Kultura : Književnost

Objavljeno: 16.10.2020. u 10:15
Prikaza: 2763
|
Autor: Željka Gavranović

Brođanka na vrhu duhovne poezije Hrvata

Umjesto glupih engleskih fraza, tetovirajte njezine stihove

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplusDr. Ružica Martinović Vlahović
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Eminentni stručnjaci potvrdili su sinoć kako se Slavonski Brod i dalje ima čime pohvaliti kada je u pitanju književnost. Jedna Brođanka, naime, trenutno zauzima prvo mjesto u hrvatskoj duhovnoj poeziji.

SLAVONSKI BROD - Prvi dan Mjeseca hrvatske knjige 2020. godine,15. listopada, u Slavonskom Brodu nije mogao početi bolje. Gradska knjižnica Slavonski Brod i Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, predstavili su sinoć knjigu eseja „Zemaljski i nebeski grad" te zbirku pjesama „Stvari onkraj stvari", autorice i Brođanke, doktorice Ružice Martinović-Vlahović.

- Ova godina po svemu je loša, osim po knjigama. Ove godine objavila sam ih dvije. To sam posljednji put napravila 1998. kada sam objavila svoje prve dvije knjige. Bili smo u dilemi jesmo li trebali napraviti predstavljanje ovih knjiga, ali odlučili smo se na to u vjeri da će sve proći dobro. Zbirka eseja „Zemaljski i nebeski grad" objavljena je krajem siječnja i sadrži dvanaest eseja u kojima se tematiziraju svjetovne i sakralne teme. Eseji su nastajali posljednjih desetak godina i odlučila sam da izađu na svjetlost dana. Eseji se manje čitaju nego romani i propovijetke, ali računam da postoje i oni koji vole tu vrstu literature i koje će, možda, potaknuti na razmišljanje, a nekomu mogu i koristiti. Zbirka pjesama je također nastajala desetak godina. Peta je po redu i teško mi je bilo odlučiti se izaći s pjesmama pred ljude. Uvijek se osjećaš ogoljen. Ako je to prava poezija, kroz nju se mora prozirati pjesnik. U najboljem slučaju kao kroz kristal, da se slika prelama i da se ne vidi doslovno. - kazala je autorica, Ružica Martinović Vlahović.

Knjiga pjesama „Stvari onkraj stvari" donijela je također raznoliku tematiku. Podijeljena je na pet ciklusa. Prvi je onaj čiji naslov nosi knjiga, a tematizira višemisaonu stvarnost koja se proteže u onostranost. Potom slijedi ciklus 'Metamorfoze kamena' o autoričinom zavičajnom kamenu iz Dalmacije kojim je fascinirana od mladosti. Ciklus 'Kako volim obično' skup je ljubavnih pjesama, a 'Cijela sam u zvono satkana' donosi duhovne pjesme. Zbirka završava ciklusom o prirodi - 'Odrazi'. U njemu autorica donosi pjesme o svojoj fasciniranosti prirodom, ponajviše vodama.

Svojim esejima, pak, autorica također nije ni pokušavala pobjeći od duhovnih tema.

- U knjizi eseja autorica se predstavlja kao originalna jer odudara od današnjeg mainstream-a u tom izričaju. To se vidi već po naslovu u kojemu se referira na zemaljski i nebeski Jeruzalem i postavlja se iz pozicije homo religiosusa, kao katolički orijentirana autorica. Knjiga sadrži dvanaest eseja i jedan znanstveni članak. Podijeljena je u dvije cjeline. Tematski je vrlo zanimljiva jer aktualizira dihotomiju univerzalnih tema u sadašnjem vremenu, kao što su, primjerice, sreća i starost. Živimo u vremenu kada svi žele svoju 15-minutnu slavu, traže je u mrežnoj komunikaciji. Autorica ima sasvim drugačije stajalište o sreći i starosti koja je danas anatemizirana, gotovo tabuizirana. Tu su i neke lajtmotivske teme kao što je riječ koju percipira kao komunikacijsko sredstvo, ali i ontološku jedinicu. Govori i o rječitosti šutnje. Uvijek se može pronaći poveznica s katoličkim supstratom iz kojeg ona govori, s katoličkim vrijednostima koje želi afirmirati i mislim da je to uspješno napravila. Njezin je stil zanimljiv, bujan, vrlo je elokventna, poetična, ali slijedi obilježja žanra i književne vrste eseja, meritorno se pozivajući na znanstvene spoznaje te važne teološke, filozofske, religijske i književne uzore. - zaključila je književna kritičarka Vlasta Markasović koja je na sinoćnjem predstavljanju knjiga govorila o zbirci eseja.

Posebnu večer u Gradskoj knjižnici uljepšao je Duo AH kojeg čine Josip Molnar i Sanja Hajduković, a koji su u glazbenih predasima donijeli ljubavne pjesme. Mladi brodski glumac Luka Stilinović na poseban je način interpretirao autoričine stihove između izlaganja govornika.

- Doktorica iza sebe ima plodnu godinu. Rekao sam da se ne bih iznenadio da ove godine izađe i treća knjiga. Riječ je o izuzetno zanimljivim knjigama koje na poseban način progovaraju o temama koje možda u književnosti nisu toliko prisutne. To su velika, a ne svakodnevna pitanja koja pokušavaju odgovoriti na najuniverzalnije pitanje 'Što je iza stvari? Što se nalazi u zemlji iz koje se nije vratio nijedan putnik?'. Mogu samo ponoviti riječi Josipa Stanka Rabara, jednog od najvećih autoriteta kada je u pitanju književnost koja se bavi ontološkim stvarima, koji je kazao kako Ružica Martinović Vlahović spada u sam vrh duhovne poezije, zajedno s Ivanom GolubomVesnom Krmpotić. Oboje su zadnjih godina otišli 'onkraj stvari', rekli bismo da je ona sada jedna od najvažnijih pjesnikinja toga žanra, a možemo reći i da je vrlo relevantna u ukupnoj hrvatskoj književnosti te je na ponos našem Ogranku i gradu u kojem djeluje. Naravno, danas su u modi neke druge stvari pa je nećemo vidjeti u emisijama gdje su bitniji oni koji negiraju ovo o čemu ona piše. Imamo još uvijek refleks zaostao iz socijalizma koji nam govori da nije prava ona književnost koja govori o Bogu, nego ona koja govori protiv njega. Uvijek se ta tematika gura u drugi plan. Poezija, zapravo, samu sebe gura u drugi plan. Svatko od nas zna barem jednu pjesmu Tadijanovića ili Cesarića napamet, ali suvremenu poeziju i stihove modernih pjesnika više nitko ne pamti. Zato učimo popularne hitove napamet. Umjesto glupih fraza na engleskom jeziku koje mladi danas često tetoviraju na svoje tijelo, trebali bi tetovirati duboke misli ove talentirane Brođanke. - kazao je iskreno najzanimljiviji sinoćnji govornik, Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika i predsjednik slavonsko-baranjsko-srijemskog Ogranka, naglasivši kako je ova posljednja zbirka, peta po redu, ujedno i najbolja dosad.

Jednako dobro kao što je počeo, tako će biti i nastavljen Mjesec hrvatske knjige u Slavonskom Brodu. Gradska knjižnica pripremila je niz događanja i 'velikih' gostiju poput Pavla Pavličića.

- Mjesec hrvatske knjige pod motom 'Razlistaj se' počeli smo razlistavanjem knjige naše Brođanke, autorice velikog književnog stvaralaštva, umirovljene liječnice. Bit će tu i drugih programa. Posebno zanimljivi su natječaji, poput onog 'Izradi digitalne straničnike i razlistaj se' koji je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda svih osnovnih škola naše županije, kao i srednjih škola, a cilj je očuvanje prirode i ekologije. Tu je i natječaj za kratku humorističnu priču 'Klupko smijeha', zatim četiri zanimljive radionice na Dječjem odjelu vezane za ekologiju - 'Sadimo cvijeće!', 'Reciklirajmo papir!', 'Od plastike do umjetnosti' i 'Zaronimo s morskim psima'. U suradnji s Galerijom umjetnina Grada SB, bit će održana literarna radionica 'Da sam ja Tadija'. Sve će pratiti izložba 'Početci Tadijinog pjesništva'. U suradnji sa Školskom knjigom iz Zagreba bit će i videoizlaganje na temu 'Sto godina Tadijinog pjesništva'. Osim toga, 27. listopada bit će održana i književna večer s Pavlom Pavličićem. Veselimo se susretu uživo s književnikom i vjerujemo da će to biti jedna večer za pamćenje. Kao krunu svega izdvojila bih predstavljanje knjige Željka Čeglaja „Vjera u Boga i povijesna događanja u Brodskoj Posavini". - poručila je ravnateljica Gradske knjižnice, Ružica Bobovečki.

Bogati program Mjeseca hrvatske knjige u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici, moguće je pogledati i u galeriji fotografija, ali i naslužbenoj internetskoj stranici Knjižnice. Svi građani pozvani su na sudjelovanje, uz poštivanje protuepidemijskih mjera.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li želio ponuditi recept za sretan život?

Piše Ivana Seletković

Je li želio ponuditi recept za sretan život?

19.5.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio sam jedini koji je to predavao. I najbolji i najgori.'

Čovjek koji je olakšao učenje latinskog

'Bio sam jedini koji je to predavao. I najbolji i najgori.'

29.4.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivanina nasljednica: 'Inspiracija mi najbolje dođe u šetnji'

Ona je najbolje odradila 'zadaću srca'

Ivanina nasljednica: 'Inspiracija mi najbolje dođe u šetnji'

25.4.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznatija po osebujnim tekstovima pjesama, nego po romanima

Neobična gošća Slavonskom Brodu

Poznatija po osebujnim tekstovima pjesama, nego po romanima

23.4.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je o sebi mislila jedna od najvećih

Da je Slavonski Brod nije imao...

Ovo je o sebi mislila jedna od najvećih

18.4.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Huljić, Derk, Lončarić,... stižu u Slavonski Brod

Bogat program Noći knjige

Huljić, Derk, Lončarić,... stižu u Slavonski Brod

14.4.2022. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nema prave pripadnosti bez znanja jezika'

Kako hrvatski govore u iseljeništvu?

'Nema prave pripadnosti bez znanja jezika'

31.3.2022. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Polovica mojih prijatelja zauvijek je ostala u planinama'

Ekstremni uvjeti i borba sa samim sobom

'Polovica mojih prijatelja zauvijek je ostala u planinama'

17.3.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve je tada bilo drugačije. Čini mi se, čak i boje.'

Stranice koje vraćaju u mladost

'Sve je tada bilo drugačije. Čini mi se, čak i boje.'

17.2.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U rukama nećete držati knjigu, nego komadić moje duše'

Škrinjica uspomena na slavonskoj ikavici

'U rukama nećete držati knjigu, nego komadić moje duše'

10.2.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašenje najboljih bez nazočnosti laureata

Klupko smijeha kreće na put Hrvatskom

Proglašenje najboljih bez nazočnosti laureata

5.2.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'On prikuplja, ali i dijeli. To ostavlja svima nama.'

Četiri desetljeća pisanja i istraživanja

'On prikuplja, ali i dijeli. To ostavlja svima nama.'

13.1.2022. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne pita za cijenu - pristaje platiti je ma kolika ona bila'

Četiri nove knjige portala SBplus

'Ne pita za cijenu - pristaje platiti je ma kolika ona bila'

15.12.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjerujem da postoje uistinu jako zli ljudi, ali...

Kristian Novak:

Vjerujem da postoje uistinu jako zli ljudi, ali...

16.11.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vrijedi hodati kroz žita i nositi zlatni sat u srcu'

Paljetak oduševio pričama o Tadiji

'Vrijedi hodati kroz žita i nositi zlatni sat u srcu'

5.11.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako će se Slavonski Brod sjetiti Tadije

Ostavština bogata kao čitavo stoljeće

Ovako će se Slavonski Brod sjetiti Tadije

2.11.2021. | 8:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje knjige domaćih i stranih autora Brođani najviše čitaju?

Saznali smo popularne naslove

Koje knjige domaćih i stranih autora Brođani najviše čitaju?

3.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Borio sam se protiv jahača mržnje i isključivosti'

Ima li među političarima endemskih vrsta

'Borio sam se protiv jahača mržnje i isključivosti'

27.5.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :