Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 20.6.2019. u 22:00
Prikaza: 5050
|
Autor: Marija Radošević

U brodskom Centru za BTI

Raste interes za čudesnu Paulowniju

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

Upravo ovih dana u Centru je u tijeku isporuka dijela bezvirusnih presadnica, proizvedenih 'in vitro', iz pupa - jednom njemačkom kupcu s kojim je za ovu godinu potpisan ugovor o isporuci čak 80 tisuća sadnica Paulownije. Je li to pak dostatno za funkcioniranje Centra?

SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodski Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj, već pet godina od kako je otvoren proizvodi presadnice raznih biljaka uzgojenih u sterilnim uvjetima laboratorija.

Kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj, raznim edukacijama, sudjelovanjima na projektima, suradnjama s visokim znanstvenim ustanovama, kažu kako su svoje ciljeve ispunili. 

„Naime, Regionalni centar tvrtka je koja uz ostale djelatnosti, kao što su kemijska analiza plodnosti tla, analizu teških metala u tlu na najsuvremenijem uređaju, atomskom spektrofotometru, analizom aflatoksina na HPLC uređaju, ostvaruje godišnju proizvodnju od 200.000 presadnica cvijeća, bobičastog voća ( malina, aronija, kupina, sibirske borovnice, oblačinske višnje ) te začinskog bilja. No, moramo naglasiti da je Centar najveće uspjehe polučio u proizvodnji Paulownije, kineskog brzorastućeg drveta, vrlo dekorativnog i egzotičnog", navodi direktorica Centra, Anamarija Mađarević.

Gigantska Paulownia, prema podatcima najbrže rastuće drvo na svijetu, sve je zanimljivija i u Hrvatskoj - kako proizvođačima tako i kupcima.

Upravo ovih dana u Centru je u tijeku isporuka dijela bezvirusnih presadnica, proizvedenih 'in vitro', iz pupa - jednom njemačkom kupcu s kojim je za ovu godinu potpisan ugovor o isporuci čak 80 tisuća sadnica. 

„Dobar glas se daleko čuje, što je rezultiralo tako velikom potražnjom za sadnicama Paulownije. Tako su u Regionalni centar došli mnogi zainteresirani za kupnju sadnica, ali i za upoznavanje sa samim procesom proizvodnje. U 2019. godini Centar će isporučiti više od 80.000 sadnica, što je nekoliko puta više nego je bilo stavljeno na tržište proteklih godina. U prilog tome govori činjenica da je 80 posto proizvedenih sadnica ugovorom prodano, što Regionalnom centru pruža određenu stabilnost, no i odgovor na kvalitetu, budući da se radi uglavnom o stalnim kupcima.

Među njima je i broj stranaca koji se u posljednje vrijeme odlučuju za zelene investicije, odnosno sve više ulažu u očuvanje okoliša i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Kako vrijeme prolazi, Paulownia svoju primjenu pronalazi i time rastu interes i prodaja", ističe direktorica.

Od ranije je poznato kako dva resorna ministarstva - poljoprivrede te zaštite okoliša - imaju različit pristup kada je u pitanju uzgoj ove čudesne biljke, zbog kako prvi tvrde njezine invazivnosti – ipak zakonska regulativa nikome ne zabranjuje da proizvodi i sadi Paulowniju.

U slavonskobrodskom Centru, proizvode sadni materijal hibrida za koji je dokazano da nema klijavost.

Inače je sjeme Paulownije klijavo samo u posebnim uvjetima. Drvo brzo raste ali ako se ne poštuje tehnologija za proizvodnju ostat će skromne veličine, poručuju iz Centra, u čijem laboratoriju iz samo dvjestotinjak kvalitetnih pupova mogu proizvesti desetak tisuća sadnica Paulownije, jer posebno vode računa o sprječavanju svake mogućnosti kontaminacije prostora. 

Između ostalih, inženjerka Marjana Krišto uvodi pupove u kulturu tkiva. Naime, kako je ranije kazala, dio pupa Paulownije stavlja na pripremljenu hranjivu podlogu a kad se primi ide na podlogu drugačijeg kemijskog sastava, dok se na trećoj podlozi biljka zakorjenjuje i nakon četiri tjedna ide na aklimatizaciju. "To zahtijeva intenzivan rad, nadgledanje vlage i temperature po nekoliko puta dnevno, navela je inženjerka. U ovim uvjetima vegetacijski ciklus traje šest mjeseci a stalnom selekcijom dobiju najveće i najbolje sadnice, koje u prvoj godini sadnje narastu i četiri metra

Oni, pak, koji se upuštaju u sadnju Paulownije moraju imati razvijenu svijest o zaštiti okoliša i onome što žele dobiti. Manji broj sadnica djelatnici Centra prodaju po maloprodajnoj cijeni od 25 kuna i na gradskoj tržnici jer je sve veći broj onih koji žele iskušati sadnju po nekoliko komada, ovog brzorastućeg drveta sa širokom primjenom, u dvorištu, vrtu… Računica je jasna jer ukoliko drvo uspije, korist je deseterostruko veća. 

„Drvo Paulownije vrlo je kvalitetno i skupo. Iako je mekano, ima veliku upotrebu u izradi namještaja, furnira, glazbenih instrumenata, brodskoj i avio-industriji. Pored značaja Paulownije kao drvno-prerađivačke sirovine, vrlo je bitna i s ekološkog aspekta. Ni jedna od tradicionalnih metoda razmnožavanja nije pogodna za dobivanje velike količine sadnog materijala, stoga je primjena različitih tehnika kulture tkiva 'in vitro', kakvu zastupa Centar u svojoj proizvodnji, neophodna za dobivanje visoko kvalitetnih presadnica ove biljke" dodaje direktorica ukupno 12 zaposlenika Centra.

Ovo iznimno čvrsto, tvrdo drvo, korisno je i kao vrlo medonosno, a proizvodi i obilje kisika.... Siječe se tek kada je spolno zrelo (s desetak godina), a zbog velike kalorijske vrijednosti uzgaja se i za bio masu.

U prošloj je godini Centar u laboratorijskim uvjetima proizveo ukupno 120 tisuća sadnica što je 20 posto više u odnosu na godinu prije. Uz najveći broj sadnica Paulownije (55 tisuća), proizvedeno je i 15 tisuća sadnica kupine,13 tisuća maline, 11 tisuća sibirske borovnice, sedam tisuća sadnica aronije, pet tisuća gizele, 2000 stevije, 6000 oblačinske višnje, 4000 fotinije i 2000 presadnica duda.

U istim uvjetima u Centru su uzgojene i presadnice ljetnica i cvijeća za uređenje parkova te začinskog i ljekovitog bilja poput bosiljka, origana, ružmarina, mažurana, vlasca, celera, lavande, rabarbare…

Sve to još uvijek nije dovoljno za samofinanciranje Centra, zbog čega Brodsko posavska županija sa izdašnim sredstvima pomaže njihov rad. U prošloj godini su, primjerice, od ukupnih 1.569,085,00 prihoda, 42,81 posto iznosila sredstva Županije, a 57,19 posto Centar je uprihodovao iz vlastitih sredstava.

Želja im je da se taj odnos promijeni kroz veće samofinanciranje, a da bi to i ostvarili, prema riječima direktorice Mađarević, u Centru uz Paulowniju traže neke nove zanimljive biljne vrste koje bi mogli uzgojiti, a koje bi mogle biti put ka povećanju prihoda. 

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurali milijun kuna za poljoprivrednike

  Prijave za potpore su u tijeku

  Osigurali milijun kuna za poljoprivrednike

  5.7.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku je prijava šteta, no ostaje pitanje visine isplata

  Proglašeno stanje prirodne nepogode

  U tijeku je prijava šteta, no ostaje pitanje visine isplata

  1.7.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su godinama u izolaciji od modernog društva

  Njima 'karantena' ide u prilog

  Oni su godinama u izolaciji od modernog društva

  2.5.2020. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tamo stoje u redovima, a ovdje prodaja slabo ide'

  Prošetali smo Gradskom Tržnicom

  'Tamo stoje u redovima, a ovdje prodaja slabo ide'

  27.4.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za komad salate trgovački lanci mi nude 50 lipa'

  Hoće li korona spasiti OPG-e?

  'Za komad salate trgovački lanci mi nude 50 lipa'

  18.4.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako od mraza nešto i ostane birat ćemo najjeftinije

  Hoćemo li biti gladni?

  Ako od mraza nešto i ostane birat ćemo najjeftinije

  15.4.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kamo su nestala najbrže rastuća stabla

  S polja u Slavonskom Brodu

  Saznali smo kamo su nestala najbrže rastuća stabla

  11.1.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dodijeljene količine plavog dizela poljoprivrednicima

  Nije namijenjen pogonu osobnih vozila

  Dodijeljene količine plavog dizela poljoprivrednicima

  10.1.2020. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolje da izumre selo, nego običaji

  Kolinje, svinjokolja, klanje, krmina

  Bolje da izumre selo, nego običaji

  30.11.2019. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Održavaju pašnjak i daju slasne janjiće, ali...

  'Za' i 'protiv' uzgoja ovaca

  Održavaju pašnjak i daju slasne janjiće, ali...

  29.11.2019. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imat ćemo i poljoprivredne redare

  Zakon o poljoprivrednom zemljištu

  Imat ćemo i poljoprivredne redare

  12.11.2019. | 18:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zakon koji ograničava temeljna ustavna prava građanina'

  Raspolagnje poljoprivrednim zemljištem

  'Zakon koji ograničava temeljna ustavna prava građanina'

  5.11.2019. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavnici malih gospodarstava predstavili svoje proizvode

  Sajam poljoprivrede i seoskog turizma

  Predstavnici malih gospodarstava predstavili svoje proizvode

  22.9.2019. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Led je neke vinograde „obrao“ u srpnju

  Kako ove godine prolaze vinogradari?

  Led je neke vinograde „obrao“ u srpnju

  18.9.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Startala jesenska oralna vakcinacija

  S današnjim danom

  Startala jesenska oralna vakcinacija

  17.9.2019. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pčelarima 14,8 milijuna kuna godišnje

  Usvojen Nacionalni pčelarski program

  Pčelarima 14,8 milijuna kuna godišnje

  12.9.2019. | 12:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog afričke svinjske kuge 'idu' nova pravila za svinjokolju

  Financijski poticaj selektivnog odstrela

  Zbog afričke svinjske kuge 'idu' nova pravila za svinjokolju

  11.9.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurano milijun kuna za školski medni dan

  Prvašićima med u nacionalnoj staklenci

  Osigurano milijun kuna za školski medni dan

  4.9.2019. | 10:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova lokacija na kojoj počinje uzgoj brzorastućeg stabla

  Ručno sađenje 450 sadnica

  Nova lokacija na kojoj počinje uzgoj brzorastućeg stabla

  30.8.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :