Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 26.6.2019. u 22:15
Prikaza: 5465
|
Autor: A. Primorac

I dalje neizvjesna sudbina Aparata

Hoće li MORH bez posla ostaviti 40 radnika ĐĐ Aparata?

AP/SBplus
Foto: AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • energetika net
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Prisilnom naplatom, dodaje Hrkač, nitko ništa ne bi dobio, a 40 zaposlenika otišlo bi na Zavod za zapošljavanje ili u iseljeništvo. Pa iako pod pritiskom tužbi i mogućnosti da MORH u svakom trenutku može aktivirati prisilnu naplatu te društvo dovesti u likvidaciju, u ovoj tvrtki trude se raditi, ugovarati nove poslove i čuvati proizvodna radna mjesta.

SLAVONSKI BROD - Presuda u sudskom postupku održanom na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, stalnoj službi u Požegi, a koju je predsjednik sudskog vijeća Predrag Dragičević, v.r., 24. travnja ove godine, donio u slučaju Luke Čarapovića, bivšeg direktora ĐĐ Aparata i Odvjetničkog društva Suić&Lovrić&Klobučar tek je djelomična satisfakcija tvrtki Đuro Đaković Aparati koja danas broji 40 uposlenih nad kojima, unatoč dobrom poslovanju i ugovorenim poslovima, 'visi mač neizvjesnosti'.

Ugovorom i aneksima koji su na njega sklapani, presuđeno je, Čarapović je omogućio odvjetničkom društvu da se nepripadajuće okoristi s 2,261.120 kuna, čime su ĐĐ Aparati oštećeni za 3,448.208 kn. U presudi stoji da je okrivljeni počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju te je u skladu s tim osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana. Također, sud je odredio da se Odvjetničkom društvu Suić &Lovrić & Klobučar oduzima 2,26 mil. kn koji moraju biti uplaćeni u proračun

Podsjetimo, Tvrtka ĐĐ Aparati resornom je ministarstvu 1996. godine isporučila i naplatila naručenih 10 tisuća minobacačkih granata. I tu ne bi bilo ništa sporno da nije došlo do, kako su tvrdili od početka, proceduralne greške. Naime, tadašnja uprava Aparata je, temeljem presude Visokog trgovačkog suda, ovrhom, 2006. godine uspjela naplatiti posao. Riječ je o iznosu od 6.875.000,00 kuna. No, MORH-ova je revizija utvrdila kako je dug utužen šest mjeseci nakon isteka trogodišnjeg roka za zastaru naplate. Nakon što su uložili žalbu na presudu Visokog, Vrhovni je sud presudio da Aparati naplaćeni novac moraju vratiti. Iznos tog duga s kamatama, zaključno sa 31.12.2018 godine, iznosi 12.626.580.69 kuna. 

Činjenica jeste kako su Aparati, kako je MORH i tvrdio i temeljem čega je dobio spor, tužbu podigli šest mjeseci nakon isteka zakonskog roka. No taj je dio posljedica odluka bivše uprave na čijem je čelu bio Luka Čarapović, koji je kao direktor ĐĐ Aparata, mimo tvrtkinog odvjetnika, 2005. godine s odvjetničkim društvom Suić&Lovrić&Klobučar protivno Zakonu zaključio Ugovor o zastupanju u predmetu spora koji se vodio između ĐĐ Aparata i MORH-a. Plativši usluge odvjetničkog društva, od sredstava koje su ovrhom naplaćene od MORH-a, na računu Aparata nije ostalo novaca koje bi se, nakon što je u žalbenom postupku MORH dobio spor, njima i vratio.

Sve to dokazivano je u iscrpljujućem i dugotrajnom kaznenom postupku koji se protiv Čarapovića vodio u Slavonskom Brodu od 2008. godine. U travanjskoj pak presudi stoji kako je Luka Čarapović kriv što je kao direktor Đuro Đaković Aparata 2005. s Odvjetničkim društvom Suić & Lovrić & Klobučar protivno Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o trgovačkim društvima zaključio Ugovor o zastupanju u predmetu spora koji se vodio kod Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu između ĐĐ Aparata i MORH-a. 

Tim ugovorom i aneksima koji su na njega sklapani, presuđeno je, Čarapović je omogućio tom odvjetničkom društvu da se nepripadajuće okoristi s 2,261.120 kuna, čime su Đuro Đaković Aparati oštećeni za 3,448.208 kuna. U presudi stoji da je okrivljeni počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju (čl. 292 Kaznenog zakona, stavak 2) te je u skladu s tim osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana. Također, sud je odredio da se Odvjetničkom društvu Suić &Lovrić & Klobučar oduzima 2,26 mil. kn koji moraju biti uplaćeni u proračun u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude

"Nažalost novac koji Odvjetnički ured mora platiti na ime presude ne ide na račun ĐĐ Aparata, nego u državni proračun, a mi smo upućeni da protiv optuženog pokrenemo parnicu za naknadu štete. Đuro Đaković Aparati će iskoristiti tu mogućnost te u zakonskom roku od tri mjeseca i ispostaviti imovinsko pravni zahtjev, no nama i dalje ostaje pravomoćna presuda prema kojoj ĐĐ Aparati zbog "stjecanja bez osnove" MORH-u duguju, zajedno sa kamatama iznos od 12.626.580.69 kuna. Ukoliko dođe do provedbe ove presude odnosno do prisilne naplate to bi značilo likvidaciju, jer se navedeni iznos nema iz čega naplatiti. Naime, visina temeljnog kapitala je 3.539.000.00 kuna. Nadamo se da do toga neće doći te da ćemo u pregovorima s MORH-om iznaći najbolje rješenje", za SBplus kazao je Zlatko Hrkač, sadašnji direktor tvrtke, koja na sve načine pokušava s predstavnicima lokalne i državne vlasti riješiti problem moguće blokade koja im 'visi nad glavom'. 

Prisilnom naplatom, dodaje Hrkač, nitko ništa ne bi dobio, a 40 zaposlenika otišlo bi na Zavod za zapošljavanje ili u iseljeništvo. Pa iako pod pritiskom tužbi i mogućnosti da MORH u svakom trenutku može aktivirati prisilnu naplatu te društvo dovesti u likvidaciju, u ovoj tvrtki trude se raditi, ugovarati nove poslove, i čuvati proizvodna radna mjesta.

"Tvrtka je po završnom računu za 2018. godine iz poslovanja iskazala pozitivan rezultat. U 2019. godini je poslovanje stabilizirano i očekuje se dobar rezultat na kraju godine. Zaposlenost kapaciteta je potpuna, imamo ugovorenih poslova do kraja godine. Najveći udio u proizvodnji i uslugama je za domaće tržište, dok na izvoz otpada oko 10 posto. Sve obveze prema zaposlenicima su podmirene. Ukoliko ne dođe do nekih poremećaja plana u 2019. godini planiramo zaposliti još nekoliko stručnih radnika poput CNC operatera i drugih. Problem je kao i kod svih koji posluju u metalskom sektoru naplata potraživanja, ali snalazimo se.", istaknuo je Hrkač, dodavši kako su, iako mala tvrtka, od 2007. do 2019. godine na ime poreza i doprinosa te PDV-a u državni proračun uplatili oko 32 milijuna kuna.

Hoće li sadašnja Uprava i 40 uposlenih, koji se svakodnevno trude opstati na tržištu od svoga rada, na kraju 'platiti' grijehe onih koji su za (ne)djela i proglašeni krivima ostaje vidjeti. Baš kao što nitko sada sa sigurnošću ne može dati odgovor niti na pitanje hoće li MORH povući potez prisilne naplate kojim bi bez posla ostavio 40 radnika ĐĐ Aparata. Istih onih radnika koji se nadaju kako do toga u konačnici ipak neće doći te da će dogovor biti postignut. Ono što je sigurno je kako im nadu u pozitivno riješenje nezavidne situacije, barem za sada, nitko ne može oduzeti.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovana Uprava ĐĐ Grupe na novo mandatno razdoblje

  Evo tko je na čelu iduće četiri godine

  Imenovana Uprava ĐĐ Grupe na novo mandatno razdoblje

  6.7.2020. | 17:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro pozvao investitore neka se jave

  Novi pokušaj spasa ĐĐ Grupe

  Đuro pozvao investitore neka se jave

  15.6.2020. | 9:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

  Odlukom Glavne Skupštine ĐĐ Grupe:

  Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

  27.5.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

  Pratimo radove u Luci Brod

  Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

  25.5.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

  Europska komisija odobrila odluku Vlade

  Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

  10.5.2020. | 10:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro u problemu zbog koronavirusa

  Iz ĐĐ Grupe obavijestili

  Đuro u problemu zbog koronavirusa

  29.4.2020. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

  Zbog COVID-19 otežano posluju

  Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

  1.4.2020. | 17:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

  U prošloj, 2019. godini

  Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

  1.3.2020. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

  Oglas za iskazivanje interesa za kupnju

  Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

  28.2.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

  Nakon podnošenja ostavke predsjednika NO

  Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

  27.2.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

  D. Krstičević potpisao ugovor sa ĐĐ SV:

  'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

  18.2.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slaven Posavac i službeno podnio ostavku

  Stupa na snagu 31. siječnja

  Slaven Posavac i službeno podnio ostavku

  21.1.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada precizirala kako 'Đuro' mora potrošiti milijune

  Najbitniji su dobavljači i banke

  Vlada precizirala kako 'Đuro' mora potrošiti milijune

  20.1.2020. | 11:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto Đuri Đakoviću, posao pripao Krstičevićevoj tvrtki

  Izgradnja naftnih spremnika

  Umjesto Đuri Đakoviću, posao pripao Krstičevićevoj tvrtki

  17.1.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'

  Novi šef Đure Đakovića:

  'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'

  12.1.2020. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Očekivano brodsko ime na poziciji predsjednika Uprave Grupe

  Obistinila se gradska šuškanja

  Očekivano brodsko ime na poziciji predsjednika Uprave Grupe

  7.1.2020. | 11:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Đurinim radnicima danas je isplaćena plaća za studeni

  U novoj godini nova filozofija

  Đurinim radnicima danas je isplaćena plaća za studeni

  3.1.2020. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Siguran sam da smo našli sredstva za još jednu plaću u Đuri

  Ministar gospodarstva Darko Horvat:

  Siguran sam da smo našli sredstva za još jednu plaću u Đuri

  30.11.2019. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :