SLAVONSKI BROD - Prije nešto više od godinu dana mnogi su mediji objavili zanimljivu priču o mladom i uspješnom uzgajivaču prasadi iz Ivankova kod Vinkovaca, Alenu Bariću, koji je Praseće butike otvorio u Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Osijeku, piše Glas Slavonije.
U poslovnicama je prodavao pečenu prasetinu izrezanu na male komade, pa se mogla kupiti po pola kilograma ili kilogram, što drugdje nije moguće. U početku je išlo dobro, jer je, čini se, pogodio i ponudio tržištu ono što nedostaje. No, od početka ove godine ugasio je Praseće butike, ali i dalje uzgaja 90 krmača, što je upola manje nego prije te proizvodi prasce za prodaju.
Zatekli smo ga na putu prema Njemačkoj, kamo se ide dogovoriti ne oko radnog mjesta, nego oko genetike za proizvodnju prasaca.
- Zatvorili smo maloprodaju i preporodili se, jer sada smo se posvetili samo uzgoju i tovu prasaca i više nema onih nerviranja koja prate trgovinu – hoćemo li prodati dovoljno da pokrijemo troškove. Velike smo troškove imali zbog prijevoza jer svaki smo dan prevaljivali 400 kilometara da bismo opskrbili sva prodajna mjesta dovoljnim količinama. Razmišljao sam što dalje i oko Nove godine odlučio zatvoriti Praseće butike, rasprodati dio krmača, svinja i prasaca i posvetiti se samo uzgoju prasaca, koje ću prodavati žive. Naravno, za sebe i svoje društvo uvijek ću ispeći koje. - kazao je 33-godišnji Alen i dodao kako se jako razočarao u ljude kada je oglasio prodaju svinja i krmača jer su neki mislili da će, budući da je u nevolji, dobiti svinje besplatno.
Teško mu je bilo odlučiti prodati dio stočnog fonda jer svoje sinove, blizance, od malih je nogu učio ljubavi prema prascima. Na svom imanju u Ivankovu imao je i po 200 krmača i 500 tovljenika u turnusi te je godišnje proizvodio 2500 prasaca, ali sada je sve prepolovio. Obrađuje 48 hektara, uglavnom pod kulturama za hranidbu stoke.
Stanovnici Slavonskog Broda samo su nakratko mastili brke slasnom prasetinom iz butika, a što je razlog ovoj neuspjeloj poduzetničkoj priči - loš poslovni plan, premaleno tržište ili zakoni koji ne potiču takve ideje, teško je zaključiti.
Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
Stipe19.01.2018. u 10:28
Što je točno razlikovalo prasetinu iz tog butika od prasetina kod Ravlića, Jagodanovića i ostalih mesnica što bi se moglo ubaciti u neki zakon koji bi favorizirao takve butike? Nije mi to baš najjasnije iz ovog teksta. Bilo bi zgodno... Prikaži sve da je autorica bar donekle dala nekakav hint kako bi taj zakon trebao glasiti i što bi i kako trebao poticati. Što kaže već jedan komentator, ni ja pojma nisam imao da to uopće postoji. Dakle, vlasniku za utjehu, nije baš dobro odradio marketinški dio priče.
-
baba_Vanga18.01.2018. u 19:25
Butik i propao u SB, ne mogu da vjerujem :D a gdje je uopće bio taj butik?
-