Kultura : Ostalo

Objavljeno: 26.1.2020. u 16:18
Prikaza: 4144
|
Autor: Marija Radošević

Umorni čuvar kolektivne memorije

Dok napuni stoljeće, valjda će dobiti i stalni postav

Marija Radošević/SBplus
Foto: Marija Radošević/SBplusHrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja
  • Marija Radošević/SBplus
  • Marija Radošević/SBplus
  • MBP/SBplus
  • MBP/SBplus
  • MBP/SBplus
  • MBP/SBplus

Onoliko novca koliko osiguraju Županija i Ministarstvo kulture, toliko se posla napravi - pa valjda zato obnova Muzeja traje godinama. A nekako se samo nameće pitanje - Kako to da su, za kratko vrijeme, sredstvima Ministarstva otvoreni vukovarski Vučedol i Muzej Sinjske alke, dok je brodski stalno na čekanju 'boljih vremena'?

SLAVONSKI BROD - Muzej Brodskog Posavlja ove godine obilježava 86 godina od svoga osnutka kada je, zahvaljujući donaciji Julija Hoffmanna, zaljubljenika u starine i pasioniranog sakupljača, na dar dobio vrijednu zbirku i „započeo život", sada već daleke 1934.godine - kao Gradski i arheološki muzej.

Mnogima je poznato da u svojim zbirkama Muzej čuva značajne artefakte, ne samo za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju, nego i za cjelokupnu hrvatsku te svjetsku baštinu.

A sinonim za muzej je Magistrat - zaštićeno i registrirano kulturno dobro koje je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a koji je već 27 godina izvan funkcije. Točnije, zbog stradavanja u Domovinskom ratu, za vrijeme granatiranja Gada, narušena je statika zgrade Magistrata. Planova za obnovu bilo je odmah nakon rata, no nastali su problemi s prvim projektom kojega je trebalo izmijeniti. Ipak, nije se odustalo, on je u međuvremenu više puta doprojektiran, (što uključuje osim magistrata i nadogradnju u muzejskom parku), mijenjali su se zakoni, produživane su dozvole, projekt zaštite od požara, preprojektirano je stepenište,... Do danas, pak, ne postoji racionalno objašnjenje za promašeni, tada vizionarski projekt (tvrtke u vlasništvu bivšeg predsjednika Sabora, Zlatka Tomčića), koji je očigledno bio neostvariv. Zašto je novac 'bačen', odavno nikoga ne zanima.

Za obnovu Muzeja od početka do kraja, potrebno je osigurati oko 25 milijuna kuna, što je za Županiju kao osnivača, preveliki 'zalogaj' pa se uključuje i resorno Ministarstvo i sredstva EU fondova. U međuvremenu su, o čemu je ovaj portal više puta izvještavao, popravljeni dijelovi nosivih zidova te je realizirana konstrukcija krovišta s pokrovom kao i ugradnja prozora, a od travnja 2011. godine, tu je i Potvrda Glavnog projekta za rekonstrukciju i dogradnju MBP.

Starije se generacije s nostalgijom sjećaju stalnog muzejskog postava što bi zasigurno rado vidjeli i mlađi pa i turisti koji dođu u posjet Gradu i Županiji.

Prije tri godine, bivša je ravnateljica MBP, Danijela Ljubičić Mitrović, najavljivala uređenje stalnog postava u potkrovlju Magistrata te unutrašnjeg dvorišta do 2019. godine. Kazala je tada kako je cilj što prije završiti barem dio stalnog postava, a privremeni stalni postav posvetili bi onome što je turistima najzanimljivije – građanskoj povijesti do 20.stoljeća. No, to se, kao i brojna ranija obećanja, ipak nije ostvarilo.

Kakva je trenutna situacija s obnovom Muzeja, pitali smo aktualnog ravnatelja, Hrvoja Špicera.

„Muzej Brodskog Posavlja radi sukladno svojim mogućnostima, planovima - onoliko novca koliko se osigura od Županije i Ministarstva kulture, toliko se posla napravi", naglašava ravnatelj. A nekako se samo nameće pitanje - kako to da su za kratko vrijeme sredstvima Ministarstva otvoreni vukovarski Vučedol i Muzej Sinjske alke, a brodski je Muzej preko četvrt stoljeća na čekanju boljih vremena?

„U proteklih godinu dana završen je idejni projekt stalnog postava. Poslušao sam sugestiju stručnog vijeća da se proširi zgrada Muzeja i da se na staru zgradu Magistrata, sukladno glavnom projektu, nadozida novi dio koji će ići uz Skalicinu ulicu i biti sa sjeverne strane povezan uz ulicu Ante Starčevića. Tako smo prošle godine obavili opsežne arheološke radove, to je bio ogroman posao koji je trajao oko dva mjeseca, ali smo njegovim završetkom pripremili temelje zapadnog krila koje je sada spremno za daljnju gradnju. Paralelno s tim, u unutrašnjosti starog magistrata obnovljen je podrum sredstvima Ministarstva. A završena je i restauracija zidova salona Putti, što je obavljao restauratorski Zavod. Sve su to poslovi koji dugo traju, najprije snimanje stanja pa laboratorijski rad pa osiguravanje sredstava, a tek na kraju sve ide u praksu, objašnjava Špicer. „Isto tako moraju se osigurati neke tehničke stvari koje se ne vide, kao novi pristup plina, pristup struje, hidroizolacija, a krajem prošle godine pojavio se problem na depoima, zamjene prostora kako bi se adekvatno mogla čuvati postojeća građa", dodao je.

Za sve je, kako navodi, pripremljen troškovnik, a očekuje i kako će uskoro biti raspisan natječaj Županije za dovršetak svih tih građevinskih radova, čija ukupna vrijednost iznosi oko 11 milijuna kuna.

„Toliko će, naime, stajati završetak cijele zgrade, spojni hodnik i magistrat. Što se tiče dovršetka same zgrade Magistrata, oba krila su gotova 90 posto, a u ovoj godini očekujem da se pojave EU fondovi na koje bismo mogli aplicirati i nadam se da ćemo imati dobre šanse jer nije riječ o priči koja ide ispočetka. Što se tiče privremenog stalnog postava o čemu je ranije bilo riječi, on bi mogao biti viđen prije konačnog završetka cijelog Muzeja premda stručno vijeće (svi muzejski kustosi ) nije toga mišljenja", navodi ravnatelj, svjestan kako je za sve radove do kraja potreban još popriličan iznos sredstava. „Sam stalni postav s multimedijom i svime što će biti napravljeno na suvremeni način iznosi između pet i šest milijuna kuna", a od početka do konačnog završetka to će biti 25 milijuna kuna. Do sada, koliko je novca osigurano toliko je i napravljeno", zaključio je ravnatelj koji, naravno, ne može garantirati kada će Muzej konačno dobiti stalni postav.

Unatoč stalnom lobiranju i potrazi za novcem, ostaje im godišnji priliv od osnivača i Ministarstva u nivou od oko milijun kuna, a prema toj dinamici, Brođani još dugo neće vidjeti stalni postav Muzeja koji u fundusu čuva gotovo 64.000 jedinica raznovrsne građe, kolektivnu memoriju ovog područja kroz materijalnu i nematerijalnu baštinu.

Nedostatak stalnog postava, nastoje nadomjestiti povremenim izložbama u izložbenim dvoranama, s posebnim naglaskom na zavičajnu kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu koja će biti predstavljena i u stalnom postavu.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 26.1.2020. | 22:14

1

Ma to mu dođe kao neki kvisko za višenamjensku upotrebu. Po potrebi se poziva na njega po potrebi pljuje po njemu. Stvar gledišta. Pomislio bi bi čovjek da se dotični bavi politikom :)
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.1.2020. | 20:54

2

ivomarkic - istovremeno je bez obzira na tvoje opservacije, luka brod stalno u svim strategijama razvoja grada.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 26.1.2020. | 17:20

3

Kada se kaže Muzej brodskog posavlja mnogi neobavješteni pomisle da se radi o muzeju koji je pod ingerencijom Grada. Nažalost, Muzej je pod šapom županije, a ZNA SE tko upravlja županijom. HDZ! Kulu grade a kamena nema. Slično je to projektu Luke Brod. Koliko je love ulupano tamo, a rezultate ne vidimo. Sava nam je sve plića i uskoro neće više biti plovna do Broda...Treba spomenuti i projekt Šagulje...deset godina nije ništa napravljeno! Za zaključiti je, ništa se ne može očekivati od HDZ-a!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno na korak do stalnog postava Muzeja

Za dogradnju 9,7 milijuna kuna

Konačno na korak do stalnog postava Muzeja

1.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prepoznajete li ovaj dio Slavonskog Broda?

Nekad 'gol', danas prepun drveća

Prepoznajete li ovaj dio Slavonskog Broda?

9.6.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (10.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (10.)

31.5.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (9.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (9.)

30.5.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (8.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (8.)

29.5.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (7.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (7.)

28.5.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (6.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (6.)

27.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (5.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (5.)

26.5.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (4.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (4.)

25.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (3.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (3.)

24.5.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (2.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (2.)

23.5.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (1.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (1.)

22.5.2020. | 18:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi gledaju, ali samo rijetki vide. On itekako dobro vidi.

Izložba koju ne smijete propustiti

Mnogi gledaju, ali samo rijetki vide. On itekako dobro vidi.

16.5.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radionice iz brodskog Centra mladih preselili na Facebook

Cool KUL centar ne staje

Radionice iz brodskog Centra mladih preselili na Facebook

13.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svijet bajki u virtualnom izdanju?

Bude li volje i truda

Svijet bajki u virtualnom izdanju?

14.4.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju će zatvoriti ove gradske ulice

Zbog tradicionalne povorke

U nedjelju će zatvoriti ove gradske ulice

20.2.2020. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Da se o tome nije šutjelo, danas ne bi bilo toliko podjela'

Poznati povjesničar u Slavonskom Brodu:

'Da se o tome nije šutjelo, danas ne bi bilo toliko podjela'

30.1.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika djeci za nastup pod kazališnim reflektorima

Kazališno-plesna radionica

Prilika djeci za nastup pod kazališnim reflektorima

4.1.2020. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povijest brodskog društva prikazana je najbolje u markama

Izložba povodom stote obljetnice

Povijest brodskog društva prikazana je najbolje u markama

28.11.2019. | 21:00

Vezani članci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Četvrt stoljeća bez stalnog postava! Tko je odgovoran?

Muzej Brodskog Posavlja

Četvrt stoljeća bez stalnog postava! Tko je odgovoran?

2.1.2016.
Starije generacije s nostalgijom se sjećaju stalnog muzejskog postava, koji bi rado vidjele i mlađe generacije, ali i brojni turisti koji dolaze u Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje obnova zgrade Magistrata

Nakon četvrt stoljeća

Počinje obnova zgrade Magistrata

3.11.2016.
Ministarstvo kulture daje 1,5 milijuna kuna, a Županija 550.000 iz EU-a i još 400.000 kuna iz proračuna za projekt obnove Muzeja brodskog Posavlja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što su arheolozi radili u prošloj godini?

Muzej Brodskog Posavlja

Što su arheolozi radili u prošloj godini?

9.5.2018.
Riječ je o razmjeni iskustava na istraživanjima protekle godine, kao i o problemima s kojima su se sretali, kazao je Josip Lozuk, viši kustos u arheološkom Odjelu MBP.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zgrada Magistrata blizu potpuno novom ruhu

Gdje će Muzej čuvati svoj fond?

Zgrada Magistrata blizu potpuno novom ruhu

24.5.2018.
Kako u gradu postoje brojni veliki neiskorišteni prostori, poput poslovnih zgrada Đure Đakovića ili tvrđavskih prostorija koje su trenutno također u postupku restauracije, bilo bi uistinu besmisleno kada bi se za muzejsku čuvaonicu gradila nova zgrada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto neki mogu, a Brod ne može?

Magistrat i dalje zatvoren

Zašto neki mogu, a Brod ne može?

22.8.2018.
Mada svjesni uspavanosti naše administracije, bekonačnog čekanja na dozvole i koječega, ne možemo se oteti dojmu kako isti problem negdje drugdje rješavaju brže i bolje, kao primjerice u vukovarskom muzeju Vučedol, završenom za kratko vrijeme. Upravo on je primjer lijepo dizajnir
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavak obnove Muzeja Brodskog Posavlja

Ministrica posjetila i Brodsku županiju

Nastavak obnove Muzeja Brodskog Posavlja

18.3.2019.
"Zajednički sa županom, njegovim suradnicima i Knjižnicom u Slavonskom Brodu moramo vidjeti što možemo napraviti kako bismo uložili dodatna sredstva, bilo u sadašnju mrežu knjižnica, ali i u bibliobusnu službu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Arheološko istraživanje koje će potrajati još desetak godina

Iz broda u Savi vade keramiku

Arheološko istraživanje koje će potrajati još desetak godina

11.7.2019.
- Pretpostavljamo kako je riječ o brodu koji je stradao u brodolomu, no, nažalost, u ovoj zoni istraživanja još uvijek nismo uspjeli naći nikakve ostatke tog broda. – pojasnio je Zupčić dodavši kako će zbog otežanih uvjeta za ronjenje i eksplantiranje nalaza vjerojatno biti potre
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :