Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 20.2.2018. u 19:13
Prikaza: 1504
|
Autor: AP

Đuro Japarić:

'Zakon o zemljištu je završno uništenje hrvatskog sela'

Slavonski Brod : 'Zakon o zemljištu je završno uništenje hrvatskog sela'Đuro Japarić(Foto: Agroklub)

Hrvatski sabor izglasao je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Novim aktom ovlasti raspolaganja površinama u državnom vlasništvu vraćaju se jedinicama lokalne samouprave.

Prije donošenja Zakona o poljoprivrednim zemljištu, članovi Udruge OPG-a Hrvatske Život uputili su apel predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i svim zastupnicima Hrvatskog sabora da Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne ide na glasanje, piše agroklub

Prema Japarićevim riječima, za gospodarenje državnim zemljištem trebale bi se osnovati županijske agencije. "To bi to bilo daleko jeftinije. Ovaj zakon je preskup i prespor, neće funkcionirati", rekao je Japarić.          

"Sadašnji zakon je završno uništavanje mnogih sela u Hrvatskoj. Udruga OPG-a Hrvatske Život i brojni poljoprivrednici smatraju da ovaj zakon nije u interesu hrvatskog naroda. Te male lokalne vlasti nemaju stručni ni ljudski kapacitet. 2001. sam nažalost bio u pravu, jer 180 općina 13 godina nije raspisalo nijedan natječaj za seljake. Tako smo kao narod ušli u EU s minimalnim površinama u ARKOD-u, u sustavu poticaja", rekao je Đuro Japarić, član Udruge OPG-a Hrvatske Život. 

Cijena za prodaju se plaća jednokratno

Najproblematičniji je, prema riječima poljoprivrednika, članak 70 prema kojem se cijena za prodaju poljoprivrednog zemljišta plaća jednokratno, 30 dana od sklapanja ugovora.   

"Ne znam točno tržišnu cijenu, ali ako je primjerice 3 do 5 tisuća kuna hektar, ja trenutačno ne mogu izdvojiti 70 tisuća kuna da bi se dalje razvijali. Malo nas je ostalo na ovim prostorima. Isključivo se radi o ljubavi prema selu, životinjama, svom kraju. Jednostavno, to nije lako napustiti, ali puno je ljudi otišlo odavde", rekao je Petar Bošnjaković iz Sovskog Dola. 

"Novca za jednokratnu isplatu u ovoj državi ima jako mali broj poljoprivrednika. To je antiseljački i antihrvatski zakon. Imam rješenja iz 2001. godine gdje je bila mogućnost isplate do 15 godina, a sada bi se zemljište trebalo moći plaćati i 20 godina. Primjerice ako jedna obitelj kupi 50 hektara da godišnje isplaćuje dva i pol. To bi bilo u interesu malih proizvođača", smatra Japarić.

Bošnjaković neće moći kupiti zemljište

Petar Bošnjaković trenutačno obrađuje 20-ak hektara zemlje, što mu nije dovoljno te planira kupiti još 15-ak hektara.  "Po ovim uvjetima koje nam sada država nudi, da moramo platiti to odjednom, nemamo mogućnosti širiti proizvodnju. Ne vjerujem da ima itko u općini Čaglin. Novca za to možda u ovoj državi imaju neki veći igrači koji će doći i za nekoga pokupovati tu zemlju", priča Bošnjaković.

Budući da nije "veliki igrač", Petar je razočaran što prema novom zakonu, neće moći kupiti zemljište. 

"Pitam ministra i nadležne, odakle mi da to kupimo? Da dignem kredit na ovo malo kuće ili hipoteku? Što da napravim? Da prodam ovce pa kupim tu zemlju? Ili da prodam strojeve koje sam 20 godina kupovao i da kupim zemlju? Što da gledam onda u nju? Toliko o tome. Ako nas stvarno misle zadržati u ovim krajevima moraju promijeniti taj zakon. To ne može tako", razočaran je Petar Bošnjaković. 

Prema riječima našeg sugovornika, problem je što u jednaku klasu pripadaju neplodna zemljišta s brdovitih predjela, kao što je upravo Sovski Dol te plodnije površine, primjerice s područja Baranje. 

"Mi smo specifična lokacija te spadamo pod brdsko-planinski kraj. Ne znamo uopće je li nam to negdje priznato. Imamo otežane uvjete gospodarenja. Kad se priča o otežanim uvjetima svi spominju Liku, Gorski Kotar. Slobodno gospodin Tolušić, kada god želi, neka dođe u ovaj dio Slavonije pa neka pogleda kakvi su ovdje uvjeti gospodarenja. Najbolja klasa zemlje u Sovskom dolu je peta klasa", tvrdi Bošnjaković. 

Poljoprivrednici smatraju da zakon neće uroditi plodom

Marijan Delišimunović iz Pakraca, jedan hektar zemlje u Gornjim Grahovljanima, 2016. godine platio je 17,5 tisuća kuna. Kvalitetom tla nije zadovoljan.

"To je bila šikara i drač, zemlja na kojoj korov ne raste, a ne trava. Ona je preorana, posijana je trava i na njoj ništa ne raste. To je "žnj" klasa zemlje, ali smo ju mi kupili zato što se naslanja na naš posjed. Znači država nas je "oženila" za 17,5 tisuća kuna, a proces kupovine je trajao jedno četiri godine", rekao je Marijan Delišimunović. 

Vraćanje ovlasti raspolaganjem zemljišta jedinicama lokalne samouprave, prema riječima poljoprivrednika, u Slavoniji neće uroditi plodom. 

"Negdje će to biti dobro. Takve sposobne lokalne samouprave postoje u Hrvatskoj, ali one ne obitavaju tu u ovom graničarskom području - Slavonski Brod, Osijek, Vinkovci, Požega, tu gdje je nekad bila Vojna krajina. Tako da sam skeptičan prema tom zakonu koji opet raspolaganje zemljom vraća na lokalnu razinu", nije optimističan Delišimunović. 

Japarić: Treba osnovati županijske agencije

Prema Japarićevim riječima, za gospodarenje državnim zemljištem trebale bi se osnovati županijske agencije. "To bi to bilo daleko jeftinije. Ovaj zakon je preskup i prespor, neće funkcionirati", rekao je za kraj Japarić. 

O problematici oko novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu poslali su upit Ministarstvu poljoprivrede, a odgovor prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,
primjedbe nekih udruga da je predloženi Zakon o poljoprivrednom zemljištu prespor i preskup za provođenje te da ne ide u korist malim proizvođačima i poljoprivrednicima smatramo neutemeljenima. Rokovi su primjereni s obzirom na vrijeme koje je potrebno jedinicama lokalne samouprave i ovlaštenim institucijama (županija, ministarstvo, državno odvjetništvo) za pripremu i provedbu pojedinih faza raspolaganja (donošenje Programa raspolaganja, raspisivanje natječaja, rok za dostavu ponuda, davanje mišljenja, suglasnosti…).
Zakonom propisan način provedbe javnih natječaja nužan je kako bi se omogućilo svim zainteresiranim poljoprivrednicima da po jednakim uvjetima sudjeluju u natječaju i dođu u zakup ili kupe poljoprivredno zemljište. Sredstva za provedbu postupaka raspolaganja bit će osigurana kroz prihod od raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.
Primjedba da odredbe Zakona ne idu u korist malih proizvođača i poljoprivrednika je netočna jer su kriteriji za utvrđenje prava prvenstava kod zakupa i prodaje sasvim jasni i prednost daju obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, mladima i domicilnima.
Kada je riječ o jednokratnom plaćanju kupoprodajne cijene, u prodaju idu manje površine poljoprivrednog zemljišta (do 10 ha za kontinentalno područje i do 1 ha  za priobalno područje) stoga se očekuje da kupoprodajna cijena za takve čestice neće biti previsoka. U dosadašnjoj praksi kod obročne otplate kupoprodajne cijene uočeno je niz nedostataka i problema kod naplate (neredovito plaćanje, prestanak plaćanja nakon nekoliko godina od sklapanja ugovora te se nije naplaćivala kamata za obročnu otplatu).
Isto tako, poljoprivrednicima su dostupna sredstva za sufinanciranje kupovine poljoprivrednog zemljišta iz pojedinih mjera Programa ruralnog razvoja.
Prema za sada dostupnim informacijama glasanje o konačnom prijedlogu zakonu o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je ovaj tjedan te se ne očekuje  III. čitanje.
S poštovanjem, Ministarstvo poljoprivrede"

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
t2991

t2991

Komentirano: 20.2.2018. | 20:26

1

Dragi seljaci, predlažem Vam da se žurno učlanite u stranku iz koje Vam dolazi načelnik, jer u protivnom ne morate niti ići na natječaje za zemlju !

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bilo je luđe nego u kaubojskim filmovima'

Šampion države je Zenta

'Bilo je luđe nego u kaubojskim filmovima'

12.5.2019. | 15:20
Tijekom počasnog kruga jedan je konj otkazao na trenutak poslušnost djevojci koja ga je vodila te se istrgnuo i krenuo prvo na suce, a potom i prema publici, da bi se sapleo i pao.
Tijekom počasnog kruga jedan je konj otkazao na trenutak poslušnost djevojci koja ga je vodila te se istrgnuo i krenuo prvo na suce, a potom i prema publici, da bi se sapleo i pao.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog državne izložbe zatvaraju promet u središtu grada

Ovoga vikenda

Zbog državne izložbe zatvaraju promet u središtu grada

7.5.2019. | 10:00
Iako će zbog Državne izložbe lipicanaca ove nedjelje za sav promet privremeno biti zatvorena ulica uz izložbeni prostor, vjerujemo kako se vozači neće buniti jer činjenica kako će se na jednom mjestu naći 60 elitnih grla lipicanaca u čijoj će ljepoti posjetitelji moći uživati, it
Iako će zbog Državne izložbe lipicanaca ove nedjelje za sav promet privremeno biti zatvorena ulica uz izložbeni prostor, vjerujemo kako se vozači neće buniti jer činjenica kako će se na jednom mjestu naći 60 elitnih grla lipicanaca u čijoj će ljepoti posjetitelji moći uživati, it
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li (i) Slavonci u toj 'svestranoj' biljci pronaći spas?

Zakonske promjene šire opcije

Mogu li (i) Slavonci u toj 'svestranoj' biljci pronaći spas?

29.4.2019. | 8:00
S obzirom na izumiranje poljoprivrede i napuštanje ruralnih dijelova Hrvatske, posebice Slavonije, oni koji imaju koji hektar za uzgoj te vrijedne biljke, svakako bi se u tome trebali okušati jer tržište je očigledno prilično veliko. Iako se radi o kulturi netipičnoj za slavonske
S obzirom na izumiranje poljoprivrede i napuštanje ruralnih dijelova Hrvatske, posebice Slavonije, oni koji imaju koji hektar za uzgoj te vrijedne biljke, svakako bi se u tome trebali okušati jer tržište je očigledno prilično veliko. Iako se radi o kulturi netipičnoj za slavonske
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li sijati i saditi?

Uranilo proljeće

Treba li sijati i saditi?

28.2.2019. | 12:00
Neke povrtne kulture se mogu već sada sijati, čak je preporučljiva ranija sjetva graška i boba koji vole hladnije tlo. Kasnije se zbog visokih temperatura može osušiti zemlja pa je nicanje otežano.
Neke povrtne kulture se mogu već sada sijati, čak je preporučljiva ranija sjetva graška i boba koji vole hladnije tlo. Kasnije se zbog visokih temperatura može osušiti zemlja pa je nicanje otežano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovih 163 mladih su pokazali da se ovdje može ostati'

Tomislav Tolušić o životu u Slavoniji:

'Ovih 163 mladih su pokazali da se ovdje može ostati'

12.2.2019. | 11:20
„Priča se da mladi napuštaju Slavoniju i da sela ostaju prazna. Ovdje je danas 163 mladih ljudi koji su samom odlukom da sudjeluju u natječajima iz Programa ruralnog razvoja pokazali da se ovdje može i želi živjeti i graditi budućnost. Danas su potpisali ugovore iz mjere 6, ali v
„Priča se da mladi napuštaju Slavoniju i da sela ostaju prazna. Ovdje je danas 163 mladih ljudi koji su samom odlukom da sudjeluju u natječajima iz Programa ruralnog razvoja pokazali da se ovdje može i želi živjeti i graditi budućnost. Danas su potpisali ugovore iz mjere 6, ali v
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednici potpisali ugovore vrijedne 46,6 mil kn

Potpore za pokretanje poslovanja mladih

Poljoprivrednici potpisali ugovore vrijedne 46,6 mil kn

7.2.2019. | 19:55
"Imamo preko 20 tisuća poljoprivrednika mlađih od 40 godina u Hrvatskoj i taj broj raste iz dana u dan. Njihov rast i razvoj financiramo novcem EU fondova kojim poljoprivredne djelatnosti u Hrvatskoj želimo modernizirati, osigurati primjenu novih tehnologija i povećati konkurentn
"Imamo preko 20 tisuća poljoprivrednika mlađih od 40 godina u Hrvatskoj i taj broj raste iz dana u dan. Njihov rast i razvoj financiramo novcem EU fondova kojim poljoprivredne djelatnosti u Hrvatskoj želimo modernizirati, osigurati primjenu novih tehnologija i povećati konkurentn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svinjska kuga može uništiti domaće svinjogojstvo

Pitanje je vremena kada će se pojaviti

Svinjska kuga može uništiti domaće svinjogojstvo

2.2.2019. | 12:40
Afrička svinjska kuga nezaustavljivo se širi Europom od 2014., nije opasna za ljude i za druge životinje, a smrtnost može dosegnuti i do 100 posto. Do danas nije razvijeno cjepivo protiv nje te je usmrćivanje jedini način iskorjenjivanja bolesti. Stručnjaci najavljuju širenje i n
Afrička svinjska kuga nezaustavljivo se širi Europom od 2014., nije opasna za ljude i za druge životinje, a smrtnost može dosegnuti i do 100 posto. Do danas nije razvijeno cjepivo protiv nje te je usmrćivanje jedini način iskorjenjivanja bolesti. Stručnjaci najavljuju širenje i n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država će pomoći pri plasmanu vina i smanjiti opterećenja

Dobre vijesti za vinare i vinogradare

Država će pomoći pri plasmanu vina i smanjiti opterećenja

31.1.2019. | 19:30
Cilj je pomoći vinarima da svoja vina plasiraju na tržište i da im budu smanjene barijere koje su ih do sada ograničavale u poslovanju. Novi Zakon o vinu uskoro će u Sabor, a njime će biti decentralizirano ocjenjivanje vina, doći će do uvođenja većih kontrola i administrativnog r
Cilj je pomoći vinarima da svoja vina plasiraju na tržište i da im budu smanjene barijere koje su ih do sada ograničavale u poslovanju. Novi Zakon o vinu uskoro će u Sabor, a njime će biti decentralizirano ocjenjivanje vina, doći će do uvođenja većih kontrola i administrativnog r
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do dijela od 191,6 milijuna eura

Europska komisija

Kako do dijela od 191,6 milijuna eura

23.1.2019. | 19:50
Europska komisija je objavila novi poziv za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlji i inozemstvu.
Europska komisija je objavila novi poziv za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlji i inozemstvu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi zakon nakon više od dvadeset godina

Hoće li pomoći stočarstvu?

Novi zakon nakon više od dvadeset godina

5.1.2019. | 9:25
'Bez domaćih životinja nema kvalitetne i zdrave domaće hrane, a time i izvora prihoda za poljoprivrednu zajednicu u ruralnom prostoru. U fokusu su nam uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni.'
'Bez domaćih životinja nema kvalitetne i zdrave domaće hrane, a time i izvora prihoda za poljoprivrednu zajednicu u ruralnom prostoru. U fokusu su nam uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do 31.12. možete podnijeti zahtjev za potpore za osiguranje

Poljoprivrednici

Do 31.12. možete podnijeti zahtjev za potpore za osiguranje

27.12.2018. | 19:40
"Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti te se odnosi na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni."
"Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti te se odnosi na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novac za OPG-ove potpomognutih i ruralnih područja

Pogledajte koliko 'ide' Slavoniji

Novac za OPG-ove potpomognutih i ruralnih područja

12.12.2018. | 9:15
Kako su prošla slavonska obiteljska poljoprivredna gospodarstva u raspodjeli novca iz Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina te kojoj županiji odlazi najveći iznos, pročitajte u nasta
Kako su prošla slavonska obiteljska poljoprivredna gospodarstva u raspodjeli novca iz Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina te kojoj županiji odlazi najveći iznos, pročitajte u nasta
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako vam svinja osjeti bol platit ćete do 15 tisuća kuna

Pazite kod klanja

Ako vam svinja osjeti bol platit ćete do 15 tisuća kuna

6.12.2018. | 14:30
"Ovim putem podsjećamo kako je nužno pridržavati se pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja svinja, koje ne smiju osjetiti bol ili grubo postupanje."
"Ovim putem podsjećamo kako je nužno pridržavati se pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja svinja, koje ne smiju osjetiti bol ili grubo postupanje."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su od 'gorke' hrvatske jabuke napravili svoju 'limunadu'

Milovanovići se odlučili na preradu

Oni su od 'gorke' hrvatske jabuke napravili svoju 'limunadu'

25.11.2018. | 9:30
Priča Milovanovića je nalik naputku da od limuna koji vam život ponudi pokušate napraviti limunadu. Oni su umjesto limuna dobili zdravu, domaću jabuku koju im je 'zagorčati' pokušalo hrvatsko zakonodavstvo i sramotno niske otkupne cijene. No Milovanovići se nisu dali te su od nje
Priča Milovanovića je nalik naputku da od limuna koji vam život ponudi pokušate napraviti limunadu. Oni su umjesto limuna dobili zdravu, domaću jabuku koju im je 'zagorčati' pokušalo hrvatsko zakonodavstvo i sramotno niske otkupne cijene. No Milovanovići se nisu dali te su od nje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suša i tvrda zemlja zadaju velike glavobolje ratarima

Kasni sjetva:

Suša i tvrda zemlja zadaju velike glavobolje ratarima

16.11.2018. | 19:00
Neobično dugo sušno razdoblje praktično bez kapi kiše zadaje grdne probleme ratarima zapadne Slavonije. Zbog otežanog oranja i pripreme zemlje ne mogu na vrijeme i kvalitetno obaviti sjetvu ozimog ječma i pšenice.
Neobično dugo sušno razdoblje praktično bez kapi kiše zadaje grdne probleme ratarima zapadne Slavonije. Zbog otežanog oranja i pripreme zemlje ne mogu na vrijeme i kvalitetno obaviti sjetvu ozimog ječma i pšenice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nacionalne staklenke ide zagrebački, a ne 'slavonski med'

Slavonija zadnja i na 'svom terenu'

U nacionalne staklenke ide zagrebački, a ne 'slavonski med'

4.11.2018. | 12:35
Bez obzira na činjenicu da je jedino med iz Slavonije zaštićen i registriran na razini Europske unije te, samim time, predstavlja zaštitni znak za cijelu Hrvatsku što se pčelarstva tiče, najmanje takvog meda završit će u nacionalnim staklenkama i rukama hrvatskih prvašića.
Bez obzira na činjenicu da je jedino med iz Slavonije zaštićen i registriran na razini Europske unije te, samim time, predstavlja zaštitni znak za cijelu Hrvatsku što se pčelarstva tiče, najmanje takvog meda završit će u nacionalnim staklenkama i rukama hrvatskih prvašića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljudi sami odlaze u slavonske voćnjake brati izvrsne jabuke

Nakon očaja voćara - reakcija 'naroda'

Ljudi sami odlaze u slavonske voćnjake brati izvrsne jabuke

1.11.2018. | 19:20
Voćarstvo u Slavoniji ove je godine bačeno na koljena. Prizori bogatog uroda jabuka posutih po voćnjacima postali su 'normalni'. No, jesmo li svjesni koliko bogatstvo leži u tonama tih proizvoda, dok plastične vrećice u supermarketima punimo jeftinim, umjetnim, bezukusnim voćem i
Voćarstvo u Slavoniji ove je godine bačeno na koljena. Prizori bogatog uroda jabuka posutih po voćnjacima postali su 'normalni'. No, jesmo li svjesni koliko bogatstvo leži u tonama tih proizvoda, dok plastične vrećice u supermarketima punimo jeftinim, umjetnim, bezukusnim voćem i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konoplja kao nova kultura za procvat slavonskih njiva

Prodaja cijele stabljike donosi zaradu

Konoplja kao nova kultura za procvat slavonskih njiva

1.11.2018. | 17:00
Prema dosadašnjem zakonu, sjemenke navedenih sorti koriste se isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se uništava što je suludo jer se od njega može napraviti više od 20 tisuća poizvoda.
Prema dosadašnjem zakonu, sjemenke navedenih sorti koriste se isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se uništava što je suludo jer se od njega može napraviti više od 20 tisuća poizvoda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski voćari i povrtlari izlaz traže u udruživanju

Kako plasirati robu?

Slavonski voćari i povrtlari izlaz traže u udruživanju

30.10.2018. | 20:10
Proizvođači zbog prekomjernog uvoza imaju velikih problema s plasmanom svojih proizvoda.
Proizvođači zbog prekomjernog uvoza imaju velikih problema s plasmanom svojih proizvoda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mažu li tim Projektom Slavoncima oči?

Stvaranje privida da ide nabolje

Mažu li tim Projektom Slavoncima oči?

7.10.2018. | 12:00
Činjenica da se Slavoniji konačno netko posvetio, ne znači da za to Slavonci trebaju biti zahvalni. Čak štoviše, to ih treba potaknuti na pitanje vladajućima - a gdje ste bili dosad i zašto je istok zemlje godinama bio zanemarivan.
Činjenica da se Slavoniji konačno netko posvetio, ne znači da za to Slavonci trebaju biti zahvalni. Čak štoviše, to ih treba potaknuti na pitanje vladajućima - a gdje ste bili dosad i zašto je istok zemlje godinama bio zanemarivan.