Kalendar

Objavljeno: 3.10.2011. u 0:05
Prikaza: 3256
|
Autor: Jerko Zovak

Na današnji dan 1992.

Tri dana prije pada Bosanskog Broda

Od 30.09. do 05.10.1992.god., pet dana i noći, zbog intenzivnih borbi i gubitaka, te stalne magle i kiše, (i do 22 l/m2) iz borbenog poretka su izlazile jedna po jedna postrojba HVO i HV, zamjene nisu stizale, a 2. i 3. bojna 108. br. HV su svoje snage „razvlačile“, kako bi „začepili“ nastale „rupe“, stalno se opirući neprijatelju u njegovoj upornoj namjeri da ponovo „proguli“ crtu i izbije na rijeku Savu, da se „ugura u Bosanski Brod“.

Subota, 03. listopad 1992

Na Slavonski Brod je ispaljeno 10-ak topničkih granata od kojih je jedna osoba smrtno stradala, a tri su ranjene. Od ranjenih je i jedno malodobno dijete. Opća opasnost oglašena je dva puta, a isto toliko oglašena je i zračna, ali zrakoplovi nisu napadali. Na bosanskoj strani vode se teške borbe na liniji fronte i zvuk detonacija dopire na našu stranu.[1]

06,00 sati - Počela artiljerijska vatra po usmenoj zapovjedi Zapovjednika OGIP ispred linije obrane 2 'A br. HV u trajanju od 30 minuta, radi sprečavanja eventualnog napada neprijatelja na tom pravcu. Vatra ostvarena sa 60 kom. granata MB 120 mm i 40 kom. raketa 128 mm.

Premalo informacija ili previše optimizma?

10,20 sati - Zapovjednik Slavonskog bojišta, general bojnik Petar Stipetić izvijestio je Operativnu upravu GS HV o stanju na bojištima OG „Istočna Posavina"

Posljednjih nekoliko dana situacija u zoni odgovornosti OG 'Istočna Posavina' naglo se usložnjava. Neprijatelj pojačava danonoćno borbena djelovanja i neprekidnim tenkovsko pješačkim napadima na Derventsko - Brodskom dijelu fronte pokušava probiti crtu obrane i izbiti u rajon Bosanskog Broda. Ostvario je manje uspjehe na dijelu Gornje i Donje Barice, te sektoru Zborišta i Koliba, gdje krajnjim naporima pokušavamo zaustaviti dublje prodore. Topničkim i avio napadima tuče cijelu zonu mostobrana, pojačava udare po Slavonskom Brodu i posavskim selima od Gradiške do Županje. Primijećeno je dovođenje novih snaga (oklopno-mehaniziranih i pješačkih), a u rajonu Dervente otkriveno je okupljanje 'Crvenih beretki' jačine do jednog bataljuna.

Smatramo da ne odustaju od ranije zacrtanog cilja ovladavanja ovim prostorom i zauzimanja Bosanskog Broda te izbijanja na desnu obalu r. Sava.

Na istočnom djelu fronta (Domaljevac - Orašje) izvodi stalne provokacije otvaranjem topničke i pješačke vatre ali bez pomicanja crte fronte.

Osnovni problemi sa kojima se susrećemo ogledavaju se u:

1. Neodgovornom ponašanju dijela postrojbi HV koje samovoljno napuštaju crtu fronte ili ne dovode jedinice na front prema dobivenim zapovijedima. Ovo otežava plansku upotrebu snaga u obrani zone odgovornosti i dovodi u nepovoljan položaj ostale snage na fronti.

2. Dosta slaba borbena sposobnost brigada HVO, koje zbog pretrpljenih gubitaka i pada morala nisu siguran oslonac za čvrsto držanje crte fronte.

3. Slaba popuna MTS-om, posebno streljivom za topništvo većih kalibra. (istaknuo J.Z.)

Sva navedena pitanja rješavat ćemo u svojoj nadležnosti, osim popune streljivom za što molimo Vašu hitnu intervenciju. Kvalitetnom popunom streljiva uvjereni smo da ćemo uspjeti zaustaviti dalje prodore neprijatelja.[2] (istaknuo J.Z.)

14,12 sati - Kolak traži još ljudi, jer su satnije malobrojne i ne može se sa ovim snagama ići na ustaljeni raspored smjena na liniji.[3]

16,00 sati - sastanak zapovjednika postrojbi 108. br. HV:

1. bataljun - U toku dana povremeno je bilo artiljerijske i pješadijske vatre. Iskopan još jedan rov za tenk na prvoj liniji. Sutra na raskršće Kolibarskog puta za Liješće položaj zauzima grupa iz 123 brigade.

2. bataljun – Povremena artiljerijska vatra, a ispred prednjeg kraja linije primjećeno dva uništena tenka i jedan transporter koji su (2.b.) uništili u toku napada 02.10.1992. god.

3. bataljun – Povremena artiljerijska i pješadijska vatra. Tri ranjena borca, od toga jedan teže. Smatra (Zapovjednik 3.b.) da bi grupu Kolibaraca, koja drži Ekonomiju već tri dana, trebalo zamijeniti.

4. bataljun – Na liniji povremeno je bilo pješadijske i artiljerijske vatre. Minobacačka baterija promjenila vatreni položaj, a dva oruđa usmjerena na pravac 2. bataljuna… Još nisu spremni preuzeti cijelu zonu odgovornosti iz zapovjedi, jer nemaju dovoljno pješaka.

PZO – Praga koja je bila na popravku, sređena je i nalazi se na pravcu 2. bataljuna. /…/[4]

Do sada (od 28.09.- 03.10.1992. god.) u cijeloj brigadi je bilo:
1. bataljun: - tri mrtva, - šest ranjenih (jedan teže)
2. bataljun: - devetnaest nestalih, tri ranjena
3. bataljun: - jedan mrtav, devet ranjenih ( dva teže)
4. bataljun: - pet mrtvih, šest ranjenih (dva teže)
Sveukupno : - devet mrtvih, devetnaest nestalih, dvadesetijedan ranjen (pet teže)[5] (istaknuo J.Z.)

19,20 sati, Izvješće - Tokom dana u zoni odgovornosti IZM-2 (157, 121, 111 br. HV) agresor je djelovao povremeno artiljerijskom vatrom, te lakše napadao duž cijele linije. Linija nepromijenjena i pod kontrolom snaga obrane.

108. br. HV - agresor je tukao artiljerijski duž cijele linije te tenkovima napao iz pravca Unke, otvaranjem vatre s naše strane tenkovski napad odbijen.

2.'A' HV - na pravcu desnog krila u rajonu s. Zborište neprijatelj napada slabijim snagama, napad odbijen, linije se uvezuju, za sada su solidno uspostavljene.

Na prijem zadatka odazvala se 123-TG, 132 br. HV se nije pojavila.[6]

21,10 sati - Zapovjednik Slavonskog bojišta – Zapovjedniku OGIP:

Zbog nepovoljnog razvoja situacije ubrzajte uvođenje vaših postrojbi s tim da kompletna TG-111 bude uvedena u dodijeljenu zonu obrane 04. listopada 1992. godine do 20.00 sati.[7] (dakako, zadaća nije izvršena, op.J.Z.)

Nastavak slijedi

[1] Služba za motrenje i obavješćivanje RH - 985, Slavonski Brod
[2] IZM Đakovo, Zapovjedništvo Slavonskog bojišta, Zapovjednika general bojnika, Petar Stipetić – Operativnoj upravi GS HV o stanju na bojištima OGIP, Izvješće, Klasa: 035-01/92-01, Ur.br. 1076/5-01-92-190, Dana, 03.10.1992. god.
[3] Dnevnik veze 108.  br.HV
[4] Ratni dnevnik 108. br. HV
[5] Ratni dnevnik 108. br. HV
[6] OGIP, Dežurni operativni, – IZM Osijek, Đakovo, Dnevno operativno izvješće, Klasa: 81/92-02 Ur. broj: OG-17/92-791 Slavonski Brod, 03.10.1992. god.
[7] IZM Đakovo, Zapovjedništvo Slavonskog bojišta, Zapovijed Zapovjednika general bojnika, Petar Stipetić – Zapovjedništvu OGIP Slavonski Brod, Zapovijed o ubrzanju uvođenja TG-111 u bojište, Ur.br. 1076/5-01-92-349, Dana, 03.10.1992. god.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
edi2hoe

edi2hoe

Komentirano: 3.10.2012. | 8:37

1

istina je i dalje voda duboka a naša povijest pisana na temelju dokumenata VRS-e... tako nam je kad ne znamo sami snimiti film i napisati knjigu o Vukovaru,Posavini,Banovini.... na netu je pregršt dokumenata,video snimaka,slika "sa one strane" a naši ratnici su tu slabi kao i za bivše države i opet nam našu povijest pišu drugi. ova knjiga je zanimljiva i intrigantna nama čiji su očevi ginuli preko.... bilo bi dobro vidjeti tekstove pok.Šime Đamića koji je ratovao na prvoj liniji pa zapisao neke stvari (možda molba g.Zovaku da malo konkurencije stavi na portal)

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas obilježavamo Dan bijelog štapa

Mađunarodni dan slijepih osoba

Danas obilježavamo Dan bijelog štapa

15.10.2018. | 15:55
Dan bijelog štapa je međunarodni dan čiji je cilj podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.
Dan bijelog štapa je međunarodni dan čiji je cilj podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvi se rijetko rađaju

Na današnji dan rođen je dr. A. Štampar

Takvi se rijetko rađaju

1.9.2018. | 11:15
Djelovanje dr. Andrije Štampara nije ostavilo traga samo na prostorima bivše Jugoslavije i Hrvatske, nego je dr. Štampar svoje vizije i sposobnosti organizacije zdravstvene zaštite ostvarivo skoro na svim kontinentima, od Azije, Kine i Indije, Afganistana, preko SADa do Afrike
Djelovanje dr. Andrije Štampara nije ostavilo traga samo na prostorima bivše Jugoslavije i Hrvatske, nego je dr. Štampar svoje vizije i sposobnosti organizacije zdravstvene zaštite ostvarivo skoro na svim kontinentima, od Azije, Kine i Indije, Afganistana, preko SADa do Afrike
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radio Zagreb javlja o ‘otporu naših četa Nijemcima’

10. travnja - Dan kad se spustila tama

Radio Zagreb javlja o ‘otporu naših četa Nijemcima’

10.4.2018. | 0:15
Policija uhićuje defetiste. U 16 sati Kvaternik čita proglas...
Policija uhićuje defetiste. U 16 sati Kvaternik čita proglas...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za vodne resurse vodit će se ratovi

Odgovor je u prirodi

Za vodne resurse vodit će se ratovi

22.3.2018. | 9:50
Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

Invalidi rada i osobe s Down sindromom

Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

21.3.2018. | 13:35
Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tate, hvala vam što postojite!

Za sve dobre hrvatske očeve

Tate, hvala vam što postojite!

19.3.2018. | 12:20
Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

Brodskoj gimnaziji stoti rođendan

Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

19.2.2018. | 17:35
Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brisanje dijela brodske povijesti

Nestanak Židova iz Slavonskog Broda

Brisanje dijela brodske povijesti

28.1.2018. | 10:45
Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o Tomislavu Buzovu

Boris Dežulović

Priča o Tomislavu Buzovu

27.2.2017. | 0:05
Na današnji dan, 27. veljače 1993., grupa vojnika iz četničkog odreda Osvetnici, pod komandom zloglasnog Milana Lukića, na višegradskoj brani, hladnokrvno likvidirala je Tomislava Buzova.
Na današnji dan, 27. veljače 1993., grupa vojnika iz četničkog odreda Osvetnici, pod komandom zloglasnog Milana Lukića, na višegradskoj brani, hladnokrvno likvidirala je Tomislava Buzova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kronologija oslobađanja brodske vojarne

Domovinski rat

Kronologija oslobađanja brodske vojarne

16.9.2016. | 9:00
Krizni štab odgovorio je vojnicima i oficirima neka časno napuste redove armije koja više nije ni jugoslavenska ni narodna te im dao rok od pola sata za predaju vojarne. Kada je isteklo tih 30 minuta iz smjera Liješća ispaljeno je nekoliko granata kojima je gađan Slavonski Brod i
Krizni štab odgovorio je vojnicima i oficirima neka časno napuste redove armije koja više nije ni jugoslavenska ni narodna te im dao rok od pola sata za predaju vojarne. Kada je isteklo tih 30 minuta iz smjera Liješća ispaljeno je nekoliko granata kojima je gađan Slavonski Brod i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Piplović dijelio 'Špegeljeve kalašnjikove'

Prije 24 godine

Kako je Piplović dijelio 'Špegeljeve kalašnjikove'

17.11.2014. | 23:00
Zbog značaja kojeg 17. studeni ima za bivšu Općinu Slavonski Brod, prenosimo dio sadržaja knjige Frane Piplovića 'Živjeti u Slavonskom Brodu 1990. - 1993.'
Zbog značaja kojeg 17. studeni ima za bivšu Općinu Slavonski Brod, prenosimo dio sadržaja knjige Frane Piplovića 'Živjeti u Slavonskom Brodu 1990. - 1993.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uništen je Sportsko-rekreacijski centar Klasije

Tijekom 1992. godine

Uništen je Sportsko-rekreacijski centar Klasije

22.9.2014. | 10:13
U dvorani Klasije čija gradnja je započela 1. travnja 1959., a svečano je otvorena 1960. godine, održana su brojna natjecanja u različitim sportovima, od košarke, odbojke, rukometa do boksa... Uništena je u granatiranju 1992. godine.
Prva sportska dvorana u bivšoj Jugoslaviji, Klasije, uništena je u granatiranju prije 22 godine
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani razbili obruč oko Vukovara

Na današnji dan

Brođani razbili obruč oko Vukovara

19.9.2014. | 23:49
U popodnevnim satima 19. 09. 1991. sa šest tenkova M-84 i pješaštvom Brođani su uspjeli razbiti neprijateljski obruč i konvoj uvesti u Vukovar.
U popodnevnim satima 19. 09. 1991. sa šest tenkova M-84 i pješaštvom Brođani su uspjeli razbiti neprijateljski obruč i konvoj uvesti u Vukovar.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva prvoligaška utakmica Marsonije

Na današnji dan 1994.

Prva prvoligaška utakmica Marsonije

14.8.2014. | 0:01
Prije točno 20 godina je nogometni klub Marsonia iz Slavonskog Broda odigrao svoju prvu prvoligašku utakmicu u povijesti Hrvatske. Vatreno krštenje slavonskobrodski klub je imao protiv splitskog Hajduka 14. kolovoza 1994. godine.
Prije točno 20 godina je nogometni klub Marsonia iz Slavonskog Broda odigrao svoju prvu prvoligašku utakmicu u povijesti Hrvatske. Vatreno krštenje slavonskobrodski klub je imao protiv splitskog Hajduka 14. kolovoza 1994. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li tko je zapovijedao u brodskoj 108.br. ZNG

'108. ide dalje'

Znate li tko je zapovijedao u brodskoj 108.br. ZNG

28.6.2014. | 10:50
Povodom 23. godišnjice osnivanja 108. br. ZNG HV prenosimo članak o toj postrojbi objavljen na Wikipedia
Povodom 23. godišnjice osnivanja 108. br. ZNG HV prenosimo članak o toj postrojbi objavljen na Wikipedia

Na današnji dan 1874.

Rođena je Ivana Brlić-Mažuranić

18.4.2013. | 0:01
Izrazito vizualno doživljavanje, neposredno izražavanje, intimna i izravna iskrenost koja podrazumijeva iskonsku ljudsku naivnost u spoznavanju - temelj su na kojem se stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić približilo zahtjevnomu senzibilitetu čitatelja - djeteta.
Izrazito vizualno doživljavanje, neposredno izražavanje, intimna i izravna
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod na Savi promijenio ime u Slavonski Brod

Na današnji dan 1934.

Brod na Savi promijenio ime u Slavonski Brod

16.3.2012. | 14:50
Gradsko zastupstvo u Brodu na Savi je 16. ožujka 1934. godine jednoglasno donijelo odluku da se ''službeno ime grada nazove Slavonski Brod i da se ovo ime službenim putem provede u svim kodeksima naše i kodeksima međunarodnog prometa''.
29. 5.1934. je odluku potvrdilo Ministarstvo unutaršnjih poslova Kraljevine
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovan Državni Arhiv u Slavonskom Brodu

Na današnji dan 1959.

Osnovan Državni Arhiv u Slavonskom Brodu

16.3.2012. | 10:40
Historijski arhiv Slavonski Brod (od 1991. Povijesni arhiv Slavonski Brod, a od 1997. Državni arhiv u Slavonskom Brodu) osnovan je 16. ožujka 1959. Odlukom Narodnog odbora kotara Slavonski Brod.
Tijekom Domovinskoga rata Državni arhiv doživio je teška oštećenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rođen doktor Josip Benčević

Na današnji dan 1890.

Rođen doktor Josip Benčević

22.2.2012. | 0:01
JOSIP BENČEVIĆ je rođen u Brodu na Savi 22. veljače 1890. Osnovnu školu je završio u Brodu, a u Slavonskoj Požegi je pohađao gimnaziju
JOSIP BENČEVIĆ je rođen u Brodu na Savi 22. veljače 1890.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro gradski fizik Franjo Kostial

Na današnji dan 1890. g.

Umro gradski fizik Franjo Kostial

24.1.2012. | 9:09
U Češkoj u mjestu Mnichovo Hradište rođen je 1. studenog 1820. godine František (Franjo) Kostial (Kostjal).
U Češkoj u mjestu Mnichovo Hradište rođen je 1. studenog 1820. godine František
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :