Kultura : Likovnost

Objavljeno: 15.1.2022. u 8:00
Prikaza: 986
|
Autor: Željka Gavranović

Nik Titanik napokon u Slavonskom Brodu

Njegov humor spaja i one potpuno različitih svjetonazora

ŽG/SBplus
Foto: ŽG/SBplusKarikaturist Nikola Plečko
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • GUSB
 • GUSB
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • GUSB
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • ŽG/SBplus
 • GUSB
 • ŽG/SBplus
 • GUSB
 • ŽG/SBplus
 • GUSB

Crni humor u oslikavanju političke zbilje - osnovni je alat kojim Plečko šalje poruku. Karikaturu koristi kao sredstvo oštre medijske kritike kojom već godinama uspješno utječe na javno mnijenje. Svaki dan kada pogledamo Nikovu karikaturu, pomislimo - nismo sami, nismo jedini i nismo ludi.

SLAVONSKI BROD - Izložbenu sezonu 2022. godine, Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda nije mogla započeti bolje no što je to učinila sinoć - otvorenjem putujuće izložbe karikatura poznatog Nika Titanika pod naslovom „Kronika hrvatske gluposti". Zanimljivost izložbe je da se postav neprestano mijenja i proširuje - kako Nik stvara nove 'dnevne' karikature.

Posjetitelje Galerije Ružić u Tvrđavi Brod, na ulazu u izložbeni prostor, sinoć su dočekali Štefica Jambriščak, pretila i prenašminkana protagonistica Nikovih urnebesnih karikatura te njezin suprug Joža. Već dugi niz godina najpoznatiji hrvatski karikaturist, 48-godišnji Nikola Plečko koji stvara pod pseudonimom Nik Titanik, uveseljava Hrvate bojeći njihovu ponekad tmurnu stvarnost i poigravajući se motivima iz svakodnevnog života nerijetko obilježenog apsurdom.

Autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, svojim je izborom najboljih radova Nika Titanika oduševila Brođane koji rijetko koju izložbu poprate u ovolikom broju.

- Bilo je vrlo zabavno i vrlo inspirativno, ali i zahtjevno jer je Nik prilično profesionalan i organiziran. Sve je moralo ići po planu. No, veliki je užitak i mislim da ovakav odaziv publike govori kako nam je svima potrebno umjetnosti, smijeha i distance od svakodnevice. Nik, doduše, problematizira naš život, ali na način da se svemu tomu možemo nasmijati, opustiti i skrenuti pažnju s vijesti i informacija kojima smo posebno bombardirani posljednjih godina. On nama pomaže da ostanemo zdrave svijesti i glave jer, kada čujemo kontradiktorne informacije ili sulude odluke, pitamo se je li problem u nama. Onda pogledamo dnevnu karikaturu Nika Titanika i vidimo da smo na istoj razini. Lakše je tako proživljavati teške trenutke. - kazala je Švec Španjol.

Posjetitelji će u Slavonskom Brodu, osim prvih Nikovih karikatura iz 1991. godine (nastalih kada je imao samo 17 godina i rađenih olovkom na papiru), do 10. veljače moći pogledati i one najnovije karikature - nastale i objavljene tek nedavno.

- Nikov stil je danas toliko prepoznatljiv da na grupnoj izložbi karikaturista, među 500 karikatura, možete odmah znati što je njegov rad. S druge strane, on nikad nije dosadan. Puno je raditi dvije karikature dnevno toliki dugi niz godina, no još nas uspije nasmijati i pogoditi u srž problema. U jednoj karikaturi on obradi više problema. - dodala je autorica izložbe, istaknuvši kako nas humor spaja i kad nismo istih svjetonazora.

Crni humor u oslikavanju političke zbilje - osnovni je alat kojim Plečko šalje poruku. Karikaturu koristi kao sredstvo oštre medijske kritike kojom utječe na javno mnijenje. No, pomislili smo, imati svaki dan ideju za provokaciju kroz karikaturu, zasigurno nije jednostavno. Nik - pak - tvrdi da mu stanje u državi taj posao uvelike olakšava.

- Inspiracija dolazi iz svakodnevnih događaja, iz medija,... Posao je vrlo lak, treba samo pratiti svijet oko nas, upaliti bilo koji portal i odmah se nađu barem dvije-tri teme za obraditi taj dan. No, osim crtačkog dijela, treba raditi na novinarskom i analitičkom dijelu - to je ono što je komplicirano. Sve te teme nastojim ne obraditi površno, nego ući u dubinu problematike te proučiti svaku aferu i ono što se iz nje može izvući. Cilj je iskritizirati djela ili postupke osoba koji su glavni akteri određene karikature. Ako sve to još bude i smiješno, tim bolje. - za SBplus kazao je Nikola Plečko. U jednom od intervjua najbolje je svoje karikature opisao kao one koje 'piknu, ali ne probodu'.

Posljednjih petnaestak godina objavljeno je čak 13 tisuća Nikovih karikatura pa je teško izdvojiti one najbolje ili one koje su 'podignule' najviše prašine.

- Nažalost, uvijek su one vezane za proklete ustaše i partizane i tu tematiku. Sjećam se karikature vezane za iseljavanje koja je aktualna danas kada su izašli rezultati Popisa stanovništva. Iz karikature koja je objavljena prije četiri-pet godina, puno se toga obistinilo. Svaka od političkih garnitura je dobila dvije-tri karikature koje su istaknute. Novinske karikature radim u kratkom razdoblju tijekom dana, najčešće popodne od 13 do 15 sati, jer uz to radim i puno drugog posla - primjerice ilustracije za druge naručitelje i slično. Dakako, tijekom cijelog dana intenzivno pratim što se događa i tako mi i podsvjesno u prvi plan dođu neke teme, mada ih možda obradim tek za koji dan. To je ono što je teško - stalno biti u toku i uzimati u obzir teme relevantne za naše društvo. - otkrio je Nik.

Opisao nam je i kako, tehnički gledano, danas nastaju njegove karikature.

- Trenutno radim na grafičkom tabletu s digitalnom olovkom u Photoshopu. Sve je to i dalje crtanje. Jedina je razlika što je krajnji proizvod digitalni. Taj mi način rada omogućava brže reagiranje. Do 2008. sam radio na klasičan način - olovka, flomaster i crtaj, briši, skeniraj, oboji u Photoshopu. Tako da je u tehničkom smislu napredak značajan, posebice u vidu stizanja rokova. - opisao je za SBplus Nik Titanik kojemu ne smeta što ga rijetki znaju kao Nikolu Plečka. Nadimak Nik nosi odmalena, a dodatak 'Titanik' dobio je 1997. godine na Ekonomskom fakultetu. Popularnost istoimenog filma preslikala se i na najpoznatijeg hrvatskog karikaturista koji je prvi strip nacrtao kada je imao šest godina. Od 2005. svakodnevno svoja djela objavljuje u dnevnim novinama 24 sata.

Riba koja ne može preživjeti u zagađenoj slavonskobrodskoj vodi pa izlazi udahnuti zrak i - tragično - izranja kod Rafinerije Brod bila je, nažalost, aktualna 2018. godine, a danas je jedna od izloženih u Galeriji Ružić - čije je vodstvo iznimno ponosno na ovu izložbu.

- Izuzetno mi je drago da godinu započinjemo pozitivno i s humorom. Ovo je dugo dogovarana i konačno dočekana suradnja. Mada je početno krenula kao retrospektiva 25 godina Nikova djelovanja, ove godine ušli smo u 28. godinu, no izložba još nije izgubila na zanimljivosti. Prednost smo dali karikaturama koje su aktualne. Niku se toliko svidio prostor da je kazao kako će ovdje izložiti sve svoje radove i popuniti cijelu Galeriju, a mi ga držimo za riječ. - kazala je Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda.

Sudeći po tomu kako je Slavonski Brod dočekao Nika Titanika, vjerujemo da bi se mnogi radovali i toj višestruko proširenoj novoj izložbi.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Novi svijet iz Regočeve perspektive'

  U svijetu bajki I.B. Mažuranić

  'Novi svijet iz Regočeve perspektive'

  15.4.2022. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikad viđen portret donirali brodskoj Galeriji

  Hvalevrijedan čin

  Nikad viđen portret donirali brodskoj Galeriji

  12.3.2022. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nadam se kako se takav trenutak više neće ponoviti'

  Jedinstvena izložba

  'Nadam se kako se takav trenutak više neće ponoviti'

  1.9.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za dio učenika i studenata

  Edukacija

  Prilika za dio učenika i studenata

  25.8.2021. | 19:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto onoga što je u visinama, mene su oduševili - podovi

  Djecu uči strpljivosti, preciznosti,...

  Umjesto onoga što je u visinama, mene su oduševili - podovi

  27.2.2021. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zvijezda je ovo na vrhu bora čijoj se svjetlosti priklanjamo

  Kistom i perom Loco-Moto 2020.

  Zvijezda je ovo na vrhu bora čijoj se svjetlosti priklanjamo

  9.12.2020. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nekad je to bilo mjesto puno života i obrtnika'

  Unose boje u neugledan gradski haustor

  'Nekad je to bilo mjesto puno života i obrtnika'

  25.9.2020. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedno drugom vratili život

  Ivica Klem i Pljuskara

  Jedno drugom vratili život

  17.9.2020. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod je fenomen što prepoznaju i slikari

  Što su iznjedrili akvarelisti 40. saziva

  Brod je fenomen što prepoznaju i slikari

  11.9.2020. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo lice Gradskog kupališta

  'Činimo to jer mi ovaj grad volimo'

  Novo lice Gradskog kupališta

  24.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krhka ljepota koja potiče najtoplija sjećanja

  Svojevrsni povratak u neke lijepe dane

  Krhka ljepota koja potiče najtoplija sjećanja

  7.7.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod je bubrio u kreativnom stvaralaštvu mladih, a danas?

  „Ribe plivaju leđno“

  Brod je bubrio u kreativnom stvaralaštvu mladih, a danas?

  2.7.2020. | 22:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanost je kad nekom drugom pomažemo!

  Djeca više „kuže“ nego li mislimo

  Humanost je kad nekom drugom pomažemo!

  5.6.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koloniju nije spriječio ni rat pa neće niti pandemija

  Nastavak kulturnog života

  Koloniju nije spriječio ni rat pa neće niti pandemija

  11.5.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjetimo li se dovoljno često začetnika Kolonije?

  Prezentacija nikad viđenih radova

  Sjetimo li se dovoljno često začetnika Kolonije?

  7.5.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio vrijedne kolekcije Pohižek prebivat će u Slav. Brodu

  Prilika Brođanima za kulturno uzdizanje

  Dio vrijedne kolekcije Pohižek prebivat će u Slav. Brodu

  20.12.2019. | 19:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ljudi hodaju, ali ne vide. Pokušao sam im vratiti sjećanje'

  Slavonija nije dosadna ravnica

  'Ljudi hodaju, ali ne vide. Pokušao sam im vratiti sjećanje'

  1.11.2019. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Paljevine su uvijek prava inspiracija

  Akvarel je kao život - nema popravka!

  Paljevine su uvijek prava inspiracija

  22.9.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Kobašu - Spomen-kuća Zdravku Ćosiću?

  Kreće jubilarna Kolonija Sava

  U Kobašu - Spomen-kuća Zdravku Ćosiću?

  20.9.2019. | 20:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :