Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 26.6.2019. u 22:15
Prikaza: 2369
|
Autor: A. Primorac

I dalje neizvjesna sudbina Aparata

Hoće li MORH bez posla ostaviti 40 radnika ĐĐ Aparata?

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • energetika net
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Prisilnom naplatom, dodaje Hrkač, nitko ništa ne bi dobio, a 40 zaposlenika otišlo bi na Zavod za zapošljavanje ili u iseljeništvo. Pa iako pod pritiskom tužbi i mogućnosti da MORH u svakom trenutku može aktivirati prisilnu naplatu te društvo dovesti u likvidaciju, u ovoj tvrtki trude se raditi, ugovarati nove poslove i čuvati proizvodna radna mjesta.

SLAVONSKI BROD - Presuda u sudskom postupku održanom na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, stalnoj službi u Požegi, a koju je predsjednik sudskog vijeća Predrag Dragičević, v.r., 24. travnja ove godine, donio u slučaju Luke Čarapovića, bivšeg direktora ĐĐ Aparata i Odvjetničkog društva Suić&Lovrić&Klobučar tek je djelomična satisfakcija tvrtki Đuro Đaković Aparati koja danas broji 40 uposlenih nad kojima, unatoč dobrom poslovanju i ugovorenim poslovima, 'visi mač neizvjesnosti'.

Ugovorom i aneksima koji su na njega sklapani, presuđeno je, Čarapović je omogućio odvjetničkom društvu da se nepripadajuće okoristi s 2,261.120 kuna, čime su ĐĐ Aparati oštećeni za 3,448.208 kn. U presudi stoji da je okrivljeni počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju te je u skladu s tim osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana. Također, sud je odredio da se Odvjetničkom društvu Suić &Lovrić & Klobučar oduzima 2,26 mil. kn koji moraju biti uplaćeni u proračun

Podsjetimo, Tvrtka ĐĐ Aparati resornom je ministarstvu 1996. godine isporučila i naplatila naručenih 10 tisuća minobacačkih granata. I tu ne bi bilo ništa sporno da nije došlo do, kako su tvrdili od početka, proceduralne greške. Naime, tadašnja uprava Aparata je, temeljem presude Visokog trgovačkog suda, ovrhom, 2006. godine uspjela naplatiti posao. Riječ je o iznosu od 6.875.000,00 kuna. No, MORH-ova je revizija utvrdila kako je dug utužen šest mjeseci nakon isteka trogodišnjeg roka za zastaru naplate. Nakon što su uložili žalbu na presudu Visokog, Vrhovni je sud presudio da Aparati naplaćeni novac moraju vratiti. Iznos tog duga s kamatama, zaključno sa 31.12.2018 godine, iznosi 12.626.580.69 kuna. 

Činjenica jeste kako su Aparati, kako je MORH i tvrdio i temeljem čega je dobio spor, tužbu podigli šest mjeseci nakon isteka zakonskog roka. No taj je dio posljedica odluka bivše uprave na čijem je čelu bio Luka Čarapović, koji je kao direktor ĐĐ Aparata, mimo tvrtkinog odvjetnika, 2005. godine s odvjetničkim društvom Suić&Lovrić&Klobučar protivno Zakonu zaključio Ugovor o zastupanju u predmetu spora koji se vodio između ĐĐ Aparata i MORH-a. Plativši usluge odvjetničkog društva, od sredstava koje su ovrhom naplaćene od MORH-a, na računu Aparata nije ostalo novaca koje bi se, nakon što je u žalbenom postupku MORH dobio spor, njima i vratio.

Sve to dokazivano je u iscrpljujućem i dugotrajnom kaznenom postupku koji se protiv Čarapovića vodio u Slavonskom Brodu od 2008. godine. U travanjskoj pak presudi stoji kako je Luka Čarapović kriv što je kao direktor Đuro Đaković Aparata 2005. s Odvjetničkim društvom Suić & Lovrić & Klobučar protivno Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o trgovačkim društvima zaključio Ugovor o zastupanju u predmetu spora koji se vodio kod Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu između ĐĐ Aparata i MORH-a. 

Tim ugovorom i aneksima koji su na njega sklapani, presuđeno je, Čarapović je omogućio tom odvjetničkom društvu da se nepripadajuće okoristi s 2,261.120 kuna, čime su Đuro Đaković Aparati oštećeni za 3,448.208 kuna. U presudi stoji da je okrivljeni počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju (čl. 292 Kaznenog zakona, stavak 2) te je u skladu s tim osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana. Također, sud je odredio da se Odvjetničkom društvu Suić &Lovrić & Klobučar oduzima 2,26 mil. kn koji moraju biti uplaćeni u proračun u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude

"Nažalost novac koji Odvjetnički ured mora platiti na ime presude ne ide na račun ĐĐ Aparata, nego u državni proračun, a mi smo upućeni da protiv optuženog pokrenemo parnicu za naknadu štete. Đuro Đaković Aparati će iskoristiti tu mogućnost te u zakonskom roku od tri mjeseca i ispostaviti imovinsko pravni zahtjev, no nama i dalje ostaje pravomoćna presuda prema kojoj ĐĐ Aparati zbog "stjecanja bez osnove" MORH-u duguju, zajedno sa kamatama iznos od 12.626.580.69 kuna. Ukoliko dođe do provedbe ove presude odnosno do prisilne naplate to bi značilo likvidaciju, jer se navedeni iznos nema iz čega naplatiti. Naime, visina temeljnog kapitala je 3.539.000.00 kuna. Nadamo se da do toga neće doći te da ćemo u pregovorima s MORH-om iznaći najbolje rješenje", za SBplus kazao je Zlatko Hrkač, sadašnji direktor tvrtke, koja na sve načine pokušava s predstavnicima lokalne i državne vlasti riješiti problem moguće blokade koja im 'visi nad glavom'. 

Prisilnom naplatom, dodaje Hrkač, nitko ništa ne bi dobio, a 40 zaposlenika otišlo bi na Zavod za zapošljavanje ili u iseljeništvo. Pa iako pod pritiskom tužbi i mogućnosti da MORH u svakom trenutku može aktivirati prisilnu naplatu te društvo dovesti u likvidaciju, u ovoj tvrtki trude se raditi, ugovarati nove poslove, i čuvati proizvodna radna mjesta.

"Tvrtka je po završnom računu za 2018. godine iz poslovanja iskazala pozitivan rezultat. U 2019. godini je poslovanje stabilizirano i očekuje se dobar rezultat na kraju godine. Zaposlenost kapaciteta je potpuna, imamo ugovorenih poslova do kraja godine. Najveći udio u proizvodnji i uslugama je za domaće tržište, dok na izvoz otpada oko 10 posto. Sve obveze prema zaposlenicima su podmirene. Ukoliko ne dođe do nekih poremećaja plana u 2019. godini planiramo zaposliti još nekoliko stručnih radnika poput CNC operatera i drugih. Problem je kao i kod svih koji posluju u metalskom sektoru naplata potraživanja, ali snalazimo se.", istaknuo je Hrkač, dodavši kako su, iako mala tvrtka, od 2007. do 2019. godine na ime poreza i doprinosa te PDV-a u državni proračun uplatili oko 32 milijuna kuna.

Hoće li sadašnja Uprava i 40 uposlenih, koji se svakodnevno trude opstati na tržištu od svoga rada, na kraju 'platiti' grijehe onih koji su za (ne)djela i proglašeni krivima ostaje vidjeti. Baš kao što nitko sada sa sigurnošću ne može dati odgovor niti na pitanje hoće li MORH povući potez prisilne naplate kojim bi bez posla ostavio 40 radnika ĐĐ Aparata. Istih onih radnika koji se nadaju kako do toga u konačnici ipak neće doći te da će dogovor biti postignut. Ono što je sigurno je kako im nadu u pozitivno riješenje nezavidne situacije, barem za sada, nitko ne može oduzeti.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo je u Njemačkoj oko tisuću brodskih zavarivača

  Ima ih diljem svijeta

  Samo je u Njemačkoj oko tisuću brodskih zavarivača

  17.10.2019. | 18:15
  Trodnevnom programu naglasak je stavljen na današnju znanstveno-stručno konferenciju s prijavljenih 40 radova stručnjaka i znanstvenika koji su svojim doprinosom prezentirali i promovirali novitete u zavarivačkoj struci. Nove tehnologije i materijali, robotizacija i automatizacij
  Trodnevnom programu naglasak je stavljen na današnju znanstveno-stručno konferenciju s prijavljenih 40 radova stručnjaka i znanstvenika koji su svojim doprinosom prezentirali i promovirali novitete u zavarivačkoj struci. Nove tehnologije i materijali, robotizacija i automatizacij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na velika vrata u ĐĐ Montaži vraćaju se mostogradnji

  Zaposlili više od 40 VSS radnika

  Na velika vrata u ĐĐ Montaži vraćaju se mostogradnji

  15.10.2019. | 14:00
  'Posao izgradnje mosta u Gradiški za Montažu je vrlo značajan. Njegova vrijednost je četvrtina našeg godišnjeg prometa i tim više što će znatno uposliti naše proizvodne kapacitete u Slavonskom Brodu i povratak mostogradnji na velika vrata. Mi smo cijelo vrijeme gradili mostove, m
  'Posao izgradnje mosta u Gradiški za Montažu je vrlo značajan. Njegova vrijednost je četvrtina našeg godišnjeg prometa i tim više što će znatno uposliti naše proizvodne kapacitete u Slavonskom Brodu i povratak mostogradnji na velika vrata. Mi smo cijelo vrijeme gradili mostove, m
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvaraju li Rusi Rafineriju u bosanskom Brodu?

  Zbog dugovanja i otkaza

  Zatvaraju li Rusi Rafineriju u bosanskom Brodu?

  12.10.2019. | 21:05
  Hoće li krenuti najavljena plinofikacija iz Slavonskog Broda ili će Rafinerija uistinu zauvijek zatvoriti svoja vrata? Evo što kaže Milorad Dodik.
  Hoće li krenuti najavljena plinofikacija iz Slavonskog Broda ili će Rafinerija uistinu zauvijek zatvoriti svoja vrata? Evo što kaže Milorad Dodik.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova narudžba vagona za Specijalna vozila

  Dobre vijesti za radnike

  Nova narudžba vagona za Specijalna vozila

  12.8.2019. | 13:52
  Vrijednost ugovora je 137 milijuna kuna, a isporuke vagona počinju krajem 2019. godine i nastavljaju se tijekom 2020. godine.
  Vrijednost ugovora je 137 milijuna kuna, a isporuke vagona počinju krajem 2019. godine i nastavljaju se tijekom 2020. godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod je molio Vladu da na ovom zemljištu pokrenu industriju

  Neobična priča

  Brod je molio Vladu da na ovom zemljištu pokrenu industriju

  7.7.2019. | 15:20
  Neobična priča o državnom zemljištu od 36 milijuna kuna koje je prodano tvrtki s prihodom od 11 tisuća. Zašto ga je Marićevo ministarstvo prodalo čudnoj tvrtki?
  Neobična priča o državnom zemljištu od 36 milijuna kuna koje je prodano tvrtki s prihodom od 11 tisuća. Zašto ga je Marićevo ministarstvo prodalo čudnoj tvrtki?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sindikat ih optužio za neplaćanje doprinosa, Grupa reagirala

  Otvoreno pismo

  Sindikat ih optužio za neplaćanje doprinosa, Grupa reagirala

  14.6.2019. | 17:00
  "Grupacija ĐĐ ne uplaćuje poreze i doprinose u proračun', prozvao je Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata "Socijalna pravda" Grupaciju. Uz navode sindikalca tražili smo i očitovanje Grupe koje prenosimo u cijelosti.
  "Grupacija ĐĐ ne uplaćuje poreze i doprinose u proračun', prozvao je Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata "Socijalna pravda" Grupaciju. Uz navode sindikalca tražili smo i očitovanje Grupe koje prenosimo u cijelosti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Skupštini Grupe 'prošle' sve odluke

  Đuro Đaković Grupa

  Na Skupštini Grupe 'prošle' sve odluke

  14.6.2019. | 16:15
  Društvo je u razdoblju od 1.siječnja do 31. prosinca 2018. godine, a po zaključnom računu, ostvarilo gubitak u iznosu od 138.323.115,82. Na Dnevnom redu zakazane glavne Skupštine donesena je i odluka o njegovu pokriću.
  Društvo je u razdoblju od 1.siječnja do 31. prosinca 2018. godine, a po zaključnom računu, ostvarilo gubitak u iznosu od 138.323.115,82. Na Dnevnom redu zakazane glavne Skupštine donesena je i odluka o njegovu pokriću.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisan ugovor o sufinanciranju 6 mil kn vrijednog projekta

  ĐĐ Monataža Izolak

  Potpisan ugovor o sufinanciranju 6 mil kn vrijednog projekta

  16.4.2019. | 18:05
  ĐĐ Montaža Izolak prva u RH potpisala ugovor za sredstva EU fondova iz natječaja "Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP".
  ĐĐ Montaža Izolak prva u RH potpisala ugovor za sredstva EU fondova iz natječaja "Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Specijalna vozila na najvećoj izložbi vojne opreme u zemlji

  Petu godinu za redom

  Specijalna vozila na najvećoj izložbi vojne opreme u zemlji

  4.4.2019. | 18:00
  Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH-a i uz potporu Ministarstva obrane.
  Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH-a i uz potporu Ministarstva obrane.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Montaža traži 25 novih terenaca

  Zbog povećanog opsega posla

  Montaža traži 25 novih terenaca

  15.3.2019. | 16:15
  S obzirom na to da je u Slavonskom Brodu sve teže naći radnike tog 'profila', Montaža je morala potragu za njima proširiti i na Osijek gdje su danas održani informativni razgovori sa zainteresiranim kandidatima.
  S obzirom na to da je u Slavonskom Brodu sve teže naći radnike tog 'profila', Montaža je morala potragu za njima proširiti i na Osijek gdje su danas održani informativni razgovori sa zainteresiranim kandidatima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugrožena i plinofikacija Rafinerije Brod?

  RS protiv izgradnje južnog plinovoda

  Ugrožena i plinofikacija Rafinerije Brod?

  12.3.2019. | 17:30
  Vlada Republike Srpske odbila je dati suglasnost povezivanju plinskih mreža Bosne i Hercegovine te Hrvatske na jugu. Srbiji je, naravno, u interesu potpuna kontrola plinskog tržišta u BiH, a nova bi strujanja mogla ugroziti i planirano povezivanje dviju zemalja na pravcu Zenica-B
  Vlada Republike Srpske odbila je dati suglasnost povezivanju plinskih mreža Bosne i Hercegovine te Hrvatske na jugu. Srbiji je, naravno, u interesu potpuna kontrola plinskog tržišta u BiH, a nova bi strujanja mogla ugroziti i planirano povezivanje dviju zemalja na pravcu Zenica-B
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Katastrofalni rezultati posljedica su manjka kompetencija'

  Sindikat odgovorio na 'Đurino' izvješće

  'Katastrofalni rezultati posljedica su manjka kompetencija'

  7.3.2019. | 16:40
  Nakon što je krajem veljače objavljeno 'Đurino' izvješće o poslovanju tijekom prethodne godine, Nezavisni sindikat medijima je danas uputio otvoreno pismo kojim članove Uprave optužuju da su manjkom kompetencija uzrokovali katastrofalne poslovne rezultate.
  Nakon što je krajem veljače objavljeno 'Đurino' izvješće o poslovanju tijekom prethodne godine, Nezavisni sindikat medijima je danas uputio otvoreno pismo kojim članove Uprave optužuju da su manjkom kompetencija uzrokovali katastrofalne poslovne rezultate.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Škoda stiže po radnike u Slavonski Brod

  Provjerili smo što nude

  Škoda stiže po radnike u Slavonski Brod

  6.3.2019. | 9:15
  Jedan od šest gradova u Hrvatskoj u kojoj suradnici Škode dolaze 'vrbovati' radnike je i Slavonski Brod. Sa zainteresiranim će Brođanima informativni razgovor obaviti sljedeći ponedjeljak. Istražili smo što nude...
  Jedan od šest gradova u Hrvatskoj u kojoj suradnici Škode dolaze 'vrbovati' radnike je i Slavonski Brod. Sa zainteresiranim će Brođanima informativni razgovor obaviti sljedeći ponedjeljak. Istražili smo što nude...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavaju radnike i nude prosječnu neto plaću 4700 kuna

  U potrazi za novim radnicima

  Zapošljavaju radnike i nude prosječnu neto plaću 4700 kuna

  1.3.2019. | 16:30
  "Za sve radnike je, naglašavaju, osiguran prijevoz, a poslodavac je svima tijekom godine osigurao i prigodne nagrade u ukupnom iznosu od 2600 kuna te različite pogodnosti za kupnju kod drugih proizvođača poput popusta na opskrbu električnom energijom, na dopunsko osiguranje i put
  "Za sve radnike je, naglašavaju, osiguran prijevoz, a poslodavac je svima tijekom godine osigurao i prigodne nagrade u ukupnom iznosu od 2600 kuna te različite pogodnosti za kupnju kod drugih proizvođača poput popusta na opskrbu električnom energijom, na dopunsko osiguranje i put
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanje na 'Đurina' zlatna vremena

  Gotovo stoljeće rada i postojanja

  Sjećanje na 'Đurina' zlatna vremena

  24.2.2019. | 16:15
  Na pragu sedamdesetih Đuro Đaković je najveći proizvođač Steambloc kotlova u svijetu. U tom je razdoblju proizvedeno 60 tisuća tona čeličnih konstrukcija, uglavnom a montirano je 200 tisuća tona čeličnih konstrukcija, od čega 48 mostova u zemlji i inozemstvu. Kompletna su postroj
  Na pragu sedamdesetih Đuro Đaković je najveći proizvođač Steambloc kotlova u svijetu. U tom je razdoblju proizvedeno 60 tisuća tona čeličnih konstrukcija, uglavnom a montirano je 200 tisuća tona čeličnih konstrukcija, od čega 48 mostova u zemlji i inozemstvu. Kompletna su postroj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Staru lokomotivu brodski radnici 'odjenuli' u kockice

  Reparacija voznog parka HŽ Carga

  Staru lokomotivu brodski radnici 'odjenuli' u kockice

  22.2.2019. | 14:15
  Uz dim i dramatičnu glazbu iz radionice slavonskobrodskog pogona tvrtke Održavanje vagona, izašla je danas prava ljepotica, 'odjevena' u kockice, jedinstvenog dizajna i obnovljenih dijelova.
  Uz dim i dramatičnu glazbu iz radionice slavonskobrodskog pogona tvrtke Održavanje vagona, izašla je danas prava ljepotica, 'odjevena' u kockice, jedinstvenog dizajna i obnovljenih dijelova.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi ugovori potpisani i sa ĐĐ Specijalnim vozilima

  Ministarstvo obrane

  Novi ugovori potpisani i sa ĐĐ Specijalnim vozilima

  12.2.2019. | 13:30
  "Ugovori s hrvatskim proizvođačima predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač, već generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda. Također, MORH pomaže i aktivno sudjeluje u razvoju i promociji Hrvatske obramben
  "Ugovori s hrvatskim proizvođačima predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač, već generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda. Također, MORH pomaže i aktivno sudjeluje u razvoju i promociji Hrvatske obramben
  SBplus.hr, Slavonski Brod : ĐĐ Specijalna vozila potpisali ugovor vrijedan 71,8 mil kn

  Dobra vijest

  ĐĐ Specijalna vozila potpisali ugovor vrijedan 71,8 mil kn

  1.2.2019. | 14:15
  "Sadašnji ulaz i obujam ugovora stvaraju uvjete koji će omogućiti punu zaposlenost proizvodnih kapaciteta tijekom 2019. godine te kontinuirani nastavak proizvodnje u 2020. godini."
  "Sadašnji ulaz i obujam ugovora stvaraju uvjete koji će omogućiti punu zaposlenost proizvodnih kapaciteta tijekom 2019. godine te kontinuirani nastavak proizvodnje u 2020. godini."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vlada je ovim potezom ispucala metak u čelo industriji'

  Kraj Industrijskih rješenja

  'Vlada je ovim potezom ispucala metak u čelo industriji'

  24.1.2019. | 21:00
  "Oni od kada su došli na vlast kao da žele uništiti hrvatsku industriju. To se vidi po tome što se gasi brodogradnja, gasi se proizvodnja u rafineriji nafte u Sisku i evo danas smo svjedoci gašenja metalske proizvodnja u ĐĐ. Gasi se ovdje jedna velika tradicija i mislim kako je V
  "Oni od kada su došli na vlast kao da žele uništiti hrvatsku industriju. To se vidi po tome što se gasi brodogradnja, gasi se proizvodnja u rafineriji nafte u Sisku i evo danas smo svjedoci gašenja metalske proizvodnja u ĐĐ. Gasi se ovdje jedna velika tradicija i mislim kako je V
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako 'stoji' Đurina dionica

  Burza

  Evo kako 'stoji' Đurina dionica

  10.1.2019. | 18:00
  Dobitnik dana dionica je tekstilne kompanije Varteks koja je na prometu od 10.000 kuna porasla 3,7 posto na 13,90 kuna.
  Dobitnik dana dionica je tekstilne kompanije Varteks koja je na prometu od 10.000 kuna porasla 3,7 posto na 13,90 kuna.