Gospodarstvo : Obrtništvo

Objavljeno: 25.8.2019. u 21:00
Prikaza: 4783
|
Autor: Ina Cirkveni

Neodoljive slastice u Strossmayerovoj

Spoj tradicije i suvremenosti

Ina Cirkveni/SBplus
Foto: Ina Cirkveni/SBplus
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Od dide i babe/Facebook
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Od dide i babe/Facebook
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Od dide i babe/Facebook
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Od dide i babe/Facebook
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Od dide i babe/Facebook
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Od dide i babe/Facebook
  • Od dide i babe/Facebook
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Od dide i babe/Facebook
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Ina Cirkveni/SBplus
  • Ina Cirkveni/SBplus

Osim pripreme standardnih slavonskih kolača, kao što su čupavci, naranča-šnite, boem, bijela pita i neizostavna mađarica, Anita proizvodi i makrone, a poseban naglasak daje u izradi glazura kao što su ogledalo preljevi, pliš i karamel, te ganache glazura, čime se još uvijek u Slavonskom Brodu nitko osim nje ne bavi.

SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodsko Poduzeće za proizvodnju torti, kolača i slastica „Od dide i babe", čiji su vlasnici Anita i Mario Brajković, originalnim recepturama baka i djedova njeguju tradiciju slavonskih slastica nastojeći pronaći svoje mjesto pod suncem u oštroj konkurenciji ponude i potražnje kolača. No, voljeli bi kada bi se u narodu probili i nešto moderniji načini ukrašavanja slastica od onog uobičajenog samo šlagom.

- Nažalost, ljudi su kod nas i dalje dosta skeptični što se tiče suvremenih tehnika ukrašavanja torti.Osim toga ne vole previše eksperimentirati, nego se nekako uvijek oslanjaju na provjerenu 'mađaricu'. - kazala je Anita Brajković koja je nakon završenog treninga s beogradskim masterchefom Nenadom Danilovićem usavršila novi pristup dekoracije slastica, gdje se danas njeguje minimalizam i ukrasi iz prirode. Stoga Anita poseban naglasak daje u izradi glazura kao što su ogledalo preljevi, pliš i karamel, ali i ganache glazura, čime se još uvijek u Slavonskom Brodu nitko osim nje ne bavi.

Nedavno su počeli koristiti i neobične stalke za torte pa je jednom paru za svatovsku tortu iskoristila otkačeni stalak s perjem. Također, trudi se samostalno pripremati što više može i ne oslanjati se na gotove proizvode poput profiterola za 'princez krofne'.

- Trudimo se sve kolače pripremati što više možemo na prirodnoj bazi. Dakle, sve što koristimo u proizvodnji naših kolača, nabavljamo od hrvatskih OPG-ovaca, primjerice jaja, lješnjake, sezonsko voće i slično, a polugotove i gotove proizvode kao što su margarin, puding, gustin, tamna čokolada za kuhanje i smjesa za šlag, također kupujemo od hrvatskih tvrtki. - istaknula je Anita.

Osim pripreme standardnih slavonskih kolača, kao što su čupavci, naranča-šnite, boem, bijela pita i neizostavna mađarica, kroz razgovor sam s Anitom saznala kako proizvodi i makrone, doduše isključivo po narudžbi, ali potpuno domaće i bez umjetnih bojila.

- Sama meljem brašno od badema koje potom i sušim. Pravim ih bez umjetnih bojila pa svi ispadnu blijedo-smeđi, a jedino u fil stavim naranču, tamnu čokoladu ili tko što već želi u svojoj narudžbi. - rekla je Anita napomenuvši kako joj ponekad od tri ture tek jedna uspije.

Početkom rujna će ih ponovno posjetiti masterchef Danilović koji će im održati trening kako bi usavršili nove tehnike i postali prepoznatljivi na  poprilično zahtjevnom slavonskobrodskom tržištu.

Nakon početničkih poteškoća, možemo reći kako im se hrabrost itekako isplatila. Želeći spojiti tradiciju i moderan način dekoracije od male trgovine kolača, torti i slastica „Od dide i babe" učinili su ugodno mjesto na koje rado navraćaju mnogi Brođani. Njihov su brend prepoznale i mnoge poznate osobe kao što su Kićo Slabinac, Maja Šuput i Robert Kurbaša, a njihovi kolači nerijetko putuju sve do Njemačke, Švedske, Norveške, Južne Afrike pa čak i do Sjedinjenih Američkih Država.

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne 'izvozimo' samo radnu snagu na tržište EU

    Ovo su najbolji izvoznici Slav. Broda

    Ne 'izvozimo' samo radnu snagu na tržište EU

    2.12.2019. | 9:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato radno vrijeme Katarinskog sajma

    Prijave u tijeku

    Poznato radno vrijeme Katarinskog sajma

    9.10.2019. | 13:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka oduševljava maštovitim lampama

    Kreativnost o kojoj se daleko čuje

    Brođanka oduševljava maštovitim lampama

    14.7.2019. | 19:20
    SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svatko normalan zna da sirup od 20 kuna nije med'

    Kupujte med od svog pčelara

    'Svatko normalan zna da sirup od 20 kuna nije med'

    13.6.2019. | 22:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sakupljamo stare kade, frižidere, akumulatore…'

    Smetaju li i vama dok urlaju na razglas?

    'Sakupljamo stare kade, frižidere, akumulatore…'

    6.6.2019. | 8:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Država podupire zanimanje pogrebnika

    Plaćaju majstorski, dozvole za rad,...

    Država podupire zanimanje pogrebnika

    11.4.2019. | 20:24
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Među nagrađenim inovatorima i mladić iz Brodske županije

    Hrvatski inovatori 'ubiru' nagrade

    Među nagrađenim inovatorima i mladić iz Brodske županije

    10.1.2019. | 21:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su se za radnike odlučili izboriti sami

    Prilika da i drugi naprave slično

    Oni su se za radnike odlučili izboriti sami

    25.11.2018. | 16:30
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Već pet godina on je vjeran Katarinskom sajmu

    OPG-ovi koji se vraćaju

    Već pet godina on je vjeran Katarinskom sajmu

    23.11.2018. | 10:20
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoren ovogodišnji 23. Katarinski sajam

    Velika fotogalerija

    Otvoren ovogodišnji 23. Katarinski sajam

    22.11.2018. | 14:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Katarinski sajam preseliti u Tvrđavu?

    Traju prijave za sudjelovanje na sajmu

    Hoće li Katarinski sajam preseliti u Tvrđavu?

    18.10.2018. | 21:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Natjecanje je  predivno i neprocjenjivo iskustvo

    Matija i Dejan frizirali u Parizu

    Natjecanje je predivno i neprocjenjivo iskustvo

    14.9.2018. | 9:25
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su radnici Boxmarka u Slav. Brodu ugasili strojeve?

    Inspekcija rada ne vidi problem

    Zašto su radnici Boxmarka u Slav. Brodu ugasili strojeve?

    7.9.2018. | 16:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski frizeri odmjerit će snage na svjetskom natjecanju

    Matija i Dejan idu u Pariz

    Brodski frizeri odmjerit će snage na svjetskom natjecanju

    17.8.2018. | 19:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Reklama ili tek pozitivna vijest procijenite sami

    Vrijedno objave?

    Reklama ili tek pozitivna vijest procijenite sami

    22.5.2018. | 9:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sestrinih lutaka do svjetske modne pozornice

    Damir Begović osvjetlao obraz Slavonije

    Od sestrinih lutaka do svjetske modne pozornice

    9.5.2018. | 18:30
    SBplus.hr, Slavonski Brod :
    SBplus.hr, Slavonski Brod :