Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 8.1.2020. u 8:00
Prikaza: 13307
|
Autor: Željka Gavranović

Big Brother na brodskoposavskim cestama

Saznali smo koliko je vozača kažnjeno zahvaljujući kamerama

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplusKamera u slavonskobrodskoj Osječkoj ulici, postavljena krajem 2019. godine
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Kazne za prekršaje koje zabilježe kamere na brodskoposavskim prometnicama, penju se i do dvadeset tisuća kuna, tako da se vozači itekako preznojavaju kako bi ih na vrijeme uočili. Policija za SBplus otkriva koliko je osoba dosad kažnjeno i koji su im prometni grijesi zabilježeni objektivom.

Zbog velike zainteresiranosti građana i čitatelja SBplus-a o novopostavljenim kamerama na prometnicama Brodsko-posavske županije, policijski službenih za odnose s javnošću, Krešimir Šimić, odgovorio je na nekoliko pitanja o tomu kako sve funkcionira na području nadležnosti Policijske uprave brodsko-posavske.

SBplus: Koliki je broj trenutno postavljenih i aktivnih kamera na prometnicama Brodsko-posavske županije?

PUBP: Temeljem plana za realizaciju projekata iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. godina, na području Policijske uprave brodsko-posavske, postavljeno je osam kućišta za fiksne kamere na sljedećim lokacijama: Sibinj, Rastušje, Sapci, Slavonski Brod, Kovačevac, Rešetari, Baćindol i Sikirevci,

SBplus: Što sve bilježe te kamere?

PUBP: Kamere za mjerenje brzine kretanja bilježe prekršaje prekoračenja brzine kretanja ovisno o dozvoljenoj brzini kretanja, a zbog svojih tehničkih mogućnosti, mogu bilježiti i prekršaje vožnje poput vozila kojemu je isteklo važenje prometne dozvole, nedozvoljeno pretjecanje, zabranu prometovanja određene kategorije vozila na dionicama ceste te ostale prekršaje poput korištenja sigurnosnog pojasa i slično.

SBplus: Koliko je vozača temeljem tih snimki dosad kažnjeno i kakve su kazne bile te za koje prekršaje?

PUBP: U 2019. godini (prva kamera je puštena u rad u lipnju 2019. godine, a ostale nešto kasnije) evidentirano je 1163 prekršaja snimljenih fiksnim uređajima za mjerenje brzine, od kojih je :

- 15 prekršaja nepropisne brzine u naselju za više od 50 km/h iznad dopuštene brzine.

Navedeni prekršaj je najteži prekršaj vezan za nepropisnu brzinu kretanja i predviđena kazna za taj prekršaj sukladno odredbama čl. 53. ZSPC-a je - „ Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. Pored izricanja kazni (novčane ili kazne zatvora) počiniteljima se izriče i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom, te se izriču negativni prekršajni bodovi".

- 168 prekršaja nepropisne brzine u naselju za brzinu od 30 do 50 km/h iznad dopuštene brzine.

Predviđena kazna za taj prekršaj sukladno odredbama čl. 53. ZSPC-a je - „Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. Pored izricanja kazne počiniteljima se izriče i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom, te se izriču negativni prekršajni bodovi".

- 541 prekršaj nepropisne brzine u naselju za brzinu koja je za 20 do 30 km/h iznad dopuštene brzine.

Predviđena kazna sukladno odredbama čl. 53. ZSPC-a je „ Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, te se izriču negativni prekršajni bodovi. Ostali utvrđeni prekršaji su blaži prekršaji u odnosu na prethodno navedene.

SBplus: Pomažu li kamere u prevenciji nesreća?

PUBP: Fiksne kamere za mjerenje brzine kretanja postavljane su na lokacijama koje su se u prethodnim godinama pokazale kao mjesta na kojima se događaju prometne nesreće (dionica cesta i sl.) ili mjesta na kojima smo evidentirali činjenje težih prekršaja ili lokacije za koje smo imali dojave građana za učestalo kršenje prometnih propisa, posebice nepropisne brzine kretanja. Analiziranjem podataka o prometnim nesrećama, razvidno je da se na tim dionicama značajno smanjio broj prometnih nesreća, a najznačajnije je da su prosječne brzine kretanja u skladu s postavljenim ograničenjima jer, uzimajući u obzir, da su te dionice najopterećenije prometnice na području Županije brodsko-posavske podatak o broju utvrđenih prekršaja u odnosu na dnevni promet vozila ipak ukazuje da se većina vozača pridržava postavljenih ograničenja i pravila prometa.

Temeljem prikupljenih podataka, kao i pozitivnih reakcija stanovnika tih naselja u kojima su postavljene kamere, možemo biti zadovoljni i očito su kamere postigle svoj osnovni preventivni učinak.

Nadamo se da će i broj kažnjenih vozača ubuduće biti još manji, te da će se svi sudionici ubuduće pridržavati  prometnih propisa.

SBplus: Jesu li sve snimke dostupne policijskim službenicima, odnosno, kako funkcionira sustav pregleda prekršaja?

PUBP: Snimke utvrđenih prekršaja prekoračenja brzine kretanja automatski se obrađuju te se dostavljaju mjesno nadležnim policijskim postajama čiji djelatnici poduzimaju daljnje mjere i radnje u cilju procesuiranja prekršaja sukladno odredbama Prekršajnog zakona.

Napominjemo da je, pored fiksnih kamera, kroz Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama u 2019. godini nabavljen i određeni broj ručnih i stacionarnih uređaja za mjerenje brzine kretanja čije su karakteristike i način rada slične fiksnim kamerama, s tim da su mobilni i mogu se postavljati na mjestima na kojima se krše prometni propisi.

Način rada policijskih službenika s takvim uređajima može biti bez zaustavljanja počinitelja na mjestu događaja, s obzirom na to da se prekršaj snima identično kao i kod fiksnih kamera te se obavijesti o počinjenom prekršaju dostavljaju na kućnu adresu vlasnika vozila.

Ovakvi uređaji omogućuju veću mobilnost policijskih ophodnji te rad na mjestima na kojima građani često ukazuju na nepoštivanje ograničenja brzina kretanja, a ta mjesta često nisu pogodna za zaustavljanje vozila, stoga, upozoravamo vozače da su dužni pridržavati se ograničenja brzine na svim cestama, a ne samo na dionicama na kojima su postavljene fiksne kamere.

Također, ističemo kako je udio prekršaja nepropisne i neprilagođene brzine u prometnim nesrećama u 2019. godini iznosio 20 posto, što predstavlja značajan udio u greškama vozača, a poznato je kako veća brzina kao posljedicu ima i veće štete te veću mogućnost težeg stradavanja samih vozača i putnika u tim vozilima, kao i ostalih ranjivih skupima kao što su pješaci, biciklisti i drugi sudionici.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  disident

  disident

  Komentirano: 8.1.2020. | 11:15

  1

  da se stavi koja i u zagrebačku i sv.antuna/kumičićeva bilo bi odlično s obzirom koliko se tamo leti i koliko prometnih bude a u obje ulice škole i pješaci svuda.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako mogu građani, trebao bi moći i Grad

  Postavljanje stupića spriječilo bi kaos?

  Ako mogu građani, trebao bi moći i Grad

  14.1.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom blagdana kroz Županiju prošle stotine tisuća putnika

  Prvi u Županiji, deveti u zemlji

  Tijekom blagdana kroz Županiju prošle stotine tisuća putnika

  3.1.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U prometnim zastojima vozači čekaju i više od 15 minuta

  Velike gužve u gradu

  U prometnim zastojima vozači čekaju i više od 15 minuta

  27.12.2019. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Badnjak na brodskim ulicama maksimalan broj policajaca

  Nadzor prometa zbog gužvi i alkohola

  Za Badnjak na brodskim ulicama maksimalan broj policajaca

  24.12.2019. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od danas pješaci preko granice idu odvojenim trakom

  Temeljitije kontrole i manje gužve

  Od danas pješaci preko granice idu odvojenim trakom

  23.12.2019. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na mostu nema gužve, ali se kroz grad vozila teško probijaju

  Predblagdanska prometna situacija

  Na mostu nema gužve, ali se kroz grad vozila teško probijaju

  23.12.2019. | 12:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Blokirane prometnice prema granici i trgovačkim centrima

  Počelo je, počelo!

  Blokirane prometnice prema granici i trgovačkim centrima

  21.12.2019. | 16:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pješačke staze više nisu rezervirane za nas pješake'

  Brođanka se opet buni

  'Pješačke staze više nisu rezervirane za nas pješake'

  11.12.2019. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kamera koja prepoznaje što se događa i na cesti u Sl. Brodu

  Nadzor gradskih prometnica

  Kamera koja prepoznaje što se događa i na cesti u Sl. Brodu

  9.12.2019. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za kašnjenje vlaka putnicima vraćaju novac

  Od 4. prosinca 2019. nova pravila

  Za kašnjenje vlaka putnicima vraćaju novac

  4.12.2019. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto policija nije reagirala na parkiranje u rotoru?

  Potražili smo odgovor

  Zašto policija nije reagirala na parkiranje u rotoru?

  3.12.2019. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li ove snimke pomoći da 'spoznaju što čine'?

  Uporni vozači, uporan SBplus

  Hoće li ove snimke pomoći da 'spoznaju što čine'?

  1.12.2019. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kazne za nekorištenje zimske opreme idu i do 15 tisuća kuna

  Vikend donosi promjene

  Kazne za nekorištenje zimske opreme idu i do 15 tisuća kuna

  29.11.2019. | 15:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stižu mobilne termovizijske kamere za graničnu policiju

  Zaštita hrvatske i schengenske granice

  Stižu mobilne termovizijske kamere za graničnu policiju

  27.11.2019. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poklon vozačima koji se odazovu akciji

  Vrijedi od sutra

  Poklon vozačima koji se odazovu akciji

  24.11.2019. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako prometnog znaka nema, onda je skretanje dopušteno?

  Čitatelji u akciji

  Ako prometnog znaka nema, onda je skretanje dopušteno?

  22.11.2019. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za neočišćene kotače kazna od tisuću kuna

  Onečišćenja prijavite policiji

  Za neočišćene kotače kazna od tisuću kuna

  20.11.2019. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Promptna reakcija Poduzeća za ceste - nakon upozorenja

  Zahvaljujući čitateljima suradnicima

  Promptna reakcija Poduzeća za ceste - nakon upozorenja

  18.11.2019. | 15:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ljudi, nemojte to raditi'

  Iskrena reakcija zgroženog čitatelja:

  'Ljudi, nemojte to raditi'

  15.11.2019. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :