Gospodarstvo : Trgovina

Objavljeno: 17.11.2018. u 20:00
Prikaza: 1397
|
Autor: Franjo Memedović

Pro and contra

Zatvoriti trgovine nedjeljama, blagdanima i praznicima?

Slavonski Brod : Zatvoriti trgovine nedjeljama, blagdanima i praznicima?Ilustracija(Foto: internet)

Sadašnji pokušaji pojedinih općina i gradova da se sa poslodavcima u trgovini dogovore oko rada nedjeljom i u dane praznika i blagdana nisu ništa drugo nego jedna vrsta populizma i pridonose samo daljnjoj anarhiji na ovom području gospodarske djelatnosti.

SLAVONSKI BROD - Vijesti kako pojedini trgovački lanci skraćuju radno vrijeme nedjeljom, blagdanima i praznicima nikako ne govori da to rade u korist svojih zaposlenika, nego je to prvenstveno zbog njihove poslovne politike i ekonomske računice, odnosno manjeg troška i održavanja njihovih zarada na profitnoj razini. Pravi razlozi ovakvih poteza su u vrlo malom broju kupaca u večernjim i noćnim satima u tim prodajnim centrima, kao i problem sa radnom snagom koju je sve teže naći i koja u takvim uvjetima za 3500 kuna, a i manje, više neće raditi. Takve okolnosti trgovačke lance tjeraju da radno vrijeme nedjeljom i u dane praznika skrate  sa 22 na 18 sati , a neće biti iznenađenje ako se zakonski ne zabrani rad trgovina nedjeljom i blagdanima da sljedeći potez bude skraćivanje radnog vremena u  tim danima  sa 18 na 14 sati, što bi značilo jednosmjenski rad u okviru takvog radnog vremena.

Postoji daleko više argumenata da rad trgovina nedjeljom, praznikom i blagdanom treba zabraniti te na taj način trgovcima vratiti životno dostojanstvo, omogućit im odmor i zajedničke nedjeljne i blagdanske obiteljske ručkove i druženja, koje sada nemaju. 

Ovakav potez bi poslodavcima u trgovačkoj djelatnosti donio značajne uštede, od utroška energenata, do plaćanja zaposlenika u samo jednoj smjeni, a smanjio bi i obvezu davanja slobodnih dana zbog rada u te dane. Za zaposlenike bi to bio mali pomak na bolje, iz razloga što bi eventualno radili svake druge nedjelje, i uz rad subotom u prvoj smjeni imali bi dan i pol odmora.  Sve ovo ne bi ni malo utjecalo na promet u trgovinama, dapače, on bi se preraspodjelio i povećao, pogotovo u ostale dana oko nedjelje, petak i subotu, a i na ponedjeljak. Drugačijim rasporedom radnog vremena u trgovini kod kupaca bi se stvorile nove navike,  koje bi i te kako utjecale na kvalitetu njihovog života, jer bi slobodno vrijeme manje koristili za obilaske trgovačkih centara i drugačije i kvalitetnije bi ga potrošili na ostale životne i obiteljske potrebe.

Ovakve djelomične i sporadične promjene, u inače anarhičnom radnom vremenu trgovina na malo u posljednjih dvadesetak godina, neće niti mogu donijeti rješenja niti za poslodavce u trgovini a niti za njihove zaposlenike. Polu rješenja nisu rješenja problema i ona mogu biti samo neka prelazni i prolazni oblici ka onom krajnjem, a to je potpuno ukidanje rada trgovina nedjeljom i u dane praznika i blagdana. Samo radi podsjećanja i opomene onima koji zakone u Državi Hrvatskoj ne poštuju, a što im na pamet ne pada da se tako ponašaju u domicilnim državama iz kojih su trgovati u Hrvatsku došli, da u Republici Hrvatskoj postoji Zakon o državnim praznicima i blagdanima, koji u svom čl. 3.  kaže da su praznici i blagdani u Republici Hrvatskoj neradni dani. Znači, u zakonu lijepo piše, a tko se u ovoj državi zakona pridržava i za koga oni vrijede? Zašto bi se netko odredbi ovoga zakona i pridržavao kada u istom nisu predviđene sankcije o nepridržavanja odredbi iz istog.

Određivanje radnih vremena trgovina na malo po sadašnjim propisima prepušteno je na odlučivanje i samovolju jedinicama lokalne uprave i samouprave, što nikako nije dobro, jer su u tim i takvim odlukama pomiješani različiti interesi, bez  ikakve zaštite zaposlenika koji rade u toj djelatnosti. Prepuštanje poslodavcu da samostalno i samovoljno određuje naknadu za rad u dane nedjelja i blagdana zaposleniku ne donosi nikakvo jamstvo da će stvarno u tim i takvim izvanrednim okolnostima adekvatno i  biti plaćen, a o slobodnim danima, koji zaposleniku zbog rada nedjeljom i blagdanom pripadaju, koje im je  Zakonom o radu regulirano, da se i ne govori. Interesantna je ovdje situacija sa tim slobodnim danima kada ih netko koristi. Toga dana kada zaposlenik koristi svoj slobodan dan njegovo radno mjesto ne popunjava zamjena, nego se vrši preraspodjela poslova na ostale zaposlenike,  što je dodatno opterećenje za one koji toga dana rade, opet bez određene naknade za njihov dodatni prenapregnuti rad i trud. To znači da poslodavac ne osigurava zaposleniku sloboni dan,  nego to zaposlenici jamče jedan drugome. Postoji veći apsurd i podvala od ovoga, pa makar to dolazilo i od zakonodavca ove države?

Sve ovo dovoljno govori da se sa radnim vremenom trgovina u dane nedjelja i blagdana nešto drastično treba dogoditi, odnosno da su promjene više nego potrebne. Ne treba ponavljati kako su u  trgovini na malo većinom zaposlene žene, 90%,  majke, supruge,  domaćice i nositeljice tri kuta svake kuće i domaćinstva. Mnoge kada im je nedjelja radni dan  nemaju zajednički obiteljski nedjeljni ručak, nemaju izlaske na sportska i kulturna zbivanja, a pisanje školskih zadaća prepuštena su bez kontrole samoj djeci. U dane nedjelja i blagdana dječji vrtići ne rade te mnogi roditelji, a nije rijetkost da u te dane oboje rade, nemaju  bake i dide da  uskoče i da se pobrinu za djecu. Žene koje u trgovini rade jednostavno nemaju vremena biti majke i supruge, tako da i ne ulaze u brak pa onda ni djecu ne rađaju, što se izravno reflektira na demografsku sliku države. Ovaj problem je više nego ozbiljan, samo je pitanje koliko ga ozbiljno shvaćaju oni koji bi ga trebali i morali riješiti, a on je vrlo lako rješiv.

Ne treba biti previše pametan, nego treba imati odlučnost i osmišljenu namjeru i problem rada trgovina nedjeljom može se riješiti u nekoliko poteza perom. Ako zakonodavac za to nema ideju i riješenje dovoljno je pogledati kako su to uradile zemlje na čije se dobre prakse često pozivamo, Austrija, Švicarska, Francuska. No to činimo očito samo onda  kada nam to  odgovara. Rad trgovina nedjeljom i u dane praznika i blagdana u potpunosti treba ukinuti i to zakonom na nivou države, a ne da se to i dalje  rješava na nivou lokalnih uprava i samouprava. Sadašnji pokušaji pojedinih općina i gradova da se sa poslodavcima u trgovini dogovore oko rada nedjeljom i u dane praznika i blagdana nisu ništa dugo nego jedna vrsta populizam i pridonose samo daljnjoj anarhiji na ovom području gospodarske djelatnosti. Oni neki koji govore i pišu kako nedjeljom, praznikom i blagdanom ne rade samo trgovci-prodavači nego i mnoge druge službe i djelatnosti, često ne izražavaju važnost i utjecaj tih drugih djelatnosti na kvalitetu života građana. Pa neće valjda netko reći da je medicinska, vatrogasna, policijska služba i djelatnost,  ili važnost javnog prijevoza isto što i kupnja prehrambenih proizvoda, namještaja, tekstila ili obuće, a koja se može obaviti izvan nedjelje, praznika i blagdana i u količinskim zalihama dovoljnim za premošćivanje tih dana.

Što se turizma i rada trgovina nedjeljom i u dane praznika i blagdana tiče i tu  nije potrebno puno pametovati. U državama koje imaju daleko razvijeniji turizam i veće prihode od te djelatnosti od Hrvatske, a u kojima trgovački centri ne rade nedjeljom i blagdanima, nemaju sa tim nikakvih problema. Dapače,  njihov je prihod od turizma upravo zbog toga puno veći, jer je potrošnja usmjerena na hotelske, restoranske i druge usluge gdje je profit od takvih usluga daleko veći nego u trgovačkim maržama. Na ovaj način u turizmu se dobivaju gosti više platežne moći, a naši gospodarstveni stratezi u turizmu neprestano govore da nam nije cilj masovni turizam, nego upravo onaj elitni, sa  gostima dubljeg džepa, koji sigurno za vrijeme svog odmora ne idu  u kupnju u trgovačke centre.

Iz svega navedenoga razvidno je da postoji daleko više argumenata da rad trgovina nedjeljom, praznikom i blagdanom treba zabraniti, da određenu društvenu skupinu, koja broji preko sto tisuća građana ove države, a radi se o trgovcima-prodavačima, ovakvom odlukom treba socijalizirati. Na taj način treba im vratiti životno dostojanstvo i pravo na odmor u sedmom danu tjedna i na takav način omogućit im odmor i zajedničke nedjeljne i blagdanske obiteljske ručkove i druženja,  jer to se nikakvim novcem platiti ne može. O ovome bi trebali voditi računa oni koji  takav zakon mogu ako hoće - a trebali bi - donijeti, možda i  zbog toga jer oni niti ne znaju što znači nedjeljom i blagdanom obzirom da se njihov cijelogodišnji ,,rad " svodi na samo stotinjak dana u godini.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
rotorko

rotorko

Komentirano: 18.11.2018. | 19:37

1

Ajd mi nađi kruh koji možeš jest dva dana
Detox

Detox

Komentirano: 18.11.2018. | 12:37

2

12345@ slažem se
12345

12345

Komentirano: 18.11.2018. | 0:38

3

Detox@ ...i ja ručam nedjeljom u podne. I sjećam se kao dijete kada trgovine i pekare nisu radile nedjeljom. Danas jesti star kruh dva dana je nezamislivo...treba nedjelju vratit na staro, razmazili smo se..a neki čak probahatili. Dobro bi došlo malo posta u ovo kapitalističko konzumerističko vrijeme...
Detox

Detox

Komentirano: 18.11.2018. | 0:27

4

@12345: ova ti je dobra za ivumarkića slatko sam se nasmijao , ali kad već sutra ideš kupovati za ručak odi u neko normalno vrijeme (nemoj ići ko današnje moderne gospođe u 12) nego u 9h i tako nek ti ručak bude u 12h gotov onako kao nekad po starinski. Sorry malo ironičan naravno odi kad hoćeš u trgovinu po nabavku , ali ja onako po starinski ručam Nedjeljom jer to je dan kad mogu u normalno vrijeme a to je podne.
12345

12345

Komentirano: 17.11.2018. | 20:52

5

Sutra i ja idem kupit stvari za ručka...ne da mi se sad, a i žena nije zgotovila spisak... Zašto idem sutra? Zato što je otvoreno, kad ne bude neću ići...samo da se zna da sam jedan od onih koji podržava zatvaranje trgovina nedjeljom, ali dok god je otvoreno ići ću. Neke općine su zatvorile vrata trgovina nedjeljom...zašto grad nije? Vjerujem da zna, ako nitko drugi ivomarkic@
Detox

Detox

Komentirano: 17.11.2018. | 20:19

6

Trebalo bi stvarno zatvoriti jer Nedjeljom mnoge žene dolaze u 12 ili 13h sati u trgovinu da bi kupile ono što im treba za nedjeljni ručak!! Alo u 12 dolaziti kupovati za ručak !!! Zvuči nevjerojatno, ali isitnito.
MrSmith

MrSmith

Komentirano: 17.11.2018. | 20:13

7

Prestao sam citati nakon pola. Predosadan i prenaporan clanak.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo što će popuniti prostor bivšeg Super Konzuma

Uskoro novo otvorenje

Saznali smo što će popuniti prostor bivšeg Super Konzuma

19.8.2019. | 11:15
Novi centar će imati bogatiju ponudu koja će se prostirati na čak 5035 četvornih metara.
Novi centar će imati bogatiju ponudu koja će se prostirati na čak 5035 četvornih metara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani danas imaju kamo u nabavku

Donosimo radno vrijeme trgovina

Brođani danas imaju kamo u nabavku

15.8.2019. | 9:30
Usprkos gužvama na granici, najveći trgovački centar u gradu danas neće raditi,
Usprkos gužvama na granici, najveći trgovački centar u gradu danas neće raditi,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođane pozvali neka kupe domaće plodove koje su uzgojili

Velika ponuda, kvaliteta, niske cijene

Brođane pozvali neka kupe domaće plodove koje su uzgojili

4.7.2019. | 15:00
Bogatstvo domaćih proizvoda, raj za oči, a, vjerujemo, i za nepce, ponudili su Brođanima na štandu smještenom na 'školskoj ekonomiji' učenici Srednje škole. Vjerujemo kako će kupaca biti i više nego dovoljno, posebno s obzirom na kvalitetu proizvoda i pristupačne cijene.
Bogatstvo domaćih proizvoda, raj za oči, a, vjerujemo, i za nepce, ponudili su Brođanima na štandu smještenom na 'školskoj ekonomiji' učenici Srednje škole. Vjerujemo kako će kupaca biti i više nego dovoljno, posebno s obzirom na kvalitetu proizvoda i pristupačne cijene.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Blagdanske dane planirate provesti u šopingu?

Donosimo radno vrijeme trgovina

Blagdanske dane planirate provesti u šopingu?

19.6.2019. | 17:00
Dok jedni već danas putuju prema dalekim jadranskim destinacijama jer se spajanjem državnih praznika s vikendom ukazala prilika za pristojan godišnji odmor, drugi ostaju u Slavonskom Brodu. Potonje bi mogao zanimati rad trgovina tijekom nadolazećih dana. Donosimo ga u nastavku.
Dok jedni već danas putuju prema dalekim jadranskim destinacijama jer se spajanjem državnih praznika s vikendom ukazala prilika za pristojan godišnji odmor, drugi ostaju u Slavonskom Brodu. Potonje bi mogao zanimati rad trgovina tijekom nadolazećih dana. Donosimo ga u nastavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hrana se dobro kontrolira - nema straha za ispravnost'

Vjerujete li im kad kažu:

'Hrana se dobro kontrolira - nema straha za ispravnost'

4.5.2019. | 11:00
"Sigurnost i kvaliteta hrane u Hrvatskoj je na zavidnom nivou i dobro se kontrolira, a i potrošači su odgovorni dovoljno da plasiraju na tržište takve proizvode."
"Sigurnost i kvaliteta hrane u Hrvatskoj je na zavidnom nivou i dobro se kontrolira, a i potrošači su odgovorni dovoljno da plasiraju na tržište takve proizvode."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radno vrijeme trgovina na Praznik rada

Provjerili smo

Radno vrijeme trgovina na Praznik rada

1.5.2019. | 9:20
Provjerili smo kako će trgovine raditi danas.
Provjerili smo kako će trgovine raditi danas.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radno vrijeme trgovina za blagdane

Provjerili smo

Radno vrijeme trgovina za blagdane

20.4.2019. | 10:00
Provjerili smo kako će trgovine raditi za uskrsne praznike.
Provjerili smo kako će trgovine raditi za uskrsne praznike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove će godine volonteri skupljati zečeve s ceste

Kada nakon blagdana dosade žive igračke

I ove će godine volonteri skupljati zečeve s ceste

9.4.2019. | 17:00
Ni ovaj Uskrs u Slavonskom Brodu, čini se, neće proći bez pretvaranja živih stvorenja u igračke. Trgovine fotografijama slatkih živih zečeva već mame djecu, ne mareći što će, nakon što prođu blagdani i splasne interes, nedužne životinje najvjerojatnije završiti na ulici.
Ni ovaj Uskrs u Slavonskom Brodu, čini se, neće proći bez pretvaranja živih stvorenja u igračke. Trgovine fotografijama slatkih živih zečeva već mame djecu, ne mareći što će, nakon što prođu blagdani i splasne interes, nedužne životinje najvjerojatnije završiti na ulici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na buvljak treba ići slobodnog uma

Od igle do lokomotive

Na buvljak treba ići slobodnog uma

2.3.2019. | 17:30
Buvljak je pravo mjesto za ljude istraživačkog duha. Tko ne zna kopati, neće ništa niti pronaći te oni koji nešto točno traže, teže će to i pronaći. Za sve ostalo što se da pronaći, kupci se trude obnoviti ili prekrojiti.
Buvljak je pravo mjesto za ljude istraživačkog duha. Tko ne zna kopati, neće ništa niti pronaći te oni koji nešto točno traže, teže će to i pronaći. Za sve ostalo što se da pronaći, kupci se trude obnoviti ili prekrojiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Subota bez Tržnice kao da nije subota

'Trbuh grada'

Subota bez Tržnice kao da nije subota

26.1.2019. | 18:50
ako mnogi kažu kako već odavna na njoj ponajmanje ima domaćih proizvoda te da mnogi preprodajom voća i povrća iz tržnih lanaca bacaju ljagu na prave snaše, Brođani ipak grincajg, salatu, krumpir, jaja, kruh, suhomesnate proizvode,... kupuju upravo na Tržnici.
ako mnogi kažu kako već odavna na njoj ponajmanje ima domaćih proizvoda te da mnogi preprodajom voća i povrća iz tržnih lanaca bacaju ljagu na prave snaše, Brođani ipak grincajg, salatu, krumpir, jaja, kruh, suhomesnate proizvode,... kupuju upravo na Tržnici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trgovinama su sada, kao radnici, dobri i umirovljenici

Nedostatak radne snage

Trgovinama su sada, kao radnici, dobri i umirovljenici

19.1.2019. | 11:30
I na blagajnama u Slavonskom Brodu, ne kao kupce, nego kao zaposlenike trgovina, uskoro bismo mogli sve češće viđati umirovljenike kojima se trgovački lanci sve češće okreću u nedostatku radne snage.
I na blagajnama u Slavonskom Brodu, ne kao kupce, nego kao zaposlenike trgovina, uskoro bismo mogli sve češće viđati umirovljenike kojima se trgovački lanci sve češće okreću u nedostatku radne snage.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zimska ponuda slavonskobrodske tržnice

Gužva u subotnje jutro

Zimska ponuda slavonskobrodske tržnice

19.1.2019. | 9:30
Dobre cijene, bogata ponuda, izvrsna kvaliteta, ugodni prodavači, mnoštvo kupaca i susret s poznanicima i prijateljima - sve je to svake subote moguće pronaći i doživjeti u Slavonskom Brodu, na gradskoj 'zelenoj špici'.
Dobre cijene, bogata ponuda, izvrsna kvaliteta, ugodni prodavači, mnoštvo kupaca i susret s poznanicima i prijateljima - sve je to svake subote moguće pronaći i doživjeti u Slavonskom Brodu, na gradskoj 'zelenoj špici'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na zapadu sva je burad prazna, bez rakije najgora je kazna'

Prodaja 'na crno' ili registracija?

'Na zapadu sva je burad prazna, bez rakije najgora je kazna'

11.1.2019. | 18:20
Dobre su vijesti da je trošarina za one koji proizvode i prodaju rakiju po novom snižena za 50 posto pa sada, umjesto 53 kune po litri apsolutnog alkohola, proizvođači moraju platiti 26,50 kuna. Hoće li to Slavoncima i dalje biti 'preskupa igranka' pa će radije nastaviti rakiju p
Dobre su vijesti da je trošarina za one koji proizvode i prodaju rakiju po novom snižena za 50 posto pa sada, umjesto 53 kune po litri apsolutnog alkohola, proizvođači moraju platiti 26,50 kuna. Hoće li to Slavoncima i dalje biti 'preskupa igranka' pa će radije nastaviti rakiju p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo sutrašnje radno vrijeme trgovina

Nedjelja, ali i blagdan

Donosimo sutrašnje radno vrijeme trgovina

5.1.2019. | 16:00
Sutrašnji dan mnogima je svakako neradan, ali ove se godine, uz to, nedjelja poklopila s praznikom Sveta tri kralja. Stoga će i većina trgovina raditi kraće no inače zadnjeg dana u tjednu.
Sutrašnji dan mnogima je svakako neradan, ali ove se godine, uz to, nedjelja poklopila s praznikom Sveta tri kralja. Stoga će i većina trgovina raditi kraće no inače zadnjeg dana u tjednu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je konkretno i koliko pojeftinilo?

Niži PDV utjecao na cijene

Što je konkretno i koliko pojeftinilo?

4.1.2019. | 19:20
Brođane su u novoj godini na policama dočekale jeftinije namirnice poput mesa, ribe, jaja, voća i povrća, bezreceptnih lijekova te dječjih pelena koje je sada moguće pronaći po petnaest kuna nižoj cijeni. U nastavku pročitajte što je još i u kolikoj mjeri pojeftinilo.
Brođane su u novoj godini na policama dočekale jeftinije namirnice poput mesa, ribe, jaja, voća i povrća, bezreceptnih lijekova te dječjih pelena koje je sada moguće pronaći po petnaest kuna nižoj cijeni. U nastavku pročitajte što je još i u kolikoj mjeri pojeftinilo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo radno vrijeme trgovina

Posljednji dan stare godine

Donosimo radno vrijeme trgovina

31.12.2018. | 9:50
Dok će radnici u pojedinim slavonskobrodskim trgovinama odradit 'pune' smjene, većina će ih ipak ranije zatvoriti svoja vrata za sve kupce, neke već u 15 sati. Donosimo raspored radnog vremena.
Dok će radnici u pojedinim slavonskobrodskim trgovinama odradit 'pune' smjene, većina će ih ipak ranije zatvoriti svoja vrata za sve kupce, neke već u 15 sati. Donosimo raspored radnog vremena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na blagdanskom stolu 120 tisuća purica i to uglavnom domaćih

Najveći proizvođač je u Slavonskom Brodu

Na blagdanskom stolu 120 tisuća purica i to uglavnom domaćih

22.12.2018. | 8:30
U Hrvatskoj se prosječno godišnje pojede oko 3,5 kilograma purećeg mesa po stanovniku. U intenzivnom uzgoju je 1,1 milijun komada purica, odnosno deset posto više nego prošle godine. Mjesečno se kolje oko 80 tisuća pura, a njihovo klanje tijekom prosinca poveća se za četrdesetak
U Hrvatskoj se prosječno godišnje pojede oko 3,5 kilograma purećeg mesa po stanovniku. U intenzivnom uzgoju je 1,1 milijun komada purica, odnosno deset posto više nego prošle godine. Mjesečno se kolje oko 80 tisuća pura, a njihovo klanje tijekom prosinca poveća se za četrdesetak
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lijepe vijesti (i) za brodske radnike trgovačkog lanca

Slobodni blagdani

Lijepe vijesti (i) za brodske radnike trgovačkog lanca

6.12.2018. | 19:00
Uprave velikih trgovačkih lanaca već su se počele hvaliti neradnim blagdanima kojima svojim radnicima pokazuju koliko im je do njih stalo. Bez obzira na to što se dijelom radi i o dobrom marketinškom triku, bitno je da će najljepše dane u godini i blagajnice provesti uz svoje obi
Uprave velikih trgovačkih lanaca već su se počele hvaliti neradnim blagdanima kojima svojim radnicima pokazuju koliko im je do njih stalo. Bez obzira na to što se dijelom radi i o dobrom marketinškom triku, bitno je da će najljepše dane u godini i blagajnice provesti uz svoje obi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeca su često blagdanska meta marketinških stručnjaka

Jesu li roditelji pametniji od trgovaca?

Djeca su često blagdanska meta marketinških stručnjaka

6.12.2018. | 15:35
Iako reklame za današnje proizvode često nepravedno 'ciljaju' upravo na dobnu skupinu koja još uvijek ne može ispravno i samostalno razlučivati stvarne želje i potrebe od nametnutih, roditelji u Hrvatskoj, čini se, znaju stati na kraj marketinškim stručnjacima jer trgovine igračk
Iako reklame za današnje proizvode često nepravedno 'ciljaju' upravo na dobnu skupinu koja još uvijek ne može ispravno i samostalno razlučivati stvarne želje i potrebe od nametnutih, roditelji u Hrvatskoj, čini se, znaju stati na kraj marketinškim stručnjacima jer trgovine igračk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Većina trgovina u gradu danas je otvorena

Donosimo radno vrijeme

Većina trgovina u gradu danas je otvorena

1.11.2018. | 9:25
Sve veće trgovine danas su otvorene, ali će neke od njih raditi skraćeno. Najveći slavonskobrodski trgovački centar, pak, bit će zatvoren.
Sve veće trgovine danas su otvorene, ali će neke od njih raditi skraćeno. Najveći slavonskobrodski trgovački centar, pak, bit će zatvoren.