Gospodarstvo : Obrtništvo

Objavljeno: 6.9.2018. u 18:30
Prikaza: 7729
|
Autor: Marija Radošević

Domišljato i slatko

Nakon rada u Austriji, peče palačinke svojim sugrađanima

MR/SBplus
Foto: MR/SBplus
  • MR/SBplus
  • MR/SBplus
  • MR/SBplus
  • MR/SBplus
  • MR/SBplus
  • MR/SBplus

"Cilj mi je bio vratiti se kući i otvoriti nešto svoje, početi živjeti normalnim životom, kaže Ivan Ostopanj, dodajući kako ga je na to "natjerala" činjenica da četiri godine nije znao što je blagdan. Radio je za svaki Uskrs, Božić, Novu godinu...

SLAVONSKI BROD - Mirisne, slasne, raznovrsne - jednom riječju neodoljive - palačinke odnedavna Brođani, i oni koji svrate u ovaj grad, mogu isprobati u novoj  palačinkarnici "Creps" na Trgu Stjepana Miletića (okrenuta prema kazališnoj dvorani), koja, iako malo skrovita od pogleda, privlači sve više posjetitelja.

Mladi vlasnik i majstor palačinki, kuhar Ivan Ostopanj, zadovoljan je zbog te činjenice, premda je bivša brodska palačinkarnica njegove kolegice Maje relativno brzo završila svoj vijek.

 Vole li Brođani domišljate slastice pokazat će vrijeme no mlade studentice, Vlatka, Ana, Ena i Iva ih obožavaju i odabrale su  svaka svoju omiljenu. Na tanjurima su zamirisale palačinka s bananom, čokoladom i keksom; ona s jagodama, bananom, šlagom i čokoladnim preljevom, a zagolicala im je znatiželju i palačinka s čokoladom, keksom, pudingom od vanilije i preljevom od šumskog voća.

To im je, kažu kroz smijeh, večera, a inače vole palačinke pa i same ih znaju  pripremiti. "No, ove  Ivanove su posebno privlačne, i odlična je usluga" vele mlade brucošice  FER-a, psihologije, sestrinstva i biologije. Premda ih u Zagrebu i Puli sada očekuje ponuda svega i svačega, iskreno pohvaljuju "pecmajstora", a na probu palačinki će zasigurno dovoditi i svoje prijatelje i goste. 

Takve izjave ohrabruju mladog kuhara koji je, nakon četiri godine rada u planinskom austrijskom hotelu s četiri zvjezdice, cijele godine popunjenog gostima, došao na ideju da otvori palačinkarnicu u Brodu. "Obilazio sam takva mjesta i u našem susjedstvu, u Novom Sadu i Beogradu i odlučio sam isprobati isto u Brodu pa što bude bude. Cilj mi je bio vratiti se kući i otvoriti nešto svoje, početi živjeti normalnim životom.", kaže.

Na to ga je "natjerala" činjenica da četiri godine nije znao što je blagdan. Radio je za svaki Uskrs, Božić, Novu godinu. A recept nije onaj starinski, mamin, nego iz jedne austrijske tvrtke s kojom je, veli, sklopio dogovor.

"To su gotove smjese koje rade isključivo za mene po mjeri koju sam im dao, točan postotak mlijeka, brašna, jaja, u što se dodaje samo voda i tijesto je pripremljeno. Ja sam doduše istraživao duže dok nisam otkrio recepturu koja je samo moja.  Naravno tijesto mora odležati i što duže leži to je bolje" kaže majstor.

A na pečenu palačinku stavlja razna punjenja pa tako do sada u ponudi broji deset slatkih varijanti, pet slanih, osam vafli i knedle, a namjerava uvesti štrudlu s jabukama i umakom od vanile. 

"Ljudi dolaze ako čuju od nekoga, a komentari su više nego pozitivni jer je i cijena prilagođena našim džepovima (od 8-19 kuna)", dodaje Ivan. "Želim da moje slastice budu pristupačne svima. A one mogu biti kompletan obrok poput austrijske knedle punjene pekmezom od šljiva i umakom od vanilije te tradicionalno austrijski posute makom ili cimetom i šećerom. Prava je to gastro "bomba" veli mladi kuhar, koji se vratio u svoj grad među svoje ljude. Sada radi od  16.30 do  24 sata, a uskoro će krenuti s radom od 10 do 14 pa opet poslijepodne. 

Zbog njegove hrabrosti i povratka u rodni grad iz kojega svakodnevno ljudi odlaze u potrazi za boljim životom, ako ni zbog čega drugog i zbog toga, Ivan zaslužuje podršku, no neodoljivi miris palačinki nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  

    Broj komentara: 6

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava
    Orsag

    Orsag

    Komentirano: 7.9.2018. | 16:28

    1

    @Stipe sve je ok, oprosti na grubljem tonu. Povlacim
    netko_sb

    netko_sb

    Komentirano: 7.9.2018. | 15:31

    2

    Čestitam na hrabrosti i na ogromnom trudu i volji!!!! Palačinke su vrhunske,!!! Svaka čast Ivane
    MENTALIST

    MENTALIST

    Komentirano: 7.9.2018. | 14:35

    3

    STIPE ,dugo nisi bio izvan BRODA ,to je trend samo da ga ne izjebu kojekakve inspekcije poput zaštite na radu certifikat za jedno i za još ponešto i odoše sve i tri pm , pustite ljude da rade
    Stipe

    Stipe

    Komentirano: 7.9.2018. | 10:21

    4

    orsag - nisi me shvatio. Želim mu svu sreću, treba probati. Bolje to nego sjediti skrštenih ruku. Znam da na mene ne računa, ali ti moderni na koje računa su doista malobrojni u Brodu, posebno oni koji ne očekuju financiranje od ovakvih kao ja :(
    Orsag

    Orsag

    Komentirano: 7.9.2018. | 8:22

    5

    Pa onda nemoj ici. Tko te tera ? Normalno da je za moderne i mladje na takve ko ti nitko i ne racuna. Bez veze komentiras samo da nesto napises. Ja sam bio i ponuda je odlicna. Pohvale za trud.
    Stipe

    Stipe

    Komentirano: 7.9.2018. | 8:09

    6

    Radi li se baš o palančikarnici ? Jel to neka palanačka fora? Dečko možda konta: kad nemaju za kruh, nek jedu palačinke :) Za 20kn moja žena napeče hrpu palačinki, onda malo domaćeg slavonskog pekmeza i eto ga. Ovo je možda dobro za moderne djevojke kojima pečenje palačinki baš ne ide od ruke.

    Broj komentara: 6

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne 'izvozimo' samo radnu snagu na tržište EU

    Ovo su najbolji izvoznici Slav. Broda

    Ne 'izvozimo' samo radnu snagu na tržište EU

    2.12.2019. | 9:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato radno vrijeme Katarinskog sajma

    Prijave u tijeku

    Poznato radno vrijeme Katarinskog sajma

    9.10.2019. | 13:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Spoj tradicije i suvremenosti

    Neodoljive slastice u Strossmayerovoj

    Spoj tradicije i suvremenosti

    25.8.2019. | 21:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka oduševljava maštovitim lampama

    Kreativnost o kojoj se daleko čuje

    Brođanka oduševljava maštovitim lampama

    14.7.2019. | 19:20
    SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svatko normalan zna da sirup od 20 kuna nije med'

    Kupujte med od svog pčelara

    'Svatko normalan zna da sirup od 20 kuna nije med'

    13.6.2019. | 22:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sakupljamo stare kade, frižidere, akumulatore…'

    Smetaju li i vama dok urlaju na razglas?

    'Sakupljamo stare kade, frižidere, akumulatore…'

    6.6.2019. | 8:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Država podupire zanimanje pogrebnika

    Plaćaju majstorski, dozvole za rad,...

    Država podupire zanimanje pogrebnika

    11.4.2019. | 20:24
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Među nagrađenim inovatorima i mladić iz Brodske županije

    Hrvatski inovatori 'ubiru' nagrade

    Među nagrađenim inovatorima i mladić iz Brodske županije

    10.1.2019. | 21:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su se za radnike odlučili izboriti sami

    Prilika da i drugi naprave slično

    Oni su se za radnike odlučili izboriti sami

    25.11.2018. | 16:30
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Već pet godina on je vjeran Katarinskom sajmu

    OPG-ovi koji se vraćaju

    Već pet godina on je vjeran Katarinskom sajmu

    23.11.2018. | 10:20
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoren ovogodišnji 23. Katarinski sajam

    Velika fotogalerija

    Otvoren ovogodišnji 23. Katarinski sajam

    22.11.2018. | 14:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Katarinski sajam preseliti u Tvrđavu?

    Traju prijave za sudjelovanje na sajmu

    Hoće li Katarinski sajam preseliti u Tvrđavu?

    18.10.2018. | 21:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Natjecanje je  predivno i neprocjenjivo iskustvo

    Matija i Dejan frizirali u Parizu

    Natjecanje je predivno i neprocjenjivo iskustvo

    14.9.2018. | 9:25
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su radnici Boxmarka u Slav. Brodu ugasili strojeve?

    Inspekcija rada ne vidi problem

    Zašto su radnici Boxmarka u Slav. Brodu ugasili strojeve?

    7.9.2018. | 16:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski frizeri odmjerit će snage na svjetskom natjecanju

    Matija i Dejan idu u Pariz

    Brodski frizeri odmjerit će snage na svjetskom natjecanju

    17.8.2018. | 19:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Reklama ili tek pozitivna vijest procijenite sami

    Vrijedno objave?

    Reklama ili tek pozitivna vijest procijenite sami

    22.5.2018. | 9:15
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sestrinih lutaka do svjetske modne pozornice

    Damir Begović osvjetlao obraz Slavonije

    Od sestrinih lutaka do svjetske modne pozornice

    9.5.2018. | 18:30
    SBplus.hr, Slavonski Brod :
    SBplus.hr, Slavonski Brod :