Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 4.10.2020. u 17:30
Prikaza: 4522
|
Autor: A. Primorac

Gotovo 50 % smanjenje prometa putnika

Zaštita od korone (ni)je dovela do diskriminacije?

Slavonski Brod : Zaštita od korone (ni)je dovela do diskriminacije?Ilustracija(Foto: SBpus/Arhiva)

Državljani Hrvatske iz Slavonskog Broda mogu u susjedni Brod i nazad kad god. Državljani Hrvatske, koji imaju i državljanstvo BiH gdje imaju i mjesto prebivališta mogu preko granice bez ispunjavanja posebnih uvjeta isto kad god požele. U takvoj fluktuaciji putnika, oni koji imaju isključivo državljanstvo susjedne zemlje i mjesto prebivališta u njoj, u Hrvatsku mogu samo pod posebnim uvjetima. Neminovno se nameće pitanje po čemu su oni opasniji za širenje epidemije od drugih?

SLAVONSKI BROD - U prvih devet mjeseci ove, 2020. godine, preko graničnog prijelaza Slavonski Brod prometovalo je 48 posto manje putnika i 40 posto manje vozila u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine. Vidljivo je to iz brojčanih podataka koje je na upit SBplus portala dostavila Policijska uprava brodsko-posavska.

"Jedan nemali broj stanovnika Broda ima dvojno državljanstvo. Hrvatsko i bosanskohercegovačko. I oni, bez obzira na to što žive ovdje, mogu bez testova i karantene izlaziti iz zemlje, odlaziti u Hrvatsku i vraćati se. Ja to ne mogu jer imam samo bosanskohercegovačko državljanstvo. I to je diskriminirajuće.", govori Josip.

- U vremenu od 01. 01. do 30. 09. 2019. godine preko GP Slavonski Brod prometovalo je ukupno 3 469 849 putnika i 1 379 124 vozila, dok je u istom vremenskom periodu 2020. godine prometovalo: 1 801 169 putnika i 825 991 vozila što je smanjenje za 48% prometovanja putnika i 40% smanjenje prometovanja vozila. Od navedenog broja 2019. godine ušlo je 1 719 963, a izašlo 1 749 886 putnika te je ušlo 682 018, a izašlo 697 106 vozila. Ove, 2020. godine, do 30.9. ušlo je 910 033, a izašlo 891 136 putnika te je ušlo 418 274, a izašlo 407 717 vozila. - piše u odgovoru PU brodsko-posavske.

Razlog smanjenja prometovanja je svima poznat. Epidemija koronavirusa i na ovom je polju uzela svoj danak. Prvo u cijelosti zabranjeno prometovanje s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa, a onda djelomično rezultiralo je ovim brojkama. 

Danas su na snazi mjere koje državljanima RH-a, bez obzira na mjesto prebivališta, omogućavaju prelazak državne granice bez epidemioloških ograničenja, baš kao i građanima ostalih EU zemalja. No, kada su u pitanju državljani BiH oni u Hrvatsku mogu ući bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati, odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju negativni nalaz PCR pretrage. "Oni pak koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju neki drugi neodgodiv osobni razlog, imaju obvezan zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju, s tim da ga mogu skratiti na sedam dana ako o svom trošku naprave bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i te on bude negativan na SARS-CoV-2.

I tu nastaju problemi. Barem kada su u pitanju stanovnici susjednog Broda, jer kažu kako ovakve mjere ne priječe širenje epidemije. - Problem je što jedan nemali broj stanovnika Broda ima dvojno državljanstvo. Hrvatsko i bosanskohercegovačko. I oni, bez obzira na to što žive ovdje, mogu bez testova i karantene izlaziti iz zemlje, odlaziti u Hrvatsku i vraćati se. Ja to ne mogu jer imam samo bosanskohercegovačko državljanstvo. I to je diskriminirajuće, jer naši susjedi s dvojnim državljanstvom idu u Hrvatsku i vraćaju se među nas koji imamo samo bosanskohercegovačko državljanstvo i koji bez ispunjenja određenih uvjeta ne možemo preko. A i oni i mi živimo u istoj zgradi, ulici, gradu. - ogorčen je naš sugovornik Josip M. (68), koji dodaje kako njegovo mišljenje dijele gotovo svi koji nemaju dvojno državljanstvo.

S obzirom na ove navode od PU brodsko-posavske zatražili smo dodatno pojašnjenje i odgovor na upit kakvo je, u okolnostima epidemije, postupanje s onima koji imaju dvojno državljanstvo, bosanskohercegovačko i hrvatsko, a imaju adresu stanovanja u susjednoj BiH? Mogu li oni u Hrvatsku ući pod istim uvjetima kao hrvatski državljani koji žive i rade u Hrvatskoj?

"Državljani EU, znači i državljani RH, bez obzira na mjesto prebivališta, mogu slobodno ući u Republiku Hrvatsku bez ispunjavanja bilo kakvih dodatnih uvjeta za ulazak.", piše u policijskom odgovoru SBplus portalu.

Dakle, jasno je da su navodi državljana BiH točni. Jesu li postojeći uvjeti diskriminatorni prema njima, ostavljamo na procjenu svakome ponaosob, no činjenica je da su zbunjujući. Državljani Hrvatske iz Slavonskog Broda mogu u susjedni Brod i nazad kad god, državljani Hrvatske koji imaju i državljanstvo BiH, gdje imaju i mjesto prebivališta, mogu preko granice bez ispunjavanja posebnih uvjeta isto kad god požele. U takvoj fluktuaciji putnika, koju upražnjava i jedna i druga kategorija, ona treća, koja ima isključivo državljanstvo susjedne zemlje i mjesto prebivališta u njoj, u Hrvatsku može samo pod posebnim uvjetima. Neminovno se nameće pitanje po čemu su oni opasniji za širenje epidemije od drugih? No, valjda oni koji su mjere donosili znaju odgovor na to pitanje, jer teško je zamisliti da bi ih netko donosio tek reda radi i ispunjavanje forme.

Službeno:
"Državljani Bosne i Hercegovine smiju ulaziti u Republiku Hrvatsku uz ispunjavanje uvjeta propisanih Preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske. Sukladno navedenim preporukama pod točkom 2f. navedeno je da osobe (državljani trećih zemalja) koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja, mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.
Pod točkom 2g. navedeno je da osobe (državljani trećih zemalja) koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.
Sukladno gore navedenim uputama državljani EU (znači i državljani RH) bez obzira na mjesto prebivališta, mogu slobodno ući u Republiku Hrvatsku bez ispunjavanja bilo kakvih dodatnih uvjeta za ulazak.", - PU brodsko-posavska.Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : I kad smo pomislili da su nas poslušali...

Odrađeni radovi, ali ne priželjkivani

I kad smo pomislili da su nas poslušali...

26.7.2021. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Plavi stršljen' je i danas bio aktivan

Još jedan 'ulov'

'Plavi stršljen' je i danas bio aktivan

24.7.2021. | 11:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : U četiri prometne nesreće smrtno stradalo sedam osoba

Na području Brodsko posavske županije

U četiri prometne nesreće smrtno stradalo sedam osoba

24.7.2021. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li se dogoditi tragedija da se nešto konačno poduzme?

Stanari i prolaznici se pitaju:

Treba li se dogoditi tragedija da se nešto konačno poduzme?

21.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje se često izlijeće 'na sreću'

Kad smo već kod loše preglednosti

Ovdje se često izlijeće 'na sreću'

21.7.2021. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gužve na Graničnom prijelazu Slavonski Brod

Udarni vikend

Gužve na Graničnom prijelazu Slavonski Brod

18.7.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Privremeno zatvaraju cestu za sav promet

Obavijest ŽUC-a:

Privremeno zatvaraju cestu za sav promet

14.7.2021. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šire se brojne dezinformacije vezane za prelazak granice

Građani nestrpljivo čekaju 'otvaranje'

Šire se brojne dezinformacije vezane za prelazak granice

8.7.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan kažnjen, drugi se izvukao

Iz svakog primjera možemo učiti

Jedan kažnjen, drugi se izvukao

4.7.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojačan promet i na savskom mostu

Gužve na graničnim prijelazima

Pojačan promet i na savskom mostu

3.7.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometni stručnjak riješio dilemu oko koje se 'lome koplja'

Žustra rasprava na društvenim mrežama

Prometni stručnjak riješio dilemu oko koje se 'lome koplja'

1.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako Grad neće provoditi svoju Odluku, neka je mijenja

Uz bicikliste, na Korzu i vozači skutera

Ako Grad neće provoditi svoju Odluku, neka je mijenja

1.7.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog radova više nije moguće automobilom u srce Tvrđave Brod

Bi li tako trebalo i ostati?

Zbog radova više nije moguće automobilom u srce Tvrđave Brod

1.7.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Traumatično iskustvo: 'Usta i kosa bili su mi puni stakla'

Prijelaz zarastao i mjesecima kasnije

Traumatično iskustvo: 'Usta i kosa bili su mi puni stakla'

30.6.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znači li kupljena mjesečna karta i rezervaciju mjesta?

'Muke' po parkiranju

Znači li kupljena mjesečna karta i rezervaciju mjesta?

30.6.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudit će mu za pokušaj ubojstva

Zbog sukoba na brodskoj cesti

Sudit će mu za pokušaj ubojstva

30.6.2021. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Malo mu je bilo jedno mjesto pa je parkirao na dva'

Bez vidljivog znaka pristupačnosti

'Malo mu je bilo jedno mjesto pa je parkirao na dva'

28.6.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednogodišnja privremena zabrana prometa

ŽUC donio Odluku:

Jednogodišnja privremena zabrana prometa

24.6.2021. | 15:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prvom dijelu ove godine most prešlo tek 490 tisuća putnika

Kad ste posljednji put išli 'preko'?

U prvom dijelu ove godine most prešlo tek 490 tisuća putnika

24.6.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :