Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 17.9.2021. u 11:00
Prikaza: 7028
|
Autor: Željka Gavranović

Povijesni dan u Luci Brod

'Dvadeset smo godina radili za ovaj dan'

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplusMarijan Jurić
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus
 • Ž.G./SBplus

Potpuna plovnost rijeke Save tijekom cijele godine, dakako, u cijelom je projektu pitanje svih pitanja za koje također obećavaju da će uskoro biti riješeno.

SLAVONSKI BROD - S više od tri sata zakašnjenja, 16. rujna oko 17 sati, u Luku Brod je stigao prvi teretni vlak. Mada su Hrvatske željeznice 'pale' već na prvom testu njihovih sposobnosti pa je ovaj za Brođane iznimno važan vlak 'zapeo' u kolodvorskoj administraciji, tek nekoliko kilometara od svog konačnog cilja, to nije umanjilo važnost trenutka za sve koji su sudjelovali u 'dizanju' Luke Brod.

- Prvi put u povijesti Slavonskog Broda i Luke Brod, u nju je stigao prvi vlak koji je dovezao robu iz Rijeke. Ujedno, prvi put je u Slavonski Brod u ovom obliku stigla roba iz Kine. -

Dvadeset i četiri velika kontejnera tračnicama su stigla iz riječke Luke. I dok je šest kontejnera ostalo u Slavonskom Brodu, ostatak je svoj put nastavio prema Vinkovcima, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

- Prvi put u povijesti Slavonskog Broda i Luke Brod, u nju je stigao prvi vlak koji je dovezao robu iz Rijeke. Ujedno, prvi put je u Slavonski Brod u ovom obliku stigla roba iz Kine. Znači, Luka Rijeka je bila prolazna luka i mi smo ponosni na to. Sve sljedeće robe koje budu dolazile, carinit će se isključivo u Slavonskom Brodu i distribuirati prema Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te prema ovom dijelu Hrvatske. Ovo su prvi vagoni, a prema našem koncesionaru i ugovoru, očekujemo dva ovakva vlaka svaki tjedan. To nam je bitno jer bi od 1. listopada krenuo ozbiljniji pretovar u Luci. Tada bi došlo i do značajnijeg zapošljavanja naših ljudi. Plan kojeg smo najavljivali jest milijun i pol tona koje bismo pretovarali svake godine. Dvadeset godina rada je uloženo kako bi ovi vagoni konačno stigli u Slavonski Brod i kako bi grad dobio ono što mu pripada, a to više nije samo tranzit željeznicom i cestom, nego da roba konačno završava u Slavonskom Brodu, na korist gospodarstva i stanovnika u okruženju. - kazao je Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod.

Podsjetimo, radovi koji su dio projekta „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod" započeli su 18. kolovoza 2018. godine, a dovršeni su u siječnju ove godine.

- Napravili smo kompletnu infrastrukturu. Trenutno smo jedini u ovom dijelu Europe osposobljeni za pretovar roba s rijeke, željeznice i, naravno, ceste. S posljednjim projektom i ranijim radovima u Luku je ukupno uloženo oko 240 milijuna kuna. Koncesionar je dovezao svoje dvije kontejnerske dizalice, tako da će i njegovo ulaganje, kada je u pitanju pretovarna mehanizacija, narednih godinu dana premašiti deset milijuna kuna. Luka je otvorena i građanima koji je žele doći pogledati jer se radi o zanimljivom objektu. Najavljujemo i bescarinsku zonu, što znači da će robe dolaziti iz šireg okruženja zemalja koje nisu članice Europske unije. To bi također trebalo dovesti do novog zapošljavanja. - dodao je Jurić.

Projekt vrijedan gotovo 110 milijuna kuna (bez PDV-a) provođen je četiri kilometra jugoistočno od grada Slavonskog Broda, na lijevoj obali rijeke Save u Industrijskoj zoni Bjeliš.

- Čekanje se isplatilo. Svi smo u euforiji. Realizacija projekta po prvi se put događa u praksi, na terenu i nije bilo teško čekati prvi vlak. Kod nas u ovoj regionalnoj priči, ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo. Dočekali smo da ovaj terminal u kojeg je država puno uložila, sad postane centar i da se dolazak tereta uistinu događa u Luci Brod. Nadam se da će sad krenuti onaj uzlazni dio da će tu biti centar pretovara, kontejnerskog terminala koji će otvoriti gospodarski, regionalni i tržišni razvoj koji će dalje pokrenuti puno korisnih stvari u pozadini. - kazala je jučer po dolasku prvog vlaka Duška Kunštek, ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe.

Potpuna plovnost rijeke Save tijekom cijele godine, dakako, u cijelom je projektu pitanje svih pitanja za koje također obećavaju da će uskoro biti riješeno.

- Već smo krenuli, stvar nije u čekanju. U tijeku je projektiranje dionice Jaruge-Novi Grad. To je prva u nizu najkritičnijih dionica na rijeci Savi. Druga će biti prema Sisku. To su segmenti koji se rješavaju i koji bi se sljedeće godine mogli graditi. Uređenje plovnog puta podrazumijeva i onu svakodnevnu tehničku karakteristiku koja se događa kontinuirano. Procedura je takva kakva jest, živimo u domeni poštivanja odrednica vezanih za zaštitu okoliša i to je jednostavno tako. - dodala je Kunštek.

Budući da sama infrastruktura nije dovoljna za uspješan rad jedne Luke, ostaje nada da će izvrsnost u tom pogledu pratiti i struktura zaposlenih, koncesionara, ali i ostalih prijevozničkih segmenata koji bi se itekako trebali potruditi da ne koče ovaj uspješan projekt.

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
renault

renault

Komentirano: 14.10.2021. | 22:09

1

Ostario od brige. Ubio ga posao. Koliko je takvih u našoj maloj jadnoj RH? Svatko nosi svoj križ u životu, a on jadnik nosi kontejner. I to više njih. 20 godina se čekalo... Žao mi ga.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 14.10.2021. | 17:29

2

Ovaj je direktor kad je postavljen na tu funkciju bio mladić, a gle ga sad....ostario a luka jedva da radi.
Stipe

Stipe

Komentirano: 13.10.2021. | 20:01

3

sinchro - vukovarska luka je na jednoj drugoj rijeci, što je u ovom slučaju izuzetno bitno. To je kao da uspoređuješ urod banana u RH i Ugandi. Promašen projekt.
renault

renault

Komentirano: 13.10.2021. | 19:49

4

Kad brodska luka dosegne 30000 t trebat će prenijeti Vukelićev most i montirati ga na pružni prijelaz kod Vrbe, kao nadvožnjak, da se izbjegnu gužve koje su već sad nesnosne.
sinchro

sinchro

Komentirano: 5.10.2021. | 21:58

5

interesantan podatak vukovarska luka trenutno na tjednoj bazi navodno 30000 tona rodbe odpremi kad bi brod dostigao tu razinu mozda bi se nesto i promjenilo
renault

renault

Komentirano: 19.9.2021. | 8:04

6

Bilo bi zgodno preimenovati Luku Brod u Željezničku luku Brod, ili još bolje u Prvu hrvatsku željezničku luku Brod. Po tome bi bili prvi u svijetu. A mogli bi i dalje razvijati organizacijsku strukturu u Prvoj hrvatskoj željezničkoj luci, otvarati nova radna mjesta, trebati u nadzornim odborima ili kakvim upravnim vijećima posebne stručnjake za istovar vagona ili za istovar brodova, itd.... Ideja za razvoj koliko želiš, novih radnih mjesta koliko treba, ..... Ma sve to već nadležni znaju i tako rade. Ne trebaju im naši savjeti.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 19.9.2021. | 6:57

7

Dvadeset godina smo čekali da nešto dođe u luku Brod , željezničkim putem ,iako smo prugu prema bijelišu i silosu imali i prije domovinskog rata a luka brod je cca 200 m od silosa ,super . Znači da će prvi brod ući u narednih desetak godina. Da ironija bude veća kontejneri su iz KIne i to u doba corone , baš mi za otvaranje ne miriši na dobro
renault

renault

Komentirano: 18.9.2021. | 20:21

8

Ta luka i taj plovni put koji će biti uređen velikim trudom i velikom pameću naših marljivih osmišljivača načina utroška novca poreznih obveznika i novca EU mi sliči na onaj čuveni Vukelićev most kod Karlovca koji spaja ništa s ničim. Šalu na stranu. Luka Brod ima silnu perspektivu, jer onog časa kad zaživi zdravo gospodarstvo u Hrvatskoj i BiH brod za brodom će razvažat proizvode. Jest da će tada pola Zemljana živjeti na Marsu, ali tko mari. Šta ima veze. Do tad uživajmo u kontejnerima. Zašto se nebi HŽ Kolodvor Brod premjestio u Luku Brod.
Kolumbo

Kolumbo

Komentirano: 18.9.2021. | 19:43

9

@renault to smo tražili pa to sad i gledajmo. E moj Narode! Nemoj reklamirati hotel činiš im uslugu.
renault

renault

Komentirano: 18.9.2021. | 17:18

10

A zato je danas ludnica u Brodu! Kao onomad (stariji to pamte ili su čuli za to) kad je bilo tzv. SPASOVO, 23. u mjesecu plaće u Đuri. Konobari, onomad, u hotelu Park zajedno brijali s gostima. A danas radnici Luke Brod briju po Savusu ili po drugim hotelima.

Broj komentara: 17

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najtraženiji su bravari i zavarivači

722 slobodna radna mjesta

Najtraženiji su bravari i zavarivači

31.8.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neki klijenti kod nas sjede tri sata. Otvoreni smo za sve.'

Najveći brodski Upravitelj zgrada:

'Neki klijenti kod nas sjede tri sata. Otvoreni smo za sve.'

15.8.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Isporuka plina Rafineriji krenut će u narednih 20-ak dana?

Uskoro bi trebali krenuti s radom

Isporuka plina Rafineriji krenut će u narednih 20-ak dana?

30.7.2021. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U godinu i pol dana oni su 'digli' više od 15,5 milijuna kn

Uzdali se u sebe i u svoje programe

U godinu i pol dana oni su 'digli' više od 15,5 milijuna kn

19.7.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih više od 660 zaposleno je na određeno vrijeme

Broj nezaposlenih u padu

Njih više od 660 zaposleno je na određeno vrijeme

12.7.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oglasili 692 slobodna radna mjesta

Stvarni pad nezaposlenosti ili?

Oglasili 692 slobodna radna mjesta

21.6.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok njegovi vršnjaci odlaze, on ostaje na selu

Budućnost vidi u uzgoju začinskog bilja

Dok njegovi vršnjaci odlaze, on ostaje na selu

19.6.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod dobio instrument za lasersko skeniranje

Jedini u Hrvatskoj

Slavonski Brod dobio instrument za lasersko skeniranje

28.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priliku za posao nude za 37 osoba

Natječaji su u tijeku do kraja mjeseca

Priliku za posao nude za 37 osoba

23.5.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci povećali potražnju za radnicima

Prema statistici Zavoda za zapošljavanje

Poslodavci povećali potražnju za radnicima

12.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri teško ozlijeđene osobe

U prometnim nesrećama

Tri teško ozlijeđene osobe

10.5.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto ne žele raditi kao direktori, menadžeri i čelnici?

Biraju građevinu i šalterski posao

Zašto ne žele raditi kao direktori, menadžeri i čelnici?

8.5.2021. | 20:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novootvorenim Domom za starije do povećanja kapaciteta

Do otvaranja prostora u 5,5 mjeseci

Novootvorenim Domom za starije do povećanja kapaciteta

4.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako trgovine rade na Praznik rada?

Pročitajte

Kako trgovine rade na Praznik rada?

30.4.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci tražili 694 radnika

Zabilježen pad broja nezaposlenih

Poslodavci tražili 694 radnika

22.4.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rakija iz brodskog skladišta nije prodana u Hrvatskoj

Zaključen stečaj PAN-a

Rakija iz brodskog skladišta nije prodana u Hrvatskoj

21.4.2021. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početkom lipnja do Rafinerije će iz Hrvatske putovati plin

Radovi na plinofikaciji u završnici

Početkom lipnja do Rafinerije će iz Hrvatske putovati plin

10.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se tržilo brodskim nekretninama tijekom 'koronagodine'

Očekivali ste pad kupoprodaje?

Kako se tržilo brodskim nekretninama tijekom 'koronagodine'

5.4.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :