Gospodarstvo : Turizam

Objavljeno: 2.4.2019. u 17:30
Prikaza: 3944
|
Autor: Marija Radošević

Svijet bajki dolazi i prolazi

Hoće li konačno zaživjeti Muzej Ivane Brlić Mažuranić?

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • Ina Cirkveni/SBplus
 • SBplus

Već godinama razvlačimo priču o Muzeju Ivane Brlić Mažuranić od kojeg se očekuje da će oživjeti duh velike spisateljice koja je udajom postala Brođanka i tu proživjela 46 godina, vjerujući kako smo nadomak konačnom rješenju. No čini se kako je još daleko dan kada će Ivanin muzej otvoriti vrata Brođanima i potencijalnim turistima.

SLAVONSKI BROD - Nakon što  je Grad prije osam godina za 345 tisuća eura otkupio kuću od nasljednika slavne spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, u kojoj je ona iznjedrila svoja najpoznatija djela, krenulo se u iznalaženje projekta restauracije ovog zaštićenog kulturnog dobra koje je zapušteno i u čiju je obnovu potrebno uložiti preko 16 milijuna kuna – da bi  prostor zaživio kao muzej u kojem će buduće generacije spoznavati duh Ivanina stvaranja kao i povijesti ovoga grada i vremena u kojem je živjela.

Osim kuće, zaštićenog spomenika kulture, izgrađene 1885.godine, tu je i dvjestotinjak komada raznih uporabnih predmeta u derutnom stanju što samo potvrđuje činjenicu o količini potrebnog novca za potpunu rekonstrukciju Ivanine kuće, točnije prenamjene u budući muzej.

U susret manifestaciji Svijeta bajki posvećenoj I. B. Mažuranić koja se odvija preko pola stoljeća i započinje uvijek ispred kuće slavne književnice na istoimenom trgu, gdje će od nedjelje 7. travnja ove godine, prolaziti tisuće mališana iz hrvatskih škola, sudionika brojnih događanja u kojima središnje mjesto pripada spisateljici koju su zvali hrvatskim Andersenom, neminovno se prisjetiti kuće u kojoj je stvarala i koja čuva dokumente društvenog, kulturnog i političkog života vremena u kojem je živjela.

Tako već godinama razvlačimo priču o Muzeju Ivane Brlić Mažuranić od kojeg se očekuje da će oživjeti duh velike spisateljice koja je udajom postala Brođanka i tu proživjela 46 godina, u nadi kako smo nadomak konačnom rješenju. No čini se kako je još daleko dan kada će Ivanin muzej otvoriti vrata Brođanima i potencijalnim turistima.

Resorno ministarstvo je naime kroz trogodišnji projekt uložilo preko milijun kuna u obnovu krovišta, pročelje i dvorišnu stranu zgrade koja sada djeluje privlačno, a vjerujemo kako će na red doći i unutrašnje uređenje budućeg muzeja koji bi trebao dati pečat kulturnom, povijesnom, znanstvenom  i turističkom značenju Grada a napose očuvanju baštine.

U Gradsku upravu smo stoga uputili pitanja o tome dokle se došlo s projektom uređenja kuće I. B. Mažuranić te što se trenutno radi.

Odgovorili su kako je početkom ožujka ove godine s nadležnim ministarstvom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić – Mažuranić" te da uskoro slijedi i raspisivanje javnog natječaja za izbor izvođača radova.

„Obnovom zgrade Kuće Brlić i restauracijom njenog inventara kroz projekt „Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić", ovo zaštićeno kulturno dobro postaje važnim dijelom turističke ponude Slavonskog Broda čime će se pridonijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju grada. Ukupna vrijednost projekta, kojim je predviđena potpuna rekonstrukcija kuće Brlić, iznosi 16.030.650,00 kn, od je Gradu dodijeljeno 13.626.052,48 kn bespovratnih sredstava. Partneri na projektu su  Razvojna agencija grada Slavonskog Broda i TZ grada Slavonskog Broda.

Projektom je obuhvaćena izrada projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, radovi na instalaciji vodovoda i kanalizacije, postavljanje elektroinstalacija, instaliranje dizala, opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, postavljanje multimedijalnih informativnih panoa, opremanje suvenirnice, restauracija inventara Kuće Brlić te izrada i postavljanje skulptura likova iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić na frekventnim gradskim lokacijama" navode između ostalog u odgovoru.

Dalje u odgovoru stoji kako će se nakon obnove u podrumu kuće Brlić  nalaziti polivalentna dvorana, koja će služiti  kao vinoteka te prostor za događanja, degustacije i prezentacije. A prizemlju kuće, gdje se sada nalazi Likovni salon „Vladimir Becić", dobit će širu turističko-kulturnu funkciju. „Naime, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje će se nalaziti i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić". Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Svakako treba naglasiti kako će ovaj dio kuće Brlić zadržati elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti  izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić Mažuranić ili replikama njenih najvažnijih pisama".

Nema doduše riječi o onome o čemu je prije nekoliko godina govorio gradonačelnik Mirko Duspara, a što možda i nije bila loša ideja. Tada je naime kazao kako se „mora  dobro razmisliti na koji način urediti kuću da bude funkcionalna, prihvatljiva, zanimljiva posjetiteljima i da sama sebe kroz sadržaje može financirati... Vani se plaćaju ulaznice za svaku posjetu muzeju. A mi se ponašamo kao da moramo platiti nekome da dođe. To je problem turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj" izjavio je tada Duspara  sugerirajući u prizemlju uređenje prostora  „poput kafića, slastičarnice...gdje bi kostimirani likovi  možda nudili Ivanine paprenjake ili malinovac.... a što bi pokrivalo dio troškova za održavanje kuće".

Iz Grada dalje navode kako će prvi kat kuće zauzimati Stan Brlić koji će se sastojati od tri cjeline i to Stan Ivane Brlić Mažuranić – koji autentično prikazuje privatnu knjižnicu i dom u kojem je živjela, potom Arhiv u formi knjižnice i radnog prostora u kojem posjetitelji mogu u izvornom ambijentu znanstveno proučavati Arhiv Brlić s više od 3.000 pisama i dokumenta te rezidencijalni stan za gostujuće umjetnike – ponajprije pisce, koji će ovdje moći živjeti i raditi određeno vrijeme kako bi stvarali djela na temu Ivane Brlić-Mažuranić.

U potkrovlju kuće nalazit će se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama.

„Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija tj. mobilni vodič, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Osim prostora kuće, aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta. Kroz ovaj projekt Kuća Brlić će postati prostor koji prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih", stoji u odgovoru Grada.

U kući  se još  uvijek nalazi i bijela kalijeva peć  iz koje su iskakali Domaći, izravni poticaj za pisanje većine Ivaninih priča i bajki u kojima uvijek pobjeđuje ljubav i dobro nad zlim. Sugrađani, posebice starije generacije, su kao školarci redovito posjećivali kuću autorice vječnih bajki.

No, zanimljivi koncept restauracije slavonskobrodskog  zaštićenog kulturnog dobra-koji će ne samo pričati priču o povijesti kuće Brlić, ne daje još odgovor na pitanje kada bi mogao i zaživjeti Muzej posvećen I. B. Mažuranić, koji bi trebao  postati mjestom što će školarce i turiste ponovo privlačiti.

Do tada, neka barem uživaju svake godine U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić, a ovogodišnje započinju slijedeće nedjelje.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog Brođana postali prepoznatljivi po uličnoj umjetnosti

  Nastavak oslikavanja pročelja zgrada

  Zbog Brođana postali prepoznatljivi po uličnoj umjetnosti

  19.8.2020. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Polojem se hvale i na nacionalnoj razini

  Pješčane riječne plaže sve popularnije

  Polojem se hvale i na nacionalnoj razini

  11.8.2020. | 8:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Polojska cesta' u elitnom društvu trkačkih 'rajeva'

  Slavonski Brod na još jednoj top listi

  'Polojska cesta' u elitnom društvu trkačkih 'rajeva'

  23.2.2020. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Turistička zajednica SB, briše komentare svojih građana'

  Brođanin kritizira odnos prema kritici:

  'Turistička zajednica SB, briše komentare svojih građana'

  5.2.2020. | 13:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomaže li Turistička zajednica malim poduzetnicima?

  Mali proizvođači Slavonije i Baranje

  Pomaže li Turistička zajednica malim poduzetnicima?

  31.1.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li spas u tomu da postanemo Las Vegas?

  Slavonski Brod kao 'casino-meka'

  Je li spas u tomu da postanemo Las Vegas?

  7.10.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potencijala ima, samo ga treba znati iskoristiti

  DANI HRVATSKOG TURIZMA

  Potencijala ima, samo ga treba znati iskoristiti

  2.10.2019. | 18:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš glavni adut su Slavonci

  Predstavili smo se u Beču

  Naš glavni adut su Slavonci

  16.9.2019. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje se druži, veseli, pjeva...Ovdje se živi.

  Splavari se pozdravili s ljetom

  Ovdje se druži, veseli, pjeva...Ovdje se živi.

  31.8.2019. | 21:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljetna sezona ne traje samo na Jadranu

  Turisti u lipnju obilazili i Sl. Brod

  Ljetna sezona ne traje samo na Jadranu

  9.8.2019. | 12:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za tematsku brošuru i promo video 68 tisuća kuna

  Ulaganja u turizam

  Za tematsku brošuru i promo video 68 tisuća kuna

  11.7.2019. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Živimo u pravom malom raju na Zemlji

  Izložba Moja lijepa Slavonija pokazala:

  Živimo u pravom malom raju na Zemlji

  6.7.2019. | 9:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Fišijada prvog petka u srpnju

  Od sutra kreću prijave

  Fišijada prvog petka u srpnju

  13.6.2019. | 18:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija i ove godine podržava Biciklijadu

  Tradicija ide dalje

  Županija i ove godine podržava Biciklijadu

  13.6.2019. | 10:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonski Brod stigao još jedan turistički brod

  Poznati riječni kruzer 'Victor Hugo'

  U Slavonski Brod stigao još jedan turistički brod

  3.5.2019. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kruzer u Slavonski Brod uplovio iza devet sati, ali ujutro!

  Sinoć je trebao pristati kod Brođanke

  Kruzer u Slavonski Brod uplovio iza devet sati, ali ujutro!

  30.4.2019. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rasprodane su sve ulaznice za Vlak iz davnina

  'U svijetu bajki'

  Rasprodane su sve ulaznice za Vlak iz davnina

  2.4.2019. | 14:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz davnina stigao točno po voznom redu

  Na kolodvoru u Slavonskom Brodu

  Iz davnina stigao točno po voznom redu

  23.3.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :