Kalendar

Objavljeno: 1.9.2018. u 11:15
Prikaza: 731
|
Autor: Franjo Memedović

Na današnji dan rođen je dr. A. Štampar

Takvi se rijetko rađaju

Djelovanje dr. Andrije Štampara nije ostavilo traga samo na prostorima bivše Jugoslavije i Hrvatske, nego je dr. Štampar svoje vizije i sposobnosti organizacije zdravstvene zaštite ostvarivo skoro na svim kontinentima, od Azije, Kine i Indije, Afganistana, preko SADa do Afrike, uvijek vođen svojom humanošću i odlučnošću da pravo na zdravstvenu zaštitu moraju imati svi jednako.

BRODSKI DRENOVAC - Na današnji dan prije 130 godina, 1. rujna 1888. godine, u Brodskom Drenovcu - od oca Ambrozija, učitelja i majke Katarine, domaćice - rodio se jedan od najvećih svjetskih humanista, higijeničara i liječnika socijalne medicine, dr. Andrija Štampar. 

Dr. Andrija Štampar za vrijeme svog života i stručnog djelovanja ostavio je nezaboravan i neizbrisiv trag u svim sferama i na svim nivoima zdravstvene zaštite diljem cijelog  svijeta,  organizirajući i sudjelujući u stvaranju mogućnosti što pristupačnije zdravstvene zaštite svim slojevima stanovništva,  ma u kojem se dijelu svijeta nalazili, bez ikakvih privilegija i bez obzira na materijalne mogućnosti tražitelja te zaštite. Mnoge je zdravstvene ustanove i institucije Dr. Andrija Štampar osmislio i uspostavio, a od kojih su najpoznatiji Domovi zdravlja, preko 250, koji i dan danas po njegovoj zamisli funkcioniraju i rade, kao i razni Zavodi i obrazovne ustanove od kojih su u Hrvatskoj poznatiji Medicinski fakultet u Rijeci i Viša škola za medicinske sestre u istom gradu, Škola narodnog zdravlja u Zagrebu, Instituta za malariju u Trogiru i još mnoge druge  ustanove i građevine u kojima se i danas odvijaju edukacije i pružaju medicinske usluge. 

Djelovanje drAndrije Štampara nije ostavilo traga samo na prostorima bivše Jugoslavije i Hrvatske, nego je  dr. Štampar svoje vizije i sposobnosti organizacije zdravstvene zaštite ostvarivo skoro na  svim kontinentima, od Azije, Kine i Indije, Afganistana,  preko SADa do Afrike, uvijek vođen svojom humanošću i odlučnošću da pravo na zdravstvenu zaštitu moraju imati svi jednako. Sudjelovao je dr. Andrija Štampar i ustrojavanju Svjetske zdravstvene organizacije. Jedan je od jednako pravnih tvoraca prvog Ustava ove organizacije i prvi predsjedavajući Osnivačke skupštine svjetske zdravstvene organizacije 1948. godine u Ženevi. Pri UNa ,dr.  Andrija Štampar obnašao je dužnost prvog podpredsjednika Ekonomsko-socijalnog vijeća, a u Hrvatskoj bio je dugo godišnji dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Predsjednik HAZU  od 1947. godine pa sve do smrti , 26. lipnja 1958. godine.

Puno je toga dobroga dr.  Andrija Štampar ostavio domaćoj i svjetskoj medicini i organizaciji zdravstvene zaštite i zato zaslužuje da ga se češće i sa više poštovanja i zahvalnosti spominje. Poznata je njegova misao vodilja o zdravlju , u kojoj kaže,, ZDRAVLJE JE STANJE POTPUNOG FIZIČKOG, PSIHIČKOG I SOCIJALNOG BLAGOSTANJA, A NE SAMO BOLEST ", kao i njegovih deset principa i postulata koji su i danas temelj javnog zdravstva i socijalne medicine:

1. Važnije je obavještavanje naroda od zakona
2. Najvažnije je pripremiti u jednoj sredini teren i pravilno shvaćanje o zdrastvenoj zaštiti
3. Pitanje narodnog zdravlja i radom na njegovu unapređenju trebaju se baviti svi, bez razlike
4. Socijalna terapija bitnija je od individualne
5. Liječnik ne smije biti ekonomski ovisan o bolesniku
6. Ne smije se raditi razlika između ekonomskih jakih i slabih
7. U zdrastvenoj organizaciji liječnik treba tražiti bolesnika, a ne obrnuto, kako bi se obuhvatili svi oni koji trebaju zaštitu
8.Liječnik treba biti narodni učitelj
9. Pitanje narodnog zdravlja je od većeg ekonomskog nego humanitarnog značaja
10. Glavno mjesto liječničkog djelovanja je tamo gdje ljudi žive, a ne u ordinaciji
Tako je mislio, živio i djelovao dr. Andrija Štampar.

Štamparov bunar

A kako se dr. Štampar odužio svom Drenovcu i  kako se Drenovac njemu zahvalio? Za života, dr. Andrija Štampar u rodnom Drenovcu dao je izgraditi tri međusobno povezana bunara sa higijenski kontroliranom vodom i pokraj njih betonska korita-valove za pranje veša-rubina, sa čime je u ono vrijeme želio izvršiti prosvjećenost o higijeni i njenom značaju na opće stanje zdravlja. Do današnjih dana bunari su u izmjenjenom vanjskom izgledu sačuvani i još su uvijek u upotrebi, dok su korita-valovi razbijeni i uklonjeni, što je velika šteta jer bi u današnje vrijeme novim naraštajima pričali priču o nekom Drenovcu iz nekih drugih vremena, za koji neki kažu da je za bilo puno bolje mjesto od današnjeg koje lagano propada i nestaje.  Oni koji su korita porušili jednako su Štampara razumjeli kao i oni koji mu nisu dozvolili da u rodnom Drenovcu na brdu Zekinac izgradi bolnicu za plućne bolesnike, što je kao svoj naum kasnije ostvario na Strmcu kod Nove Gradiške. Dokaz je ovo da nije samo današnje vrijeme karakteristično za ne prepoznavanje i ne prihvaćanje  zamisli vizionara i  da je tako na žalost i u  prošlost bilo, što puno o nama kao narodu govori i da stoji ona izreka, kakvi jesmo tako nam i je.  Može se samo zamisliti što bi Drenovac danas bio  i kako bi izgledao da su plan i zamisao dr. Štampara shvaćeni i prihvaćeni  i da je  bolnica na Zekincu izgrađena? Oprosti im Bože, jer ne znaju što čine, i za ovaj  slučaj može se upotrijebit izreka i miso iz Svetog pisma.

Na koji su se način  Drenovac, uži zavičaj i lokakalna samouprava drAndrij Štamparu zahvalili i kako ga nisu prepustili zaboravu ? Do sada vrlo malo, skoro nikako. Pred ovogodišnje godišnjice, 130. godina od rođenja i 60. od smrti drAndrije Štampara,  pojavile su se inicijative i planovi oko uređenja njegove rodne kuće u Drenovcu i pretvaranje iste u spomen muzej na ovog svjetskog velikana. Na žalost na tome je sada ostalo i stalo, iako je za tu namjenu u ovo godišnjem proračunu Grada Pleternice  osigurano  250 000 kuna. Koji su se problemi pojavili i kada će ti radovi krenuti, za sada nije poznato? Od ove ideje se nikako ne bi  trebalo odustati, jer  toliko malo dr. Andrija Štampar i njegov rodni Drenovac su zaslužili. Mnogi bi takvo ime i takav brend , kao što je dr.  Andrja Štampar, u današnjem vremenu i te kako znali iskoristiti, pa se i dalje treba nadati da će to učiniti i Grad Pleternica i Županija Požeško-slavonska.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas obilježavamo Dan bijelog štapa

  Mađunarodni dan slijepih osoba

  Danas obilježavamo Dan bijelog štapa

  15.10.2018. | 15:55
  Dan bijelog štapa je međunarodni dan čiji je cilj podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.
  Dan bijelog štapa je međunarodni dan čiji je cilj podići svijest u cijelom društvu o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, kao i obavezama zajednice prema njima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radio Zagreb javlja o ‘otporu naših četa Nijemcima’

  10. travnja - Dan kad se spustila tama

  Radio Zagreb javlja o ‘otporu naših četa Nijemcima’

  10.4.2018. | 0:15
  Policija uhićuje defetiste. U 16 sati Kvaternik čita proglas...
  Policija uhićuje defetiste. U 16 sati Kvaternik čita proglas...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za vodne resurse vodit će se ratovi

  Odgovor je u prirodi

  Za vodne resurse vodit će se ratovi

  22.3.2018. | 9:50
  Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
  Nastavimo li na dosadašnji način tretirati vodu i prirodne izvore pitke vode 'zdravo za gotovo', scenarij koji nas očekuje u budućnosti bit će mnogo crnji no što možemo zamisliti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

  Invalidi rada i osobe s Down sindromom

  Današnji dan posvećen dvjema bitnim stvarima

  21.3.2018. | 13:35
  Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
  Svi oni koji žele pružiti podršku i pomoći u širenju svijesti o sindromu Down, danas će obući šarene čarape koje su slikovita poveznica budući da ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tate, hvala vam što postojite!

  Za sve dobre hrvatske očeve

  Tate, hvala vam što postojite!

  19.3.2018. | 12:20
  Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
  Danas je blagdan svetog Josipa, Isusova zemaljskog oca, Dan kada se u Hrvatskoj slave i hvale svi dobri očevi koji svojim primjerom i utjecajem stvaraju pametne mlade ljude koji oblikuju naše društvo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

  Brodskoj gimnaziji stoti rođendan

  Matija Mesić - čuvar hrvatskog jezika i povijesti

  19.2.2018. | 17:35
  Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
  Prevodio je razne školske priručnike i pisao znanstvene radove na hrvatskom te redigirao povijesnu dokumentacijsku građu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brisanje dijela brodske povijesti

  Nestanak Židova iz Slavonskog Broda

  Brisanje dijela brodske povijesti

  28.1.2018. | 10:45
  Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
  Svojim nemarom prema povijesti i kulturnim dobrima te ignoriranjem nestanka jednog naroda, Brođani nesvjesno uništavaju dio vlastite prošlosti, ostavljajući veliku prazninu na mjestu gdje je nekada bio kulturno i društveno razvijeni grad.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Priča o Tomislavu Buzovu

  Boris Dežulović

  Priča o Tomislavu Buzovu

  27.2.2017. | 0:05
  Na današnji dan, 27. veljače 1993., grupa vojnika iz četničkog odreda Osvetnici, pod komandom zloglasnog Milana Lukića, na višegradskoj brani, hladnokrvno likvidirala je Tomislava Buzova.
  Na današnji dan, 27. veljače 1993., grupa vojnika iz četničkog odreda Osvetnici, pod komandom zloglasnog Milana Lukića, na višegradskoj brani, hladnokrvno likvidirala je Tomislava Buzova.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kronologija oslobađanja brodske vojarne

  Domovinski rat

  Kronologija oslobađanja brodske vojarne

  16.9.2016. | 9:00
  Krizni štab odgovorio je vojnicima i oficirima neka časno napuste redove armije koja više nije ni jugoslavenska ni narodna te im dao rok od pola sata za predaju vojarne. Kada je isteklo tih 30 minuta iz smjera Liješća ispaljeno je nekoliko granata kojima je gađan Slavonski Brod i
  Krizni štab odgovorio je vojnicima i oficirima neka časno napuste redove armije koja više nije ni jugoslavenska ni narodna te im dao rok od pola sata za predaju vojarne. Kada je isteklo tih 30 minuta iz smjera Liješća ispaljeno je nekoliko granata kojima je gađan Slavonski Brod i
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Piplović dijelio 'Špegeljeve kalašnjikove'

  Prije 24 godine

  Kako je Piplović dijelio 'Špegeljeve kalašnjikove'

  17.11.2014. | 23:00
  Zbog značaja kojeg 17. studeni ima za bivšu Općinu Slavonski Brod, prenosimo dio sadržaja knjige Frane Piplovića 'Živjeti u Slavonskom Brodu 1990. - 1993.'
  Zbog značaja kojeg 17. studeni ima za bivšu Općinu Slavonski Brod, prenosimo dio sadržaja knjige Frane Piplovića 'Živjeti u Slavonskom Brodu 1990. - 1993.'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uništen je Sportsko-rekreacijski centar Klasije

  Tijekom 1992. godine

  Uništen je Sportsko-rekreacijski centar Klasije

  22.9.2014. | 10:13
  U dvorani Klasije čija gradnja je započela 1. travnja 1959., a svečano je otvorena 1960. godine, održana su brojna natjecanja u različitim sportovima, od košarke, odbojke, rukometa do boksa... Uništena je u granatiranju 1992. godine.
  Prva sportska dvorana u bivšoj Jugoslaviji, Klasije, uništena je u granatiranju prije 22 godine
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani razbili obruč oko Vukovara

  Na današnji dan

  Brođani razbili obruč oko Vukovara

  19.9.2014. | 23:49
  U popodnevnim satima 19. 09. 1991. sa šest tenkova M-84 i pješaštvom Brođani su uspjeli razbiti neprijateljski obruč i konvoj uvesti u Vukovar.
  U popodnevnim satima 19. 09. 1991. sa šest tenkova M-84 i pješaštvom Brođani su uspjeli razbiti neprijateljski obruč i konvoj uvesti u Vukovar.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva prvoligaška utakmica Marsonije

  Na današnji dan 1994.

  Prva prvoligaška utakmica Marsonije

  14.8.2014. | 0:01
  Prije točno 20 godina je nogometni klub Marsonia iz Slavonskog Broda odigrao svoju prvu prvoligašku utakmicu u povijesti Hrvatske. Vatreno krštenje slavonskobrodski klub je imao protiv splitskog Hajduka 14. kolovoza 1994. godine.
  Prije točno 20 godina je nogometni klub Marsonia iz Slavonskog Broda odigrao svoju prvu prvoligašku utakmicu u povijesti Hrvatske. Vatreno krštenje slavonskobrodski klub je imao protiv splitskog Hajduka 14. kolovoza 1994. godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li tko je zapovijedao u brodskoj 108.br. ZNG

  '108. ide dalje'

  Znate li tko je zapovijedao u brodskoj 108.br. ZNG

  28.6.2014. | 10:50
  Povodom 23. godišnjice osnivanja 108. br. ZNG HV prenosimo članak o toj postrojbi objavljen na Wikipedia
  Povodom 23. godišnjice osnivanja 108. br. ZNG HV prenosimo članak o toj postrojbi objavljen na Wikipedia

  Na današnji dan 1874.

  Rođena je Ivana Brlić-Mažuranić

  18.4.2013. | 0:01
  Izrazito vizualno doživljavanje, neposredno izražavanje, intimna i izravna iskrenost koja podrazumijeva iskonsku ljudsku naivnost u spoznavanju - temelj su na kojem se stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić približilo zahtjevnomu senzibilitetu čitatelja - djeteta.
  Izrazito vizualno doživljavanje, neposredno izražavanje, intimna i izravna
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod na Savi promijenio ime u Slavonski Brod

  Na današnji dan 1934.

  Brod na Savi promijenio ime u Slavonski Brod

  16.3.2012. | 14:50
  Gradsko zastupstvo u Brodu na Savi je 16. ožujka 1934. godine jednoglasno donijelo odluku da se ''službeno ime grada nazove Slavonski Brod i da se ovo ime službenim putem provede u svim kodeksima naše i kodeksima međunarodnog prometa''.
  29. 5.1934. je odluku potvrdilo Ministarstvo unutaršnjih poslova Kraljevine
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovan Državni Arhiv u Slavonskom Brodu

  Na današnji dan 1959.

  Osnovan Državni Arhiv u Slavonskom Brodu

  16.3.2012. | 10:40
  Historijski arhiv Slavonski Brod (od 1991. Povijesni arhiv Slavonski Brod, a od 1997. Državni arhiv u Slavonskom Brodu) osnovan je 16. ožujka 1959. Odlukom Narodnog odbora kotara Slavonski Brod.
  Tijekom Domovinskoga rata Državni arhiv doživio je teška oštećenja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rođen doktor Josip Benčević

  Na današnji dan 1890.

  Rođen doktor Josip Benčević

  22.2.2012. | 0:01
  JOSIP BENČEVIĆ je rođen u Brodu na Savi 22. veljače 1890. Osnovnu školu je završio u Brodu, a u Slavonskoj Požegi je pohađao gimnaziju
  JOSIP BENČEVIĆ je rođen u Brodu na Savi 22. veljače 1890.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro gradski fizik Franjo Kostial

  Na današnji dan 1890. g.

  Umro gradski fizik Franjo Kostial

  24.1.2012. | 9:09
  U Češkoj u mjestu Mnichovo Hradište rođen je 1. studenog 1820. godine František (Franjo) Kostial (Kostjal).
  U Češkoj u mjestu Mnichovo Hradište rođen je 1. studenog 1820. godine František

  Na današnji dan 1992.

  Srušen most na Savi

  7.10.2011. | 0:04
  Bio nalogodavac rušenja mosta međunarodni kriminalac ili lokalni idiot, za građane oba Broda i ljude zdrave pameti, ostati će upamćen kao – that son of a bitch.
  Bio nalogodavac rušenja mosta međunarodni kriminalac ili lokalni idiot, za građa