Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 24.10.2019. u 7:00
Prikaza: 12041
|
Autor: A. Primorac

Zbog neisplaćenih plaća

Radnici Đure, njih oko 600, od jutros u sedam u štrajku

Ivan Barić
  • AP/SBplus

Dok su ĐĐ Strojna obrada i Energetika i infrastruktura radnicima isplatile plaće za rujan, preostala tri društva, a to su Specijalna vozila, Industrijska rješenja i Grupa, to do sada nisu učinili. Zbog toga su njihovi radnici od jutros u štrajku.

 24.10.2019., u 07.00

Zbog neisplaćenih plaća za rujan radnici Specijalnih vozila, Industrijskih rješenja i Grupa od jutros u sedam sati su štrajku. Tim povodom danas u 11 sati bit će održana i konferencija za medije koju organizira Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat (SMH-IS) udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). 

Na presici, koja je zakazana u prostoru unutar Grupacije, osim o pokretanju štrajka zbog neisplaćenih plaća, bit će govora i o stanju u Društvu, o čemu će javnost izvijestiti  Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Siniša Kosić, predsjednik SMH-IS i Ivan Barić, zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika u Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.

 23.10.2019., 15:25 sati

Plaću nisu dobili u SV, IR i Grupi

Oko 600 Đurinih radnika od sutra u štrajku?

SLAVONSKI BROD - Oko 600 radnika Đuro Đaković Specijalnih vozila, Industrijskih rješenja i Grupe, od sutra u sedam sati moglo bi se naći u štrajku. Potvrdio je to regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić, dodajući kako se štrajk može izbjeći samo ako se do tog roka radnicima isplate plaće, a oni dobiju svoje isplatne liste. - U svim drugim uvjetima štrajk počinje ujutro u sedam sati i trajat će do ispunjenja zahtijeva radnika - poručio je Štivić.

Ako do štrajka dođe te on potraje najavljuju i moguće prosvjede pred zgradom Županije, na Markovu trgu pa i dalje.

Potvrdu o tome da se u štrajk ide, ukoliko do ujutro u sedam sati isplatne liste ne budu u rukama radnika, a novac na njihovim računima potvrdio je zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika u Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.i predsjednik Udruge branitelja "Đuro Đaković - Specijalna vozila" Ivan Barić.

- Nakon jučerašnjeg posjeta ministarstvu i današnjeg sastanka, nakon konzultacija da nemamo nikakvih jamstava da će potraživanja radnika za mjesec rujan biti mi smo donijeli odluku i nakon pet dana neuspjelog mirenja mi smo od sutra ujutro u štrajku - kazao je Barić u telefonskom razgovoru. 

Naime, dok su ĐĐ Strojna obrada i Energetika i infrastruktura radnicima isplatile plaće za rujan, preostala tri društva, a to su Specijalna vozila, Industrijska rješenja i Grupa, to do sada nisu učinili. - Sindikat je otvorio zbog toga proces mirenja koji je završen nažalost neuspješno te smo s toga upravama danas, sukladno zakonskim odredbama, poslali najave štrajka koji ide od ujutro u sedam sati ukoliko se ne dobiju čvrste garancije a radnicima plaće ne budu isplaćene na račune do tog roka - kazao je Štivić, dodajući kako je razlog neisplate plaća otežano poslovanje u tvrtkama uzrokovano otkazivanjem financiranja od strane Zagrebačke banke.

Kako zamjenska banka još nije pronađena plaća nije isplaćena. - Taj problem traje već nekoliko mjeseci i pokušava se riješiti, a u priču su uključeni i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, kao i visoki dužnosnici u zemlji te očekujemo pozitivan ishod zbog svih radnika Đure Đakovića koji zaslužuju svoje plaće i očuvanje svojih radnih mjesta ne samo zbog sebe i svoje djece, nego i zbog Đure Đakovića i Slavonskog Broda - poručio je Štivić dodavši kako je problem rješiv.

Jedan od načina za izlaz iz problema u Sindikatu vide u imenovanju kriznog menadžmenta koji bi vodio tvrtku do izlaska iz poteškoća u kojima se nalaze. O nužnosti uspostave kriznog menadžmenta sinidikat je 31. srpnja pismeno obavijestio i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. - Ovo je jedna od najtežih kriza u kojoj smo se našli iz prostog razloga što s jedne strane imamo ugovorene poslove do 2021. godine, što radnici rade, a s druge strane banka vam otkazuje financiranje zbog čega ne možete likvidno poslovati. No, u situaciji kada firma posluje negativno te nema rezultata očekuju se promjene u upravljačkom dijelu. Mi smo stoga Nadzornom odboru uputili dopis u kojem tražimo imenovanje kriznog menadžmenta i mi svi iskreno vjerujemo da uz pomoć i politike te župana Marušića koji je na terenu predstavnik države, možemo postići rješenje. TIm više što je ovdje riječ o radnicima, radnim mjestima, gospodarstvu i industriji - kazao je Štivić.

O tome hoće li krizni menadžment i biti imenovan ili ne te hoće li se naći nova banka partner na kraju će, najvjerojatnije, konačni odgovor dati politika. No, za samu plaću za rujan radnici će se boriti sami. Taktika je razrađena, a ako do štrajka dođe te on potraje najavljuju i moguće prosvjede pred zgradom Županije, na Markovu trgu pa i dalje.

Komentar cijele situacije zatražili smo još sinoć i od Uprave Đuro Đaković Grupe, no do zaključenja ovoga članka njihov odgovor nije stigao. 

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
igramala

igramala

Komentirano: 25.10.2019. | 9:25

1

Branitelji su se trebali buniti kad je izradu sprmnika dobila firma koja je poslove prosljedila srpskim fimama. Tko je to odradio dal znaju?
Taubek

Taubek

Komentirano: 24.10.2019. | 17:29

2

Evo @apokalipso dao rjesenje....firme traze radnike koji hoce raditi pa onda gospodo izvolite u drugu firmu jer od ĐĐ nema kruha. Biti ce povuci potegni kao u Muljaniku i na kraju svi u Vukovarska 1
Apokalipso

Apokalipso

Komentirano: 24.10.2019. | 16:01

3

Montaža, IDS, IMR, Hidromont, Lior traze bravare i zavarivace. Ali samo one koji hoce raditi.
Stipe

Stipe

Komentirano: 24.10.2019. | 15:57

4

Zovite Bakića, on će sve riješiti :)
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 24.10.2019. | 12:55

5

Da bi se nešto pokrenulo treba vidjeti odnos dugovanja i potraživanja i to ne samo jednu godinu nego unazad barem desetak.Izači u javnost s tim podacima i onda vidjeti kako i na koji način dalje, normalno i gdje su krivci.Također naši saborski zastupnici neka malo pokrenu svoje guzice iz klupa ipak su u upravi i njihovi koalicijski partneri.Za ovo se več godinama zna samo se guralo pod tepih
Josipa15

Josipa15

Komentirano: 24.10.2019. | 11:35

6

Apokalipso, jesi ti troll ili samo zezaš? Država lagano izlazi iz dioničkog vlasništva Đure (pere ruke) i prebacuje vrući krumpir u ruke g. Bakića i g. Ivanovića, pojedinačne dioničare s najvećim udjelom. Agonija kreće...
Apokalipso

Apokalipso

Komentirano: 24.10.2019. | 10:02

7

Jel istina što se priča da Gredelj preuzima proizvodnju vagona?
Josipa15

Josipa15

Komentirano: 24.10.2019. | 8:29

8

Slažem se s oklopnjakom, jedino bi privatizacija mogla spasiti Đuru (ako je netko spreman preuzeti i sva dugovanja firme). Proces restrukturiranja traje predugo, a nakon svega će mali dioničari i radnici izvući najdeblji kraj. Pitanje je na koji će se način država srediti Đuru; na način kao što je Agrokor? Uljanik? Moje osobno mišljenje je ugasiti holding, a ono što je zdravo i ima potencijala ili prodavati zasebno ili spojiti u jednu firmu i opet prodati. Zadnjih minimalno 5 godina metalska industrija doživjela je takav uzlet, usudim se reći i zlatno doba, a Đuro nažalost to nije uspio iskorisiti. Malo je možda grubo okrivljavati i radnike za takvu situaciju jer oni samo izvršavaju posao koji im je zadan. Međutim vjerojatno ima radnika koji rade, a realno tu plaću nisu zaradaili i zato je potrebna privatizacija jer privatni kapital to ne trpi.
oklopnjak

oklopnjak

Komentirano: 24.10.2019. | 7:47

9

Kao i Josipa i ja sam ovdje prije par godina kupio na burzi dionice jer sam se nadao da će se firma privatizirati i krenuti stopama Montaže, Hidromonta i nekih drugih firmi..Nažalost ništa od toga i sad smo tu gdje jesmo.Igralamala je tu u dosta stvari upravu.Kad sam mogao otisao bi na skupštinu da vidim kako to izgleda. No igralamala daleko najveća odgovornost je države koja sada ima oko 38 % , a donedavno i preko 50 %.To kako se država ponašala prema Đuri je teška sramota, a i dalje se ponaša.Evo i par primjera: - 250 mil vrijedan posao gradnje spremnika na Omišlju Janaf ( državna firma ) dodjeli firmama Kkf ( staklari i fasaderi ) jer je njihova ponuda bila 10 mil bolja od Đurine da bi na kraju završetka radova trošak tog posla bio 40 mil veći od Đurine ponude jer su raznim aneksima digli cjenu.Znači fasaderi i stklari su gradili sa tuđim referncama te spremnike. Pogledajte članke: https://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/kako-su-iskusnom-duri-dakovicu-projekt-gradnje-velikih-naftnih-spremnika-za-janaf-preoteli-informaticka-i-kompanija-koja-se-bavi-staklenim-fasadama/7044428/ http://www.poslovni.hr/hrvatska/janaf-u-omislju-otvorio-tri-nova-spremnika-za-naftu-vrijednost-investicije-iznosi-280-milijuna-kuna-351728 Nakon ovoga je išlo zatvaranje Industrijskih rješenja. Pa isto tako Morh izabere za Patriu Izraelsku vatrenu stanicu, umjesto Kongsbergove koja je daleko najbolja ali i najskuplja.Da se je izabralo Kongsbergovu Đuro je mogao samo od toga imati milijune prihoda. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/duri-dakovicu-propao-posao-stoljeca-morh-odbio-vatrene-stanice-koje-bi-hrvatsku-firmu-izvele-na-svjetsko-trziste/84010/ Kongsbergova vatrena jedinica je duplo skuplja od Elbitove ali i naši dragi ministri ne voze Renault nego Audije itd.. Da li je normalno da za državu koja je vlasnik 38% dionica Đuro od 500-600mil prihoda godišnje odradi 10mil!!!! Kakva je to briga vlasnika za svoju firmu.Za državu odradi pišljivih 10 mil. Gdje god mogu Đuri su podmetali nogu i sabotirali ga radi tuđih interesa. Nemam ja nikakvih problema da se Đuro zatvori ako nema budnoćnosti no onda moraju vrijediti isti kriteriji za sve ,a ne da se u jedan uljanik upuca 14milijardi ,a Đuri otimaju poslovi. Od početka sam za privatizaciju jer jedino je to ispravan put ,a to su pokazale sve firme iz grupe koje su privatizirane i koje sada pozitivno posluje.
igramala

igramala

Komentirano: 23.10.2019. | 22:57

10

Ne treba isplatit plaću... dobri radnici ce prvi otiči... ostati ce oni koji bas i ne vole izaci iz zone komfora... nadat ce se jos 6 mjeseci a onda ce shvatiti da je vrijeme da i oni odu, jer se racini sami nece platiti. Dobit ce 3 minimalca od drzave i Đuro će napokon nestati. A mjesto će preuzeti Montaža, IDS, IMR, Hidromont, Lior, Eping, SO koji ce medusobno surađivati.... i to je jedini ispravan put. A radnici ce se ponovo zaposliti kod njih.

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu ponovno pilanari iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije

11. Kongres pilanara jugoistočne Europe

U Brodu ponovno pilanari iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije

25.9.2020. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojavili se potencijalni investitori

Nova nada za 'Đuru'?

Pojavili se potencijalni investitori

17.9.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovana Uprava ĐĐ Grupe na novo mandatno razdoblje

Evo tko je na čelu iduće četiri godine

Imenovana Uprava ĐĐ Grupe na novo mandatno razdoblje

6.7.2020. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro pozvao investitore neka se jave

Novi pokušaj spasa ĐĐ Grupe

Đuro pozvao investitore neka se jave

15.6.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

Odlukom Glavne Skupštine ĐĐ Grupe:

Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

27.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

Pratimo radove u Luci Brod

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

25.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

Europska komisija odobrila odluku Vlade

Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

10.5.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro u problemu zbog koronavirusa

Iz ĐĐ Grupe obavijestili

Đuro u problemu zbog koronavirusa

29.4.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

Zbog COVID-19 otežano posluju

Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

1.4.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

U prošloj, 2019. godini

Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

1.3.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

Oglas za iskazivanje interesa za kupnju

Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

28.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

Nakon podnošenja ostavke predsjednika NO

Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

27.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

D. Krstičević potpisao ugovor sa ĐĐ SV:

'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

18.2.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slaven Posavac i službeno podnio ostavku

Stupa na snagu 31. siječnja

Slaven Posavac i službeno podnio ostavku

21.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada precizirala kako 'Đuro' mora potrošiti milijune

Najbitniji su dobavljači i banke

Vlada precizirala kako 'Đuro' mora potrošiti milijune

20.1.2020. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto Đuri Đakoviću, posao pripao Krstičevićevoj tvrtki

Izgradnja naftnih spremnika

Umjesto Đuri Đakoviću, posao pripao Krstičevićevoj tvrtki

17.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'

Novi šef Đure Đakovića:

'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'

12.1.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očekivano brodsko ime na poziciji predsjednika Uprave Grupe

Obistinila se gradska šuškanja

Očekivano brodsko ime na poziciji predsjednika Uprave Grupe

7.1.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đurinim radnicima danas je isplaćena plaća za studeni

U novoj godini nova filozofija

Đurinim radnicima danas je isplaćena plaća za studeni

3.1.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :