Riječ je o slavonsko-srijemskom podolskom govedu, koje ljudi, smjestivši ga u 'prirodnu karantetnu' prisavskog pašnjaka Gajna, pokušavaju spasiti od izumiranja.
SLAVONSKI BROD - I dok je epidemija koronavirusa ljude natjerala na držanje
međusobnog fizičkog razmaka, zbog izbjegavanje većeg broja okupljanja okrenula
ih pojedinačnim šetnjama i odlascima u prirodu, oni, u jednom kutku
Brodsko-posavske županije, već godinama žive u izolaciji od modernog društva.
Riječ je o slavonsko-srijemskom podolskom govedu, koje ljudi, smjestivši ga u
'prirodnu karantetnu' prisavskog pašnjaka Gajna, pokušavaju spasiti od
izumiranja.
- Ovo je njihova sloboda i naša
sloboda jer ovdje nemamo nikakvih kontakata s ljudima. – za hrt je kazao Šimo
Beneš, predsjednik Brodskog ekološkog društva koje se angažiralo oko
očuvanja ove pasmine, kojoj bi, dodaju, pomoglo i bolje predstavljanje pasmine
ali i brendiranje goveđih proizvoda koji su vrhunske kvalitete. A tome doprinosi
i ispaša na zaštićenom pašnjaku koje je svojevrsna Arka autohtonih pasmina.
Među njima i podolskog goveda. A dok
ga spašavaju od izumiranja, brodski ekolozi i uzgajivači - bore se i za bolju
poziciju na tržištu.
- Ne možemo postići ni cijenu koju bi mi željeli
da to ipak za bude nas profitabilno. Za hrt je kazao Ivica
Kovačević, čuvar Gajne i stočar, dodajući kako je riječ o telićima koji
rastu samo na majčinu mlijeku i prirodnoj ispaši bez nadohrane, antibiotika ili
koncentrata.
- Bolji su oni iz Rumunjske jer
lobiji koji vladaju u Hrvatskoj nisu zainteresirani za propagiranje hrvatskoga.
– kazao je Beneš, izražavajući nadu kako bi možda situacija s koronavirusom
mogla bar malo skrenuti pozornost na to da i kupci, a osobito turističko
tržište, počnu više cijeniti trud lokalnih proizvođača. Time bi se, naglašava, ne
samo pomoglo domaćoj poljoprivredi nego bi se i smanjila tako velika ovisnost
o uvozu.