Kultura : Likovnost

Objavljeno: 27.2.2021. u 15:15
Prikaza: 2019
|
Autor: Željka Gavranović

Djecu uči strpljivosti, preciznosti,...

Umjesto onoga što je u visinama, mene su oduševili - podovi

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplusSlikarica i profesorica, Mirjana Marović
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

- Jako je važno odgajati kod djece pažnju. Neće svi oni biti slikari, kipari, grafičari, no treba njegovati osjećaj za lijepo, dobro, preciznost, strpljenje, dugotrajan i mukotrpan rad i trud. U stvaranju ima velike žrtve, ništa se ne događa preko noći. - poručila je umjetnica koja je već 16 godina nastavnica u jednoj osnovnoj školi.

SLAVONSKI BROD - U subotu, 27. veljače, točno u podne, u slavonskobrodskoj Galeriji Ružić otvorena je izložba „Podovi", akademske slikarice Mirjane Marović.

Motivi podova pet veličanstvenih venecijanskih crkava Mirjanu Marović toliko su impresionirali da je nakon više od dva desetljeća prema svojim skicama i opisima odlučila uspomenu oživjeti na svojim platnima.

Ravnateljica Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda odlučila je to oživotvorenje predstaviti široj publici.

- Mirjana Marović je zagrebačko-splitska umjetnica. Naime, rođenjem je Splićanka, ali u Zagrebu živi već duže od 15 godina. Kći je poznatog hrvatskog književnika Tončija Petrasova Marovića. Ciklus njezinih radova kojeg smo izložili iznimno je zanimljiv. To su slike koje svjedoče o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini venecijanskih crkava, a s druge strane, zanimljiva je geometrijska i koloristička igra u kojoj se očituje Mirjana Marović kao slikarica. S obzirom na to da je Mirjana, nakon Akademije, radila kao konzervatorica, a potom je postala i nastavnica Likovne kulture, ovim ciklusom spojila je te svoje tri životne ljubavi. Ovo su Mirjanine varijacije i interpretacije podova. Izložba se sastoji od tridesetak slika akrila na platnu. U postavu smo se vodili tonskom ujednačenošću panoa. Mirjana ima nizove slika koje naziva San Marco plavi, zeleni ili ružičasti, tako da nam je tonska uravnoteženost bila vodilja. - kazala je ravnateljica Galerije umjetnina, Romana Tekić.

Neraskidiva veza s Brankom Ružićem

Mirjana Marović posebno je bila dirnuta jer izlaže u Galeriji koja nosi Ružićevo ime. Nije krila obiteljsku povezanost s velikim umjetnikom.

- Ovom izložbom zahvaljujem profesoru Branku Ružiću na svemu što je napravio za moga oca i za mene. Ova izložba bila je moja životna želja. Danas sam je ostvarila i jako sam sretna i ponosna. Kada sam bila djevojčica od nepune tri godine, otac Tonči kupio mi je boje i naučio me crtati i slikati. Kako sam odmah pokazala talent, dječje crteže otac je pokazao svom prijatelju, profesoru Ružiću. On je bio toliko oduševljen da je crteže odnio na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i pokazao ih svojim studentima. Tako su moji crteži stigli na Akademiju prije mene, ranih sedamdesetih, a ja sam tamo stigla 1986., kada sam položila prijamni na nastavničkom odjelu. Osim toga, profesor Ružić je 1975. godine predložio Školskoj knjizi neka objavi knjigu mojeg oca „Ča triba govoriti" sa očevim pjesmama za djecu na čakavštini, ilustriranu mojim crtežima. - otkrila je dio obiteljske povijesti i povezanosti s Brankom Ružićem umjetnica Mirjana Marović.

Stoga je i svoju životnu misiju preuzela od Ružića. Želja joj je i dalje prenositi znanje i ljubav prema umjetnosti na djecu. Šesnaest godina radi u nastavi pa to, primarno, čini sa svojim učenicima, u Osnovnoj školi „Dugave".

'Kroz umjetnost, djeca uče osjećaj za lijepo i dobro, preciznost i strpljenje'

- Jako je važno odgajati kod djece pažnju. Neće svi oni biti slikari, kipari, grafičari, no treba njegovati osjećaj za lijepo, dobro, preciznost, strpljenje, dugotrajan i mukotrpan rad i trud. U stvaranju ima velike žrtve, ništa se ne događa preko noći. Svaka slika ili učenički likovni rad traje. Kroz dva školska sata od njih zahtijevam da idu do kraja, da dovrše svoje djelo. To je moj način. Djeca ga rado i lijepo prihvaćaju, rado idu sa mnom na terensku nastavu jer se djela najbolje doživljavaju uživo i izravno. Prije pandemije, u četrnaest godina, djecu sam odvela na šezdeset terenskih nastava diljem Hrvatske. Išli smo u razne gradove, po muzejima, parkovima prirode, sve kako bismo neposredno doživjeli prostor i umjetnost. - otkriva Marović.

Neobičan fokus njezina interesa - podovi venecijanskih crkava - rodio se tijekom studijskog boravka u Italiji devedesetih godina.

- Sve se temelji na skicama uživo. Na licu mjesta, u pet venecijanskih crkava, bilježila sam ono što vidim. Iako su oltarne pale - koje su bile predmet mog magistarskog rada - na visini, ja sam se oduševila podovima. Ti mramorni geometrijski podovi na mene su ostavili takav trag da sam ih skicirala i naknadno 2012. sam započela ovaj ciklus. Forma i motiv tih složenih geometrijskih struktura su zaista takvi, to je izvorno popločanje baroknih i renesansnih podova, ali su boje sasvim moje. Meni je boja u slikarstvu najvažnija. Bez obzira na to je li u geometrijskoj formi, figuraciji ili apstrakciji. - pojasnila je slikarica Mirjana Marović.

U Slavonskom Brodu nastavljaju s pripremom izložbi - pandemiji u inat

Umjetnica je otkrila i kako se rodila suradnja sa Slavonskim Brodom koji ju je, kako kaže, oduševio svojom dobrodošlicom.

- Posljednji naš izlet sa šestim razredima bio je upravo u Slavonski Brod. Tako je sve i počelo. Upoznala sam gospođu Romanu Tekić, pokazala joj svoje kataloge, a ona je odabrala ovaj ciklus. Baš za ovu izložbu naslikala sam četrnaest novih djela tijekom lockdown-a prošlog proljeća. Bila je to teška situacija, početak pandemije, a ja sam samo znala da moram slikati za izložbu u Slavonskom Brodu. - kazala je Marović.

Subotnje otvorenje ove izložbe s posebnom pozadinskom pričom, bilo je prilika za najavu nastavka proljetne sezone u galerijskim prostorima.

- U travnju slijedi izložba u sklopu manifestacije „U svijetu bajki I. B. Mažuranić". Potom u svibnju, za Dan Grada, otvaramo izložbu Zorana Šimunovića koju smo radili u međumuzejskoj suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba i Galerijom „Sikirica" iz Sinja. - otkrila je ravnateljica Tekić.

Online verziju izložbe „Podovi" moguće je naći Youtube kanalu, Facebook i web stranici Galerije u čijem prostoru ostaje otvorena do 20. ožujka.

Biografija umjetnice
Mirjana Marović rođena je 1967. godine u Splitu. Diplomirala je na Nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1993. godine. Bila je stipendistica Peggy Guggenheim Collection u Veneciji 1996. godine. Magistrirala je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2001. godine s temom Djela Palme Mlađega u Hrvatskoj i njihovo restauriranje. Radila je kao konzervatorica za pokretna kulturna dobra u Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Splitu od 2001. do 2005. godine. Od 2005. godine do danas radi kao profesorica likovne kulture u I. OŠ Dugave u Zagrebu. Ilustrirala je crtežima dvije knjige svojega oca, klasika hrvatske književnosti, Tonča Petrasova Marovića: Ča triba govorit, Školska knjiga, Zagreb 1972. i Job u bolnici, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb 1992. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika iz Splita od 1995. godine i Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe iz Zagreba od 2007. godine.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ono što im pripada 'tihe radnice' često dobiju prekasno

  Piše Ivana Seletković

  Ono što im pripada 'tihe radnice' često dobiju prekasno

  2.7.2022. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je žalovanje koje ne nosi patetiku i ne navodi na tugu

  Piše Ivana Seletković

  Ovo je žalovanje koje ne nosi patetiku i ne navodi na tugu

  15.6.2022. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Novi svijet iz Regočeve perspektive'

  U svijetu bajki I.B. Mažuranić

  'Novi svijet iz Regočeve perspektive'

  15.4.2022. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikad viđen portret donirali brodskoj Galeriji

  Hvalevrijedan čin

  Nikad viđen portret donirali brodskoj Galeriji

  12.3.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njegov humor spaja i one potpuno različitih svjetonazora

  Nik Titanik napokon u Slavonskom Brodu

  Njegov humor spaja i one potpuno različitih svjetonazora

  15.1.2022. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nadam se kako se takav trenutak više neće ponoviti'

  Jedinstvena izložba

  'Nadam se kako se takav trenutak više neće ponoviti'

  1.9.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za dio učenika i studenata

  Edukacija

  Prilika za dio učenika i studenata

  25.8.2021. | 19:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zvijezda je ovo na vrhu bora čijoj se svjetlosti priklanjamo

  Kistom i perom Loco-Moto 2020.

  Zvijezda je ovo na vrhu bora čijoj se svjetlosti priklanjamo

  9.12.2020. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nekad je to bilo mjesto puno života i obrtnika'

  Unose boje u neugledan gradski haustor

  'Nekad je to bilo mjesto puno života i obrtnika'

  25.9.2020. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedno drugom vratili život

  Ivica Klem i Pljuskara

  Jedno drugom vratili život

  17.9.2020. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod je fenomen što prepoznaju i slikari

  Što su iznjedrili akvarelisti 40. saziva

  Brod je fenomen što prepoznaju i slikari

  11.9.2020. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo lice Gradskog kupališta

  'Činimo to jer mi ovaj grad volimo'

  Novo lice Gradskog kupališta

  24.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krhka ljepota koja potiče najtoplija sjećanja

  Svojevrsni povratak u neke lijepe dane

  Krhka ljepota koja potiče najtoplija sjećanja

  7.7.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod je bubrio u kreativnom stvaralaštvu mladih, a danas?

  „Ribe plivaju leđno“

  Brod je bubrio u kreativnom stvaralaštvu mladih, a danas?

  2.7.2020. | 22:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanost je kad nekom drugom pomažemo!

  Djeca više „kuže“ nego li mislimo

  Humanost je kad nekom drugom pomažemo!

  5.6.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koloniju nije spriječio ni rat pa neće niti pandemija

  Nastavak kulturnog života

  Koloniju nije spriječio ni rat pa neće niti pandemija

  11.5.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjetimo li se dovoljno često začetnika Kolonije?

  Prezentacija nikad viđenih radova

  Sjetimo li se dovoljno često začetnika Kolonije?

  7.5.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio vrijedne kolekcije Pohižek prebivat će u Slav. Brodu

  Prilika Brođanima za kulturno uzdizanje

  Dio vrijedne kolekcije Pohižek prebivat će u Slav. Brodu

  20.12.2019. | 19:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ljudi hodaju, ali ne vide. Pokušao sam im vratiti sjećanje'

  Slavonija nije dosadna ravnica

  'Ljudi hodaju, ali ne vide. Pokušao sam im vratiti sjećanje'

  1.11.2019. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :