Kultura : Ostalo

Objavljeno: 5.9.2016. u 16:00
Prikaza: 3827
|
Autor: JZ/SBplus

Turistička zajednica u akciji

Postavljaju 'turističko-industrijski park' uz Tvrđavu Brod

Ispravnost mišljenja koje drži kako bi, možda, logičnije bilo bliže tvrđavi postaviti eksponate vezane uz rat (topove, oklopna vozila ili što već) a potom, sjevernije, Park industrijske baštine (lokomotive, valjke i sl.) - nismo usudili se provjeravati nakon gotovosti projekta Muzeja na otvorenom (što bi Hrvati kazali: Open air Museum) kojeg je potpisala ovlaštene arhitektica.

SLAVONSKI BROD - Brodska Turistička zajednica izvijestila je medije kako tijekom ovog tjedna započinje izvođenje građevinskih radova na dva velika kulturno-turistička projekta u tvrđavi Brod, i to:

Prvo. Izgradnja drvenog mosta u hornwerku - završni građevinski radovi koji se odnose na drvenu konstrukciju mosta. Vrijednost radova: 606 tisuća kuna s PDV-om, a izvori financiranja su: Grad Slavonski Brod uz potporu Ministarstva kulture i Brodsko-posavske županije. Izvođač radova je Piramida Brod d.o.o, a stručni nadzor vode Konzervatorski odjel i Alfa Inženjering. Očekivani rok završetka radova je tri mjeseca.

Vrijednost građevinskih radova na izradi stupišta mosta iznosila je 537 tisuća kuna s PDV-om, a izvođeni  su tijekom kolovoza i rujna 2015. godine.

Drugo. Izrada postamenata za eksponate u turističko-industrijskom parku "Đuro Đaković", u kontaktnoj zoni tvrđave, sjeverozapadno od mirnodopske barutane. Vrijednost ovih radova je 71 tisuću kuna s PDV-om. Izvori financiranja su Turistička zajednica grada Slavonskog Broda, Hrvatska turistička zajednica, Bilfinger Đuro Đaković Montaža, Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Đuro Đaković Kompenzatori, Đuro Đaković Montaža Izolak, Đuro Đaković Aparati. Izvođač radova je Piramida Brod d.o.o.. Idejno rješenje su izradili i nadzor vrše Projekti d.o.o. Očekivani rok završetka radova je mjesec dana.

Riječ je o širem projektu kulturno-turističke valorizacije slavonskobrodske industrijske baštine iniciranom od strane uprave Đuro Đaković Holdinga koji, uz Grad Slavonski Brod u svojstvu partnera, načelno, podržavaju i Ministarstvo kulture te Brodsko-posavska županija, a koji se odvija u tri faze:

Prva faza. Formiranje turističko-industrijskog parka s vanjskim postavom eksponata proizvedenih u Tvornici "Đuro Đaković" (lokomotive, tramvaj, valjak) čija je restauracija, koju vrši Remont i proizvodnja željezničkih vozila d.o.o., u tijeku. Ukupna vrijednost radova prve faze je 685 tisuća kuna s PDV-om, od čega se 477 tisuća kuna s PDV-om odnosi na  trošak restauracije koju, sa 65 posto, financira Đuro Đaković Holding, a ostali troškovi odnose se na utovar, istovar i prijevoz eksponata te demontažu, premještanje i ponovnu montažu kolosijeka. Trenutno, na razini gradske uprave i Holdinga, u tijeku su pregovori oko pronalaženja izvora sredstava za zatvaranje financijske konstrukcije.

Druga faza. Obnova jednog od kazamata zapadne kurtine za unutarnji postav. Vrijednost građevinskih radova procjenjuje se na 232 tisuće kuna. Turistička zajednica je Projekt obnove kazamata kandidirala Ministarstvu kulture za sufinanciranje u 2017. godini.

Treća faza. Obnova rodne kuće Đure Đakovića u Brodskom Varošu, čiju je obnovu Grad kandidirao Ministarstvu kulture za sufinanciranje u 2017. godini.

Komentar
Ispravnost mišljenja koje drži kako bi, možda, logičnije bilo bliže tvrđavi postaviti eksponate vezane uz rat (topove, oklopna vozila ili što već) a potom, sjevernije, Park industrijske baštine (lokomotive, valjke i sl.) - nismo usudili se provjeravati nakon gotovosti projekta Muzeja na otvorenom (što bi Hrvati kazali: Open air Museum) kojeg je potpisala ovlaštena arhitektica.
Treba li pak u tom 'turističko-industrijskom parku' praviti cjeline po trgovačkim društvima, s njihovim zaštitnim znacima (hrv. logo) vidljivim iz svemirske stanice Mir, ili taj dio muzeja treba simbolizirati Slavonski Brod kao industrijski grad u cjelini, reći će, valjda, netko kompetentniji od jednog andrijevačkog diletanta. 

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Borislav Stipić

  Borislav Stipić

  Komentirano: 30.9.2016. | 16:33

  1

  odoh spavati!
  Borislav Stipić

  Borislav Stipić

  Komentirano: 30.9.2016. | 16:31

  2

  Ovdje neću ulaziti u to je li moglo ili trebalo drugačije, e da bi bilo jeftinije. Zapravo, u tom smislu, slažem se s ocjenom iz jednog članka s SBplusa o 'Bossovoj kravati'. U prostornom, likovnom i simboličkom smislu rješenje je i više nego dobro. Slavonski Brod je skoro čitavo stoljeće poznat po metalnoj industriji i, valjda, i ovim se na to podsjeća. Uz to, u blizini, odnosno u jednoj od ulica koje otvara kružni tok, bit će Park industrijske baštine... Uzlazna spirala valjda dočarava kako smo izašli, ili bismo htjeli izaći, iz začaranoga kruga. Ne znam... meni je, na toj razini, rješenje o.k.
  Borislav Stipić

  Borislav Stipić

  Komentirano: 30.9.2016. | 16:30

  3

  ups... umoran sam od puta, pa koncentracija nije na visini. Ovo treba pod drugi članak.
  Borislav Stipić

  Borislav Stipić

  Komentirano: 30.9.2016. | 16:26

  4

  Ovdje neću ulaziti u to je li moglo ili trebalo drugačije, e da bi bilo jeftinije. Zapravo, u tom smislu, slažem se s ocjenom iz jednog članka s SBplusa o 'Bossovoj kravati'. U prostornom, likovnom i simboličkom smislu rješenje je i više nego dobro. Slavonski Brod je skoro čitavo stoljeće poznat po metalnoj industriji i, valjda, i ovim se na to podsjeća. Uz to, u blizini, odnosno u jednoj od ulica koje otvara kružni tok, bit će Park industrijske baštine... Uzlazna spirala valjda dočarava kako smo izašli, ili bismo htjeli izaći, iz začaranoga kruga. Ne znam... meni je, na toj razini, rješenje o.k.
  Kahfrate

  Kahfrate

  Komentirano: 9.9.2016. | 10:32

  5

  Udarnik @... svaki projekt u Brodu sve više udaljuje tvoj HDZ od preuzimanja vlasti u Brodu. Brođani dobro znaju što bi se dogodilo da nam sjednu za vrat...Palac gore za gradonačelnika za sve do sada učinjeno po pitanju prometne infrastrukture u gradu. Stanovnici Hebranga će za šezdesetak dana, nakon strpljenja bez kojeg nema i uspjeha, zadovoljni dići ogromni palac do neba i smijati se tvojoj nakaradnoj filozofiji i logici...
  Udarnik

  Udarnik

  Komentirano: 6.9.2016. | 8:42

  6

  Dobro je maknuti lokomotive i druga vozila ispred ĐĐ jer su oni samo tužna uspomena na ono što se u toj tvornici nekada radilo. Neko bi mogao krivo pomisliti da je Mazalo revitalizirao bar dio te proizvodnje.
  Udarnik

  Udarnik

  Komentirano: 6.9.2016. | 8:41

  7

  Hoće li nas i nebrojene turiste debilni gradonačelnik i njegova podguzna svita mjesecima zajebavati sa prerovana dva metra Osječke ulice? Ništa se ne radi mjesecima na tom izrovanom dijelu ceste, ali zato se prave prometni čepovi, prljaju se i lome automobili građana, pješaci prolaze kroz kaljužu. Zar ovo uopće kretenima treba govoriti? Zar je toliko teško položiti beki privremeni sloj asfalta? Uz sve danas još tip s lopatom za vrijeme najveće jutarnje gužve u rupe nabacuje šljunak jer je nakon kiše taj dio neprohodan. Koliko god moramo nešto otrpiti da bi nam NAVODNO kasnije bilo bolje, ovakve svinjarije doista nemamo razloga trpiti. Palac dolje za GRADONAČELNIKA i PROČELNIKA koji nisu u stanju dogovoriiti poslove kako treba. Vjerujem da će ovakvim sranjima dobiti više protivnika nego se nadao dobiti glasova zbog "unapređenja" gradske infrastrukture.
  vidiovako

  vidiovako

  Komentirano: 5.9.2016. | 22:30

  8

  Blade@ ima pravo. Ništa bez video nadzora. Grad nam je pun huligana i krkana koji bi uništili sve što im je na dohvat ruke. Sjetite se što je ona jadna roda proživljavala dok nije postavljena kamera u blizini.
  Charles_Milles

  Charles_Milles

  Komentirano: 5.9.2016. | 18:26

  9

  A ha ha ha

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povijest brodskog društva prikazana je najbolje u markama

  Izložba povodom stote obljetnice

  Povijest brodskog društva prikazana je najbolje u markama

  28.11.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kroz par godina, projekt će izrasti u konkretan proizvod'

  KUL centar - jučer, danas, sutra!

  'Kroz par godina, projekt će izrasti u konkretan proizvod'

  22.11.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kuća tambure - Slavonska notna bajka' - infrastruktura

  Iz brodske Tvrđave

  'Kuća tambure - Slavonska notna bajka' - infrastruktura

  15.11.2019. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Fra Drago Bojić o Kraljevstvu Božjem i nacionalizmu

  Večeras u Državnom arhivu govoriti će

  Fra Drago Bojić o Kraljevstvu Božjem i nacionalizmu

  7.11.2019. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaznice u prodaji od sutra

  LADO uskoro ponovo u KKD

  Ulaznice u prodaji od sutra

  20.10.2019. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve više mladih prepoznaje programe i ideje KUL centra

  PROJEKT VRIJEDAN 2,5 MILIJUNA KUNA

  Sve više mladih prepoznaje programe i ideje KUL centra

  16.10.2019. | 20:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čovjek koji se našao 'između partizana i pristojnosti'

  Omražena i kontroverzna ličnost

  Čovjek koji se našao 'između partizana i pristojnosti'

  16.10.2019. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Počele prijave za 24. Katarinski sajam

  Poziv izlagačima

  Počele prijave za 24. Katarinski sajam

  4.10.2019. | 16:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bez obzira na sve loše strane, naš je grad najljepši'

  Mladi brodski umjetnici poručili:

  'Bez obzira na sve loše strane, naš je grad najljepši'

  28.9.2019. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nismo razumjeli jezik, pismo, ali ni gestikulaciju domaćih'

  Dvadeset dana putovali 'drugim planetom'

  'Nismo razumjeli jezik, pismo, ali ni gestikulaciju domaćih'

  26.9.2019. | 19:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U Sl. Brodu sam postao ovo što jesam i to ću biti do smrti'

  Čovjek sa stotinu godina uspomena:

  'U Sl. Brodu sam postao ovo što jesam i to ću biti do smrti'

  24.9.2019. | 22:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svjedok burnih vremena večeras stiže u Slavonski Brod

  Titov savjetnik vraća se u grad

  Svjedok burnih vremena večeras stiže u Slavonski Brod

  24.9.2019. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova scenska oprema 'stigla' u Centar mladih

  Jednostavna za korištenje

  Nova scenska oprema 'stigla' u Centar mladih

  19.9.2019. | 20:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kroz živu knjigu do očuvanja sjećanja

  Ljudska knjižnica

  Kroz živu knjigu do očuvanja sjećanja

  19.9.2019. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Arheološko istraživanje koje će potrajati još desetak godina

  Iz broda u Savi vade keramiku

  Arheološko istraživanje koje će potrajati još desetak godina

  11.7.2019. | 20:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što Vam tijekom srpnja i kolovoza nudi KULcentar

  Projekt vrijedan gotovo 2,5 mil kn

  Evo što Vam tijekom srpnja i kolovoza nudi KULcentar

  9.7.2019. | 18:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani pobrali simpatije Šibenčana i gostiju

  Novi uspjeh Jagora

  Brođani pobrali simpatije Šibenčana i gostiju

  29.6.2019. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ponos roditelja i veselje svih gledatelja

  BGLJ nezamislivo bez Brodskih leptirića

  Na ponos roditelja i veselje svih gledatelja

  13.6.2019. | 21:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :