine. - rekao je Hrvoje čiji je sin prvi dan škole ostao u suzama.
- Ja sam po prirodi vrlo emotivan i u ovom trenutku mogao bih reći svašta, ali ne želim naštetiti svojem djetetu. Razočaran sam ovako 'divnim' početkom školske godine. - rekao je Hrvoje čiji je sin prvi dan škole ostao u suzama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji: 'Vjerojatno ćemo pisati peticiju'

Na početku školske godine opet problemi

Roditelji: 'Vjerojatno ćemo pisati peticiju'

5.9.2019. | 11:15
"Teško mi je shvatiti zbog čega učenici iz viših razreda ne idu u drugu smjenu, a ovu malu dječicu da ostave u prvoj. Kad bi to bilo tako lakše bismo 'pregurali' to što nemamo boravka, jer bi se onda tih par sati od završetka nastave do našeg povratka s posla nekako 'premostilo'.
"Teško mi je shvatiti zbog čega učenici iz viših razreda ne idu u drugu smjenu, a ovu malu dječicu da ostave u prvoj. Kad bi to bilo tako lakše bismo 'pregurali' to što nemamo boravka, jer bi se onda tih par sati od završetka nastave do našeg povratka s posla nekako 'premostilo'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijem za najmlađe

Ljetni gradski programi

Prijem za najmlađe

30.8.2019. | 12:40
Brodski ljetni kamp izazvao je veliki interes, čemu svjedoči podatak da je u njemu sudjelovalo oko 250 djece, dok se u programe Ljeta u Brodu uključilo oko 300 djece i mladih s područja grada.
Brodski ljetni kamp izazvao je veliki interes, čemu svjedoči podatak da je u njemu sudjelovalo oko 250 djece, dok se u programe Ljeta u Brodu uključilo oko 300 djece i mladih s područja grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sada su pronašli nešto loše i u omiljenom 'graničaru'

Stručnjaci ga proglasili nasilnim

Sada su pronašli nešto loše i u omiljenom 'graničaru'

30.6.2019. | 13:00
Omiljena igra bez koje nije mogla proći osnovna škola i slavonskobrodskim je đacima dobro poznata. Na terenu i 'graničarom' mnogo su se puta rješavala dječja rivalstva među gradskim školama. Saa stručnjaci kažu kako se radi o legaliziranom nasilju.
Omiljena igra bez koje nije mogla proći osnovna škola i slavonskobrodskim je đacima dobro poznata. Na terenu i 'graničarom' mnogo su se puta rješavala dječja rivalstva među gradskim školama. Saa stručnjaci kažu kako se radi o legaliziranom nasilju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim brodskim osnovnoškolcima osigurani besplatni udžbenici

Za uspješnu novu školsku godinu

Svim brodskim osnovnoškolcima osigurani besplatni udžbenici

27.6.2019. | 9:45
Kako bi financijski pomogli roditeljima osnovnoškolaca da sa što manje briga dočekaju novu školsku godinu, iz državnog i gradskog proračuna osigurana su sredstva za nabavu besplatnih udžbenika i radnih bilježnica koje će dočekati sve slavonskobrodske osnovnoškolce početkom nove š
Kako bi financijski pomogli roditeljima osnovnoškolaca da sa što manje briga dočekaju novu školsku godinu, iz državnog i gradskog proračuna osigurana su sredstva za nabavu besplatnih udžbenika i radnih bilježnica koje će dočekati sve slavonskobrodske osnovnoškolce početkom nove š
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeo upis osnovnoškolaca u produženi boravak

Poziv roditeljima

Započeo upis osnovnoškolaca u produženi boravak

29.5.2019. | 11:55
Prijave za produženi boravak roditelji mogu predati u Gradsku upravu najkasnije do kraja lipnja, ostale pojedinosti vezane u prijavu pogledajte u nastavku.
Prijave za produženi boravak roditelji mogu predati u Gradsku upravu najkasnije do kraja lipnja, ostale pojedinosti vezane u prijavu pogledajte u nastavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska škola vršit će isporuku energije HEP-u

Novi proizvođači energije u gradu

Brodska škola vršit će isporuku energije HEP-u

8.5.2019. | 14:30
- Budući da škola nije energetski obnovljena, prijavom na projekt nismo ništa puno očekivali. Doista, promjenom ponašanja - gašenjem svjetala, pažnjom na vodu da se ne ostavi otvorena, uspjeli smo postići te velike uštede u samo nekoliko mjeseci. Bitno je istaknuti kako smo to i
- Budući da škola nije energetski obnovljena, prijavom na projekt nismo ništa puno očekivali. Doista, promjenom ponašanja - gašenjem svjetala, pažnjom na vodu da se ne ostavi otvorena, uspjeli smo postići te velike uštede u samo nekoliko mjeseci. Bitno je istaknuti kako smo to i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li im biti vraćeno istom mjerom?

Društvu i zajednici daju puno

Hoće li im biti vraćeno istom mjerom?

15.4.2019. | 15:00
Uz vanjski okoliš, u koji bi smjestili vrt i igralište, povećanjem broja učionica i prostorija za rehabilitacijske programe, slavonskobrodska Osnovna škola za učenike s posebnim potrebama, jedina takve vrste u Brodsko-posavskoj županiji, želi učiniti još više za društvo i postati
Uz vanjski okoliš, u koji bi smjestili vrt i igralište, povećanjem broja učionica i prostorija za rehabilitacijske programe, slavonskobrodska Osnovna škola za učenike s posebnim potrebama, jedina takve vrste u Brodsko-posavskoj županiji, želi učiniti još više za društvo i postati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija upoznala školarce s opasnostima Interneta

U okviru Dana medijske pismenosti

Policija upoznala školarce s opasnostima Interneta

11.4.2019. | 14:30
Cilj održavanja Dana medijske pismenost je osvijestiti javnost o medijskoj pismenosti, osnažiti građane, a posebice djecu i mlade, trudeći se stvoriti platformu za suradnju i razvoj održivih projekata kao i biti podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijal
Cilj održavanja Dana medijske pismenost je osvijestiti javnost o medijskoj pismenosti, osnažiti građane, a posebice djecu i mlade, trudeći se stvoriti platformu za suradnju i razvoj održivih projekata kao i biti podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik odlučio nagraditi najbolje osnovnoškolce

'Slatke uskrsne košarice'

Gradonačelnik odlučio nagraditi najbolje osnovnoškolce

10.4.2019. | 15:45
'Kada smo vidjeli prezentaciju Udruge 'Čokoladarnice Chade', pojavila mi se ideja da upravo vi koji ste najbolji na natjecanjima, zaslužujete biti nagrađeni za Uskrs pa i ovaj tjedan kada obilježavamo dane Ivane Brlić-Mažuranić.'
'Kada smo vidjeli prezentaciju Udruge 'Čokoladarnice Chade', pojavila mi se ideja da upravo vi koji ste najbolji na natjecanjima, zaslužujete biti nagrađeni za Uskrs pa i ovaj tjedan kada obilježavamo dane Ivane Brlić-Mažuranić.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Klince' veseli odlazak na sladoled

Danas na Korzu

'Klince' veseli odlazak na sladoled

10.4.2019. | 13:20
Osim što su obojenih lica djeca hodala držeći svog kolegu za ruku, 'piskarala' na štandu bajkopisalica te su neka odigrala i bajkoviti memory, pogledate li fotografije u galeriji, možete uočiti kako je 'klince', što je bilo i za očekivati, ipak najviše veselio odlazak na sladoled
Osim što su obojenih lica djeca hodala držeći svog kolegu za ruku, 'piskarala' na štandu bajkopisalica te su neka odigrala i bajkoviti memory, pogledate li fotografije u galeriji, možete uočiti kako je 'klince', što je bilo i za očekivati, ipak najviše veselio odlazak na sladoled
SBplus.hr, Slavonski Brod : Klinci slikali s fosforescentnim pigmentom

Vidljivo isključivo u mraku

Klinci slikali s fosforescentnim pigmentom

3.4.2019. | 16:15
Kako bi se 'klinci' što lakše pokušali prisjetiti svojih snova te njihovu interpretaciju prikazati na papiru, prostoriju u kojoj su boravili ispunjavao je miris autorove mješavine biljaka koja djeluje meditativno, kao i zvuk glazbe koja prati čitavu taktilnu priču, a upaljena su
Kako bi se 'klinci' što lakše pokušali prisjetiti svojih snova te njihovu interpretaciju prikazati na papiru, prostoriju u kojoj su boravili ispunjavao je miris autorove mješavine biljaka koja djeluje meditativno, kao i zvuk glazbe koja prati čitavu taktilnu priču, a upaljena su
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi slavonskobrodski osnovnoškolci ići će u jednu smjenu

Najavljena gradnja novih osnovnih škola

Svi slavonskobrodski osnovnoškolci ići će u jednu smjenu

13.3.2019. | 17:16
'Planiramo cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni, od 9 do 16, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj i u tom smislu imamo potporu Svjetske banke i to će biti u našem planu.'
'Planiramo cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni, od 9 do 16, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj i u tom smislu imamo potporu Svjetske banke i to će biti u našem planu.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovnoškolci na druženju u zgradi Županije

Domaćini ih lijepo ugostili

Osnovnoškolci na druženju u zgradi Županije

6.2.2019. | 13:45
Učenike je ipak najviše zanimalo koje su dužnosti, obveze i ovlasti županijskih dužnosnika, stoga im je zamjenik župana, Damir Mirković, ukratko pojasnio sve prednosti i mane ovih funkcija.
Učenike je ipak najviše zanimalo koje su dužnosti, obveze i ovlasti županijskih dužnosnika, stoga im je zamjenik župana, Damir Mirković, ukratko pojasnio sve prednosti i mane ovih funkcija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrađeni najbolji poznavatelji propisa

Mališani u prometu

Nagrađeni najbolji poznavatelji propisa

1.2.2019. | 18:20
Zadnji 'radni' dan u tjednu, osnovnoškolci nisu proveli u iščekivanju vikenda, nego družeći se sa slavonskobrodskim plavcima.
Zadnji 'radni' dan u tjednu, osnovnoškolci nisu proveli u iščekivanju vikenda, nego družeći se sa slavonskobrodskim plavcima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovnoškolcima stiže 636 novih lektirnih naslova

Knjige za školske knjižnice

Osnovnoškolcima stiže 636 novih lektirnih naslova

23.1.2019. | 12:50
Grad Slavonski Brod i ove će godine izdvojiti značajna sredstva kako bi pomogao školskim knjižnicama da se opskrbe novim 'naslovima'.
Grad Slavonski Brod i ove će godine izdvojiti značajna sredstva kako bi pomogao školskim knjižnicama da se opskrbe novim 'naslovima'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski učenici uče u učionici na otvorenom

Zajednički projekt

Brodski učenici uče u učionici na otvorenom

10.1.2019. | 15:15
Učionica na otvorenom nastavak je provedenog projekta “Zajedno za školski park”, u sklopu kojega su pokraj svake sadnice postavljene pločice s QR kodovima koji djeci omogućuju interaktivno istraživanje uz pomoć mobitela.
Učionica na otvorenom nastavak je provedenog projekta “Zajedno za školski park”, u sklopu kojega su pokraj svake sadnice postavljene pločice s QR kodovima koji djeci omogućuju interaktivno istraživanje uz pomoć mobitela.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Estoniji posjetili tvornicu sladoleda od eko sastojaka

Jestivi laboratorij

U Estoniji posjetili tvornicu sladoleda od eko sastojaka

10.12.2018. | 18:00
Projektni timovi posjetili su ured općinskog načelnika, obalu Finskog zaljeva, bivši zabranjeni grad Sillamäe i impresivan muzej rudarstva u obližnjem mjestu Kohtla-Nomme. Razgledavanje su nastavili u gradu Narvu na samoj granici s Rusijom.Projektni timovi posjetili su ured općin
Projektni timovi posjetili su ured općinskog načelnika, obalu Finskog zaljeva, bivši zabranjeni grad Sillamäe i impresivan muzej rudarstva u obližnjem mjestu Kohtla-Nomme. Razgledavanje su nastavili u gradu Narvu na samoj granici s Rusijom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pčelarstvo kao izvannastavna aktivnost osnovnoškolaca

Policija u preventivnom programu

Pčelarstvo kao izvannastavna aktivnost osnovnoškolaca

23.10.2018. | 16:05
Projekt kojim se promiče ostvarivanje puta do zdravlja kroz pčelarstvo, osmislio je i inicirao policajac Mirko Čorak, uz aktivno sudjelovanje malih pčelara.
Projekt kojim se promiče ostvarivanje puta do zdravlja kroz pčelarstvo, osmislio je i inicirao policajac Mirko Čorak, uz aktivno sudjelovanje malih pčelara.