Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 28.10.2019. u 20:30
Prikaza: 5230
|
Autor: A. Primorac

Promjene u vlasničkoj strukturi

Dio radnika u Đuri dobio plaću, većina nastavlja sa štrajkom

Slavonski Brod : Dio radnika u Đuri dobio plaću, većina nastavlja sa štrajkomIlustracija(Foto: AP/SBplus)

Evo kome je država 'neposrednom preknjižbom' svojih dionica omogućila 'ulazak' u vlasničku strukturu Đuro Đaković Grupe, u kojoj više od 600 radnika tri društva i dalje štrajka te traži odlazak kompletne Uprave iako su, navodno, neki već ponudili ostavke i mandate stavili na raspolaganje.

 20.30 sati:

Prema informacijama koje je potvrdio regionalni sindikalni povjerenik Antun Štivić, radnicima Industrijskih rješenja, jednog od tri društva unutar ĐĐ Grupe, danas je isplaćena plaća za rujan. Oni će, kako stvari sada stoje, sutra prestati sa štrajkom. - Plaću je dobilo tek nekih 50-ak radnika uposlenih u Industrijskim rješenjima. Za njih će sutra biti donesena odluka o prekidu štrajka, s obzirom da su isplatom rujanske plaće ispunjeni zahtjevi radnika i sindikata. No, taj prestanak štrajka vrijedi samo za radnike Industrijskih rješenja. Naime, više od 600 radnika Specijalnih vozila i dalje nije dobilo plaću te nastavljamo sa štrajkom - kazao je za SBplus Štivić.

 13:30 sati:

SLAVONSKI BROD - Ivan Božidar Ivanović, iz Londona  23. listopada ove godine prešao je prag od 5% glasačkih prava u izdavatelju ĐURO ĐAKOVIĆ Grupe d.d. i to neposredno preknjižbom dionica sa zastupničkog računa CERP (0/1) REPUBLIKA HRVATSKA (1/1) broj 9379460 - izvijestili su danas iz ĐĐ Grupe.

Situacija u Đuri možda je prilika na kojoj će se jasno oslikati stav hrvatske države prema Slavoniji i Slavoncima. Daleko više nego projektom Slavonija i izgradnjom cesta, vodovodnih mreža, energetskom obnovom škola i vrtića...jer ne bude li industrije i gospodarstva tim će se cestama voziti sve veći broj onih koji će putovati samo u jednom smjeru.

- Ne znam točno o kome je riječ jer mi smo samo zaprimili obavijest o promjeni u vlasničkoj strukturi o čemu smo, sukladno zakonskim odredbama, obavijestili javnost - izjavio je Marko Bogdanović, predsjednik Uprave ĐĐ Grupe, u kojoj radnici još uvijek štrajkaju zbog neisplaćenih plaća za mjesec rujan, a Uprava, kako je kazao Bogdanović, intenzivno radi na rješavanju problema.

On ne podrazumijeva samo iznalaženje sredstava za rujansku plaću, nego prije svega, nakon 'izlaska' Zagrebačke banke, pronalazak novog kreditora kojim bi se jamčila daljnja stabilnost i sigurnost isplata primanja. - Danonoćno se radi na iznalaženju dugoročnog rješenja - poručio je Bogdanović, dodavši kako se s tim krenulo i prije izbijanja štrajka u kojem sudjeluje više od 600 radnika Specijalnih vozila, Industrijskih rješenja i Grupe.

- Čuli smo za promjenu u vlasničkoj strukturi što za nas samo znači da još postoji onih koji su zainteresirani za Đuru. No, za sam štrajk ta informacija nije presudna. Mi i dalje štrajkamo. I tako će biti dok se ne isplati plaća za rujan. U ovome trenutku imamo potrebna odobrenja za skup koji će u srijedu biti održan ispred zgrade Županije, a ako ni to ne donese očekivano rješavanje problema, od ponedjeljka ćemo krenuti s pripremama organiziranog odlaska na Markov trg u Zagreb pri čemu očekujemo i potporu građana Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije - kazao je za SBplus Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske, dodajući kako su pismo o nimalo zavidnoj situaciji Đurinih radnika uputili i ministru branitelja. Njegov odgovor još očekuju. 

Baš kao što očekuju i ostavku Uprave. Navodno je Igor Rubil, izvršni direktor ĐĐ Industrijskih rješenja podnio ostavku, a svoj mandat na raspolaganje stavio i član Uprave Bartol Jerković iz Specijalnih vozila. - Imamo informaciju da je Rubil ostavku ponudio s 1. jedanaestim, a da je Jerković mandat na raspolaganje ponudio još i ranije, ali mi i dalje ustrajemo na odlasku postojeće Uprave ĐĐ Grupe u cijelosti te tražimo imenovanje kriznog menadžmenta - poručio je Štivić.

Sam Marko Bogdanović istaknuo je kako navode o ostavkama i ponuđenim mandatima ne može komentirati. Tim više što nadzorni odbori još nisu održani. U Specijalnim vozilima sjednica NO je danas, te bi se nakon toga mogla znati i konkretnija informacija.

Problem neisplate rujanskih plaća ali i pronalaska novog kreditora problem je koji pokušavaju, potvrdili su nam iz Sindikata, u okviru svojih mogućnosti riješiti i iz Županije. Hoće li ti pritisci prema državi, kao većinskom pojedinačnom dioničaru, koja je to ostala i nakon što se 'odrekla' svojih dionica koje su preknjižene dioničaru Ivanu Božidaru Ivanoviću iz Londona, uroditi plodom - tek će se vidjeti. Situacija u Đuri možda je prilika na kojoj će se jasno oslikati stav hrvatske države prema Slavoniji i Slavoncima. Daleko više nego projektom Slavonija i izgradnjom cesta, vodovodnih mreža, energetskom obnovom škola i vrtića...jer ne bude li industrije i gospodarstva tim će se cestama voziti sve veći broj onih koji će putovati samo u jednom smjeru.

Obavijest o zaprimljenoj obavijesti o promjenama u glasačkim pravima
28.10.2019.
HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA
10 000 Zagreb
Miramarska 24
ZAGREBAČKA BURZA d.d.
10 000 Zagreb
Ivana Lučića 2a
Slavonski Brod, 28.10.2019.
Naš broj: 90/2019
Predmet: Obavijest o zaprimljenoj obavijesti o promjenama u glasačkim pravima
Sukladno članku 472. Zakona o tržištu kapitala izvještavamo Vas da je društvo ĐURO ĐAKOVIĆ Grupa d.d., M. Budaka 1, Slavonski Brod, dana 25.10.2019. godine zaprimilo obavijest dioničara Ivan Božidara Ivanovića, London, Engleska, o stjecanju dionica Društva, čime nas je navedeni dioničar obavijestio da je dana 23.10.2019. godine prešao prag od 5% glasačkih prava u izdavatelju ĐURO ĐAKOVIĆ Grupa d.d. i to neposredno preknjižbom dionica sa zastupničkog računa CERP (0/1) REPUBLIKA HRVATSKA (1/1) broj 9379460, a temeljem Zaključka Centra za restrukturiranje o prodaju, KLASA: UP/I-942-05/18-01/7, URBROJ:360-04-0202/03-2019-14 od 9.1.2019. godine.
Navedenim stjecanjem stekao je 883.589 dionica, koje predstavljaju 8,70 % glasačkih prava kod Izdavatelja.
Nakon tog stjecanja navedeni dioničar u svom vlasništvu ima ukupno 883.589 dionica, što predstavlja 8,70 % glasačkih prava kod Izdavatelja.
Đuro Đaković Grupa d.d.

 

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Klima

Klima

Komentirano: 29.10.2019. | 20:50

1

Igramala. Koji direktor? Rubil možda? Raspitajte se što radnici misle o njemu i njegovim sposobnostima.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 29.10.2019. | 20:37

2

Ovo je ako sam dobro izračunao već deveti dan sudeći po tvojim izvještajima da tamo cure pare koje ćemo naravno svi jednom platiti. Članak ima preko 7300 pregleda i frapira činjenica kako se uhljebi u Vodovodu prave blentavi ( doduše dvojba je da li se prave ) po ovom pitanju. Ajmo uhljebi skidajte se sa fejsa i na teren zaraditi plaču. Duspari i njegovoj ekipi se treba "zahvaliti" na idućim izborima i poslati ih u rapotarnicu povijesti.
igramala

igramala

Komentirano: 29.10.2019. | 19:41

3

Direktoru koji je dao otkaz, kapa do poda. Uplatio svojim radnicima plaću i otisao cist. O tom ja pričam, covjek je iz Broda, pa još 50 godina mora hodat gradom. Palac gore.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 29.10.2019. | 8:25

4

Plaće su samo mali dio cjelokupne igre, što dalje, ugovorenog posla ima to je nesporno ,samo tko če od dobavljaća ulaziti u rizik , ili koja će banka odobriti kredit i tko če to potpisat .Koliko vidim vlada nas ne šljivi ,direktori daju otkaze , samo me zanima imaju li u govorima dogovorene otpremnine ili nemaju, konfuzija
Igramala

Igramala

Komentirano: 28.10.2019. | 22:39

5

Kako to, do juce najveći gubutnici isplatili plaću. A SV koji su bilo hvaljeni i stalno potpisuju super ugovore su u banani... Ugasili firmu koja izrađuje opremu od limova debljine 150 mm , a bazirali se na proizvodnju limenih konzervi debljine 12mm.
go_west

go_west

Komentirano: 28.10.2019. | 17:58

6

ĐĐ Industrijska rješenja su danas isplatila plaću za rujan 2019. Stoga vise ne bi trebali strajkati, jer je i direktor podnio ostavku.
Taubek

Taubek

Komentirano: 28.10.2019. | 13:39

7

" Bartol Jerković iz Specijalnih vozila. - Imamo informaciju da je Rubil ostavku ponudio s 1. jedanaestim, " Pa pogledajte kako se po novome pise datum....hahahaha...Aleksandra jel tebi uciteljica " nečeju" predavala u osnovnoj?

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici ĐĐ Specijalnih vozila opet idu u štrajk?

Danas sastanak mirenja

Radnici ĐĐ Specijalnih vozila opet idu u štrajk?

22.11.2019. | 10:30
Zar su izbori i fotelje bitnije od sudbine ovih radnika i njihovih obitelji, pitaju se iz Specijalnih, u kojima, nažalost, u ovom trenutku, nitko ne vjeruje previše u pozitivan rezultat današnjeg mirenja.
Zar su izbori i fotelje bitnije od sudbine ovih radnika i njihovih obitelji, pitaju se iz Specijalnih, u kojima, nažalost, u ovom trenutku, nitko ne vjeruje previše u pozitivan rezultat današnjeg mirenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro Đaković dobitnik je dana

ĐĐ Grupacija

Đuro Đaković dobitnik je dana

20.11.2019. | 19:15
Tome su, sasvim sigurno, doprinijele, ne samo medijski napisi o garanciji države za novi kredit, nego i one koje govore o interesu američkih vojnih kompanija za ulaganje u ĐĐ Grupaciju.
Tome su, sasvim sigurno, doprinijele, ne samo medijski napisi o garanciji države za novi kredit, nego i one koje govore o interesu američkih vojnih kompanija za ulaganje u ĐĐ Grupaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada jamči za 70 milijuna kuna

Hitna injekcija za Đuru Đakovića

Vlada jamči za 70 milijuna kuna

20.11.2019. | 11:30
Kohorst je u Zagreb u tišini doveo 10 američkih tvrtki, većinom usmjerenih na proizvodnju za vojni sektor.
Kohorst je u Zagreb u tišini doveo 10 američkih tvrtki, većinom usmjerenih na proizvodnju za vojni sektor.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno blokiran račun ĐĐ Grupe

Pred radnicima novi štrajk?

Ponovno blokiran račun ĐĐ Grupe

14.11.2019. | 15:00
Daljnje aktivnosti uvelike bi mogle ovisiti i o današnjem sastanku koji se na temu Đure Đakovića održava u Zagrebu, a kojem - uz ljude iz Uprave - nazoče i čelnici Brodsko-posavske županije.
Daljnje aktivnosti uvelike bi mogle ovisiti i o današnjem sastanku koji se na temu Đure Đakovića održava u Zagrebu, a kojem - uz ljude iz Uprave - nazoče i čelnici Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 19 dana štrajka radnici 'Specijalnih' sutra opet rade

Rujanske plaće isplaćene svima

Nakon 19 dana štrajka radnici 'Specijalnih' sutra opet rade

11.11.2019. | 20:05
Iako sutra počinju s radom, od idućeg tjedna mogli bi ponovno krenuti u štrajk.
Iako sutra počinju s radom, od idućeg tjedna mogli bi ponovno krenuti u štrajk.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vođa štrajka, neutemeljenim optužbama 'unosio mogući nemir'

Sindikalni lider Ivan Barić

Vođa štrajka, neutemeljenim optužbama 'unosio mogući nemir'

6.11.2019. | 14:40
Deplasirana je informacija koju je tako alarmantno i javno predstavio predsjednik štrajkačkog odbora, odnosno zamjenik povjerenika metalaca u ĐĐ Specijalna vozila
Deplasirana je informacija koju je tako alarmantno i javno predstavio predsjednik štrajkačkog odbora, odnosno zamjenik povjerenika metalaca u ĐĐ Specijalna vozila
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lideru sindikata i njegovoj trojici sinova isplatili plaće

Pokušaj korupcije ili razdora?

Lideru sindikata i njegovoj trojici sinova isplatili plaće

6.11.2019. | 12:35
"Plaća je sjela na račune osoba koje su u štrajkačkom odboru, na moj račun kao predsjednika štrajkačkog odbora te na račune moja tri sina", reče predsjednik štrajkačkog odbora i zamjenik povjerenika sindikata metalaca u ĐĐ Specijalnim vozilima, Ivan Barić.
"Plaća je sjela na račune osoba koje su u štrajkačkom odboru, na moj račun kao predsjednika štrajkačkog odbora te na račune moja tri sina", reče predsjednik štrajkačkog odbora i zamjenik povjerenika sindikata metalaca u ĐĐ Specijalnim vozilima, Ivan Barić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vlada je odgovorna za ovo što se događa u Đuri'

Gradonačelnik Duspara poručio:

'Vlada je odgovorna za ovo što se događa u Đuri'

4.11.2019. | 12:35
'Ono što smo napravili privatizacijom naših banaka sada nam se vraća jer ove banke imaju rizik kod tvrtki koje su u RH a ne u Italiji. I tu se Vlada mora malo značajnije uključiti ili uključiti našu jedinu banku koja je ostala.'
'Ono što smo napravili privatizacijom naših banaka sada nam se vraća jer ove banke imaju rizik kod tvrtki koje su u RH a ne u Italiji. I tu se Vlada mora malo značajnije uključiti ili uključiti našu jedinu banku koja je ostala.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dok ne vidimo plaće na računu, ostajemo u štrajku.'

Sindikalci na sastanku u Gradskoj upravi

'Dok ne vidimo plaće na računu, ostajemo u štrajku.'

4.11.2019. | 11:15
Dokle god prvi radnik ne bude vidio plaću na svom računu, mi ostajemo u štrajku - izjavio je Ivan Barić, zamjenik sindikalnog povjerenika metalaca za ĐĐ SPecijalna vozila, koji se u ovom trenutku nalazi na sastanku s gradonačelnikom Slavonskog Broda.
Dokle god prvi radnik ne bude vidio plaću na svom računu, mi ostajemo u štrajku - izjavio je Ivan Barić, zamjenik sindikalnog povjerenika metalaca za ĐĐ SPecijalna vozila, koji se u ovom trenutku nalazi na sastanku s gradonačelnikom Slavonskog Broda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nesposobne uprave novim će zaduženjima nastaviti put ka dnu

'Predsjednica bez maske':

Nesposobne uprave novim će zaduženjima nastaviti put ka dnu

3.11.2019. | 12:40
'Nepodnošljivo je promatrati kako propada sve što HDZ dotakne. Nepodnošljiva je pomisao kako će nesposobne uprave novim zaduženjima nastaviti silaznu putanju prema nekom novom dnu. Nepodnošljivo je stanje u kojem nema kontrole niti odgovornosti za loše upravljanje i nastale gubit
'Nepodnošljivo je promatrati kako propada sve što HDZ dotakne. Nepodnošljiva je pomisao kako će nesposobne uprave novim zaduženjima nastaviti silaznu putanju prema nekom novom dnu. Nepodnošljivo je stanje u kojem nema kontrole niti odgovornosti za loše upravljanje i nastale gubit
SBplus.hr, Slavonski Brod : O Đuri Đakoviću pregovaramo i sa Ministarstvom obrane SAD-a

Ministar Horvat poručio:

O Đuri Đakoviću pregovaramo i sa Ministarstvom obrane SAD-a

2.11.2019. | 21:20
Navodno se o strateškom partnerstvu razgovara i s dvije europske tvrtke, no njihova imena se ne otkrivaju.
Navodno se o strateškom partnerstvu razgovara i s dvije europske tvrtke, no njihova imena se ne otkrivaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zarubežnjeft radi na povećanju kapaciteta i plaća

Rusi ipak ne odlaze

Zarubežnjeft radi na povećanju kapaciteta i plaća

2.11.2019. | 14:30
"Pedeset i devet radnika je na dobrovoljnom čekanju. Ostali su angažirani na uređenju postrojenja i zajedno se spremaju za novi poslovni pothvat. Otvoreno je novo postrojenje produktovoda zbog plina, koji će služiti za plinofikaciju Rafinerije." kazala je ministrica Golić dodajuć
"Pedeset i devet radnika je na dobrovoljnom čekanju. Ostali su angažirani na uređenju postrojenja i zajedno se spremaju za novi poslovni pothvat. Otvoreno je novo postrojenje produktovoda zbog plina, koji će služiti za plinofikaciju Rafinerije." kazala je ministrica Golić dodajuć
SBplus.hr, Slavonski Brod : I radnici trebaju blokirati tvrtku da bi došli do plaća

Štrajk u Đuri se nastavlja?

I radnici trebaju blokirati tvrtku da bi došli do plaća

2.11.2019. | 10:35
Župan Danijel Marušić donio vijesti o osiguranju sredstava za plaće radnika Specijalnih vozila koji su u štrajku, no Štrajkački odbor tražit će dodatne informacije i jamstva kako bi štrajk prekinuo.
Župan Danijel Marušić donio vijesti o osiguranju sredstava za plaće radnika Specijalnih vozila koji su u štrajku, no Štrajkački odbor tražit će dodatne informacije i jamstva kako bi štrajk prekinuo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : ĐĐ Grupacija u 9 mjeseci poslovala s gubitkom od 39 mil kn

Objavljeno izvješće

ĐĐ Grupacija u 9 mjeseci poslovala s gubitkom od 39 mil kn

31.10.2019. | 15:30
"Generator gubitaka u trećem kvartalu je bilo društvo ĐĐ Specijalna vozila d.d..Preostala dva društva posluju pozitivno i u skladu sa planiranim rezultatima."
"Generator gubitaka u trećem kvartalu je bilo društvo ĐĐ Specijalna vozila d.d..Preostala dva društva posluju pozitivno i u skladu sa planiranim rezultatima."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Računi blokirani, Bogdanović podnio ostavku

ĐĐ Grupa

Računi blokirani, Bogdanović podnio ostavku

30.10.2019. | 16:06
Ono čega su se jutros kod najave moguće isplate plaća pribojavali Sindikat i radnici, dogodilo se. Računi su blokirani, što je objavljen i na stranicama Grupe:
Ono čega su se jutros kod najave moguće isplate plaća pribojavali Sindikat i radnici, dogodilo se. Računi su blokirani, što je objavljen i na stranicama Grupe:
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hoćemo živjeti i kruha se najesti'

Radnici Specijalnih vozila poručili:

'Hoćemo živjeti i kruha se najesti'

30.10.2019. | 14:30
"Znamo raditi, pametni smo i vrijedni. Neće i ne može biti rješenje tri pucnja u zrak, zastava smotana i truba. To nećemo dozvoliti. Nije rješenje grob. Hoćemo živjeti i kruha se najesti."
"Znamo raditi, pametni smo i vrijedni. Neće i ne može biti rješenje tri pucnja u zrak, zastava smotana i truba. To nećemo dozvoliti. Nije rješenje grob. Hoćemo živjeti i kruha se najesti."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici Specijalnih vozila uskoro pred Županijom

Prosvjed u tijeku

Radnici Specijalnih vozila uskoro pred Županijom

30.10.2019. | 11:30
Prosvjed radnika moguće je pratiti uživo na Facebook stranici SBplus-a.
Prosvjed radnika moguće je pratiti uživo na Facebook stranici SBplus-a.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država nam poručuje: "Ne bi se šteli mešati"

Uz štrajk ugrožen izvozni program

Država nam poručuje: "Ne bi se šteli mešati"

29.10.2019. | 15:15
"Nažalost imamo dojam kako baš nitko puno i ne mari za nas. Ako gledamo kroz ministarstva gospodarstva i branitelja od čijih smo predstavnika tražili da nas posjete, a od kojih nemamo odgovora. Sutra ćemo se okupiti oko pola 11 ispred Specijalnih, otići do Uprave koju ćemo pozvat
"Nažalost imamo dojam kako baš nitko puno i ne mari za nas. Ako gledamo kroz ministarstva gospodarstva i branitelja od čijih smo predstavnika tražili da nas posjete, a od kojih nemamo odgovora. Sutra ćemo se okupiti oko pola 11 ispred Specijalnih, otići do Uprave koju ćemo pozvat
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đurini radnici izaći će i na ulice. Očekuju podršku građana.

Oglasila se Uprava, izjavu dao i župan

Đurini radnici izaći će i na ulice. Očekuju podršku građana.

24.10.2019. | 14:00
Radnici Specijalnih, Industrijskih rješenja i Grupe u štrajku su od jutros. Oglasila se i Uprava. Kažu problem intenzivno rješavaju, no još ne znaju kada će biti riješen. Sindikat pozvao Vladu i premijera da se uključe, a bude li potrebno radnici će izaći i na ulice u čemu očekuj
Radnici Specijalnih, Industrijskih rješenja i Grupe u štrajku su od jutros. Oglasila se i Uprava. Kažu problem intenzivno rješavaju, no još ne znaju kada će biti riješen. Sindikat pozvao Vladu i premijera da se uključe, a bude li potrebno radnici će izaći i na ulice u čemu očekuj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnici Đure,  njih oko 600, od jutros u sedam u štrajku

Zbog neisplaćenih plaća

Radnici Đure, njih oko 600, od jutros u sedam u štrajku

24.10.2019. | 7:00
Dok su ĐĐ Strojna obrada i Energetika i infrastruktura radnicima isplatile plaće za rujan, preostala tri društva, a to su Specijalna vozila, Industrijska rješenja i Grupa, to do sada nisu učinili. Zbog toga su njihovi radnici od jutros u štrajku.
Dok su ĐĐ Strojna obrada i Energetika i infrastruktura radnicima isplatile plaće za rujan, preostala tri društva, a to su Specijalna vozila, Industrijska rješenja i Grupa, to do sada nisu učinili. Zbog toga su njihovi radnici od jutros u štrajku.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :