Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 30.5.2019. u 22:00
Prikaza: 1145
|
Autor: A. Primorac

A potrebno je samo malo dobre volje svih

Nije dosta loše vrijeme, nego im još špricaju i kose kanale

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusIvan Živić, Stjepan Aračić
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Prilagođavaju se, vrijedno rade i trude se dati maksimum u okolnostima koje im čovjek, koji je krivac i za klimatske promjene, svojim (ne)djelovanjem pruža. I ne kažnjavaju ga, nego mu vraćaju zdravljem utkanim u med koji proizvode. Kada bi samo malo zastali, osluhnuli, pogledali ih, proučili, od njih bi puno toga mogli naučiti. Kada bismo željeli. A trebali bismo.

SLAVONSKI BROD - Iako se moj otac bavio pčelarenjem ja sam u tome samostalno posljednjih dvadesetak godina te danas posjedujem oko 50 društava koje mi prosječno godišnje daju 20 do 30 kilograma meda po društvu. No, ove godine, barem za sada, ta je količina čak četiri puta manja - priča nam pčelar Ivan Živić koji svoje pčele, zajedno sa zetom koji ima oko 20 društva, drži na stacionaru u Sredancima.

Kaže Ivan da ovakvu godinu, kada su u pitanju nepovoljni vremenski uvjeti, ne pamti. - Godine 2014. kada su bile one velike poplave isto je bila loša situacija, ali ni približno ovome kako je danas. Kažem, pčelarim već 20 godina i ne pamtim da mi 1. svibnja košnice nisu bile pune meda. To ne pamtim - kaže Ivan, koji upravo prvih dana svibnja vrca med iz košnice. Učinio je to i ove godine, no tek četvrtina količine meda ranijih godina, jasan je pokazatelj koliko je vrijeme ostavilo svoga traga u košnicama. Mada, početak godine, barem za ovog pčelara, i nije davao naznake da će sve krenuti ovako kako je.

Sva društva su prezimila. Sunčani dani krajem ožujka i početkom travnja dali su izvrstan unos proljetnica: maslačka, mrtve koprive, voća, a onda je došla sredina travnja. Nastupili su hladni i kišoviti dani s puno promjenljivog vremena i pčele su sve to što su do tada unijele i potrošile. - Slijedio je bagrem i krenulo je dobro, a onda su opet nastupile kiše i promjenljivo vrijeme zbog čega sam neka društva morao prehranjivati a neka čak nisu niti izlazila van. To je dovelo do toga da mi se dosta pčela izrojilo, a ta društva koja su se izrojila su dosta oslabila te više nisu proizvodna - priča Ivan, dodajući kako je zapravo već sada vrlo upitno što će dati bagrem. Krenula je i amorfa no usporedo s njom nastavilo se loše i promjenljivo vrijeme. Pitanje je što će biti i s tim iako pčele trenutno unose prikupljeno u košnice.

To da su ovogodišnje iznimno loše vremenske prilike ostavila traga na količinama meda u košnicama, slaže se i Stjepan Aračić, dopredsjednik Upravnog odbora Pčelarske udruge Zrinski i član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza.

- Učestala kiša i niže temperature pogodovale su tome da je bagrem podbacio, baš kao što su i kulture prije njega: repica, i voće, dale daleko manje prinose od očekivanih. Trenutno je situacija takva da smo vrlo blizu toga da pčele već troše rezervu zaliha tako da za one koje su slabije već sada je potrebna prihrana u vidu sirupa ili pogače kako bi se održale i pripremile za nastavak sezone - kaže Aščić, dodajući kako smo trenutno u pola pčelarske sezone obzirom da ostaje amorfa, kesten, a onda i suncokret kao tri dosta važne paše. Ukoliko bi se vrijeme u radzoblju tih paša stabiliziralo godina bi se, mišljenja je Aračić, mogla izvući.

Nažalost, sudeći po sadašnjim prognozama, koje i za idući tjedan najavljuju promjenljivo vrijeme sa - za ovo doba godine - niskim temperaturama - i dosta kišnih razdoblja, prostora za veliki optimizam baš i nema.

- S obzirom na vremenske prognoze, barem ove kratkoročne, mi smo sada u nedoumici što činiti. Nevjerojatno je da se ide s prihranjivanjem u ovo doba kada su bagrem i amfora i kada bi unosi svaki dan trebali biti po dva tri kilograma - priča Ivan, naglašavjući kako je on sam neka društva već prihranjivao.

No osim vremena, pčelare prati i nerazumijevanje onih koji su oko njih a o čijem odgovornom ponašanju dodatno ovisi opstanak njihovih društava. Svjesni su, kažu naši sugovornici, kako ozbiljnog bavljenja poljoprivredom nema bez uporabe određenih sredstava. No, pri tome, ističu, oni koji ih upotrebljavaju čine to nerijetko nekontrolirano. - Ratari, voćari, povrtlari koriste pesticide, herbicide i insekticide i to je dio moderne suvremene poljoprivrede, no apeliram na njih da to koriste sukladno uputama i to u jako rano jutro ili kasnu večer kada pčela nema - apelira Živić, ističući još jedan problem s kojim se susreću ovih dana, a koji je lako rješiv samo da je malo razumijevanja.

Radi se o tome da im se, u ionako vremenski lošoj godini, kose kanali s čime odlaze i biljke s kojih pčele skupljaju pelud. - Samo malo razumijevanja i da pričekaju nekih desetak dana s košnjom pčelarima puno znači, a njima ništa ne oduzima - apelira ovaj pčelar iz Sredanaca, koji je samo jedan od ukupno gotovo 450 pčelara koji na području Brodsko-posavske županije, u tri udruge - slavnoskobrodskoj, sibinjskoj i novogradiškoj - imaju ukupno od 12 do 14 tisuća košnica.

Neki od njih, na novogradiškom području, još iz prošle godine, kažu muku muče s bolestima i pomorom pčela.

- Tražili smo informaciju od predsjednika sve tri udruge pčelara s područja Brodsko-posavske županije i prema dobivenim informacijama nešto gubitaka, lokalno, ima. Ukupno gledano ti gubitci i nisu preveliki, no pojedinačno neki su pčelari imali znatne gubitke. Bitno je sada zapravo analizirati razloge koji su doveli do tih gubitaka. Postoje naime indicije da špricanje repice kod stacioniranih pčelara daje gubitak do 30 posto pčela radilica, a u tom slučaju jasno je da sa onda to poslije osjeti na prinosu meda, ali i kondiciji pčelinje zajednice. Nažalost taj problem pčelara i onih koji koriste sredstva za špricanje za sada nije riješen, a bez puno više komunikacije, edukacije, razumijevanja, suradnje, teško će pčelar održati zajednicu na životu ili u nekoj kondiciji u kojoj bi bila dovoljno jaka da donese med u pčelinju zajednicu - pojašnjava Aračić, dodajući kako se elementarna nepogoda pokušala ne jedanput proglasiti. - Nažalost, mislim da u zakonu toga za pčele nema tako da nama, kada su u pitanju bolesti, jedino ostaje da to uredno pratimo, na vrijeme uzimamo uzorke i šaljemo u ovlaštene centre koji će utvrditi o čemu se radi - poručio je Aračić, zaključujući da - kada su u pitanju pčele - svi moramo raditi na svojoj edukaciji, a posebice oni koji se nalaze u uskom, međusobno povezanom lancu koji bi morao funkcionirati.

Jer, kao što reče Aračić, i ratar i poljoprivrednik bi morao biti svjestan važnosti razmišljanja da svojim postupcima doprinosi tome hoće li i njima i pčelarima u konačnici biti zajedno bolje ili će, nažalost, zajedno tonuti u neizvjesnost. I dok ratari špricaju, kosci kose, pčelari apeliraju,... - one zuje. Prilagođavaju se, vrijedno rade i trude se dati maksimum u okolnostima koje im čovjek, koji je krivac i za klimatske promjene, svojim (ne)djelovanjem pruža. I ne kažnjavaju ga, nego mu vraćaju zdravljem utkanim u med koji proizvode. Kada bi samo malo zastali, osluhnuli, pogledali ih, proučili, od njih bi puno toga mogli naučiti. Kada bismo željeli. A trebali bismo. Jer, Albert Einstein svojedobno je izjavio: "Nestanu li pčele sa Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaju još oko četiri godine života." Bez pčela, nema oprašivanja, ne bi bilo plodova, hrane pa ni ljudi. Radeći protiv i na štetu njih, radimo protiv sebe.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Berba jabuka i sortiranje trajat će dva i pol mjeseca

I ove godine nude sezonski posao

Berba jabuka i sortiranje trajat će dva i pol mjeseca

19.8.2019. | 12:30
Sezona branja jabuka trebala bi potrajati dva i pol mjeseca, tako da će vrijedne ruke ipak moći zaraditi koju kunu prije zimskog perioda.
Sezona branja jabuka trebala bi potrajati dva i pol mjeseca, tako da će vrijedne ruke ipak moći zaraditi koju kunu prije zimskog perioda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sočne, slasne, zdrave… no drže cijenu

Možete li zamisliti ljeto bez lubenica?

Sočne, slasne, zdrave… no drže cijenu

12.8.2019. | 18:15
Pomaže kod reguliranja tlaka, preporučljiva za zdravo srce, bubrege, lijep ten, mršavost.. ali i osobama sa slabim libidom.
Pomaže kod reguliranja tlaka, preporučljiva za zdravo srce, bubrege, lijep ten, mršavost.. ali i osobama sa slabim libidom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriva je sprega ministarstva i osiguravajućih kuća'

Treba li nam protutučna obrana?

'Kriva je sprega ministarstva i osiguravajućih kuća'

10.7.2019. | 22:00
'Ukinuli su nam protutučnu obranu i pozvali nas da se osiguramo. Za osiguranje mog voćnjaka država daje 120 tisuća kuna, a ja 50, što je ukupno 170 tisuća kuna samo za moj voćnjak. Pa mi bi za tih 170 tisuća kuna mogli kupiti raketa da obranimo cijelu okolicu. A govorimo samo o i
'Ukinuli su nam protutučnu obranu i pozvali nas da se osiguramo. Za osiguranje mog voćnjaka država daje 120 tisuća kuna, a ja 50, što je ukupno 170 tisuća kuna samo za moj voćnjak. Pa mi bi za tih 170 tisuća kuna mogli kupiti raketa da obranimo cijelu okolicu. A govorimo samo o i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svega osam općina donijelo program raspolaganja zemljištem

Stanje u Brodsko-posavskoj županiji

Svega osam općina donijelo program raspolaganja zemljištem

10.7.2019. | 9:00
Bez tog dokumenta nije moguće raspisivanje natječaja, ocjenjivanje pristiglih ponuda niti bilo kakve druge radnje vezane za ta, mnogim poljoprivrednicima prijeko potrebna, zemljišta. Osim toga, time je stopirano korištenje blagodati novog Zakona.
Bez tog dokumenta nije moguće raspisivanje natječaja, ocjenjivanje pristiglih ponuda niti bilo kakve druge radnje vezane za ta, mnogim poljoprivrednicima prijeko potrebna, zemljišta. Osim toga, time je stopirano korištenje blagodati novog Zakona.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijete li tužbe načelnicima i gradonačelnicima?

Državno poljoprivredno zemljište

Prijete li tužbe načelnicima i gradonačelnicima?

5.7.2019. | 9:40
Državno poljoprivredno zemljište je aktualna tema posljednjih tridesetak godina. Nikad nije u potpunosti jasno tko ima prednost pri kupnji ili dugogodišnjem zakupu, jesu li u prednosti ratari, stočari ili domicilno stanovništvo. Sudeći po inicijativi saborskog zastupnika Tomisla
Državno poljoprivredno zemljište je aktualna tema posljednjih tridesetak godina. Nikad nije u potpunosti jasno tko ima prednost pri kupnji ili dugogodišnjem zakupu, jesu li u prednosti ratari, stočari ili domicilno stanovništvo. Sudeći po inicijativi saborskog zastupnika Tomisla
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući i poljoprivrednicima on ima plaću 42.000 kuna?

„Blues mutne vode“ na hrvatskim njivama

Zahvaljujući i poljoprivrednicima on ima plaću 42.000 kuna?

5.7.2019. | 8:00
Još jedanput je prozvao odgovorne zbog nečinjenja na području raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i podsjetio na HSS-ov Zahtjev za interpelacijom Vladi koji nije stavljen na dnevni red sjednice Vlade RH. Kazao je kako je Vlada inovativna kod oporezivanja i dodavanja
Još jedanput je prozvao odgovorne zbog nečinjenja na području raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i podsjetio na HSS-ov Zahtjev za interpelacijom Vladi koji nije stavljen na dnevni red sjednice Vlade RH. Kazao je kako je Vlada inovativna kod oporezivanja i dodavanja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državnih poljoprivrednih površina za prodaju - nema

Program raspolaganja na javnom uvidu

Državnih poljoprivrednih površina za prodaju - nema

29.6.2019. | 14:30
Poljoprivrednog zemljišta namijenjenog za prodaju, a koje je u vlasništvu države, na području ove Općine nema, dok je za povrat određeno 0,7303 ha poljoprivrednog zemljišta.
Poljoprivrednog zemljišta namijenjenog za prodaju, a koje je u vlasništvu države, na području ove Općine nema, dok je za povrat određeno 0,7303 ha poljoprivrednog zemljišta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste interes za čudesnu Paulowniju

U brodskom Centru za BTI

Raste interes za čudesnu Paulowniju

20.6.2019. | 22:00
Upravo ovih dana u Centru je u tijeku isporuka dijela bezvirusnih presadnica, proizvedenih 'in vitro', iz pupa - jednom njemačkom kupcu s kojim je za ovu godinu potpisan ugovor o isporuci čak 80 tisuća sadnica Paulownije. Je li to pak dostatno za funkcioniranje Centra?
Upravo ovih dana u Centru je u tijeku isporuka dijela bezvirusnih presadnica, proizvedenih 'in vitro', iz pupa - jednom njemačkom kupcu s kojim je za ovu godinu potpisan ugovor o isporuci čak 80 tisuća sadnica Paulownije. Je li to pak dostatno za funkcioniranje Centra?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednici traže obranu raketama

Nezadovoljstvo sustavom osiguranja

Poljoprivrednici traže obranu raketama

5.6.2019. | 11:00
Zbog izostanka protutučne obrane raketama bez posla bi mogao ostati dio ljudi koji su i ove godine prošli edukaciju i zdravstvene preglede.
Zbog izostanka protutučne obrane raketama bez posla bi mogao ostati dio ljudi koji su i ove godine prošli edukaciju i zdravstvene preglede.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Netko našu zemlju čuva kako bi ju prodao strancima?

Zašto se ne raspisuju natječaji

Netko našu zemlju čuva kako bi ju prodao strancima?

1.6.2019. | 13:15
„Pitam za koga se čuva poljoprivredno zemljište? Za ruske banke i strvinarske fondove ili ga treba dati na korištenje našim PG-ovima? Zašto nije podnesen zahtjev Europskoj komisiji za produženje moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima? Što se čeka? Oči
„Pitam za koga se čuva poljoprivredno zemljište? Za ruske banke i strvinarske fondove ili ga treba dati na korištenje našim PG-ovima? Zašto nije podnesen zahtjev Europskoj komisiji za produženje moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima? Što se čeka? Oči
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bilo je luđe nego u kaubojskim filmovima'

Šampion države je Zenta

'Bilo je luđe nego u kaubojskim filmovima'

12.5.2019. | 15:20
Tijekom počasnog kruga jedan je konj otkazao na trenutak poslušnost djevojci koja ga je vodila te se istrgnuo i krenuo prvo na suce, a potom i prema publici, da bi se sapleo i pao.
Tijekom počasnog kruga jedan je konj otkazao na trenutak poslušnost djevojci koja ga je vodila te se istrgnuo i krenuo prvo na suce, a potom i prema publici, da bi se sapleo i pao.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog državne izložbe zatvaraju promet u središtu grada

Ovoga vikenda

Zbog državne izložbe zatvaraju promet u središtu grada

7.5.2019. | 10:00
Iako će zbog Državne izložbe lipicanaca ove nedjelje za sav promet privremeno biti zatvorena ulica uz izložbeni prostor, vjerujemo kako se vozači neće buniti jer činjenica kako će se na jednom mjestu naći 60 elitnih grla lipicanaca u čijoj će ljepoti posjetitelji moći uživati, it
Iako će zbog Državne izložbe lipicanaca ove nedjelje za sav promet privremeno biti zatvorena ulica uz izložbeni prostor, vjerujemo kako se vozači neće buniti jer činjenica kako će se na jednom mjestu naći 60 elitnih grla lipicanaca u čijoj će ljepoti posjetitelji moći uživati, it
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li (i) Slavonci u toj 'svestranoj' biljci pronaći spas?

Zakonske promjene šire opcije

Mogu li (i) Slavonci u toj 'svestranoj' biljci pronaći spas?

29.4.2019. | 8:00
S obzirom na izumiranje poljoprivrede i napuštanje ruralnih dijelova Hrvatske, posebice Slavonije, oni koji imaju koji hektar za uzgoj te vrijedne biljke, svakako bi se u tome trebali okušati jer tržište je očigledno prilično veliko. Iako se radi o kulturi netipičnoj za slavonske
S obzirom na izumiranje poljoprivrede i napuštanje ruralnih dijelova Hrvatske, posebice Slavonije, oni koji imaju koji hektar za uzgoj te vrijedne biljke, svakako bi se u tome trebali okušati jer tržište je očigledno prilično veliko. Iako se radi o kulturi netipičnoj za slavonske
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li sijati i saditi?

Uranilo proljeće

Treba li sijati i saditi?

28.2.2019. | 12:00
Neke povrtne kulture se mogu već sada sijati, čak je preporučljiva ranija sjetva graška i boba koji vole hladnije tlo. Kasnije se zbog visokih temperatura može osušiti zemlja pa je nicanje otežano.
Neke povrtne kulture se mogu već sada sijati, čak je preporučljiva ranija sjetva graška i boba koji vole hladnije tlo. Kasnije se zbog visokih temperatura može osušiti zemlja pa je nicanje otežano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovih 163 mladih su pokazali da se ovdje može ostati'

Tomislav Tolušić o životu u Slavoniji:

'Ovih 163 mladih su pokazali da se ovdje može ostati'

12.2.2019. | 11:20
„Priča se da mladi napuštaju Slavoniju i da sela ostaju prazna. Ovdje je danas 163 mladih ljudi koji su samom odlukom da sudjeluju u natječajima iz Programa ruralnog razvoja pokazali da se ovdje može i želi živjeti i graditi budućnost. Danas su potpisali ugovore iz mjere 6, ali v
„Priča se da mladi napuštaju Slavoniju i da sela ostaju prazna. Ovdje je danas 163 mladih ljudi koji su samom odlukom da sudjeluju u natječajima iz Programa ruralnog razvoja pokazali da se ovdje može i želi živjeti i graditi budućnost. Danas su potpisali ugovore iz mjere 6, ali v
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednici potpisali ugovore vrijedne 46,6 mil kn

Potpore za pokretanje poslovanja mladih

Poljoprivrednici potpisali ugovore vrijedne 46,6 mil kn

7.2.2019. | 19:55
"Imamo preko 20 tisuća poljoprivrednika mlađih od 40 godina u Hrvatskoj i taj broj raste iz dana u dan. Njihov rast i razvoj financiramo novcem EU fondova kojim poljoprivredne djelatnosti u Hrvatskoj želimo modernizirati, osigurati primjenu novih tehnologija i povećati konkurentn
"Imamo preko 20 tisuća poljoprivrednika mlađih od 40 godina u Hrvatskoj i taj broj raste iz dana u dan. Njihov rast i razvoj financiramo novcem EU fondova kojim poljoprivredne djelatnosti u Hrvatskoj želimo modernizirati, osigurati primjenu novih tehnologija i povećati konkurentn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svinjska kuga može uništiti domaće svinjogojstvo

Pitanje je vremena kada će se pojaviti

Svinjska kuga može uništiti domaće svinjogojstvo

2.2.2019. | 12:40
Afrička svinjska kuga nezaustavljivo se širi Europom od 2014., nije opasna za ljude i za druge životinje, a smrtnost može dosegnuti i do 100 posto. Do danas nije razvijeno cjepivo protiv nje te je usmrćivanje jedini način iskorjenjivanja bolesti. Stručnjaci najavljuju širenje i n
Afrička svinjska kuga nezaustavljivo se širi Europom od 2014., nije opasna za ljude i za druge životinje, a smrtnost može dosegnuti i do 100 posto. Do danas nije razvijeno cjepivo protiv nje te je usmrćivanje jedini način iskorjenjivanja bolesti. Stručnjaci najavljuju širenje i n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država će pomoći pri plasmanu vina i smanjiti opterećenja

Dobre vijesti za vinare i vinogradare

Država će pomoći pri plasmanu vina i smanjiti opterećenja

31.1.2019. | 19:30
Cilj je pomoći vinarima da svoja vina plasiraju na tržište i da im budu smanjene barijere koje su ih do sada ograničavale u poslovanju. Novi Zakon o vinu uskoro će u Sabor, a njime će biti decentralizirano ocjenjivanje vina, doći će do uvođenja većih kontrola i administrativnog r
Cilj je pomoći vinarima da svoja vina plasiraju na tržište i da im budu smanjene barijere koje su ih do sada ograničavale u poslovanju. Novi Zakon o vinu uskoro će u Sabor, a njime će biti decentralizirano ocjenjivanje vina, doći će do uvođenja većih kontrola i administrativnog r
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako do dijela od 191,6 milijuna eura

Europska komisija

Kako do dijela od 191,6 milijuna eura

23.1.2019. | 19:50
Europska komisija je objavila novi poziv za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlji i inozemstvu.
Europska komisija je objavila novi poziv za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u zemlji i inozemstvu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi zakon nakon više od dvadeset godina

Hoće li pomoći stočarstvu?

Novi zakon nakon više od dvadeset godina

5.1.2019. | 9:25
'Bez domaćih životinja nema kvalitetne i zdrave domaće hrane, a time i izvora prihoda za poljoprivrednu zajednicu u ruralnom prostoru. U fokusu su nam uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni.'
'Bez domaćih životinja nema kvalitetne i zdrave domaće hrane, a time i izvora prihoda za poljoprivrednu zajednicu u ruralnom prostoru. U fokusu su nam uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni.'