Kultura : Književnost

Objavljeno: 15.12.2021. u 20:00
Prikaza: 1497
|
Autor: Gavranović/Primorac/Supan

Četiri nove knjige portala SBplus

'Ne pita za cijenu - pristaje platiti je ma kolika ona bila'

PS/SBplus
Foto: PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus

Predstaviti četiri knjige u jednoj večeri ne može baš svatko - a SBplus to čini po drugi put u zadnje četiri godine. U nastavku donosimo što su o novim izdanjima rekli njihovi autori Jerko Zovak i Drago Hedl te predstavljači Čedo Prodanović i Ante Tomić.

SLAVONSKI BROD - U srijedu, 14. prosinca 2021. godine, u amfiteatru slavonskobrodske Kazališno-koncertne dvorane, Udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave (PLUS) te Informativni portal SBplus.hr, predstavili su četiri svoja nova tiskana izdanja. Uz autore knjiga, Dragu Hedla i Jerka Zovka, o izdanjima su, kao predstavljači, govorili cijenjeni zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović i poznati kolumnist i romanopisac Ante Tomić.

Najnovije tiskane knjige nose naslove „77 tužnih humoreski za ugodno poslijepodne" (autor Hedl), „Kopilad", „Blagoslovljeni zločini" te „U čijoj je funkciji SBplus.hr?" (autor Zovak).

'Znamo mi čiji ste vi'

Umjesto predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, Hrvoja Zovka, kojega je specifična epidemiološka situacija onemogućila u dolasku, Jerko Zovak sam je predstavio jednu od svoje tri nove knjige i otkrio u čijoj je funkciji SBplus.

- U ovih deset godina, SBplus je izdao 12 knjiga. To je za nas kapitalna činjenica. Od tih 12, sada predstavljamo tri nove knjige čiji sam ja autor. Osim zbira kolumni koje sam objavio u posljednje dvije-tri godine, jedna je knjiga posebna i ona govori o mom službenom putovanju u Remetinec i Požegu pa sam iz tog ambijenta zapisao što sam tamo proživio. I to je jedno simpatično štivo koje bih preporučio svakome. I onima koji su tamo bili, onima koji će jednom tamo ići te onima koji tamo nikada neće završiti. Prvima da se malo podsjete kako je bilo, drugima da ih se upozori što ih tamo čeka i trećima da vide koliko su sretni jer nisu bili u tako nemogućim uvjetima. Toliko o knjizi „Kopilad". Druga je „Blagoslovljeni zločini". To je, u stvari, zbirka članaka u kojima sam pokušao dokumentirano, bez imalo emocija, snimiti postojeće stanje u vremenu u kojem sam pisao u raznim oblastima. I to je, na neki način, zrcalo našeg društveno-političkog stanja kriminalne provenijencije u Slavonskom Brodu s posebnom potkom zbog čega sam to pisao - jer svi ti slučajevi nisu riješeni. Zbog toga su to 'blagoslovljeni zločini'. A blagoslovila ih je država. Treća je knjiga „U čijoj je funkciji SBplus?". Kažu  nam često „Znamo mi čiji ste vi. - Dusparini!". A ja ću vam pokazati kako mi nismo ničiji, nego smo svoji u onoj mjeri u kojoj imamo pameti i petlje govoriti i pisati ono što mislimo. Dakle tvrdim vam odgovorno, moje kolegice i kolege to znaju, mi smo svoji koliko to znamo i možemo biti. Nitko nas ne priječi da pišemo pošteno i otkrivamo istinu o svom okruženju. - o sadržaju svojih triju knjiga, ali i radu portala SBplus kazao je glavni urednik Jerko Zovak koji je ujedno i predsjednik Udruge PLUS.

'Najlakše je prikloniti se jačima, carstvima koja bujaju i napreduju'

Istraživački novinar portala Telegram i SBplus-ov kolumnist, Drago Hedl, složit će se mnogi, najbolji je iz svoje branše već dugi niz godina. Njegova je glavna zadaća otkrivanje političkih afera i različitih zločina koji bi inače ostali skriveni od očiju i osude javnosti. U tomu Hedl obično predvodi ostale hrvatske novinare jer su mnoga naknadna istraživanja inspirirana upravo onime što je on otkrio.

Na sinoćnjoj je promociji knjiga govorio o „Blagoslovljenim zločinima" koji su, nažalost, prošli nekažnjeno te o autoru Jerku Zovku kao nekomu tko ne odustaje od prokazivanja onih koji ih blagoslivljaju i skrivaju - čak ni onda kada će mu to samo donijeti osobnu štetu.

- Nije uobičajeno u jednom danu predstaviti tri knjige istog autora. Meni je pripala čast govoriti o „Blagoslovljenim zločinima". To je zbirka kolumni nastalih od 2011. do 2021. koje je moj dugogodišnji poznanik i prijatelj te moj urednik na SBplus-u, Jerko Zovak, marljivo bilježio i pisao. I mene, kao i SBplus, znaju često pitati - u čijoj sam ja funkciji. Primjerice - zašto pišem protiv HDZ-a, a ne protiv SDP-a. A kad pišem o SDP-u, onda me oni pitaju zašto pišem o njima, a ne o HDZ-u. Mislim kako je novinarima najvažnije da ne budu ni u čijoj funkciji te da se prema svakome odnose jednako, istim aršinom, istim mjerilom, a to nije uvijek lagana situacija. Naime, lakše se prikloniti jačima, carstvima koja bujaju i napreduju, a ne onima koja propadaju. To je vječito prokletstvo novinarske profesije ako taj posao želite obavljati prema pravilima struke. - kazao je uvodno Drago Hedl.

Kako je i sam iskusio „čari" lokalnog novinarstva u Osijeku, posebno pišući o Branimiru Glavašu - u periodu kada je njegova popularnost bila na vrhuncu - Hedl vrlo dobro razumije kako je daleko lakše i jednostavnije u Zagrebu pisati o članovima Vlade, nego u gradu u kojemu živiš kritizirati ljude koje svakodnevno srećeš na ulici.

- Jerko nije čovjek koji bi dobro prošao u diplomaciji. Ne bi kao Gordan Grlić Radman suvereno vodio Ministarstvo vanjskih poslova. On svoj stav izražava na otvoren i brutalan način. Ne poznaje deminutive niti previše epiteta, osim onih u negativnom kontekstu. Stil kojim piše, dovoljno je intrigantan, što se vidi po čitanosti njegovih tekstova. Stoga, to što nije za diplomaciju, ne znači da nije za neke druge stvari. On piše tekstove o ljudima koji mu rade o glavi. Hvata se u koštac s krupnim ribama. U prijateljskim razgovorima, Jerku sam uvijek govorio kako nije lako pisati o ljudima koje srećete na ulici. Na primjer, nije lako pisati o tomu kako je Hotel Savus izgrađen protuzakonito, a onda otići tamo i popiti kavu. Nije lako napisati tekst „Dusparina ekipa je kriva za urbicid u Slavonskom Brodu?" i od njega očekivati da surađuje s SBplus-om. Te ljude srećete na ulicama svog grada. No, Jerko piše i o sudcima koji mu sude, a to bi se malotko usudio. - kazao je Drago Hedl, naglasivši kako je sretan što, uz Telegram, piše i na portalu SBplus.

'Jerko desetljećima vodi donkihotovske bitke i ne odustaje'

Govoreći o trećoj Zovkovoj knjizi, odvjetnik Čedo Prodanović također je raščlanio i secirao njegov karakter kako bi pojasnio zašto se posljednja tri desetljeća autor neprestano nalazi na životnom rubu, niti se ne trudeći balansirati između vlastite sreće i borbe za pravdu, odnosno, ulažući sve snage u potonje. Mada razloga za miran, povučen i sretan život, uz suprugu i četiri sina, ima napretek.

- Suđenja su determinirala zadnje dvije decenije Zovkova života. Njegova biografija i osobnost u bitnom utječu na njegovu sudbinu u pravosuđu. U knjizi postoje sažeti biografski podatci o sadržajnom, burnom, a u nekim razdobljima i egzistencijalno teškom životu; životu punom mijena i prevrata, izdaja, ali i pobjeda. Životu kojeg je naš autor časno živio, dosljedno svojim uvjerenjima i principima, beskompromisno, sukladno vlastitom etičkom kodeksu, ne pitajući pritom za cijenu i pristajući da je plaća - ma kakva ona bila. S obzirom na to da sam tijekom godina često sukobio mišljenja s njim, poslije toga, ja bih se kao fiškal, racionalno ponekad sklon i kompromisu, mada nisam neki mirotvorac, znao osjećati posramljen jer je on, na svoju štetu, obično odbijao trule fiškalske prijedloge koji bi ga inače lišili mnogih egzistencijalnih problema. On ide u život sa štitom ili bez njega, ali uvijek pristajući i da završi na njemu. Zna mi to ići na živce, ali to silno poštujem. - kazao je o neponovljivoj osobnosti Jerka Zovka njegov prijatelj i odvjetnik Čedo Prodanović, dodavši kako Zovak „od prvog sudara s korupcijom, neprestano vodi donkihotovske bitke".

'Razvalio je tekstova dovoljnih za pet novinarskih karijera'

Nakon tri Zovkove knjige, sinoć je predstavljena i zbirka 77 tužnih humoreski koje je Drago Hedl pisao i objavljivao nedjeljama, tijekom posljednje dvije godine. proslavljeni hrvatski kolumnist koji se i sam humorom bori protiv ponekad otužne zbilje, dolaskom u Slavonski Brod potvrdio je Hedlovu veličinu na nacionalnoj razini.

- Mene povremeno na ulici znaju prepoznati neki stariji ljudi i oni mi redovito izgovaraju rečenicu koja me zastrašuje. Pitaju me: „Vi ste onaj novinar?". Ja kažem „Jesam!", a oni uzvrate: „Znam. Pratim ja vas.". Uvijek se malo prepadnem kada čovjek kaže da me prati. Imam dojam da sam se susreo s umirovljenim agentom 'državne bezbednosti', nekim Ilijom Čvorevićem. A kada razmišljam o Dragi Hedlu, ja shvaćam da sam i ja postao jedan takav stariji čovjek. Zapravo mi zastrašujuće zvuči kada se sjetim da sam ja taj koji 30 godina prati Dragu Hedla. I to je za Balkanskog špijuna. Pratim ga od '91., kada ga je Branimir Glavaš izbacio iz redakcije Glasa Slavonije. Pamtim njegove ratne reportaže u Slobodnoj Dalmaciji, pa nakon toga stvaralaštvo za Feral Tribune, pa priče o pretvorbama i privatizacijama po Slavoniji, pa u Jutarnjem listu, pa u Telegramu i zapravo ne mogu se načuditi koliko je toga. Drago Hedl je napisao i razvalio tekstova dovoljnih za valjda pet novinarskih karijera. On je bez ikakve sumnje naš najbolji novinar već 30 godina. Ta količina teksta koju on svakodnevno proizvodi naprosto je zapanjujuća. Taj integritet, ta pismenost, ta hrabrost. - o Hedlovoj je karijeri kazao Tomić.

Poznati kolumnist priznao je kako su ga kolumne koje je Hedl pisao za portal SBplus, zbog svoje forme i sadržaja, iznenadile i razveselile.

- Ja zapravo nisam imao pojma da Drago, kraj svih tih desetaka tekstova koje svakodnevno proizvodi, od sumanutih afera iz privrednog, političkog, društvenog života, stigne pisati i humoreske. No, vidim kako je i to prirodno došlo iz novinarstva. Jer humoreska je, zapravo, u osnovi novinarska forma i najbolji pisci humoreski su bili novinari. Veselilo me kad sam to otkrio, veselili su me ti tekstovi jer kraj svih tih gnjusnih nedoličnih frustrirajućih pojava kojima svakodnevno svjedočimo, bezobrazluku, nepoštenju i pohlepi, divno je vidjeti kako se Drago još uvijek ima snage svemu tomu smijati. - poručio je Tomić.

Snage za smijeh, ekipa SBplus-a ima već duže od desetljeća pa je sinoćnja promocija ujedno bila i proslava postojanja portala kojemu mnogi nisu predviđali tako 'blistavu budućnost'. Oni koji svakodnevno sudjeluju u kreiranju tekstova, 365 dana u godini, 24 sata na dan, pokušavaju otkriti nepoznato, pojasniti nejasno, pokazati novo i ukazati na (pre)staro. Nekad u tomu uspiju, a ponekad i pogriješe. No, uvijek se trude dati najbolje i najviše od sebe u danom trenutku. Stoga će i u narednim godinama, zajedničkim snagama, ukoričiti ono što smatraju vrijednim očuvanja.

Sukladno epidemioloških mjerama, promocija četiriju knjiga prenošena je uživo na stranicama portala SBplus. Snimku je moguće pogledati OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li želio ponuditi recept za sretan život?

Piše Ivana Seletković

Je li želio ponuditi recept za sretan život?

19.5.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bio sam jedini koji je to predavao. I najbolji i najgori.'

Čovjek koji je olakšao učenje latinskog

'Bio sam jedini koji je to predavao. I najbolji i najgori.'

29.4.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivanina nasljednica: 'Inspiracija mi najbolje dođe u šetnji'

Ona je najbolje odradila 'zadaću srca'

Ivanina nasljednica: 'Inspiracija mi najbolje dođe u šetnji'

25.4.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznatija po osebujnim tekstovima pjesama, nego po romanima

Neobična gošća Slavonskom Brodu

Poznatija po osebujnim tekstovima pjesama, nego po romanima

23.4.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je o sebi mislila jedna od najvećih

Da je Slavonski Brod nije imao...

Ovo je o sebi mislila jedna od najvećih

18.4.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Huljić, Derk, Lončarić,... stižu u Slavonski Brod

Bogat program Noći knjige

Huljić, Derk, Lončarić,... stižu u Slavonski Brod

14.4.2022. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nema prave pripadnosti bez znanja jezika'

Kako hrvatski govore u iseljeništvu?

'Nema prave pripadnosti bez znanja jezika'

31.3.2022. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Polovica mojih prijatelja zauvijek je ostala u planinama'

Ekstremni uvjeti i borba sa samim sobom

'Polovica mojih prijatelja zauvijek je ostala u planinama'

17.3.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve je tada bilo drugačije. Čini mi se, čak i boje.'

Stranice koje vraćaju u mladost

'Sve je tada bilo drugačije. Čini mi se, čak i boje.'

17.2.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U rukama nećete držati knjigu, nego komadić moje duše'

Škrinjica uspomena na slavonskoj ikavici

'U rukama nećete držati knjigu, nego komadić moje duše'

10.2.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proglašenje najboljih bez nazočnosti laureata

Klupko smijeha kreće na put Hrvatskom

Proglašenje najboljih bez nazočnosti laureata

5.2.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'On prikuplja, ali i dijeli. To ostavlja svima nama.'

Četiri desetljeća pisanja i istraživanja

'On prikuplja, ali i dijeli. To ostavlja svima nama.'

13.1.2022. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjerujem da postoje uistinu jako zli ljudi, ali...

Kristian Novak:

Vjerujem da postoje uistinu jako zli ljudi, ali...

16.11.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vrijedi hodati kroz žita i nositi zlatni sat u srcu'

Paljetak oduševio pričama o Tadiji

'Vrijedi hodati kroz žita i nositi zlatni sat u srcu'

5.11.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako će se Slavonski Brod sjetiti Tadije

Ostavština bogata kao čitavo stoljeće

Ovako će se Slavonski Brod sjetiti Tadije

2.11.2021. | 8:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje knjige domaćih i stranih autora Brođani najviše čitaju?

Saznali smo popularne naslove

Koje knjige domaćih i stranih autora Brođani najviše čitaju?

3.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Borio sam se protiv jahača mržnje i isključivosti'

Ima li među političarima endemskih vrsta

'Borio sam se protiv jahača mržnje i isključivosti'

27.5.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto za tabletom, posegnimo za knjigom. Ona liječi!'

Velika imena u Slavonskom Brodu

'Umjesto za tabletom, posegnimo za knjigom. Ona liječi!'

23.4.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :