Kultura : Književnost

Objavljeno: 23.2.2018. u 11:35
Prikaza: 2260
|
Autor: Marija Radošević

Ženskom stranom književnosti

Za Mani Gotovac tražilo se mjesto više

MR/SBplus
Foto: MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus
 • MR/SBplus

"Najgore što se u životu može dogoditi čovjeku je - ne imati ljubav."

SLAVONSKI BROD - Poznata hrvatska teatrologinja, kazališna kritičarka, prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta, spisateljica Mani Gotovac, sinoć je u okviru projekta „Ženskom stranom književnosti", gostovala u prepunoj slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici u kojoj se tražila stolica više, kao potvrda da unatoč općem sivilu u gradu i državi, još postoji interes za kulturu i pisanu riječ.

"Uvijek kažem da ne pišem knjige nego da one mene pišu pa će me vjerojatno i ta nova ideja koju imam u glavi tjerati da pišem onako kako me to nešto vodi."

A nije ni čudo jer je riječ o prije svega iznimno zanimljivoj često beskompromisnoj, glasnoj, kontroverznoj, radoholičnoj osobi, najupečatljivijoj ženi u kulturi današnjice na hrvatskim prostorima, osobi koja se nerijetko nalazila u konfliktnim situacijama zbog svojih promišljanja i odluka. "Žena s viškom emocija, koja romantičarski vjeruje u ljubav, koju zanima riječ u kazalištu i knjizi, koja o svemu govori sa strašću u svijetu u kojem se iskrenost ne prašta", među ostalim kazala je u najavi voditeljica razgovora, Darija Mataić Agičić, o šarmantnoj gošći koja je i sama iznenađena brojnom publikom za početak zatražila i dobila čašicu slavonske šljivovice.

Projekt knjižnice zamišljen je kroz razgovor s književnicama i bavi se pitanjima o njihovu mjestu unutar korpusa književnosti, njihovu „razotkrivanju", od osobnog i biografskog do povijesnog i univerzalnog. "Projekt sve više zaživljava. Uvjerenja sam da imena koja nešto znače u hrvatskoj kulturi mogu privući ljude, a posjet Mani Gotovac upravo svjedoči o tome" kaže autorica projekta, Mataić Agičić.

Tako je i Mani, odgovarajući na pitanja, progovarala o svom životnom putu u kazalištu, o književnom stvaralaštvu, mjestu u književnosti...i sve protkano zanimljivostima iz njezina privatnog života.

Premda u stilu pisanja postoji muška i ženska strana književnosti, ne postoji ženska i muška književnost. "Književnost ili jest ili nije. Ali postoji žensko pismo koje se može očitavati u pojedinim književnim djelima. Meni se čini da se ono javlja sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Francuskinje su rodonačelnice a puno prije toga je Margaret Diras uspjela probuditi to pitanje tijela žene koje je stoljećima bilo skrivano, izmješteno, zatvoreno... Još od nje i ranije, pojavile su se spisateljice koje nedvojbeno igraju vrlo bitnu ulogu u svjetskoj književnosti danas" kazala je Mani.

U potonjem svom romanu "Ćutim te" progovara o posljedicama destruktivnog društva u kojem živimo. Potaknuta i šokirana najvećim brojem samoubojstava među mladima u Hrvatskoj 2014. godine, odlučila je, kaže, napisati roman, cijelo vrijeme ispitujući sebe i sve likove koji su pogođeni samoubojstvom - što je tome razlog. Glavni lik, inteligentna i pametna 17-godišnja Đoi, nije se bacila pod skupi automobil zbog ljubavi niti zbog problematične obitelji, nego zbog toga što prepoznaje ono što se događa oko nje u društvu, a u takvom društvu ne vidi svoju budućnost, objašnjava autorica.

Naravno time ni u kom slučaju ne podupire suicidalne odluke, svjesna koliko je važan nagon i želja da se živi pa koliko god život bio bolan. Pritom nema pravila, svatko sebi pronalazi tjesnac kroz koji će proći kroz život.

"Najgore što se u životu može dogoditi čovjeku je - ne imati ljubav",  činjenica je koju Mani Gotovac uvijek naglašava, pa su se i pitanja iz publike u dobroj mjeri odnosila na ljubav. Tako na pitanje postoje li dvije vrste ljudi, oni koji vole i oni koji ne vole, odgovorila je; "Ne, ali radim razliku između osobe koja nije doživjela sve strahote i ljepote ljubavi i onih koji jesu. Drugačije osjećam osobu koja je to prošla barem jedan dan".

Vječno tražeći "suosjećajnu prisutnost", piše novu knjigu koja će po svemu sudeći biti aktualna i žestoka kao i ostale do sada.

"Uvijek kažem da ne pišem knjige nego da one mene pišu pa će me vjerojatno i ta nova ideja koju imam u glavi tjerati da pišem onako kako me to nešto vodi. Mislim da imam dobru ideju i nadam se da ću stići. Naslov je simboličan, potječe od Márqueza odnosno iskrivljava Márquezov originalan naslov i glasi "Generalu ima tko pisati". Bit će to još jedna knjiga o ljubavi... a dok ljubavi ima, ima i nade!"

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.2.2018. | 14:25

1

Nikad si neću oprostiti što sam propustio ovaj grandizni događaj. Ko zna kad će ponovo kolorado da naiđe u naš mali grad?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 23.2.2018. | 12:44

2

Mani do kraja romana ne daje decidiran odgovor na razloge samoubojstva sedamnaestigodišnjakinje. Ono što je u romanu nedvojbeno - to je 'okidač' za to samoubojstvo, odnosno incestuozni odnos sedamnaestgodišnjakinje s polubratom koji je, u konačnici, posljedica otuđenosti unutar njene uže obitelji pa bismo ponajprije u toj otuđenosti u užoj sredini, pa tek onda u društvu, mogli tražiti uzroke samoubojstva. Naime, uža obitelj nam je zadana i to Đoi zna i osjeća, a šira zajednica, društvo, ma kakvo bilo, za inteligentnu osobu kakva Đoi jest, ne bi trebalo biti zadano. To znaju tisuće mladih koji su promijenili sredinu, privremeno ili trajno preselili u zemlje s 'boljim društvom'. Sam povod za pisanje ovog romana Mani objašnjava za nju frapantnom činjenicom broja samoubojstava u zemljama Mediterana pri čemu je taj broj u Hrvatskoj višestruko veći od jedne Grčke, Italije, Španjolske... Mani se, očito, nije dovoljno informirala jer da jest, znala bi kako je broj samoubojstva u mediteranskom prstenu manji nego u skandinavskim zemljama i drastično manji nego u zemljama bivšeg 'soc lagera', a Hrvatska nije samo mediteranska zemlja...

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bit ću zadovoljna ako nekoga potakne na osudu nacionalizma'

Mlada autorica poručila:

'Bit ću zadovoljna ako nekoga potakne na osudu nacionalizma'

6.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li čuli za Briševo? Znate li kako su nestali ljudi?

Zaboravljeni srpanj, izbrisani ljudi

Jeste li čuli za Briševo? Znate li kako su nestali ljudi?

17.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'On je brod koji je otišao, no ipak svraća u luku'

Brođanka napisala pjesmu Oliveru

'On je brod koji je otišao, no ipak svraća u luku'

14.6.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sedamdeset i dvije su joj godine tek

Slavonskobrodska slavljenica

Sedamdeset i dvije su joj godine tek

26.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nalazimo se pred vratima drugačijeg života

Crtica iz Antunova pera

Nalazimo se pred vratima drugačijeg života

12.4.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za sve su krivi čovjek i njegova pohlepa

Promišljanje kroz čitanje

Za sve su krivi čovjek i njegova pohlepa

9.4.2020. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dražen Filošević, novo književno ime Slavonskog Broda

Promocija knjige Konstantinopol 1054.A.D

Dražen Filošević, novo književno ime Slavonskog Broda

29.2.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani se Ivanom hvale, ali o njoj najbolje pišu neki drugi

'Najbolja knjiga o Ivani'

Brođani se Ivanom hvale, ali o njoj najbolje pišu neki drugi

12.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brođani se znaju smijati i smiju se pravim stvarima'

Klupko smijeha u Gradskoj knjižnici

'Brođani se znaju smijati i smiju se pravim stvarima'

6.2.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radioaktivna heretičnost dr. sc. fra. Drage Bojića

Daidža, reći će kolege mu iz Hercegovine

Radioaktivna heretičnost dr. sc. fra. Drage Bojića

12.11.2019. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sumorna vremena nose bolje pjesničke uspjehe'

Hrvatska je dobra za stvaralaštvo:

'Sumorna vremena nose bolje pjesničke uspjehe'

4.11.2019. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikola Tesla je svjetska baština!

Premijerno u Brodu-Teslina izložba u MBP

Nikola Tesla je svjetska baština!

15.10.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska knjižnica u potrazi za pojačanjem

U raspisanom oglasu poznata i primanja

Gradska knjižnica u potrazi za pojačanjem

19.8.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Erotika u fantastici”

8. lipnja 8. Marsonikon

„Erotika u fantastici”

29.5.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva mjeseca uložila u izradu slikovnice

Pobjednica je Viktorija iz Križevaca

Dva mjeseca uložila u izradu slikovnice

8.4.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :