Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 3.4.2019. u 14:15
Prikaza: 1729
|
Autor: Željka Gavranović

Ovogodišnja misija - jačanje luka

'Sava bez pristupa Dunavu puno je neatraktivnija'

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

'Savske države' zajedničkim snagama pokušavaju unutrašnjem plovnom putu privući što više prometa propagirajući 'vodni prijevoz' kao jeftiniji i prijateljski prema okolišu. No, najprije je potrebno ukloniti sve prepreke plovidbi kroz veći dio godine kako bi bila osigurana poveznica s Dunavom.

SLAVONSKI BROD - U prostorijama Županijske komore Slavonski Brod, a u suradnji sa slavonskobrodskom Lučkom upravom, organiziran je te danas održan Okrugli stol gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda savskog sliva na temu 'Podizanje konkurentnosti prometa na unutarnjim plovnim putovima'.

- Razvoj riječnog prometa osnovni je preduvjet za jačanje gospodarstva i konkurentnosti naših luka u samoj regiji. Proteklih deset godina zapostavljeno je ulaganje u razvoj unutarnje plovidbe. Programom Slavonija te prošlogodišnjim  programom reformi intenzivno pokrećemo ulaganje u infra- i supra- strukturu. Jačanje konkurentnosti naših luka prepoznato je kao cilj i misija koju moramo odraditi ove godine. Organiziramo zato ovaj prvi u nizu forum kroz okupljanje javnog sektora, gospodarstvenika, brodaraca, ministarstva i lučkih uprava kako bismo zajedno prikupili što više informacija i podloga za javno-privatna partnerstva za koja želimo da se ostvare u zaleđima naših luka. Ovo je prvi okrugli stol, planiramo još jedan za dunavski sliv. Probat ćemo proširiti tržište za naše luke, jačati imidž unutarnje plovidbe, povećati zaposlenost i razvoj regije kao takve te ulagati u samu flotu odnosno brodarstvo u cilju postizanja ekoloških i sigurnosnih uvjeta. - kazala je Duška Kunštek, pomoćnica ministra mora, prometa i infrastrukture koja je ujedno i na čelu Uprave za unutarnju plovidbu.

Javna ustanova Lučka uprava Slavonski Brod osnovana je 2001. godine, a osnivač je Republika Hrvatska. Zakonom o lukama unutarnjih voda, Vlada je Ustanovu osnovala za upravljanje i razvoj luka i pristaništa na rijeci Savi od 207 do 467 riječnog kilometra, a luku u Slavonskom Brodu proglasila lukom od značaja za Republiku Hrvatsku. Ujedno je i Uredbom o određivanju lučkog područja, isto otvorila za javni promet.

- Od devetsto tisuća kvadrata lučkog područja, sada nam je na raspolaganju ostalo 24 tisuće kvadrata koje možemo iznajmiti, sve drugo je iznajmljeno. Radi se o jednom velikom energetskom centru koji se stvara u Slavonskom Brodu i kontejnerskom centru. Kako je poznato, mi smo dobili koncesionara za kontejnere, godišnje pretovarujemo oko tisuću kontejnera. Cilj je daleko veći. U proteklih sedamnaest godina, preboljeli smo prve 'dječje bolesti', tako da je Lučka uprava zadnje desetljeće uprihodovala vlastitih sredstava preko 30 milijuna kuna, od 2006. godine nismo na državnom proračunu, skoro 20 milijuna kuna smo vlastitih sredstava prebacili u građevinski dio. Dobili smo pomoć Vlade i potporu Županije za daljnju izgradnju. Na Luci je sad najveće i najperspektivnije gradilište u Slavoniji. - kazao je ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod, Marijan Jurić, naglasivši kako su sve ozbiljnije inozemne tvrtke okreću 'vodi' zbog jeftinijeg prijevoza.

Pred Lukom su Brod opsežni radovi na EU projektu „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod". Projekt obuhvaća izgradnju vertikalne obale, dva pristaništa, postavljanje opreme za upravljanje teretom (dizalice), izgradnju vagarske kućice, kontejnerskog i Ro-La terminala i pratećih sadržaja. Sve je to dio globalnoga projekta za razvoj riječne luke Slavonski Brod koji će stvoriti bolji sustav unutarnje plovidbe TEN-T mreže i doprinijeti boljoj upravljivosti tereta na plovnim putovima rijeke Save. Luka Slavonski Brod je luka od međunarodnog značaja i ulazna luka Europske Unije, a zbog zemljopisnog položaja ima veliki potencijal za razvoj u intermodalni logistički centar. Realizacijom projekta neće profitirati samo Slavonski Brod, nego će to pridonijeti ostvarenju ciljeva Europske Unije u području transporta.

- S obzirom na strukturu gospodarstva Brodsko-posavske županije, u kojoj prevladava metaloprerađivačka industrija koja može postići značajne uštede korištenjem plovnog puta, bilo u nabavci sirovina repromaterijala, a pogotovo pri isporuci gotovih proizvoda. Slavonskobrodska Komora je vrlo zainteresirana i za razvoj Luke Slavonski Brod i za podizanje razine plovnosti rijeke Save odnosno za podizanje nivoa plovnosti. Mislimo da će se po završetku radova, postići plovnost jednaka Dunavu, što će direktno pomoći podizanju konkurentnosti gospodarstva cijele Županije. - kazao je Krešimir Rudec, direktor Županijske komore Slavonski Brod

Brodsko-posavska županija, kao i Grad Slavonski Brod, neprestano ulažu napore kako bi se sve navedeno i ostvarilo.

- Svi znamo da dugi niz godina govorimo i očekujemo razvoj Luke Brod i pripadajućeg lučkog područja kao jednog od strateških razvojnih, gospodarskih i infrastrukturnih projekata u Brodsko-posavskoj županiji i očekujemo da u skorašnje vrijeme dođe u fazu kada će dati očekivan doprinos razvoju gospodarstva. Riječni je promet najekonomičniji i najjeftiniji, a lučko je zaleđe idealno za investicije potencijalnih investitora. - kazao je dožupan Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković

O Savi i poboljšanju njezine plovnosti brine i posebno tijelo. Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (Savska komisija) je zajedničko tijelo više država s međunarodnom pravnom sposobnošću potrebnom za obavljanje njenih funkcija, odnosno implementaciju Okvirnog sporazuma. Čine je po dva predstavnika svake Strane potpisnice Okvirnog sporazuma, odnosno član i zamjenik člana svake Strane, pri čemu svaka Strana u Savskoj komisiji ima jedan glas. Sjedište Komisije je u Zagrebu, a u današnjem je događanju sudjelovao i jedan od članova.

- Jako nam je drago da je ovakav skup organiziran u Slavonskom Brodu gdje se propagira i pridonosi boljoj slici unutarnje plovidbe u javnosti. To je inače zapostavljen vid prometa. Što se Komisije tiče, naše članice su sve savske države, Republika Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija. Sve zemlje u savskom slivu su unaprjeđenje plovnosti rijeke Save stavili kao jedan od prioriteta svojih prometnih politika. U zadnje su vrijeme značajno povećani napori na poboljšanju plovnosti. U Srbiji su krenuli s radovima produbljivanja plićaka, najvećih prepreka za plovidbu. To je jako važno zbog pristupa Dunavu jer je Sava bez pristupa Dunavu puno neatraktivnija za promet. Hrvatska također rješava kritična mjesta na plovnom putu, dok mi kao Savska komisija imamo ulogu koordinatora među državama. - kazao je Željko Milković, zamjenik tajnika za plovidbu Savske komisije.

Milković je, osim toga, naglasio kako veliki interes za plovidbu Savom postoji unatoč preprekama pa svake godine, osim tereta, njome plove i dva do tri turistička kruzera. Svakako bi bilo lijepo kada bi Slavonski Brod postao poznat i po riječnoj plovidbi, bilo da se radi o prijevozu robe ili turista, a hoće li se sve države uspjeti uskladiti i dogovoriti 'put do Dunava', pokazat će vrijeme.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Amib

Amib

Komentirano: 4.4.2019. | 18:37

1

Nema vuleta pojma o čemu se tu priča,on je blenuo ko tele
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 4.4.2019. | 17:19

2

Izbori za Eu , valjda je jasno, fatamorgana,mora se opravdati postojanje što je sljedeće,
Winters

Winters

Komentirano: 4.4.2019. | 16:44

3

Vidi vulete što je zinuo ko savski som,ako on išta razumije šta ovi pričaju. Jesi taj dan imao plaćeno na svom radnom mjestu?
borat

borat

Komentirano: 3.4.2019. | 15:34

4

Svi će ovi likovi biti davno istrunuti pod zemljom kada Sava postane značajni transportni put. Luka Brod ej oduvijek bio uhljeb projekt da par tupavih hadezeovaca ima gdje direktorovati. Naravno, SDP i Duspara ih svesrdno potpomažu u ovoj bedastoći.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li kažnjeni službenici GP Brod uhićeni u ožujku?

Istraga zbog korupcije na granici

Jesu li kažnjeni službenici GP Brod uhićeni u ožujku?

29.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : BiH otvara granice i za građane Hrvatske

Vijeće ministara jednoglasno odlučilo:

BiH otvara granice i za građane Hrvatske

28.5.2020. | 21:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podsjetnik uz brodsku cestu kojom mnogi vozači jure

Dobar motiv za stisnuti kočnicu

Podsjetnik uz brodsku cestu kojom mnogi vozači jure

27.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Privremeno zatvaraju cestu, osiguran obilazni pravac

Zbog asfaltiranja

Privremeno zatvaraju cestu, osiguran obilazni pravac

22.5.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što bi bilo da nije naišao na stepenice?

Kad vozači 'prijave' vozače

Što bi bilo da nije naišao na stepenice?

12.5.2020. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bude li vjetar na vašoj strani, možda nećete platiti kaznu

Pri brzoj vožnji u Osječkoj ulici

Bude li vjetar na vašoj strani, možda nećete platiti kaznu

9.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U problematičnoj ulici mijenjaju prometnu regulaciju

Od petka obratite pozornost na znakove

U problematičnoj ulici mijenjaju prometnu regulaciju

6.5.2020. | 17:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznat raspored vožnje, ali i propisani uvjeti

Od sutra ponovno voze autobusi

Poznat raspored vožnje, ali i propisani uvjeti

26.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sigurnost sudionika ni u jednom trenutku nije bila upitna'

HŽ Infrastruktura odgovorila:

'Sigurnost sudionika ni u jednom trenutku nije bila upitna'

24.4.2020. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sekunde su me dijelile od tragedije'

Kvar na pružnom prijelazu

'Sekunde su me dijelile od tragedije'

24.4.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Auto klub Marsoniu ne može se bez najave

Jeste li već zamijenili zimske gume?

U Auto klub Marsoniu ne može se bez najave

14.4.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte zbog čega 50-godišnjak mora u zatvor na 18 dana

Kazna brodskog Općinskog suda

Pogledajte zbog čega 50-godišnjak mora u zatvor na 18 dana

14.3.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nešto više od pola godine oduzeli 37 vozačkih dozvola

Novi Zakon policiji olakšao postupanje

U nešto više od pola godine oduzeli 37 vozačkih dozvola

10.3.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isprika putnicima zbog zastoja uzrokovanog uhićenjima

U koloni se putovalo i do sat vremena

Isprika putnicima zbog zastoja uzrokovanog uhićenjima

8.3.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija će sutra u Vukovarskoj provjeravati vozačice

Diskriminacija prema spolu?

Policija će sutra u Vukovarskoj provjeravati vozačice

6.3.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na obilaznici prema Graničnom prijelazu

Rješenje prometnih gužvi

Napreduju radovi na obilaznici prema Graničnom prijelazu

4.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pješački prijelaz tamo gdje i treba biti

Dobra vijest

Pješački prijelaz tamo gdje i treba biti

27.2.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Parkiraj tako u Njemačkoj'

Čitatelj SBplus portala poručio:

'Parkiraj tako u Njemačkoj'

10.2.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :