Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 3.4.2019. u 14:15
Prikaza: 1225
|
Autor: Željka Gavranović

Ovogodišnja misija - jačanje luka

'Sava bez pristupa Dunavu puno je neatraktivnija'

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

'Savske države' zajedničkim snagama pokušavaju unutrašnjem plovnom putu privući što više prometa propagirajući 'vodni prijevoz' kao jeftiniji i prijateljski prema okolišu. No, najprije je potrebno ukloniti sve prepreke plovidbi kroz veći dio godine kako bi bila osigurana poveznica s Dunavom.

SLAVONSKI BROD - U prostorijama Županijske komore Slavonski Brod, a u suradnji sa slavonskobrodskom Lučkom upravom, organiziran je te danas održan Okrugli stol gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda savskog sliva na temu 'Podizanje konkurentnosti prometa na unutarnjim plovnim putovima'.

- Razvoj riječnog prometa osnovni je preduvjet za jačanje gospodarstva i konkurentnosti naših luka u samoj regiji. Proteklih deset godina zapostavljeno je ulaganje u razvoj unutarnje plovidbe. Programom Slavonija te prošlogodišnjim  programom reformi intenzivno pokrećemo ulaganje u infra- i supra- strukturu. Jačanje konkurentnosti naših luka prepoznato je kao cilj i misija koju moramo odraditi ove godine. Organiziramo zato ovaj prvi u nizu forum kroz okupljanje javnog sektora, gospodarstvenika, brodaraca, ministarstva i lučkih uprava kako bismo zajedno prikupili što više informacija i podloga za javno-privatna partnerstva za koja želimo da se ostvare u zaleđima naših luka. Ovo je prvi okrugli stol, planiramo još jedan za dunavski sliv. Probat ćemo proširiti tržište za naše luke, jačati imidž unutarnje plovidbe, povećati zaposlenost i razvoj regije kao takve te ulagati u samu flotu odnosno brodarstvo u cilju postizanja ekoloških i sigurnosnih uvjeta. - kazala je Duška Kunštek, pomoćnica ministra mora, prometa i infrastrukture koja je ujedno i na čelu Uprave za unutarnju plovidbu.

Javna ustanova Lučka uprava Slavonski Brod osnovana je 2001. godine, a osnivač je Republika Hrvatska. Zakonom o lukama unutarnjih voda, Vlada je Ustanovu osnovala za upravljanje i razvoj luka i pristaništa na rijeci Savi od 207 do 467 riječnog kilometra, a luku u Slavonskom Brodu proglasila lukom od značaja za Republiku Hrvatsku. Ujedno je i Uredbom o određivanju lučkog područja, isto otvorila za javni promet.

- Od devetsto tisuća kvadrata lučkog područja, sada nam je na raspolaganju ostalo 24 tisuće kvadrata koje možemo iznajmiti, sve drugo je iznajmljeno. Radi se o jednom velikom energetskom centru koji se stvara u Slavonskom Brodu i kontejnerskom centru. Kako je poznato, mi smo dobili koncesionara za kontejnere, godišnje pretovarujemo oko tisuću kontejnera. Cilj je daleko veći. U proteklih sedamnaest godina, preboljeli smo prve 'dječje bolesti', tako da je Lučka uprava zadnje desetljeće uprihodovala vlastitih sredstava preko 30 milijuna kuna, od 2006. godine nismo na državnom proračunu, skoro 20 milijuna kuna smo vlastitih sredstava prebacili u građevinski dio. Dobili smo pomoć Vlade i potporu Županije za daljnju izgradnju. Na Luci je sad najveće i najperspektivnije gradilište u Slavoniji. - kazao je ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod, Marijan Jurić, naglasivši kako su sve ozbiljnije inozemne tvrtke okreću 'vodi' zbog jeftinijeg prijevoza.

Pred Lukom su Brod opsežni radovi na EU projektu „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod". Projekt obuhvaća izgradnju vertikalne obale, dva pristaništa, postavljanje opreme za upravljanje teretom (dizalice), izgradnju vagarske kućice, kontejnerskog i Ro-La terminala i pratećih sadržaja. Sve je to dio globalnoga projekta za razvoj riječne luke Slavonski Brod koji će stvoriti bolji sustav unutarnje plovidbe TEN-T mreže i doprinijeti boljoj upravljivosti tereta na plovnim putovima rijeke Save. Luka Slavonski Brod je luka od međunarodnog značaja i ulazna luka Europske Unije, a zbog zemljopisnog položaja ima veliki potencijal za razvoj u intermodalni logistički centar. Realizacijom projekta neće profitirati samo Slavonski Brod, nego će to pridonijeti ostvarenju ciljeva Europske Unije u području transporta.

- S obzirom na strukturu gospodarstva Brodsko-posavske županije, u kojoj prevladava metaloprerađivačka industrija koja može postići značajne uštede korištenjem plovnog puta, bilo u nabavci sirovina repromaterijala, a pogotovo pri isporuci gotovih proizvoda. Slavonskobrodska Komora je vrlo zainteresirana i za razvoj Luke Slavonski Brod i za podizanje razine plovnosti rijeke Save odnosno za podizanje nivoa plovnosti. Mislimo da će se po završetku radova, postići plovnost jednaka Dunavu, što će direktno pomoći podizanju konkurentnosti gospodarstva cijele Županije. - kazao je Krešimir Rudec, direktor Županijske komore Slavonski Brod

Brodsko-posavska županija, kao i Grad Slavonski Brod, neprestano ulažu napore kako bi se sve navedeno i ostvarilo.

- Svi znamo da dugi niz godina govorimo i očekujemo razvoj Luke Brod i pripadajućeg lučkog područja kao jednog od strateških razvojnih, gospodarskih i infrastrukturnih projekata u Brodsko-posavskoj županiji i očekujemo da u skorašnje vrijeme dođe u fazu kada će dati očekivan doprinos razvoju gospodarstva. Riječni je promet najekonomičniji i najjeftiniji, a lučko je zaleđe idealno za investicije potencijalnih investitora. - kazao je dožupan Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković

O Savi i poboljšanju njezine plovnosti brine i posebno tijelo. Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (Savska komisija) je zajedničko tijelo više država s međunarodnom pravnom sposobnošću potrebnom za obavljanje njenih funkcija, odnosno implementaciju Okvirnog sporazuma. Čine je po dva predstavnika svake Strane potpisnice Okvirnog sporazuma, odnosno član i zamjenik člana svake Strane, pri čemu svaka Strana u Savskoj komisiji ima jedan glas. Sjedište Komisije je u Zagrebu, a u današnjem je događanju sudjelovao i jedan od članova.

- Jako nam je drago da je ovakav skup organiziran u Slavonskom Brodu gdje se propagira i pridonosi boljoj slici unutarnje plovidbe u javnosti. To je inače zapostavljen vid prometa. Što se Komisije tiče, naše članice su sve savske države, Republika Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija. Sve zemlje u savskom slivu su unaprjeđenje plovnosti rijeke Save stavili kao jedan od prioriteta svojih prometnih politika. U zadnje su vrijeme značajno povećani napori na poboljšanju plovnosti. U Srbiji su krenuli s radovima produbljivanja plićaka, najvećih prepreka za plovidbu. To je jako važno zbog pristupa Dunavu jer je Sava bez pristupa Dunavu puno neatraktivnija za promet. Hrvatska također rješava kritična mjesta na plovnom putu, dok mi kao Savska komisija imamo ulogu koordinatora među državama. - kazao je Željko Milković, zamjenik tajnika za plovidbu Savske komisije.

Milković je, osim toga, naglasio kako veliki interes za plovidbu Savom postoji unatoč preprekama pa svake godine, osim tereta, njome plove i dva do tri turistička kruzera. Svakako bi bilo lijepo kada bi Slavonski Brod postao poznat i po riječnoj plovidbi, bilo da se radi o prijevozu robe ili turista, a hoće li se sve države uspjeti uskladiti i dogovoriti 'put do Dunava', pokazat će vrijeme.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Amib

Amib

Komentirano: 4.4.2019. | 18:37

1

Nema vuleta pojma o čemu se tu priča,on je blenuo ko tele
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 4.4.2019. | 17:19

2

Izbori za Eu , valjda je jasno, fatamorgana,mora se opravdati postojanje što je sljedeće,
Winters

Winters

Komentirano: 4.4.2019. | 16:44

3

Vidi vulete što je zinuo ko savski som,ako on išta razumije šta ovi pričaju. Jesi taj dan imao plaćeno na svom radnom mjestu?
borat

borat

Komentirano: 3.4.2019. | 15:34

4

Svi će ovi likovi biti davno istrunuti pod zemljom kada Sava postane značajni transportni put. Luka Brod ej oduvijek bio uhljeb projekt da par tupavih hadezeovaca ima gdje direktorovati. Naravno, SDP i Duspara ih svesrdno potpomažu u ovoj bedastoći.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započela posebna regulacija prometa u Brodu

Trajat će dva mjeseca

Započela posebna regulacija prometa u Brodu

17.5.2019. | 16:00
Projekt kompletne rekonstrukcije slavonskobrodske ulice, za koji je Gradska uprava uspjela 'povući' čak 7,5 od potrebnih 9,4 milijuna kuna, nastavlja se i ove godine, a tijekom iduća dva mjeseca, vozači će na tom području morati biti strpljivi jer je danas krenula posebna regulac
Projekt kompletne rekonstrukcije slavonskobrodske ulice, za koji je Gradska uprava uspjela 'povući' čak 7,5 od potrebnih 9,4 milijuna kuna, nastavlja se i ove godine, a tijekom iduća dva mjeseca, vozači će na tom području morati biti strpljivi jer je danas krenula posebna regulac
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na slavonskobrodskim ulicama danas dežuraju plavci

Veći broj policajaca motrit će vozače

Na slavonskobrodskim ulicama danas dežuraju plavci

10.5.2019. | 17:20
Ponašanje sudionika i posjetitelja ovogodišnjih slavonskobrodskih Moto susreta bit će pod nadzorom i povećalom plavaca kojih će na ulicama i u ophodnjama biti više nego inače kako bi sve prošlo u najboljem mogućem redu.
Ponašanje sudionika i posjetitelja ovogodišnjih slavonskobrodskih Moto susreta bit će pod nadzorom i povećalom plavaca kojih će na ulicama i u ophodnjama biti više nego inače kako bi sve prošlo u najboljem mogućem redu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je nadležan za prometni red na parkiralištima?

Doznali smo

Tko je nadležan za prometni red na parkiralištima?

7.5.2019. | 8:00
Dobar dio vozača vjeruje kako se na parkiralištu mogu ponašati, ako ne kako hoće, ono barem slobodnije nego li na prometnicama te da tu nisu podložni kaznama. No je li baš tako?
Dobar dio vozača vjeruje kako se na parkiralištu mogu ponašati, ako ne kako hoće, ono barem slobodnije nego li na prometnicama te da tu nisu podložni kaznama. No je li baš tako?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedini praznik tijekom kojeg su ulice prazne

Brođani znaju iskoristiti slobodan dan

Jedini praznik tijekom kojeg su ulice prazne

1.5.2019. | 17:40
Ulice Slavonskog Broda koje su svakodnevno pune automobila i lokacije na prometnicama koje su obično zakrčene, danas su zjapile prazne. Tišina i mir slavonskobrodskih ulica danas su godile malobrojnim šetačima.
Ulice Slavonskog Broda koje su svakodnevno pune automobila i lokacije na prometnicama koje su obično zakrčene, danas su zjapile prazne. Tišina i mir slavonskobrodskih ulica danas su godile malobrojnim šetačima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo zbog čega Brođani najčešće padaju na tehničkom

Pregled vozila

Evo zbog čega Brođani najčešće padaju na tehničkom

29.4.2019. | 22:00
Ono što najčešće, kod tehničkog pregleda za registraciju vozila, ne valja na automobilima Brođana, ostavlja i previše prostora za zabrinutost.
Ono što najčešće, kod tehničkog pregleda za registraciju vozila, ne valja na automobilima Brođana, ostavlja i previše prostora za zabrinutost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smanjio se broj putnika, ali je teretnih vozila sve više

Na granici u Slavonskom Brodu

Smanjio se broj putnika, ali je teretnih vozila sve više

27.4.2019. | 12:13
Ono što zabrinjava je porast teretnih vozila kojih je bilo čak 18,8 posto više nego 2017. godine, ukupno 145 tisuća. Most u Svilaju trebao bi riješiti taj problem, a mnogi se nadaju kako će tada Granični prijelaz u Slavonskom Brodu biti zatvoren za određene, ako ne i sve, kategor
Ono što zabrinjava je porast teretnih vozila kojih je bilo čak 18,8 posto više nego 2017. godine, ukupno 145 tisuća. Most u Svilaju trebao bi riješiti taj problem, a mnogi se nadaju kako će tada Granični prijelaz u Slavonskom Brodu biti zatvoren za određene, ako ne i sve, kategor
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometni zastoj u Osječkoj ulici

Mole vozače za strpljenje

Prometni zastoj u Osječkoj ulici

24.4.2019. | 12:00
Tijekom prijepodneva u Osječkoj ulici vladaju velike prometne gužve. Evo zbog čega je došlo do stvaranja kolone vozila.
Tijekom prijepodneva u Osječkoj ulici vladaju velike prometne gužve. Evo zbog čega je došlo do stvaranja kolone vozila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iskoristite priliku za besplatan pregled vozila

Policija poziva:

Iskoristite priliku za besplatan pregled vozila

22.4.2019. | 12:00
"Vozači se u akciju uključuju dragovoljno, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć stručno će im osoblje stanica za tehničke preglede ukazivati na značaj održavanja vozila."
"Vozači se u akciju uključuju dragovoljno, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć stručno će im osoblje stanica za tehničke preglede ukazivati na značaj održavanja vozila."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poštuju li propise u zemljama iz kojih su stigli?

Parking naš svagdašnji

Poštuju li propise u zemljama iz kojih su stigli?

19.4.2019. | 17:00
Osim na prometnicama gužve vladaju i u trgovačkim centrima ispred kojih i dalje mnogi vozači ne poštuju horizontalnu prometnu signalizaciju koja je postavljena na parking mjestima.
Osim na prometnicama gužve vladaju i u trgovačkim centrima ispred kojih i dalje mnogi vozači ne poštuju horizontalnu prometnu signalizaciju koja je postavljena na parking mjestima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U slučaju gužvi otvaraju i dodatne trake

Granični prijelazi

U slučaju gužvi otvaraju i dodatne trake

18.4.2019. | 17:00
Iako već cijeli tjedan vlada pojačan promet na graničnom prijelazu Slavonski Brod - Brod, u naredna dva dana očekuje se kako bi on mogao biti i intenzivniji, a čekanje na prelazak granice nešto dulje.
Iako već cijeli tjedan vlada pojačan promet na graničnom prijelazu Slavonski Brod - Brod, u naredna dva dana očekuje se kako bi on mogao biti i intenzivniji, a čekanje na prelazak granice nešto dulje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Ulica Ruđera Boškovića jednosmjerna ili nije?

Koji znak 'slušati'?

Je li Ulica Ruđera Boškovića jednosmjerna ili nije?

15.4.2019. | 19:10
Prometna signalizacija kojom je dozvoljeno ili zabranjeno skretanje u Ulicu Ruđera Boškovića zbunjuje vozače, posebice strance, i predstavlja potencijalnu opasnost.
Prometna signalizacija kojom je dozvoljeno ili zabranjeno skretanje u Ulicu Ruđera Boškovića zbunjuje vozače, posebice strance, i predstavlja potencijalnu opasnost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na granici dugačke kolone, čekanje duže od sat vremena

Predblagdanski vikend

Na granici dugačke kolone, čekanje duže od sat vremena

13.4.2019. | 10:10
Na graničnim se prijelazima s Bosnom i Hercegovinom danas čeka i duže od sat vremena, a iz HAK-a pozivaju vozače na strpljenje jer drugog izbora, zapravo, i nemaju. Gužve će, naime, trajati cijeli ovaj predblagdanski vikend.
Na graničnim se prijelazima s Bosnom i Hercegovinom danas čeka i duže od sat vremena, a iz HAK-a pozivaju vozače na strpljenje jer drugog izbora, zapravo, i nemaju. Gužve će, naime, trajati cijeli ovaj predblagdanski vikend.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predblagdanske gužve već počele

Most zakrčen u smjeru BiH

Predblagdanske gužve već počele

12.4.2019. | 16:00
Situaciju je u svakom trenutku moguće pratiti i na HAK-ovim 'live' kamerama graničnih prijelaza koje pomažu odlučiti kada je ipak najbolje krenuti 'preko grane' ako je to nužno.
Situaciju je u svakom trenutku moguće pratiti i na HAK-ovim 'live' kamerama graničnih prijelaza koje pomažu odlučiti kada je ipak najbolje krenuti 'preko grane' ako je to nužno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki su prometni znakovi dobrodošli, ali drugi zbunjuju

Na Sjevernoj veznoj cesti

Neki su prometni znakovi dobrodošli, ali drugi zbunjuju

2.4.2019. | 9:15
Zamislite kakav bismo prometni kaos doživjeli kada bi znakove uz brodske prometnice svatko tumačio na svoj način. No, dok su zbog konačnog postavljanja jednih znakova sretni, za druge Brođane tvrde kako su besmisleni. Provjerite na čijoj ste strani.
Zamislite kakav bismo prometni kaos doživjeli kada bi znakove uz brodske prometnice svatko tumačio na svoj način. No, dok su zbog konačnog postavljanja jednih znakova sretni, za druge Brođane tvrde kako su besmisleni. Provjerite na čijoj ste strani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolje učimo primjenom odgojne metode 'batinom po džepu'

Prometni redar bio je na pravom mjestu

Najbolje učimo primjenom odgojne metode 'batinom po džepu'

1.4.2019. | 21:00
Prometni redari, pa čak i policija, kad je u pitanju vožnja motornih vozila po Korzu, trebali bi puno češće biti 'u pravom trenutku na pravom mjestu'. Jer, ruku na srce, našeg čovjeka najbolje uči odgojna metoda 'batinom po džepu'. Što dublje i što češće prije svladamo lekciju.
Prometni redari, pa čak i policija, kad je u pitanju vožnja motornih vozila po Korzu, trebali bi puno češće biti 'u pravom trenutku na pravom mjestu'. Jer, ruku na srce, našeg čovjeka najbolje uči odgojna metoda 'batinom po džepu'. Što dublje i što češće prije svladamo lekciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Splavarskom jurio 140 kilometara na sat

Uhvaćen!

Splavarskom jurio 140 kilometara na sat

1.4.2019. | 13:25
Utrke automobilima i provjeravanje dometa pojedinih vozila kada je u pitanju brzina, svakodnevna su pojava na toj cesti prema Poloju, no proteklog su vikenda 'brzi i žestoki' ipak dolijali.
Utrke automobilima i provjeravanje dometa pojedinih vozila kada je u pitanju brzina, svakodnevna su pojava na toj cesti prema Poloju, no proteklog su vikenda 'brzi i žestoki' ipak dolijali.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte u čemu su motoristi danas najviše (z)griješili

Provedena akcija „mopedi i motocikli"

Pogledajte u čemu su motoristi danas najviše (z)griješili

29.3.2019. | 18:30
Danas prijepodne plavci su svoje snage usmjerili na motocikliste kojih je sve više na slavonskobrodskim ulicama. Kažnjavali su ih zbog nenošenja kaciga, nepropisnog pretjecanja i drugih prekršaja, a sve kako bi na vrijeme sve sudionike u prometu upozorili na tu posebno ranjivu sk
Danas prijepodne plavci su svoje snage usmjerili na motocikliste kojih je sve više na slavonskobrodskim ulicama. Kažnjavali su ih zbog nenošenja kaciga, nepropisnog pretjecanja i drugih prekršaja, a sve kako bi na vrijeme sve sudionike u prometu upozorili na tu posebno ranjivu sk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su vozila preusmjeravana preko pješačke staze parka?

Prometni kolaps na Trgu pobjede

Zašto su vozila preusmjeravana preko pješačke staze parka?

29.3.2019. | 11:20
Zbog radova vozila su preusmjeravali na pješčku stazu. Zašto su to činili sami radnici nisu željeli komentirati, a kako su se na mjestu događaja našli i djelatnici policije zatražili smo njihovu izjavu. Evo što se dogodilo.
Zbog radova vozila su preusmjeravali na pješčku stazu. Zašto su to činili sami radnici nisu željeli komentirati, a kako su se na mjestu događaja našli i djelatnici policije zatražili smo njihovu izjavu. Evo što se dogodilo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za prolazak kroz crveno oduzimanje vozila

Hoće li do ljeta početi primjena zakona?

Za prolazak kroz crveno oduzimanje vozila

28.3.2019. | 11:45
Vozilo će se oduzimati i za vožnju u suprotnom smjeru, za vožnju 50 km više od dopuštene u naselju, odbijanje alkotesta i vožnju s više od 1,5 promila te pod zabranom. Evo i ostalih novosti.
Vozilo će se oduzimati i za vožnju u suprotnom smjeru, za vožnju 50 km više od dopuštene u naselju, odbijanje alkotesta i vožnju s više od 1,5 promila te pod zabranom. Evo i ostalih novosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li u ovom slučaju policija prekoračila svoje ovlasti?

U kontroli prometa

Je li u ovom slučaju policija prekoračila svoje ovlasti?

28.3.2019. | 10:30
Objektiv našeg čitatelja 'ulovio' je policijsko vozilo parkirano na zelenoj površini te manjim dijelom na pješačkoj stazi u blizini avenije kod popularno zvanog 'rotora kod Halajka". Je li smio biti tu u tom trenutku? - pitanje smo uputili Policijskoj upravi brodsko-posavskoj. Ev
Objektiv našeg čitatelja 'ulovio' je policijsko vozilo parkirano na zelenoj površini te manjim dijelom na pješačkoj stazi u blizini avenije kod popularno zvanog 'rotora kod Halajka". Je li smio biti tu u tom trenutku? - pitanje smo uputili Policijskoj upravi brodsko-posavskoj. Ev