Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 13.4.2022. u 7:00
Prikaza: 3857
|
Autor: A. Primorac

Unatoč ublažavanju epidemioloških mjera

Evo za što vam je još uvijek potrebna COVID potvrda

Slavonski Brod : Evo za što vam je još uvijek potrebna COVID potvrdaIlustracija(Foto: AP/SBplus)

Državljanima država članica Europske unije, ako dolaze iz trećih zemalja, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se ukoliko posjeduju važeću i valjanu EU digitalnu COVID potvrdu ili potvrde o negativnom testu, cijepljenju i(li) preboljenju.

SLAVONSKI BROD - Bila sam na kraćem godišnjem odmoru u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje me je i zatekla vijest o popuštanju epidemioloških mjera vezanih za pandemiju koronavirusa u Hrvatskoj. Tim više sam bila iznenađena kad su me, na povratku i ulasku u RH-a, tražili COVID potvrdu. Isto su tražili i od svih ostalih putnika u autobusu. Srećom ja sam imala valjanu COVID  potvrdu, ali sam, nakon što su mjere ukinute, bila uvjerena kako mi, kao hrvatskoj državljanki ona i nije više potrebna nakon što su mjere ukinute. Stvarno više ne znam što vrijedi, a što ne  - obratila nam se čitateljica SBplus portala. Njeno obraćanje nije jedino. Imali smo još nekoliko upita građana koji više nisu sigurni u kojim slučajevima im je na granici COVID potvrda potrebna, a kada ne.

Odgovor smo potražili u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, a u nastavku ga prenosimo u cijelosti:

"Sukladno novoj Odluci o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koja je stupila na snagu dana 09. travnja 2022. godine, točkom I., radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno se ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Ograničenje iz točke I. Odluke ne odnosi se na osobe koje dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru.

Državljanima država članica Europske unije, odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem, na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, ako dolaze iz trećih zemalja, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se ako posjeduju važeću i valjanu EU digitalnu COVID potvrdu, ili ako posjeduju:

potvrdu o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 24 sata od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz

potvrdu ne stariju od 270 dana o primitku dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU (Pfizer – Comirnaty, Moderna – Spikevax, AstaZeneca – Vaxzevria, Gamaleya – Sputnik, Sinopharm – BBIBP-CorV, Novavax – Nuvaxovid) ili cjepiva za koja je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu primjenu (Serum Institute of India – Covishield, Bharat Biotech – Covaxin, Sinovac – CoronaVac) ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze cjepiva ili predočenje potvrde ne starije od 270 dana o primitku jedne doze cjepiva koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson) ako je prošlo 14 dana od primitka te jedne doze ili predočenje potvrde o primitku booster doze cjepiva

potvrdu o preboljenju bolesti COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU (Pfizer – Comirnaty, Moderna – Spikevax, AstaZeneca – Vaxzevria, Gamaleya – Sputnik, Sinopharm – BBIBP-CorV, Novavax – Nuvaxovid, Janssen/Johnson&Johnson) ili cjepiva za koja je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu primjenu (Serum Institute of India – Covishield, Bharat Biotech – Covaxin, Sinovac – CoronaVac) ako je prošlo 14 dana od primitka te jedne doze, a nije prošlo više od 270 dana od primitka te jedne doze

pozitivan PCR ili brzi antigenski test, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili potvrdu o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od liječnika

određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 7 dana.

Iznimke od gore navedenog odnose se na slijedeće osobe od kojih se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku neće zahtijevati posjedovanje važeće i valjane EU digitalne COVID potvrde ili druge navedene potvrde:

zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe

pogranični radnici

osoblje u prometnom sektoru

diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti

putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati

osobe koje putuju zbog osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Državljanima trećih zemalja, koji nisu članovi obitelji državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje nemaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje nemaju nacionalne dugoročne vize, a koje dolaze iz treće zemlje, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se ako posjeduju valjanu EU digitalnu COVID potvrdu ili ako posjeduju jednu od gore navedenih potvrda o testiranju, preboljenju ili cijepljenju.

Iznimke od gore navedenog odnose se na slijedeće osobe od kojih se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku neće se zahtijevati posjedovanje važeće i valjane EU digitalne COVID potvrde ili druge navedene potvrde:

zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe

pogranični radnici

osoblje u prometnom sektoru

diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti

putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati

osobe koje putuju radi školovanja.

Ograničenje se također ne odnosi na osobe koje dolaze u Republiku Hrvatsku zbog humanitarnih razloga povezanih uz pomoć područjima pogođenim potresom (Sisačko-moslavačka županija, Zagrebačka županija i Karlovačka županija) i te osobe mogu ući u Republiku Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i na raseljene osobe iz Ukrajine koje su zbog rata nakon 24. veljače 2022. godine morale napustiti Ukrajinu i zbog toga ulaze u Republiku Hrvatsku.

Djeca mlađa od dvanaest godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika izuzeta su od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju valjanu i važeću EU digitalnu COVID potvrdu odnosno negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19, kako je gore navedeno.", piše u odgovoru koji je SBplus dobio od Policijske uprave brodsko-posavske.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
korupcija1

korupcija1

Komentirano: 13.4.2022. | 18:24

1

A što je s onima koji izlaze iz Hrvatske, prolaze kroz Bosnu i ulaze u Hrvatsku u roku 12 sati od ulaska u BiH? Prije se moglo tako prolaziti bez covid potvrde.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok je kod nas kaos, u susjedstvu je već sve regulirano

Uskoro počinje potpuna primjena odredbi

Dok je kod nas kaos, u susjedstvu je već sve regulirano

28.6.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Romobili okupirali slavonskobrodske staze. Građani ljuti.

Bonton postoji i u prometu

Romobili okupirali slavonskobrodske staze. Građani ljuti.

27.6.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U što će biti pretvoreno nekadašnje 'divlje' parkiralište?

Prije prepuno automobila, danas prazno

U što će biti pretvoreno nekadašnje 'divlje' parkiralište?

26.6.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas im je bio onemogućen ulazak u ovu zgradu

Ovako mi mislimo na svoje sugrađane

Danas im je bio onemogućen ulazak u ovu zgradu

14.6.2022. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brinemo se. Mnogi vozači ne znaju kako postupiti.'

Raskrižja bez prometnih oznaka

'Brinemo se. Mnogi vozači ne znaju kako postupiti.'

6.6.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I tijekom sutrašnjeg dana vozači će morati obilaznim putem

Produženo vrijeme radova

I tijekom sutrašnjeg dana vozači će morati obilaznim putem

24.5.2022. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Generacija kojoj je korona ukrala srednjoškolske dane

Imat će povorku gradskim ulicama

Generacija kojoj je korona ukrala srednjoškolske dane

24.5.2022. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li znali da zbog ovoga možete dobiti pozamašnu kaznu?

Opasnost za druge sudionike u prometu

Jeste li znali da zbog ovoga možete dobiti pozamašnu kaznu?

21.5.2022. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo gdje i kada će privremeno biti zatvorena cesta

Vozači će morati obilaznim putem

Donosimo gdje i kada će privremeno biti zatvorena cesta

20.5.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjene i novosti na slavonskobrodskim prometnicama

Počela sezona radova

Promjene i novosti na slavonskobrodskim prometnicama

11.5.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani pitaju: 'Što će tu raditi osam mjeseci?'

Nakon vijesti o zatvaranju na 8 mjeseci

Brođani pitaju: 'Što će tu raditi osam mjeseci?'

10.5.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj ulaz u Brodsko Vinogorje će osam mjeseci biti zatvoren

Zbog radova na nadvožnjaku

Ovaj ulaz u Brodsko Vinogorje će osam mjeseci biti zatvoren

7.5.2022. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Svijet bajki 'iskrcavaju' ih ovako

Godinama nije moguće pronaći rješenje?

U Svijet bajki 'iskrcavaju' ih ovako

27.4.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliko gradsko naselje treba nove linije javnog prijevoza?

Uskoro natječaj za koncesionara

Veliko gradsko naselje treba nove linije javnog prijevoza?

20.4.2022. | 13:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani su i sami ponekad krivi za nepreglednost križanja

Što Grad može učiniti?

Građani su i sami ponekad krivi za nepreglednost križanja

19.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nadzorne kamere u Mesićevoj i Starčevićevoj ulici?

Vandalizam opet u porastu

Nadzorne kamere u Mesićevoj i Starčevićevoj ulici?

15.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :