Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 20.12.2021. u 7:00
Prikaza: 3254
|
Autor: A. Primorac

Doznali smo

Kada bi trebala započeti gradnja istočne vezne ceste?

Slavonski Brod : Kada bi trebala započeti gradnja istočne vezne ceste?Početak gradnje istočne vezne ceste trebao bi započeti 2023. godine(Foto: JZ/SBplus/arhiva)

"S obzirom na rok ishođenja građevinske dozvole (siječanj/veljača 2023), te trajanje postupka javne nabave za radove i nadzor (šest mjeseci), očekivani početak radova je III kvartal 2023. godine.", kazali su nam iz Hrvatskih cesta.

SLAVONSKI BROD – Početak građevinskih radova na izgradnji istočne vezne ceste u Slavonskom Brodu, bude li sve po planu, trebao bi početi u trećem kvartalu 2023. godine. Za SBplus kazali su to iz Hrvatskih cesta, u kojima smo provjerili što je do sada sve napravljeno kada je u pitanju ova cesta, koja bi trebala postati najznačajniji prometni koridor u prometnom sustavu istočnog dijela grada. Zatražili smo i odgovor na pitanja koje se aktivnosti još trebaju provesti, kako bi se moglo krenuti u realizaciju ovog dugoočekivanog projekta.

"Do sada Izrađena je Studija opravdanosti - Istočna vezna cesta Slavonski Brod financirana iz EU fondova (Ukupan iznos prihvatljivih izdataka: 1 milijun kuna, EU dio: 850.000 kuna / OPP 'Konkurentnost i kohezija'): Projektom je izrađena Studija opravdanosti infrastrukturnog Projekta istočne vezne ceste Grada Slavonskog Broda te je analizirana prihvatljivost Projekta s gospodarsko-demografskog, tehničkog, financijsko-ekonomskog i ekološkog aspekta. Studija  je završena 21. ožujka 2017. godine. Izrađena je i Studija utjecaja na okoliš te pokrenut postupak procjene utjecaja na okoliš s ishođenjem Rješenja o mjerama zaštite okoliša. Rješenja o mjerama zaštite ishođena su 19.10.2021. godine.

Provedena je i javna nabava za uslugu Istočna vezna cesta Slavonski Brod: Izrada idejne i glavne projektne dokumentacije, provedba geodetskih i geotehničkih radova te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Ugovor je potpisan 15.10.2021. Rok izvršenja ugovora je 15 mjeseci. Procijenjena vrijednost investicije je 64 milijuna kuna, dok će detaljnija procjena biti dana nakon izrade glavnog projekta.", piše u odgovoru koji je iz Hrvatskih cesta stigao na upit SBplus portala.

No uz već odrađeno dosta je toga što se još treba odraditi kako bi građevinski radovi konačno mogli započeti.

"Potrebno je izraditi idejni projekt, provesti postupak e-konferencije za prikupljanje posebnih uvjeta građenja od nadležnih javnopravnih tijela, te ishoditi lokacijsku dozvolu. Po ishođenju lokacijske dozvole, izradit će se glavni projekt te ishoditi građevinska dozvola. Također, planira se ugovoriti i izraditi revizija cestovne sigurnosti u fazi idejnog projekta kao i revizija cestovne sigurnosti u fazi glavnog projekta. Konačno, potrebno je izraditi troškovnike za nadmetanje za radove i nadzor te raspisati i objaviti javnu nabavu za radove i nadzor nad izgradnjom.

S obzirom na rok ishođenja građevinske dozvole (siječanj/veljača 2023), te trajanje postupka javne nabave za radove i nadzor (šest mjeseci), očekivani početak radova je III kvartal 2023. godine.", kazali su nam iz Hrvatskih cesta.

Istočna vezna cesta još je u prostornim planovima 80.-tih godina prošlog stoljeća planirana kao cesta koja bi omogućila brz i siguran ulaz u grad iz pravca istoka, kao i zoni Luke na rijeci Savi. Stoga nije ni čudno što svi s nestrpljenjem očekuju početak radova na njenoj izgradnji. Ipak, i ranije se postavljalo pitanje što je s nekretninama koje se nalaze na trasi buduće ceste, a s čijim se vlasnicima nije kontaktiralo. Pitanje je ovo o kojem smo još ranije pisali OVDJE, a sada smo ponovno upitali Hrvatske ceste jesu li s vlasnicima razgovarali o izvlaštenju ili o nekakvom drugom obliku rješenja?

"S obzirom na to da još nije izrađen glavni projekt, na osnovu kojeg se izrađuju parcelacijski elaborati, nemamo detaljne i točne informacije o izvlaštenju nekretnina. Po izradi parcelacijskih elaborata pokrenut će se postupak rješavanja imovinsko - pravnih odnosa.- obznanili su iz Hrvatskih cesta.

Podsjetimo, prema studiji isplativosti Hrvatskih cesta u prvoj je fazi u planu izgradnja prometnica ukupne duljine 4.5 kilometara, od spoja s državnom cestom D514, do industrijske zone i područja Luke Brod. U drugoj fazi prometnicu bi produžili prema graničnom prijelazu s BiH i mostu preko rijeke Save. Istočna vezna cesta tako bi u budućnosti predstavljala, s jedne strane, izravan spoj na državnu cestu D514, odnosno, na osnovnu cestovnu mrežu RH-a (TEN-T - core, autocesta A3 Bregana - Zagreb - Lipovac ), a s druge strane, na riječnu luku Slavonski Brod, definiranu kao osnovnu luku unutarnjih plovnih putova te industrijsko područje uz Savu. U gospodarskom smislu njena izgradnja trebala bi doprinijeti poboljšanju dostupnosti i povezanosti - kako one regionalne, tako i međunarodne (RBiH).

OPIS TRASE
"Os istočne vezne ceste započinje na izlasku iz sjeverne gospodarske zone općine Gornja Vrba ustac. km 0+400,00 te se s lijevom krivinom radijusa 4000 m i pravcem dužine 326,33 m pruža u smjeru jugozapada. Nakon raskrižja 1 os prometnice skreće desnom krivinom radijusa 600 m s prijelaznim krivinama duljine 90 m nakon čega odmah slijedi lijeva krivina radijusa 680 m s prijelaznim krivinama duljine 95 m. Os prometnice dalje nastavlja pravcem duljine 543,45 m nakon čega slijedi lijeva krivina radijusa 850 m s prijelaznim krivinama duljine 95 m nakon čega se os prometnice kreće prema jugu gdje zbog raskrižja sa županijskom cestom ŽC 4210 os prometnice skreće lijevom krivinom radijusa 150 m, te se prolaskom kroz raskrižje sa županijskom cestom ŽC 4210 vraća na prvobitni smjer u smjeru juga lijevom krivinom radijusa 150 m i u nastavku pravcem duljine 147,14 m. Os prometnice u nastavku desnom krivinom radijusa 1200 m s prijelaznom krivinom duljine 50 m i lijevom krivinom radijusa 500 m s prijelaznom krivinom duljine 60,0 m završava u raskrižju s državnom cestom DC 423.
Ovim je varijantnim rješenjem predviđeno 5 raskrižja u razini u zoni sljedećih stacionaža:
- raskrižje 1 tipa RAL-K1 s planiranom prometnicom km 0+800,00
- raskrižje 2 tipa RAL-K1 s planiranom prometnicom km 1+626,04
- raskrižje 3 tipa kružnog toka s planiranom prometnicom km 2+705,04
- raskrižje 4 tipa kružnog toka s Ulicom sv. Lovre km 3+225,60
- raskrižje 5 tipa kružni tok s DC 423 km 3+924,10"

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li znali da zbog ovoga možete dobiti pozamašnu kaznu?

Opasnost za druge sudionike u prometu

Jeste li znali da zbog ovoga možete dobiti pozamašnu kaznu?

21.5.2022. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo gdje i kada će privremeno biti zatvorena cesta

Vozači će morati obilaznim putem

Donosimo gdje i kada će privremeno biti zatvorena cesta

20.5.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjene i novosti na slavonskobrodskim prometnicama

Počela sezona radova

Promjene i novosti na slavonskobrodskim prometnicama

11.5.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani pitaju: 'Što će tu raditi osam mjeseci?'

Nakon vijesti o zatvaranju na 8 mjeseci

Brođani pitaju: 'Što će tu raditi osam mjeseci?'

10.5.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj ulaz u Brodsko Vinogorje će osam mjeseci biti zatvoren

Zbog radova na nadvožnjaku

Ovaj ulaz u Brodsko Vinogorje će osam mjeseci biti zatvoren

7.5.2022. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Svijet bajki 'iskrcavaju' ih ovako

Godinama nije moguće pronaći rješenje?

U Svijet bajki 'iskrcavaju' ih ovako

27.4.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliko gradsko naselje treba nove linije javnog prijevoza?

Uskoro natječaj za koncesionara

Veliko gradsko naselje treba nove linije javnog prijevoza?

20.4.2022. | 13:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani su i sami ponekad krivi za nepreglednost križanja

Što Grad može učiniti?

Građani su i sami ponekad krivi za nepreglednost križanja

19.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nadzorne kamere u Mesićevoj i Starčevićevoj ulici?

Vandalizam opet u porastu

Nadzorne kamere u Mesićevoj i Starčevićevoj ulici?

15.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo za što vam je još uvijek potrebna COVID potvrda

Unatoč ublažavanju epidemioloških mjera

Evo za što vam je još uvijek potrebna COVID potvrda

13.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plaćaju li i oni parking?

Evo što kažu

Plaćaju li i oni parking?

6.4.2022. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite da vam 'pauk' ne odnese vozilo

Nastavak označavanja parkirališta

Pazite da vam 'pauk' ne odnese vozilo

4.4.2022. | 16:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio osoba s invaliditetom plaćat će parking

I oni imaju pravo na povlaštene karte

Dio osoba s invaliditetom plaćat će parking

1.4.2022. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu će graditi novi podvožnjak

SBplus je doznao

U Slavonskom Brodu će graditi novi podvožnjak

26.3.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U naseljenom mjestu vozio više od sto kilometara na sat

Završena akcija policije

U naseljenom mjestu vozio više od sto kilometara na sat

25.3.2022. | 16:19
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :