Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 31.7.2018. u 15:00
Prikaza: 3466
|
Autor: Željka Gavranović

Uprava odlučno krenula u promjene

'Želimo li novi uspon, moramo riješiti dva ključna problema'

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus
  • Ž.G./SBplus

Industrijska rješenja i dalje su najveći gubitaš te 'uteg grupacije' bez čijeg se rješavanja ne može očekivati poboljšanje stanja. Đuro Đaković postat će ponovno profitabilan i atraktivan investitorima tek kada se riješi 'starih repova'.

SLAVONSKI BROD - Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe, Marko Bogdanović, i član Uprave, Slaven Posavac, u konferencijskoj sali hotela Savus održali su danas sastanak s medijima jer, kako su i sami rekli, (pre)dugo nije bilo nikakve komunikacije Uprave sa 'sedmom silom', a 'Đuro' je prošao kroz brojne promjene i restrukturiranja koja su urodila plodom.

Stoga su danas javnosti odlučili prikazati pregled poslovanja, ali i najaviti buduće korake koji bi tvrtku trebali odvesti u neka bolja vremena. U prvih pola godine, otkad je na čelu Uprave Tomislava Mazala zamijenio Marko Bogdanović, dobivši četverogodišnji mandat, Grupacija Đuro Đaković ostvarila je ukupne prihode u visini od 282,2 milijuna kuna te ukupne rashode u visini od 277, 2 milijuna kuna. Grupacija je poslovala pozitivno te je ostvarila ukupnu dobit u visini od pet milijuna kuna.

- Ključan događaj bio je jučerašnja objava dobrih rezultata na burzi. Kvaliteta rezultata leži u njihovom trendu, a već je nekoliko kvartala obilježeno dobrim pokazateljima dnevno-operativnog poslovanja što pokazuje perspektivnost cijele priče i čini mi se da smo na dobrom putu. Danas smo na preko 600 milijuna ugovorenih poslova za ovu godinu. Rok za obavljanje poslova se proteže i do druge polovine 2019. godine, posebice u Specijalnim vozilima, što je situacija koju jako dugo nismo imali. - poručio je predsjednik Uprave, Marko Bogdanović.

Članice grupacije Đ.Đ., Strojna obrada te Energetika i infrastruktura, poslovale su standardno uspješno, a Industrijska rješenja i dalje ostaju temeljni generator gubitka cijele grupe. Kadrovsko i organizacijsko restrukturiranje provedeno je ovo proljeće, tako da se gubitak smanjio na pola i to ih, kazali su iz Uprave, posebno ohrabruje. Stvari, ipak, i dalje nisu sjajne pa preostaje rješiti se dijela kompanije koji je gubitaš. Stoga je oglašena prodaja proizvodnje 'teških'  komponenata odnosno hale i strojeva pa se očekuje da će i radnici nastaviti raditi kod nekog drugog poslodavca. Početna vrijednost pokretnina i nekretnina, procijenjena je na ukupno 85,76 milijuna kuna. Najveći dio vrijednosti odnosi se na zgradu Oraščić u Slavonskom Brodu te zgradu pjeskarnice i industrijsko dvorište Oraščić, garažu. Na prodaju su i oprema te strojevi, od automatske linije za zavarivanje do tokarskog stroja, mosnih dizalica i peći za napetostno odžarivanje. Ne uspije li prodaja, tražit će se novo restrukturiranje i zadovoljavajuća rješenja za 180 radnika.

- Početkom 2019. želimo isplivati na površinu i izbjeći da nam Industrijska rješenja dalje budu uteg. Situacija je delikatna i nije ugodna. Kompanija ostvaruje trend poboljšanja, ali na temeljnom kapitalu ne skrivamo gubitke koje stvaraju Industrijska rješenja. Skupština je donijela zaključak nužnosti dokapitalizacije, ali u sljedećih pola godine, nakon prolaska ove ljetne sezone kada se ne događa puno u tom svijetu. Svi se sjećamo 2017. i nekoliko ciklusa pokušaja dokapitalizacije s djelomičnim uspjehom. Danas je situacija ponešto bolja. Atraktivnost ulaganja se polako povećava. - kazao je Bogdanović.

Kratak pregled poslijeratne povijesti Đure Đakovića dao je član Uprave, Slaven Posavac, kako bi jasnije prikazao današnju sliku poslovanja.

- U posljednjih dvadesetak godina dogodio se gubitak od oko milijardu kuna kapitala u Grupaciji. Kompanija je preživjela tako da je svoje tržišno atraktivne članice prodavala te tako rješavala minus. Prodaja je trajala do trenutka kada se tako više nije mogla financirati i tada je krenulo zaduživanje kod banaka. Time su pokrivani gubitci društava ili programa koji su stalno radili gubitke pa to nije moglo trajati unedogled. Ono što je obilježavalo kompaniju u razdoblju 2010. do 2013. je projekt isporuke borbenog oklopnog vozila Ministarstvu obrane. To je bio veliki projekt i tu su se dosegnuli 2012. godine rekordni prihodi, preko milijardu kuna, ali čak i te najbolje godine ostvaren je gubitak od šest milijuna kuna u poslovanju. Kompaniju su tada karakterizirali zastarjelost proizvodne tehnologije, kontinuitet negativnog poslovanja pojedinih članica, nedostatak vlastitog kapitala i loša ili neprilagođena kadrovska struktura. Dno se dotaknulo 2013. i krenulo se u proces restrukturiranja koji je potrajao duže od očekivanog, ali je sada u svom završetku, a donio je pokazatelje i promjene koje su vidljive. - pojasnio je Posavac.

Pritom je naglasio kako kompanija može postati profitabilna i atraktivna investitoru samo rješavanjem dvaju problema - gubitaka koje stvaraju Industrijska rješenja (u zadnjih pola godine minus od čak deset milijuna kuna) i problem radnog kapitala (nužna je promjena strukture izvora sredstava kako bi Grupacija svoje dugove dobavljačima i bankama plaćala na vrijeme i izbjegla porast troškova zbog kašnjenja u plaćanju).

Aktualne teme bile su danas i zgrada poznata pod imenom 'Milovićka' u kojoj se i dalje nalazi brodska policija kao i veliki neuređeni parking prostor prekoputa Đurinog kompleksa. U Upravi su svjesni kako se nešto treba promijeniti vezano za oba problema. Tržište nekretnina je, nažalost, loše za prodaju takvih objekata i zgrada u Ulici Mile Budaka ne može dosegnuti cijenu realne vrijednosti pa je, zasad, nije isplativo prodavati. Projektna rješenja za parkiralište postoje, ali nedostaje, naravno, sredstava za njihovo financiranje. Ipak, u budućnosti bi taj parking trebao služiti i radnicima Đ.Đ. kao i ostalim građanima, naglasili su iz Uprave.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
oklopnjak

oklopnjak

Komentirano: 14.9.2018. | 9:52

1

Pogled u ništavilo S jedne strane imamo Sindikat metalaca Hrvatske u kojemu je upisano daleko najviše radnika Đure, a s druge Sindikat Socijalne pravde koji ima cca 17 javnih članova ( ne znam koliko tajnih ).Malo je ipak čudno kad su toliki borci za radnike da imaju samo 17 članova...Kako to da im radnice ne prelaze?? Kad su toliki borci za radnike što ne prozivaju Vladu ( država vlasnik 37 %) za koju Đuro ne radi gotovo više ništa osim revizije tenkova ( 10 mil od 800mil )?.Gdje su bili kad su staklari i fasaderi uzeli Đuri posao sa Janafovim spremnicima?12 milijardi kuna država je dala Uljaniku, a Đuri daju posla od 10mil. Đuro nije skup Njemcima i Francuzima, ali našoj vladi je skup. 57 % izvoza 2017. u u odnosu na 2013. kad je izvoz bio 6%..To Vama štura informacija? Pa gospodin Bartol Vam je u intervju naveo da su 2012.Specijalna vozila vozila imala prihod od 794 mil kuna ( proizvodnja Patrije ) a grupacija zabilježi minus na kraju godine.A zna se da je borbeni program jako profitabilan.Bruto marža kad Đuro ide preko Patrije je 19,1% a kada ide sam 38,2. Po vama ispada da iz Đure svakodnevno odlaze stotine radnika no činjenice su drugačije. 31.12.2011 broj radnika je bio 963.Kad se Radila Patrija broj je skočio za 100-tinjak. Na dan 30.06.2018. ima ih 999. Itd...:)
oklopnjak

oklopnjak

Komentirano: 25.8.2018. | 16:18

2

Mentalist znate da sam osjetljiv na Đuru i ne volim da se iznose neistine i laži. 2012.godine kad je direktor bio Kovačević Đuro je radio Patriju i ostvario prihode preko milijardu kuna, no dobit je bila -6 mil kuna. 2013. godine dobit je bila -125 mil kuna. 2013 godine Đuro je izvozio samo 6%, a sada 57%. 2014.na mjesto direktora dolazi Tomislav Mazal i počinje restrukturiranje.Čovjek dolazi u trenutku kada je prethodna godina završena s teškim minusom od 125mi.Teška dubioza. 120 mil Hborovog kredita se ulaže u strojeve i modernizaciju. Nakon njega 2018. godine dolaze Marko i Slaven iako su oni tu cijelo vrijeme. I sada imamo Đuru koji već sad ima ugovorenih 600mil kuna poslova, Đuru koji izvozi preko 57 % iliti 300 mil i Đuru koji je od minusa od 125mil 2013. godine došao do dobiti od 5mil kuna, a koja bi bila 15 mil da nije minusa Industrijskih rješenja. Broj radnika je smanjen za 143 od 2013.god. no da nije Đuro bi otišao u stečaj. Novi direktori počevši od Mazala pa sada Marko i Slaven pokušavaju to ispraviti, i polako uspijevaju u tome, ali Vi to nažalost ne vidite ... Da sadašnji direktori rade dobar posao dokaz je i ovaj intervju .Naime za Tomislava pa sada Marka i Slavena volite govoriti da su politički uhljebi..No malo je nespojivo da ih onda napada Hdz s obzirom da država ima 37%.. https://www.youtube.com/watch?v=NIge3NKMOUw Od ovog intervju je prošlo par mjeseci?Što je gdin.Ćosić u međuvremenu napravio da pomogne Đuri kad mu je toliko stalo do radnika? Smeta Vam što Đurom upravljaju ljudi iz Zagreba, a eto na zadnjim dokapitalizacijama Đuri je novac davao gdin.Nenad Bakić ,Zagrebčanin zahvaljujući kojemu Đuro još uvijek postoji. Kada sa 6% posto dođete na 57% izvoza to govori o kvaliteti uprave.I sve to u situaciji teške nelikvidnosti. Đuro se počeo na vrijeme restrukturirati i samo zahvaljujući tome nemamo sada situaciju kao u Uljaniku.. Bitno je napomenuti da je država samo Uljaniku ( gdje mali dioničari imaju 46% ) dala preko 13 milijardi kuna.Istovremeno Đuri je uzela sve moguće poslove iako ima 37 % udio u vlasništvu.
oklopnjak

oklopnjak

Komentirano: 2.8.2018. | 10:59

3

Mentalist Ne znam kakve veze ima gdje je tko od članova uprave radio?Po Vašoj logici svi zaposlenici Agrokora ( 50-60 tis ) ne bi trebali raditi u Đuri jer je eto Agrokor je propao. Vama nije valjao Mazal, a ne valjaju Vam ni trenutni članovi uprave i pritom ih paušalno optužujete bez ikakvih činjenica ili brojki. 2012. godine kada je Kovačević bio direktor Đuro je imao preko milijardu kuna prihoda, a dobit mu je bila - 6 milijuna kuna.Znači milijardu kuna prihoda, a dobit u minusu 6 mil. 2013. godine minus 125 mil kuna!!! Znate li koliko je Đuro izvozio 2013 god? 6% iliti 50 mil. Ovisio je milosti države i molio da mu daju posla,a kada bi mu država i dala posla kao s Patrijom bio bi u minusu. Znate li da od države koja ima 37 % dionica dobije posla u vrijednosti 10mil kuna.Znači država i ono što mu može dati neće da mu da kao npr.ugradnju Kongsbergovih vatrenih jedinica na Patriju koju radi Đuro.Đurina ponuda je istini za volju bila skuplja ali je i Kongsberg najjači na svijetu. Istovremeno pogledajte koliko je država dala brodogradilištima: https://www.tportal.hr/biznis/clanak/uljanik-ponovo-otvorio-rupu-bez-dna-evo-koliko-smo-dosad-spiskali-na-spasavanje-brodogradilista-i-kakvi-su-rezultati-foto-20180726 2014.na mjesto direktora dolazi Tomislav Mazal i počinje restrukturiranje.Čovjek dolazi u trenutku kada je prethodna godina završena s teškim minusom od 125mi.Teška dubioza. 120 mil Hborovog kredita se ulaže u strojeve i modernizaciju. Nakon njega 2018. godine dolaze Marko i Slaven iako su oni tu cijelo vrijeme. I sada imamo Đuru koji već sad ima ugovorenih 600mil kuna poslova, Đuru koji izvozi preko 57 % iliti 300 mil i Đuru koji je od minusa od 125mil 2013. godine došao do dobiti od 5mil kuna, a koja bi bila 15 mil da nije minusa Industrijskih rješenja. Broj radnika je smanjen za 143 od 2013.god. no da nije Đuro bi otišao u stečaj. Đuro je godinama egzistirao na način da je prodavao profitabilne dijelove npr Montažu.Kad su rasprodali što su imali podizali su kredite koji nažalost nisu ulagani u tehnologiju već u financiranje plaća uhljeba. Novi direktori počevši od Mazala pa sada Marko i Slaven pokušavaju to ispraviti, i polako uspijevaju u tome, ali Vi to nažalost ne vidite ...
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 1.8.2018. | 18:30

4

Ovaj Lolek i Bolek baš ulijevaju povjerenje.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 1.8.2018. | 13:15

5

ovo su dva največa tereta jedan je radio u agrogoru kod todorića drugi , osijek koteks i nexe i sd su došli palamuditi u brod , koliko oni koštaju đđ holding mjesečno i sad prodaju hale kao meso u mesnici na kg
Stipe

Stipe

Komentirano: 31.7.2018. | 21:27

6

Država treba prodati sve svoje dionice te tvrtke sada kada nekako kotiraju na burzi i riješiti se tereta. No, gdje će onda uhljebljavati svoje političke kadrove? Ne želim da se moji noci daju ovakvim likovima da bi se oni igrali poduzetnika i menadžera. Država pod hitno prodati dionice!
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 31.7.2018. | 17:38

7

http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/industrija/potpisali_53_milijuna_kuna_vrijedan_ugovor.aspx#.W2CBvNUzapo, tko je na kraju dobio ovaj posao
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 31.7.2018. | 17:06

8

za kraj nagradno pitanje tko je od ove dvojice radio u agrokoru
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 31.7.2018. | 15:53

9

a da se vas dvojica dignete i nađete posla , kolike su vaši troškovi,najlakše je prodati ono što je netko drugi stvarao otpustiti ljude a što če te nam onda vi ili nađite kvalitetnog kupca , ova rasprodaja mi sliči na buvljak

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

Odlukom Glavne Skupštine ĐĐ Grupe:

Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

27.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

Pratimo radove u Luci Brod

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

25.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

Europska komisija odobrila odluku Vlade

Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

10.5.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro u problemu zbog koronavirusa

Iz ĐĐ Grupe obavijestili

Đuro u problemu zbog koronavirusa

29.4.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

Zbog COVID-19 otežano posluju

Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

1.4.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

U prošloj, 2019. godini

Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

1.3.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

Oglas za iskazivanje interesa za kupnju

Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

28.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

Nakon podnošenja ostavke predsjednika NO

Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

27.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

D. Krstičević potpisao ugovor sa ĐĐ SV:

'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

18.2.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slaven Posavac i službeno podnio ostavku

Stupa na snagu 31. siječnja

Slaven Posavac i službeno podnio ostavku

21.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada precizirala kako 'Đuro' mora potrošiti milijune

Najbitniji su dobavljači i banke

Vlada precizirala kako 'Đuro' mora potrošiti milijune

20.1.2020. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto Đuri Đakoviću, posao pripao Krstičevićevoj tvrtki

Izgradnja naftnih spremnika

Umjesto Đuri Đakoviću, posao pripao Krstičevićevoj tvrtki

17.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'

Novi šef Đure Đakovića:

'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'

12.1.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očekivano brodsko ime na poziciji predsjednika Uprave Grupe

Obistinila se gradska šuškanja

Očekivano brodsko ime na poziciji predsjednika Uprave Grupe

7.1.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đurinim radnicima danas je isplaćena plaća za studeni

U novoj godini nova filozofija

Đurinim radnicima danas je isplaćena plaća za studeni

3.1.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Siguran sam da smo našli sredstva za još jednu plaću u Đuri

Ministar gospodarstva Darko Horvat:

Siguran sam da smo našli sredstva za još jednu plaću u Đuri

30.11.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada će ljudi moći nahraniti svoju djecu, kupiti im poklone?

Radnici ĐĐ Specijalnih očajni pitaju:

Kada će ljudi moći nahraniti svoju djecu, kupiti im poklone?

28.11.2019. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro Đaković dobit će posao modernizacije Bradley vozila?

Brod bi mogao dobiti remontni centar

Đuro Đaković dobit će posao modernizacije Bradley vozila?

27.11.2019. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :