Kultura : Kazalište

Objavljeno: 31.5.2018. u 13:00
Prikaza: 5923
|
Autor: Jerko Zovak

Darko Daky Lončar napao Sanju Nuhanović

Je li u pitanju cenzura umjetnika ili primjena aršina*

Slavonski Brod : Je li u pitanju cenzura umjetnika ili primjena aršina*Sanja Nuhanović i Darko Daky Lončar(Foto: SBplus/arhiva)

Je li u ovom slučaju u pitanju cenzura umjetnika, ili tek jedinstvena primjena pravila temeljem kojih pojedini programi u objektima KKD 'Ivana Brlić Mžažuranić mogu biti izvedeni bez naknade za prostor - ako je program besplatan - ostaje vidjeti.

SLAVONSKI BROD - Voditelj 'Teatra crna mačka' i Humanitarne udruge 'Učinimo svijet boljim', iz Slavonskog Broda, Darko Daky Lončar, gradonačelniku Mirku Duspari, uputio je žalbu naslovljenu: "Politička zabrana i cenzura izvođenja monodrame Traži se prodavač u sexshopu - vraćanje u vrijeme staljinizma i mračnog srednjeg vijeka".

Budući da je gospodin Lončar o tome obavijestio i SBplus.hr, a mi držimo opravdanim o tome izvijestiti javnost, u nastavku donosimo integralni tekst žalbe i referiranje ravnateljice KKD 'Ivana Brlić mažuranić', Sanje Nuhanović, koje smo od nje službeno zatražili.

"Poštovani, dana 30. 05. 2018. god. ravnateljica KKD IBM Sanja Nuhanović službeno mi je priopćila da je izvođenje naše monodrame službeno zabranjeno. Obrazloženje-NIJE PRIMJERENA. Ne znam što to u našoj komediji nije primjereno; 80 minuta bezazlenog humora na račun muško ženskih odnosa i tek malo političke satire koja se ne tiče Grada niti bilo koga u Gradu. Ovo doživljavam osobno kao političku zabranu i cenzuru te vraćanje kulture i metoda šikaniranja autora i umjetničkih djela u vrijeme Staljinizma i mračnog Srednjeg vijeka.

Ako postoji nešto neprimjereno onda je to svakako seksistički plakat Sanje Nuhanović i njezine predstave FLASHDANCE, plakat na kome dominira vrlo erotična, tetovirana i obnažena žena čiji je jedini i isključivi cilj da se žensko tijelo iskoristi kao sredstvo mamljenja i dovođenja publike na predstavu na kojoj se apsolutno ništa ne može staviti u kontekst erotike da bi takav plakat trebao izgledati. Dakle-ČISTI SEKSIZAM i zlouporaba ženskog tijela i ženske seksualnosti u marketinške svrhe.

Podjednako je neprimjeren i sadržaj Brodskog glazbenog ljeta na kome dominiraju mjuzikli, jazz, klasična glazba i njen harmonikaški orkestar, dakle vrsta glazbe koja je potpuno neprimjerena prirodi Slavonije i slavonskog čovjeka, Brođana i Slavonskog Broda koji tradicionalno i kulturološki njeguju stoljećima potpuno drugačiju glazbu. Ravnateljica zlorabi umjetnost namećući Brođanima svoj vlastiti ukus, a istovremeno šikanira i zabranjuje, cenzurira druge umjetnike i tuđa umjetnička djela za koje je ona prosudila da su, ma zamislite-NEPRIMJERENA.

Da u našoj komediji ima bilo što neprimjereno, onda svako predstavu ne bih izvodio pred svojom kćeri, koja kao profesorica književnosti i najbolja studentica Croatistike i filozofije na fakultetu, s najvišom ocjenom ocjenjuje kvalitet dramskog teksta i moju glumačku izvedbu.

Političke cenzure, šikaniranja umjetnika i zabrane izvođenja umjetničkih dramskih tekstova su poznati kroz povijest i ne predstavljaju ništa novo. Svako društvo i svaki politički sistem imaju svoje samoproglašene zaštitnike i čuvare javnog, nacionalnog i vjerskog ćudoređa. Za ravnateljicu Sanju Nuhanović je ideološki neprimjereno da je glavni lik običan mali čovjek s margine života koji jedva preživljava i krpa kraj s krajem, čovjek pun ovrha i strahova, čovjek bez posla koji je završio na BUVLJAKU na kojem prodaje sitnu galanteriju i obiteljske uspomene da bi preživio dan, a onda ga država još i protiv njegove volje ucjeni da mora prihvatiti posao prodavača u SEX SHOPU ili će izgubiti socijalnu pomoć.

Novi strahovi i novi šokovi za čovjeka na rubu gladi i egzistencije.

Istina, predstava je politički vrlo opasna i neprimjerena jer u njoj običan, mali čovjek s dna života, progovara o onome što ga muči i tišti, ovrhe i deložacije, ucjene države, gladan je i ne zna kako proživjeti dan, (ti problemi ne muče Sanju Nuhanović), običan mali čovjek pripovijeda o onome što muči cijelu Hrvatsku, a ne samo izabranu elitu političara i političkih uhljeba čijem je uhu puno draže da slušaju hvalospjeve i mjuzikle, klasičnu glazbu i harmonikaške orkestre. Umjetnost i treba biti malo provokativna i kontroverzna, jer ako to nije, onda to nije ni umjetnost.

Istina, predstava je politički vrlo opasna i neprimjerena i zbog toga jer je glavni lik zbog učestalog šikaniranja u društvo prihvatio zen-budizam kao svoju novu religiju i filozofiju nenasilja, ljubavi prema cvijeću i životinjama, a odbacio je svoju katoličku vjeru. To je posebno opasno i neprimjereno jer danas moramo svi biti veliki Hrvati i veliki katolici da bismo uopće mogli živjeti, misliti, disati i ne daj bože imati posao i stalnu egzistenciju. Ako to nismo, onda nas treba sve cenzurirati i zabraniti, pobacati u Savu, nas, našu djecu, naša umjetnička djela, treba nas sve egzistencijalno i duhovno, kulturološki izolirati i izopćiti iz društva i javnog života.

Kao Hrvat, to proživljavam već punih 27 godina.

Umjetnost koja podilazi sistemu i državi - to je loša umjetnost. Zadaća je svakog dobrog umjetnika da bude vječiti nezadovoljnik i uvijek kontra bilo koje politike i bilo koje vlasti, on treba biti vječiti buntovnik i ogledalo raspoloženja naroda, a ne samo uskog kruga političke elite.

Poštovani gradonačelniče, zamolio bih vas da reagirate i ne dozvolite da se u kulturi grada Slavonskog Broda ponovo vrati mračni Srednji vijek, šikaniranje autora, uvođenje staljinističke cenzure i političke zabrane izvođenja nepoćudnih dramskih tekstova i kazališnih predstava. Hvala. S poštovanjem! Voditelj teatra: Darko Daky Lončar, Slavonski Brod, 31. 05. 2018. godine."

Dakako, u slučaju da Lončar ipak zamoli gradonačelnika, jer u ovom tekstu nije molio nego je zamolbu tek najavio, i to ćemo objaviti.

Referiranje ravnateljice KKD 'Ivana Brlić Mažuranić', gospođe Nuhanović"

Poštovani, zahtjev Teatra Crna Mačka o ustupanju prostora Centra mladih radi održavanja predstave „Traži se prodavač u seks shopu" upućen je na razmatranje Upravnome vijeće Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić" koje je donijelo zaključak da se zahtjev za besplatnim ustupanjem dvorane uz naplatu ulaznica od strane Teatra „Crna Mačka" ne može odobriti te da navedena tematika predstave nije primjerena prostoru Centra mladih, odnosno korisnicima kojima je taj prostor namijenjen.
Uz to, bez namjere da povrijedimo umjetnički izričaj autora, gospodinu Lončaru sugeriram neka, ukoliko smatra da Upravno vijeće nije donijelo opravdani zaključak, pošalje dodatno pojašnjenje koje će se razmotriti na sljedećoj sjednici te da takav način komunikacije postane uobičajen u rješavanju možebitnih nejasnoća.
S obzirom da gospodina Lončara o zaključcima nisam osobno izvijestila, a niti odluku osobno donijela, svaki daljnji komentar o ovoj temi, a posebice raspravu o drugim programima koje navodi, držim suvišnom, za SBplus napisala je Sanja Nuhanović, ravnateljica Kazališno-koncertne dvorane 'Ivana Brlić-Mažuranić'."

Je li u ovom slučaju u pitanju cenzura umjetnika, ili tek jedinstvena primjena pravila temeljem kojih pojedini programi u objektima KKD 'Ivana Brlić Mžažuranić mogu biti izvedeni bez naknade za prostor - ako je program besplatan - ostaje vidjeti.

Aršin - "...pravedno ocjenjivati, jednako suditi, primjenjivati jednaka mjerila, opr. mjeriti raznim aršinima (u istoj prilici) hjp.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 1.6.2018. | 17:08

1

x_faktor je lijepo opisao problem...tko, kada, gdje zašto...Bravo!
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 1.6.2018. | 15:51

2

Mnetalist, provokacije su u umjetnosti uvijek dobrodošle. Bio to Frljić ili Lončar. Lončar više provocira s ovim prozivanjem navodne cenzure, nego samom predstavom. Na jednom drugom portalu objavio je ilustraciju za predstavu na kojoj piše: zabranjeno za mlađe od 18 godina. A traži prostor Centra mladih.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 1.6.2018. | 14:41

3

Kontroverzna predstava Oslobođenje Skoplja sa Šerbeđijom prikazana je u dvorani Klasije 1978 ili 1979 za vrijeme vašega komunizma i nikom ništa, sad je umjetnost otišla daleko naprijed kada gledam koji filmovi I predstave dobijaju OSKARE i kojekakve nagrade recimo AVATAR ništa me ne čudi Takav je svijetski trend ali ne od danas več desetak godina.Pravo da Vam kažem o Frljiču nemam nikakvo mišljenje međutim što se više piše o njemu njemu lakše jer postoje ljudi koji vole izazove i pogledati zabranjeno ili kontaverzno ma koliko god loše ili ponizavajuče bilo i tekst koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo Drugo je pitanje koliko nas to sve košta ali ima još takvih likova koji prave loše predstave i filmove na naš račun iako je frljič za mene osobno vrlo negativan
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 1.6.2018. | 13:08

4

"Prodavač u sex shopu" stvarno nije naslov za predstavu u prostoru Centra mladih, pa Upravno vijeće ima prostor za donošenje ovakve odluke. Lončar može uputiti zahtjev za besplatno korištenje prostora KKDa, a nitko mu ne bi mogao zabraniti iznajmljivanje dvorane. Besplatno korištenje prostora uz naplatu ulaznica je problematično područje, ovisno o registraciji njegovog kazališta (udruga, umjetnička organizacija, kazališna družina ili kazalište). Ako je udruga, a prihod od naplate ulaznica ide u humanitarne svrhe, onda treba biti odobrena humanitarna akcija prema zakonu o humanitarnoj pomoći.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 31.5.2018. | 20:49

5

Lončar vjerojatno ne bi ovako reagirao da je Upravno vijeće KKD ostalo samo na prvom dijelu zaključka („zahtjev za besplatnim ustupanjem dvorane uz naplatu ulaznica od strane Teatra „Crna Mačka" ne može odobriti“). S pravom reagira na nastavak zaključka gdje se UV nesmotreno postavilo u ulogu 'etičke policije' i to se vidi iz izjave Ravnateljice kojom Lončara upućuje na slanje „dodatnog pojašnjenja Upravnom vijeću koje će se razmotriti na sljedećoj sjednici“. To mi govori kako Upravno vijeće nije ozbiljno razmotrilo zahtjev jer - što se tu ima „dodatno pojašnjavati“!? Još mi je čudno to što Upravno vijeće uopće odobrava ili ne odobrava pojedinačne zahtjeve - ne bi li to trebalo biti u ovlasti Ravnateljice?

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Publika će besplatno na prvu predstavu u brodskom kazalištu

Jeste li se zaželjeli 'kulture'?

Publika će besplatno na prvu predstavu u brodskom kazalištu

26.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Večeras je pozornica KKD 'progovorila' jezikom pokreta

Otvoreni Dani plesa

Večeras je pozornica KKD 'progovorila' jezikom pokreta

20.2.2020. | 21:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavuj će male i velike naučiti životnim vrijednostima

Besplatna predstava brodske produkcije

Slavuj će male i velike naučiti životnim vrijednostima

15.2.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Volimo se, al' se rastajemo

U kazalištu kao i u životu

Volimo se, al' se rastajemo

22.1.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je uspjela promijeniti otkako je na čelu hrama kulture?

Razgovor sa Sanjom Nuhanović

Što je uspjela promijeniti otkako je na čelu hrama kulture?

9.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nogomet 'pobijedio' kulturu?

U noći kazališta

Nogomet 'pobijedio' kulturu?

17.11.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto (ne) bismo primili sirijsku izbjeglicu u kuću?

O ozbiljnoj temi na neozbiljan način

Zašto (ne) bismo primili sirijsku izbjeglicu u kuću?

12.11.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o muškarcima izazvala smijeh do suza

Kakav je jači spol?

Priča o muškarcima izazvala smijeh do suza

16.10.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Horor na slavonskobrodskim kazališnim daskama

Umjesto na televizijskim ekranima

Horor na slavonskobrodskim kazališnim daskama

27.9.2019. | 16:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 15 do 95...godine nisu važne

SKM vas poziva

Od 15 do 95...godine nisu važne

27.9.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što nas čeka do kraja godine?

Prvi dan jeseni „Raspad sistema“

Što nas čeka do kraja godine?

24.9.2019. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovogodišnji pobjednici zaslužili su najvišu ocjenu publike

Dodjela nagrada 12. FAK-a

Ovogodišnji pobjednici zaslužili su najvišu ocjenu publike

8.9.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Postoje trenutci u kojima je lijepo biti Brodjanka"

Večeras završava FAK

"Postoje trenutci u kojima je lijepo biti Brodjanka"

7.9.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve započinje 'Babama'

12. FAK

Sve započinje 'Babama'

2.9.2019. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'FAK je ušao u pubertet pa ove godine smije biti neozbiljan'

Tjedan dana predstava pod zvijezdama

'FAK je ušao u pubertet pa ove godine smije biti neozbiljan'

14.8.2019. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Briljantna Carmen otvorila jubilarno Brodsko glazbeno ljeto

Nešto sasvim novo; opera s 3D učinkom

Briljantna Carmen otvorila jubilarno Brodsko glazbeno ljeto

7.6.2019. | 10:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je počeo rat na mom otoku

Kazališna poslastica

Kako je počeo rat na mom otoku

14.5.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon Svijeta bajki, „Jagor“ osvojio i sarajevska srca

Veliki uspjeh slavonskobrodske predstave

Nakon Svijeta bajki, „Jagor“ osvojio i sarajevska srca

6.5.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Brođani i na zagrebačkoj pozornici

Plesači i glumci

Mladi Brođani i na zagrebačkoj pozornici

18.4.2019. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :