Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 3.4.2019. u 14:15
Prikaza: 1341
|
Autor: Željka Gavranović

Ovogodišnja misija - jačanje luka

'Sava bez pristupa Dunavu puno je neatraktivnija'

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

'Savske države' zajedničkim snagama pokušavaju unutrašnjem plovnom putu privući što više prometa propagirajući 'vodni prijevoz' kao jeftiniji i prijateljski prema okolišu. No, najprije je potrebno ukloniti sve prepreke plovidbi kroz veći dio godine kako bi bila osigurana poveznica s Dunavom.

SLAVONSKI BROD - U prostorijama Županijske komore Slavonski Brod, a u suradnji sa slavonskobrodskom Lučkom upravom, organiziran je te danas održan Okrugli stol gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda savskog sliva na temu 'Podizanje konkurentnosti prometa na unutarnjim plovnim putovima'.

- Razvoj riječnog prometa osnovni je preduvjet za jačanje gospodarstva i konkurentnosti naših luka u samoj regiji. Proteklih deset godina zapostavljeno je ulaganje u razvoj unutarnje plovidbe. Programom Slavonija te prošlogodišnjim  programom reformi intenzivno pokrećemo ulaganje u infra- i supra- strukturu. Jačanje konkurentnosti naših luka prepoznato je kao cilj i misija koju moramo odraditi ove godine. Organiziramo zato ovaj prvi u nizu forum kroz okupljanje javnog sektora, gospodarstvenika, brodaraca, ministarstva i lučkih uprava kako bismo zajedno prikupili što više informacija i podloga za javno-privatna partnerstva za koja želimo da se ostvare u zaleđima naših luka. Ovo je prvi okrugli stol, planiramo još jedan za dunavski sliv. Probat ćemo proširiti tržište za naše luke, jačati imidž unutarnje plovidbe, povećati zaposlenost i razvoj regije kao takve te ulagati u samu flotu odnosno brodarstvo u cilju postizanja ekoloških i sigurnosnih uvjeta. - kazala je Duška Kunštek, pomoćnica ministra mora, prometa i infrastrukture koja je ujedno i na čelu Uprave za unutarnju plovidbu.

Javna ustanova Lučka uprava Slavonski Brod osnovana je 2001. godine, a osnivač je Republika Hrvatska. Zakonom o lukama unutarnjih voda, Vlada je Ustanovu osnovala za upravljanje i razvoj luka i pristaništa na rijeci Savi od 207 do 467 riječnog kilometra, a luku u Slavonskom Brodu proglasila lukom od značaja za Republiku Hrvatsku. Ujedno je i Uredbom o određivanju lučkog područja, isto otvorila za javni promet.

- Od devetsto tisuća kvadrata lučkog područja, sada nam je na raspolaganju ostalo 24 tisuće kvadrata koje možemo iznajmiti, sve drugo je iznajmljeno. Radi se o jednom velikom energetskom centru koji se stvara u Slavonskom Brodu i kontejnerskom centru. Kako je poznato, mi smo dobili koncesionara za kontejnere, godišnje pretovarujemo oko tisuću kontejnera. Cilj je daleko veći. U proteklih sedamnaest godina, preboljeli smo prve 'dječje bolesti', tako da je Lučka uprava zadnje desetljeće uprihodovala vlastitih sredstava preko 30 milijuna kuna, od 2006. godine nismo na državnom proračunu, skoro 20 milijuna kuna smo vlastitih sredstava prebacili u građevinski dio. Dobili smo pomoć Vlade i potporu Županije za daljnju izgradnju. Na Luci je sad najveće i najperspektivnije gradilište u Slavoniji. - kazao je ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod, Marijan Jurić, naglasivši kako su sve ozbiljnije inozemne tvrtke okreću 'vodi' zbog jeftinijeg prijevoza.

Pred Lukom su Brod opsežni radovi na EU projektu „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod". Projekt obuhvaća izgradnju vertikalne obale, dva pristaništa, postavljanje opreme za upravljanje teretom (dizalice), izgradnju vagarske kućice, kontejnerskog i Ro-La terminala i pratećih sadržaja. Sve je to dio globalnoga projekta za razvoj riječne luke Slavonski Brod koji će stvoriti bolji sustav unutarnje plovidbe TEN-T mreže i doprinijeti boljoj upravljivosti tereta na plovnim putovima rijeke Save. Luka Slavonski Brod je luka od međunarodnog značaja i ulazna luka Europske Unije, a zbog zemljopisnog položaja ima veliki potencijal za razvoj u intermodalni logistički centar. Realizacijom projekta neće profitirati samo Slavonski Brod, nego će to pridonijeti ostvarenju ciljeva Europske Unije u području transporta.

- S obzirom na strukturu gospodarstva Brodsko-posavske županije, u kojoj prevladava metaloprerađivačka industrija koja može postići značajne uštede korištenjem plovnog puta, bilo u nabavci sirovina repromaterijala, a pogotovo pri isporuci gotovih proizvoda. Slavonskobrodska Komora je vrlo zainteresirana i za razvoj Luke Slavonski Brod i za podizanje razine plovnosti rijeke Save odnosno za podizanje nivoa plovnosti. Mislimo da će se po završetku radova, postići plovnost jednaka Dunavu, što će direktno pomoći podizanju konkurentnosti gospodarstva cijele Županije. - kazao je Krešimir Rudec, direktor Županijske komore Slavonski Brod

Brodsko-posavska županija, kao i Grad Slavonski Brod, neprestano ulažu napore kako bi se sve navedeno i ostvarilo.

- Svi znamo da dugi niz godina govorimo i očekujemo razvoj Luke Brod i pripadajućeg lučkog područja kao jednog od strateških razvojnih, gospodarskih i infrastrukturnih projekata u Brodsko-posavskoj županiji i očekujemo da u skorašnje vrijeme dođe u fazu kada će dati očekivan doprinos razvoju gospodarstva. Riječni je promet najekonomičniji i najjeftiniji, a lučko je zaleđe idealno za investicije potencijalnih investitora. - kazao je dožupan Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković

O Savi i poboljšanju njezine plovnosti brine i posebno tijelo. Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (Savska komisija) je zajedničko tijelo više država s međunarodnom pravnom sposobnošću potrebnom za obavljanje njenih funkcija, odnosno implementaciju Okvirnog sporazuma. Čine je po dva predstavnika svake Strane potpisnice Okvirnog sporazuma, odnosno član i zamjenik člana svake Strane, pri čemu svaka Strana u Savskoj komisiji ima jedan glas. Sjedište Komisije je u Zagrebu, a u današnjem je događanju sudjelovao i jedan od članova.

- Jako nam je drago da je ovakav skup organiziran u Slavonskom Brodu gdje se propagira i pridonosi boljoj slici unutarnje plovidbe u javnosti. To je inače zapostavljen vid prometa. Što se Komisije tiče, naše članice su sve savske države, Republika Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija. Sve zemlje u savskom slivu su unaprjeđenje plovnosti rijeke Save stavili kao jedan od prioriteta svojih prometnih politika. U zadnje su vrijeme značajno povećani napori na poboljšanju plovnosti. U Srbiji su krenuli s radovima produbljivanja plićaka, najvećih prepreka za plovidbu. To je jako važno zbog pristupa Dunavu jer je Sava bez pristupa Dunavu puno neatraktivnija za promet. Hrvatska također rješava kritična mjesta na plovnom putu, dok mi kao Savska komisija imamo ulogu koordinatora među državama. - kazao je Željko Milković, zamjenik tajnika za plovidbu Savske komisije.

Milković je, osim toga, naglasio kako veliki interes za plovidbu Savom postoji unatoč preprekama pa svake godine, osim tereta, njome plove i dva do tri turistička kruzera. Svakako bi bilo lijepo kada bi Slavonski Brod postao poznat i po riječnoj plovidbi, bilo da se radi o prijevozu robe ili turista, a hoće li se sve države uspjeti uskladiti i dogovoriti 'put do Dunava', pokazat će vrijeme.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Amib

Amib

Komentirano: 4.4.2019. | 18:37

1

Nema vuleta pojma o čemu se tu priča,on je blenuo ko tele
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 4.4.2019. | 17:19

2

Izbori za Eu , valjda je jasno, fatamorgana,mora se opravdati postojanje što je sljedeće,
Winters

Winters

Komentirano: 4.4.2019. | 16:44

3

Vidi vulete što je zinuo ko savski som,ako on išta razumije šta ovi pričaju. Jesi taj dan imao plaćeno na svom radnom mjestu?
borat

borat

Komentirano: 3.4.2019. | 15:34

4

Svi će ovi likovi biti davno istrunuti pod zemljom kada Sava postane značajni transportni put. Luka Brod ej oduvijek bio uhljeb projekt da par tupavih hadezeovaca ima gdje direktorovati. Naravno, SDP i Duspara ih svesrdno potpomažu u ovoj bedastoći.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U dvorište stavio lažnu kameru za brzinu

I Senna bi usporio:

U dvorište stavio lažnu kameru za brzinu

16.7.2019. | 21:55
Dok nisam postavio kameru, bila je lutrija izaći autom iz dvorišta jer je blagi zavoj i nije previše pregledno. Sad vozači, čim ugledaju moju instalaciju, uspore i do 50 kilometara na sat, rekao je Antun.
Dok nisam postavio kameru, bila je lutrija izaći autom iz dvorišta jer je blagi zavoj i nije previše pregledno. Sad vozači, čim ugledaju moju instalaciju, uspore i do 50 kilometara na sat, rekao je Antun.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bit će zabranjeno prometovanje središnjim dijelom Tvrđave'

Gradonačelnik potvrdio:

'Bit će zabranjeno prometovanje središnjim dijelom Tvrđave'

14.7.2019. | 19:30
Prizori poput ovoga na fotografiji uskoro bi napokon trebali postati prošlost, a srce slavonskobrodske tvrđave tako će postati zaštićeno, baš kao što to trebaju biti sve vrijedne povijesno-kulturne jezgre.
Prizori poput ovoga na fotografiji uskoro bi napokon trebali postati prošlost, a srce slavonskobrodske tvrđave tako će postati zaštićeno, baš kao što to trebaju biti sve vrijedne povijesno-kulturne jezgre.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto je autobus danas zapeo na Aveniji?

SBplus doznao

Zašto je autobus danas zapeo na Aveniji?

13.7.2019. | 15:00
Saznali smo što je uzrokovalo današnju situaciju, o kojoj je izvijestio čitatelj SBplus-a, a koja je zasigurno izazvala prometnu gužvu na kružnom toku kod slavonskobrodskog Željezničkog kolodvora.
Saznali smo što je uzrokovalo današnju situaciju, o kojoj je izvijestio čitatelj SBplus-a, a koja je zasigurno izazvala prometnu gužvu na kružnom toku kod slavonskobrodskog Željezničkog kolodvora.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgovornost u prometu stječe se od malih nogu

Djelatnici policije educiraju djecu

Odgovornost u prometu stječe se od malih nogu

12.7.2019. | 18:00
Kako su navike nešto što trebamo usvajati od najranije dobi, djelatnici Policijske uprave brodsko-posavske upravo su s najmlađima odlučili raditi na stvaranju pozitivnih navika koje u konačnici trebaju dovesti sutra do odgovornih sudionika u prometu.
Kako su navike nešto što trebamo usvajati od najranije dobi, djelatnici Policijske uprave brodsko-posavske upravo su s najmlađima odlučili raditi na stvaranju pozitivnih navika koje u konačnici trebaju dovesti sutra do odgovornih sudionika u prometu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vozilom usmrtio tri psa

U prometnoj nesreći

Vozilom usmrtio tri psa

11.7.2019. | 12:45
Policijski službenici su obavijestili mjerodavnu veterinarsku službu, koji je poduzeo mjere i radnje iz nadležnosti svoga rada. Nastavlja se daljnji rad policijskih službenika na utvrđivanju vlasnika pasa i podnošenju prekršajnih prijava protiv vlasnika.
Policijski službenici su obavijestili mjerodavnu veterinarsku službu, koji je poduzeo mjere i radnje iz nadležnosti svoga rada. Nastavlja se daljnji rad policijskih službenika na utvrđivanju vlasnika pasa i podnošenju prekršajnih prijava protiv vlasnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mopedom upravljao 61-godišnjak sa 2,11 promila alkohola

Unatoč brojnim apelima

Mopedom upravljao 61-godišnjak sa 2,11 promila alkohola

10.7.2019. | 14:45
Unatoč brojnim apelima policije i medija vozači i dalje za upravljače svojih vozila sjedaju pod utjecajem alkohola.
Unatoč brojnim apelima policije i medija vozači i dalje za upravljače svojih vozila sjedaju pod utjecajem alkohola.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovaj put jedan je automobil blokirao čak dvije garaže'

Stara priča, novi glumci

'Ovaj put jedan je automobil blokirao čak dvije garaže'

5.7.2019. | 17:00
Mada su vozači BMW-a često (a ponekad i sasvim neopravdano) 'na meti komentatora' zbog svog ponašanja u prometu, ovaj put ljutita čitateljica SBplus-a sasvim je opravdano napisala i naglasila: „BMW je blokirao ulaz u dvije garaže“.
Mada su vozači BMW-a često (a ponekad i sasvim neopravdano) 'na meti komentatora' zbog svog ponašanja u prometu, ovaj put ljutita čitateljica SBplus-a sasvim je opravdano napisala i naglasila: „BMW je blokirao ulaz u dvije garaže“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U jednom trenutku prikolica mu se samo otkačila'

Drama u Osječkoj ulici

'U jednom trenutku prikolica mu se samo otkačila'

1.7.2019. | 13:50
Potencijalno opasna situacija dogodila se danas na inače frekventnoj slavonskobrodskoj prometnici kada je otkačena prikolica ostala stajati nasred ceste.
Potencijalno opasna situacija dogodila se danas na inače frekventnoj slavonskobrodskoj prometnici kada je otkačena prikolica ostala stajati nasred ceste.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Autobus je bio star i prljav, a klima uređaj nije radio'

Nezadovoljna putnica tvrdi:

'Autobus je bio star i prljav, a klima uređaj nije radio'

30.6.2019. | 17:40
'Stanje današnjih autobusa je takvo da se čini kako samo služe za prebacivanje ljudi od točke A do točke B. Pitamo plaćamo li samo to ili da putujemo u čistom, urednom, mirisnom i klimatiziranom prostoru. Potpuno neljudski, posebice ljeti.'
'Stanje današnjih autobusa je takvo da se čini kako samo služe za prebacivanje ljudi od točke A do točke B. Pitamo plaćamo li samo to ili da putujemo u čistom, urednom, mirisnom i klimatiziranom prostoru. Potpuno neljudski, posebice ljeti.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trenutno nema prometovanja Zajčevom ulicom

Čitatelji javljaju

Trenutno nema prometovanja Zajčevom ulicom

27.6.2019. | 14:35
O svemu je obaviještena i policija čiji se dolazak, kako javljaju čitatelji, očekuje svakog trenutka.
O svemu je obaviještena i policija čiji se dolazak, kako javljaju čitatelji, očekuje svakog trenutka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od biciklizma do tranzitnog turizma

Raste najstarija udruga u Gradu

Od biciklizma do tranzitnog turizma

25.6.2019. | 19:30
„Autoklubovi iz Njemačke, Austrije, Italije… za svoje članove koji ostanu u kvaru na našim prostorima, plaćaju smještaj za sve putnike iz vozila, kao i avionske karte. Mi osiguravamo i avionske karte te smo jedini Autoklub u Hrvatskoj koji je osmislio takvu turing uslugu", naglas
„Autoklubovi iz Njemačke, Austrije, Italije… za svoje članove koji ostanu u kvaru na našim prostorima, plaćaju smještaj za sve putnike iz vozila, kao i avionske karte. Mi osiguravamo i avionske karte te smo jedini Autoklub u Hrvatskoj koji je osmislio takvu turing uslugu", naglas
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas će u Bosnu biti lakše ući, ali na povratku je kolona

Kolona vozila sve duža

Danas će u Bosnu biti lakše ući, ali na povratku je kolona

23.6.2019. | 10:00
Prema HAK-ovim informacijama, na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom u Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu, Maljevcu, Metkoviću, Aržanu, čekanja su do pola sata. Situacija je nešto gora bila kasno sinoć.
Prema HAK-ovim informacijama, na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom u Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu, Maljevcu, Metkoviću, Aržanu, čekanja su do pola sata. Situacija je nešto gora bila kasno sinoć.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li što trebate učiniti ako se upale rotacije i sirene?

Ako danas krećete na put

Znate li što trebate učiniti ako se upale rotacije i sirene?

19.6.2019. | 20:00
Nedavni slučajevi na autocesti pokazali su da Hrvati baš i nisu sigurni što trebaju učiniti ako se iza njih pojavi jureće vozilo neke od službi koje, usto, daje svjetlosne i/ili zvučne signale. I slavonskobrodski HGSS-ovci podsjećaju na pravila. Nepoznavanje istih može vas dovest
Nedavni slučajevi na autocesti pokazali su da Hrvati baš i nisu sigurni što trebaju učiniti ako se iza njih pojavi jureće vozilo neke od službi koje, usto, daje svjetlosne i/ili zvučne signale. I slavonskobrodski HGSS-ovci podsjećaju na pravila. Nepoznavanje istih može vas dovest
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kad je preko duple pune dozvoljeno skretanje?

Čitatelji u akciji

Od kad je preko duple pune dozvoljeno skretanje?

18.6.2019. | 8:00
Za one vozače koji ne prate horizontalnu prometnu signalizaciju, nego voze 'napamet', upozoravamo kako je odnedavna i skretanje iz Široke ulice iz smjera prema Korzu u Zajčevu, ponovno zabranjeno.
Za one vozače koji ne prate horizontalnu prometnu signalizaciju, nego voze 'napamet', upozoravamo kako je odnedavna i skretanje iz Široke ulice iz smjera prema Korzu u Zajčevu, ponovno zabranjeno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vozeći gotovo 240 km/h ugrožavao ostale vozače

Na autocesti

Vozeći gotovo 240 km/h ugrožavao ostale vozače

11.6.2019. | 14:35
Osim što ovakvim 'vrtoglavim' brzinama takvi vozači riskiraju svoj, u opasnost dovode i živote drugih sudionika u prometu koji se pridržavaju prometnih pravila.
Osim što ovakvim 'vrtoglavim' brzinama takvi vozači riskiraju svoj, u opasnost dovode i živote drugih sudionika u prometu koji se pridržavaju prometnih pravila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srušen znak ne znači da ne morate platiti parking

Ako ne bude vraćen do sutra

Srušen znak ne znači da ne morate platiti parking

9.6.2019. | 16:00
Danas je, doduše, nedjelja i parking se ne naplaćuje, ali ako znak ne bude sutra vraćen na mjesto svejedno platite ga da vam ne bi stigle kazne.
Danas je, doduše, nedjelja i parking se ne naplaćuje, ali ako znak ne bude sutra vraćen na mjesto svejedno platite ga da vam ne bi stigle kazne.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas putnici u koloni čekaju i do sat vremena

Otvorena sezona gužvi na granicama

Danas putnici u koloni čekaju i do sat vremena

8.6.2019. | 10:50
Kiša i hladnije vrijeme možda su nakratko zavarali Brođane pa ih je nespremne dočekalo otvorenje sezone gužvi na Graničnom prijelazu. Veći priljev putnika počeo je već sinoć, a iz sata u sat kolona se samo povećava.
Kiša i hladnije vrijeme možda su nakratko zavarali Brođane pa ih je nespremne dočekalo otvorenje sezone gužvi na Graničnom prijelazu. Veći priljev putnika počeo je već sinoć, a iz sata u sat kolona se samo povećava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danima im blokiraju pristupe garažama

Stanari brodskog naselja nemoćni

Danima im blokiraju pristupe garažama

2.6.2019. | 8:05
Ovaj put ne radi se o pet minuta, nego o danima koje stanari provode strpljivo čekajući da netko konačno odluči svoj automobil maknuti s njihovog prilaza.
Ovaj put ne radi se o pet minuta, nego o danima koje stanari provode strpljivo čekajući da netko konačno odluči svoj automobil maknuti s njihovog prilaza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovakvo ponašanje je za svaku osudu

ZAKON JE JASAN

Ovakvo ponašanje je za svaku osudu

1.6.2019. | 19:00
Vozač koji zaustavi ili parkira vozilo tamo gdje je to prometnim pravilom ili znakom zabranjeno bit će kažnjen s 300 kuna, a ako to učini na mjestu koje je rezervirano za osobe s invaliditetom kazna je 700 kuna.
Vozač koji zaustavi ili parkira vozilo tamo gdje je to prometnim pravilom ili znakom zabranjeno bit će kažnjen s 300 kuna, a ako to učini na mjestu koje je rezervirano za osobe s invaliditetom kazna je 700 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : On se ne mora bojati da će ga 'pauk' dići

'Plavi stršljen' u akciji

On se ne mora bojati da će ga 'pauk' dići

1.6.2019. | 9:00
"U kabini nije bilo nikoga, a niti razloga za intervenciju", uvjerava nas čitatelj koji nam je poslao fotografiju. Kako bi svojim ponašanjem upravo oni trebali biti primjer ostalim vozačima, jutros dežurni 'na pauku' morat će imati uistinu dobar razlog kojim će poslodavcu opravda
"U kabini nije bilo nikoga, a niti razloga za intervenciju", uvjerava nas čitatelj koji nam je poslao fotografiju. Kako bi svojim ponašanjem upravo oni trebali biti primjer ostalim vozačima, jutros dežurni 'na pauku' morat će imati uistinu dobar razlog kojim će poslodavcu opravda