Gospodarstvo : Industrija

Objavljeno: 7.7.2019. u 15:20
Prikaza: 2019
|
Autor: Drago Hedl/Telegram

Neobična priča

Brod je molio Vladu da na ovom zemljištu pokrenu industriju

Slavonski Brod : Brod je molio Vladu da na ovom zemljištu pokrenu industrijuGoran Marić (Foto: AP/SBplus/arhiva)

Neobična priča o državnom zemljištu od 36 milijuna kuna koje je prodano tvrtki s prihodom od 11 tisuća. Zašto ga je Marićevo ministarstvo prodalo čudnoj tvrtki?

SKANDALOZNA prodaja 85,6 hektara državnog zemljišta, vrijednog 36,6 milijuna kuna, tvrtki slavonskobrodskog poduzetnika Dragana Marića, Marsonia Glas, koja je prošle godine imala prihod od samo 11.875 kuna (!), zauvijek je prekinula mogućnost da ondje, neposredno uz autocestu Bregana – Lipovac, niknu pogoni Volkswagena. O mogućnosti da taj automobilski gigant sa 660.000 zaposlenih, što u Njemačkoj, što diljem svijeta, jednu od svojih tvornica sagradi upravo na tom zemljištu, bio je u pisanom obliku upoznat i premijer Andrej Plenković i to u najmanje dva navrata: 12. veljače i 5. ožujka ove godine, piše Telegram čiji članak prenosimo u cijelosti.

Međutim, kao što smo pisali, to atraktivno zemljište iz portfelja Ministarstva državne imovine na čelu s Goranom Marićem, odlukom Vlade od 4. srpnja ove godine, otišlo je u vlasništvo tvrtke čija je osnovna djelatnost hotelski i drugi smještaj. Činjenica da dvojicu Marića, slavonskobrodskog poduzetnika Dragana Marića, iza kojeg je nekoliko propalih tvrtki (najpoznatija je bivša Tvornica stakla u Lipiku) i ministra državne imovine Gorana Marića, osim istog prezimena povezuje i nogometna prošlost, te podrijetlo (obojica su rodom iz Gruda u Hercegovini), može i ne mora imati značenje za ovu neobičnu priču, no više je nego upitno kako tvrtka s godišnjim prometom od nepunih 12 tisuća kuna može kupiti zemljište čija je vrijednost tri tisuće puta veća!?

 Brod je dio svog zemljišta prepustio državi

Grad Slavonski Brod, s potpisom gradonačelnika Mirka Duspare, u veljači ove godine, pet dana nakon što je Vlada donijela odluku o prodaji 85,6 hektara državnog zemljišta, poslao je pismo premijeru Plenkoviću u kojem ga upozorava kako je zemljište koje je Vlada, temeljem prijedloga Ministarstva državne imovine, odlučila prodati, od strateške važnosti za taj grad i cijelu Brodsko-posavsku županiju. Duspara je pisao premijeru kako je to zemljište ”od velike gospodarske važnosti za grad, s obzirom da ima mnogo potencijala za razvitak industrijske proizvodnje putem raznih investicija te izgradnje suvremenih proizvodnih pogona što bi za posjednicu imalo razvitak poduzetništva i poduzetničke klime te u konačnici pridonijelo otvaranju novih radnih mjesta”. Gradonačelnik Slavonskog Broda dodao je i zašto je važno: ”spriječilo bi sve veći odljev mladih radnika iz Republike Hrvatske u potrazi za zaposlenjem”.

Prije pisma premijeru, Duspara je u više navrata, što od Marićevog ministarstva, što od Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, tražio pravo na zamjenu nekretnina jer je Grad Slavonski Brod dio svog zemljišta prepustio Republici Hrvatskoj za gradnju riječne luke na Savi. No, nije im bilo udovoljeno, pa se Duspara izravno obratio premijeru. Odgovor predsjednika Vlade nikada nije dobio.

Premijer ne odgovara na pisma gradonačelnika

Gradonačelnik Broda ponovno će 5. ožujka ove godine uputiti premijeru Plenkoviću pismo (možete ga pročitati ovdje) u kojem ga upozorava ”na postojanje aktivne komunikacije Grada Slavonskog Broda i Volkswagen grupe” koja je u ”potrazi za prostorom za izgradnju proizvodnih pogona na području istočne Europe”. Duspara objašnjava kako je upravo to zemljište pogodno za ponudu Volkswagenu ”zbog svoje veličine, zemljopisnog položaja, blizine gospodarske i prometne infrastrukture, te strateško-proizvodnog potencijala”, te s obzirom na te prednosti ”predstavlja predmet interesa VW grupe” i ulazi u izbor moguće lokacije na kojoj njemački automobilski gigant namjerava graditi svoj pogon. Ni na to pismo Duspara nije dobio Plenkovićev odgovor. Za razliku od premijera, koji prošle i ove godine obilazi središta slavonskih županija i objašnjava Vladin ”Projekt Slavonija”, koji bi trebao preporoditi taj dio Hrvatske, iz Volkswagena su odgovorili na ponudu Grada Slavonskog Broda da ondje izgrade tvornicu.

Gradonačelnik Duspara, tada još ne znajući kako Ministarstvo državne imovine namjerava prodati 85,6 hektara zemljišta u neposrednoj blizini Slavonskog Broda, ponudio je Volkswagenu 19. rujna prošle godine, objašnjavajući sve prednosti te lokacije, mogućnost da ondje izgrade svoju tvornicu. Odgovoreno je 5. ožujka ove godine. Michael Kadera tako obavještava Dusparu kako VW grupa još nije odlučila o izboru lokacije te kako će ga kontaktirati ”u kasnijoj fazi izbora lokacije”. U opširnom dodatku pismu VW grupa potvrđuje kako nakon 2022. namjerava proizvodnju svojih vozila proširiti i na nekoj od lokacija u istočnoj Europi.

Prodaja patuljastoj tvrtci bez referenci

No, tada, 5. ožujka, kada je u Slavonski Brod stigao odgovor VW grupe, u tijeku je već bio natječaj za prodaju zemljišta koje je Grad Slavonski Brod nudio njemačkom automobilskom divu. Samo četiri mjeseca kasnije, 4. srpnja, to je zemljište otišlo u ruke vlasniku tvrtke s godišnjim prihodom od 11.875 kuna. Tvrtka Marsonia Glas, kako smo pisali, obećava ondje izgraditi tvornicu stakla i kako je to Telegramu potvrdio njen vlasnik Dragan Marić, najavljuje investiciju od nevjerojatnih 325 milijuna eura, te zapošljavanje oko 600 radnika.

Zašto je Vlada Andreja Plenkovića odlučila prodati zemljište na kojem je mogao niknuti proizvodni pogon Volkswagena? Zašto je, umjesto da tih 85,6 hektara ustupi Gradu Slavonski Brod odlučila tu golemu atraktivnu lokaciju prodati patuljastoj tvrtki bez ikakvih referenci i čvrstih jamstava da će ondje ikada išta sagraditi? Odgovor može biti dvojak: u državni proračun će se sliti 36,6 milijuna kuna (iznos po kojem je zemljište prodano, ali je plaćena tek jamčevina od 1,85 milijuna kuna), odnosno država se opametila i više ne želi poklanjati zemljište gradovima i općinama, jer s takvom praksom ima loša iskustva.

Loše iskustvo s poklanjanjem zemljišta

Naime, sredinom rujna 2007. godine, tadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković odlukom Vlade Ive Sanadera, potpisao je s bivšim načelnikom Općine Sibinj (u Brodsko-posavskoj županiji), Ivicom Batinićem ugovor kojim Republika Hrvatska daruje 26,7 hektara za izgradnju zone malog gospodarstva, procijenjenog na nešto više od 12 milijuna kuna.

Općina Sibinj obvezala se darovanu nekretninu staviti u funkciju najkasnije do 2010., no to se nije dogodilo ni do danas. Darovano zemljište, koje, što je vrlo zanimljivo, graniči sa zemljištem koje je Vlada upravo prodala Marsonia Glasu, zaraslo je u korov i na njemu nema nikakve gospodarske aktivnosti. Ono je bilo predmet ogromnih malverzacija i maratonskih sudskih procesa u kojima su akterima izrečene zatvorske kazne. Među njima, uz bivše čelnike Općine Sibinj Ivicu Batinića (osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i dva mjeseca) i Ivicu Miškovića (dvije godine zatvora), osuđeni su i general Mladen Kruljac i nekoć svemoćni brodski HDZ-ovac Zdravko Sočković, no njima je zatvorska kazna preinačena u rad za opće dobro.

Ministarstvo drugim općinama i dalje poklanja

Dok će se tek vidjeti kako će i na koji način tvrtka Marsonia Glas, s godišnjim prometom od smiješnih 11.875 kuna u državni proračun za kupljeno zemljište uplatiti 36,6 milijuna kuna, barem je jasno da Republika Hrvatska – bez obzira na gorko iskustvo s darovanjem zemljišta Općini Sibinj – nije odustala od prakse darivanja zemljišta. Tako je prošle godine istarskoj Općini Kršan darovala za potrebe poslovne zone 50 hektara vrijednih više od 13 milijuna kuna, dok je u ožujku ove godine ministar državne imovine Goran Marić s načelnikom općine Pićan Ivanom Frankovićem potpisao ugovor kojim država toj općini daruje za potrebe tamošnje poduzetničke zone daruje 17 hektara, vrijednih 25, 6 milijuna kuna.

Zašto je u slučaju Slavonskog Boda postupljeno drugačije i kako je u igru s kupovinom upala tvrtka dobrog poznanika i zemljaka ministra državne imovine Gorana Marića, njegovog prezimenjaka Dragana Marića, koje veže i zajednička strast prema nogometu, nepoznato je. No, poznato je kako je premijer Plenković znao za mogućnost da bi na tom zemljištu mogao niknuti pogon Volkswagena, ali na dopise gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Duspare, čak nije ni odgovorio.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 7.7.2019. | 23:06

1

trpimir@ . . prozvali su te dežurnim...o svemu želiš nešto reći, ali ispadaš mali glupko. Grad ima dovoljno poduzetničkih prostora, kada bi se popunili Brod ne bih imao nezaposlenih. Obrati se svojim županijskim čelnicima koji su bili dužni popuniti te prostore. Svi oni iz županije nisu zaradili niti za hladnu vodu, a bedaci im već godinama daju glasove. Molim te nabroji uspjehe tih svojih jadnika. Bit ću ti zahvalan!
trpimir

trpimir

Komentirano: 7.7.2019. | 22:08

2

Svejedno je, prodaju li zemljište Mariću ili poklone Gradu koji će onda prodati nekom svom Mariću ili će napraviti „poduzetničku zonu“ poput ove na Bjelišu: https://ibb.co/yfmSrwq
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 7.7.2019. | 22:03

3

Za ljenivce i nepismene (igramala i perica0606): https://www.zakon.hr/z/132/Zakon-o-lokalnoj-i-podru%C4%8Dnoj-(regionalnoj)-samoupravi Pogledati članak 18 gore pomenutog zakona...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 7.7.2019. | 21:58

4

Zanimljivo je kako se nepismeni drukadžije HDZ-a vole javljati o ozbiljnim temama. perica0606 i igramala morate znati da postoji državna uprava koja je već davno ranije zadužena, prema zakonu, dodjeliti lokalnim samoupravnim zajednicama (županijama, općinama i gradovima) poslove i zadaće kojima će se baviti. Na stranici državne uprave možete vidjeti da su županije zadužene za razvoj privrede na svom teritoriju. Gradovi su dužni osigurati svu infrastrukturu za izgradnju poguzetničkih zona. Ako država (Marić) oduzme gradu teritorij pojavit će se situacija da će potencijalni poduzetnici zaželjeti određen prostor, a njega neće biti. Hoće li grad biti kriv? Nije li vam čudno da je zemlju, o kojoj se ovdje piše i komentira, kupila firma koja je već dvije godine u minusu. Od kuda joj kapital? Vlasniku je lovu posudio tata iz Australije? Umrijet ćemo od smijeha! Da možete biti toliko glupi i neobaviješteni ne mogu shvatiti!
igramala

igramala

Komentirano: 7.7.2019. | 18:19

5

Popunio se Vijuš i zona na kolniji.
perica0606

perica0606

Komentirano: 7.7.2019. | 15:51

6

Slusaj to brod je molio hr vladu,a sta bi "sposobni"gradonacelnik napravio od zone ,vjerovatno jedan veliki kruzni tok,za koji bi vjerovatno od nekoga dobio stan negdje u rh,i zaposlio jedno 100 novi parazita zvani uhljeba da pokazuju smijer u kruznom toku,od grada lijepoga covjek napravi selendru

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo je u Njemačkoj oko tisuću brodskih zavarivača

Ima ih diljem svijeta

Samo je u Njemačkoj oko tisuću brodskih zavarivača

17.10.2019. | 18:15
Trodnevnom programu naglasak je stavljen na današnju znanstveno-stručno konferenciju s prijavljenih 40 radova stručnjaka i znanstvenika koji su svojim doprinosom prezentirali i promovirali novitete u zavarivačkoj struci. Nove tehnologije i materijali, robotizacija i automatizacij
Trodnevnom programu naglasak je stavljen na današnju znanstveno-stručno konferenciju s prijavljenih 40 radova stručnjaka i znanstvenika koji su svojim doprinosom prezentirali i promovirali novitete u zavarivačkoj struci. Nove tehnologije i materijali, robotizacija i automatizacij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na velika vrata u ĐĐ Montaži vraćaju se mostogradnji

Zaposlili više od 40 VSS radnika

Na velika vrata u ĐĐ Montaži vraćaju se mostogradnji

15.10.2019. | 14:00
'Posao izgradnje mosta u Gradiški za Montažu je vrlo značajan. Njegova vrijednost je četvrtina našeg godišnjeg prometa i tim više što će znatno uposliti naše proizvodne kapacitete u Slavonskom Brodu i povratak mostogradnji na velika vrata. Mi smo cijelo vrijeme gradili mostove, m
'Posao izgradnje mosta u Gradiški za Montažu je vrlo značajan. Njegova vrijednost je četvrtina našeg godišnjeg prometa i tim više što će znatno uposliti naše proizvodne kapacitete u Slavonskom Brodu i povratak mostogradnji na velika vrata. Mi smo cijelo vrijeme gradili mostove, m
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvaraju li Rusi Rafineriju u bosanskom Brodu?

Zbog dugovanja i otkaza

Zatvaraju li Rusi Rafineriju u bosanskom Brodu?

12.10.2019. | 21:05
Hoće li krenuti najavljena plinofikacija iz Slavonskog Broda ili će Rafinerija uistinu zauvijek zatvoriti svoja vrata? Evo što kaže Milorad Dodik.
Hoće li krenuti najavljena plinofikacija iz Slavonskog Broda ili će Rafinerija uistinu zauvijek zatvoriti svoja vrata? Evo što kaže Milorad Dodik.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova narudžba vagona za Specijalna vozila

Dobre vijesti za radnike

Nova narudžba vagona za Specijalna vozila

12.8.2019. | 13:52
Vrijednost ugovora je 137 milijuna kuna, a isporuke vagona počinju krajem 2019. godine i nastavljaju se tijekom 2020. godine.
Vrijednost ugovora je 137 milijuna kuna, a isporuke vagona počinju krajem 2019. godine i nastavljaju se tijekom 2020. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li MORH bez posla ostaviti 40 radnika ĐĐ Aparata?

I dalje neizvjesna sudbina Aparata

Hoće li MORH bez posla ostaviti 40 radnika ĐĐ Aparata?

26.6.2019. | 22:15
Prisilnom naplatom, dodaje Hrkač, nitko ništa ne bi dobio, a 40 zaposlenika otišlo bi na zavod za zapošljavanje ili u iseljeništvo. Pa iako pod pritiskom tužbi i mogućnosti da MORH u svakom trenutku može aktivirati prisilnu naplatu te društvo dovesti u likvidaciju, u ovoj tvrtki
Prisilnom naplatom, dodaje Hrkač, nitko ništa ne bi dobio, a 40 zaposlenika otišlo bi na zavod za zapošljavanje ili u iseljeništvo. Pa iako pod pritiskom tužbi i mogućnosti da MORH u svakom trenutku može aktivirati prisilnu naplatu te društvo dovesti u likvidaciju, u ovoj tvrtki
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sindikat ih optužio za neplaćanje doprinosa, Grupa reagirala

Otvoreno pismo

Sindikat ih optužio za neplaćanje doprinosa, Grupa reagirala

14.6.2019. | 17:00
"Grupacija ĐĐ ne uplaćuje poreze i doprinose u proračun', prozvao je Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata "Socijalna pravda" Grupaciju. Uz navode sindikalca tražili smo i očitovanje Grupe koje prenosimo u cijelosti.
"Grupacija ĐĐ ne uplaćuje poreze i doprinose u proračun', prozvao je Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata "Socijalna pravda" Grupaciju. Uz navode sindikalca tražili smo i očitovanje Grupe koje prenosimo u cijelosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Skupštini Grupe 'prošle' sve odluke

Đuro Đaković Grupa

Na Skupštini Grupe 'prošle' sve odluke

14.6.2019. | 16:15
Društvo je u razdoblju od 1.siječnja do 31. prosinca 2018. godine, a po zaključnom računu, ostvarilo gubitak u iznosu od 138.323.115,82. Na Dnevnom redu zakazane glavne Skupštine donesena je i odluka o njegovu pokriću.
Društvo je u razdoblju od 1.siječnja do 31. prosinca 2018. godine, a po zaključnom računu, ostvarilo gubitak u iznosu od 138.323.115,82. Na Dnevnom redu zakazane glavne Skupštine donesena je i odluka o njegovu pokriću.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potpisan ugovor o sufinanciranju 6 mil kn vrijednog projekta

ĐĐ Monataža Izolak

Potpisan ugovor o sufinanciranju 6 mil kn vrijednog projekta

16.4.2019. | 18:05
ĐĐ Montaža Izolak prva u RH potpisala ugovor za sredstva EU fondova iz natječaja "Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP".
ĐĐ Montaža Izolak prva u RH potpisala ugovor za sredstva EU fondova iz natječaja "Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Specijalna vozila na najvećoj izložbi vojne opreme u zemlji

Petu godinu za redom

Specijalna vozila na najvećoj izložbi vojne opreme u zemlji

4.4.2019. | 18:00
Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH-a i uz potporu Ministarstva obrane.
Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH-a i uz potporu Ministarstva obrane.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Montaža traži 25 novih terenaca

Zbog povećanog opsega posla

Montaža traži 25 novih terenaca

15.3.2019. | 16:15
S obzirom na to da je u Slavonskom Brodu sve teže naći radnike tog 'profila', Montaža je morala potragu za njima proširiti i na Osijek gdje su danas održani informativni razgovori sa zainteresiranim kandidatima.
S obzirom na to da je u Slavonskom Brodu sve teže naći radnike tog 'profila', Montaža je morala potragu za njima proširiti i na Osijek gdje su danas održani informativni razgovori sa zainteresiranim kandidatima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugrožena i plinofikacija Rafinerije Brod?

RS protiv izgradnje južnog plinovoda

Ugrožena i plinofikacija Rafinerije Brod?

12.3.2019. | 17:30
Vlada Republike Srpske odbila je dati suglasnost povezivanju plinskih mreža Bosne i Hercegovine te Hrvatske na jugu. Srbiji je, naravno, u interesu potpuna kontrola plinskog tržišta u BiH, a nova bi strujanja mogla ugroziti i planirano povezivanje dviju zemalja na pravcu Zenica-B
Vlada Republike Srpske odbila je dati suglasnost povezivanju plinskih mreža Bosne i Hercegovine te Hrvatske na jugu. Srbiji je, naravno, u interesu potpuna kontrola plinskog tržišta u BiH, a nova bi strujanja mogla ugroziti i planirano povezivanje dviju zemalja na pravcu Zenica-B
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Katastrofalni rezultati posljedica su manjka kompetencija'

Sindikat odgovorio na 'Đurino' izvješće

'Katastrofalni rezultati posljedica su manjka kompetencija'

7.3.2019. | 16:40
Nakon što je krajem veljače objavljeno 'Đurino' izvješće o poslovanju tijekom prethodne godine, Nezavisni sindikat medijima je danas uputio otvoreno pismo kojim članove Uprave optužuju da su manjkom kompetencija uzrokovali katastrofalne poslovne rezultate.
Nakon što je krajem veljače objavljeno 'Đurino' izvješće o poslovanju tijekom prethodne godine, Nezavisni sindikat medijima je danas uputio otvoreno pismo kojim članove Uprave optužuju da su manjkom kompetencija uzrokovali katastrofalne poslovne rezultate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Škoda stiže po radnike u Slavonski Brod

Provjerili smo što nude

Škoda stiže po radnike u Slavonski Brod

6.3.2019. | 9:15
Jedan od šest gradova u Hrvatskoj u kojoj suradnici Škode dolaze 'vrbovati' radnike je i Slavonski Brod. Sa zainteresiranim će Brođanima informativni razgovor obaviti sljedeći ponedjeljak. Istražili smo što nude...
Jedan od šest gradova u Hrvatskoj u kojoj suradnici Škode dolaze 'vrbovati' radnike je i Slavonski Brod. Sa zainteresiranim će Brođanima informativni razgovor obaviti sljedeći ponedjeljak. Istražili smo što nude...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavaju radnike i nude prosječnu neto plaću 4700 kuna

U potrazi za novim radnicima

Zapošljavaju radnike i nude prosječnu neto plaću 4700 kuna

1.3.2019. | 16:30
"Za sve radnike je, naglašavaju, osiguran prijevoz, a poslodavac je svima tijekom godine osigurao i prigodne nagrade u ukupnom iznosu od 2600 kuna te različite pogodnosti za kupnju kod drugih proizvođača poput popusta na opskrbu električnom energijom, na dopunsko osiguranje i put
"Za sve radnike je, naglašavaju, osiguran prijevoz, a poslodavac je svima tijekom godine osigurao i prigodne nagrade u ukupnom iznosu od 2600 kuna te različite pogodnosti za kupnju kod drugih proizvođača poput popusta na opskrbu električnom energijom, na dopunsko osiguranje i put
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanje na 'Đurina' zlatna vremena

Gotovo stoljeće rada i postojanja

Sjećanje na 'Đurina' zlatna vremena

24.2.2019. | 16:15
Na pragu sedamdesetih Đuro Đaković je najveći proizvođač Steambloc kotlova u svijetu. U tom je razdoblju proizvedeno 60 tisuća tona čeličnih konstrukcija, uglavnom a montirano je 200 tisuća tona čeličnih konstrukcija, od čega 48 mostova u zemlji i inozemstvu. Kompletna su postroj
Na pragu sedamdesetih Đuro Đaković je najveći proizvođač Steambloc kotlova u svijetu. U tom je razdoblju proizvedeno 60 tisuća tona čeličnih konstrukcija, uglavnom a montirano je 200 tisuća tona čeličnih konstrukcija, od čega 48 mostova u zemlji i inozemstvu. Kompletna su postroj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staru lokomotivu brodski radnici 'odjenuli' u kockice

Reparacija voznog parka HŽ Carga

Staru lokomotivu brodski radnici 'odjenuli' u kockice

22.2.2019. | 14:15
Uz dim i dramatičnu glazbu iz radionice slavonskobrodskog pogona tvrtke Održavanje vagona, izašla je danas prava ljepotica, 'odjevena' u kockice, jedinstvenog dizajna i obnovljenih dijelova.
Uz dim i dramatičnu glazbu iz radionice slavonskobrodskog pogona tvrtke Održavanje vagona, izašla je danas prava ljepotica, 'odjevena' u kockice, jedinstvenog dizajna i obnovljenih dijelova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi ugovori potpisani i sa ĐĐ Specijalnim vozilima

Ministarstvo obrane

Novi ugovori potpisani i sa ĐĐ Specijalnim vozilima

12.2.2019. | 13:30
"Ugovori s hrvatskim proizvođačima predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač, već generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda. Također, MORH pomaže i aktivno sudjeluje u razvoju i promociji Hrvatske obramben
"Ugovori s hrvatskim proizvođačima predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač, već generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda. Također, MORH pomaže i aktivno sudjeluje u razvoju i promociji Hrvatske obramben
SBplus.hr, Slavonski Brod : ĐĐ Specijalna vozila potpisali ugovor vrijedan 71,8 mil kn

Dobra vijest

ĐĐ Specijalna vozila potpisali ugovor vrijedan 71,8 mil kn

1.2.2019. | 14:15
"Sadašnji ulaz i obujam ugovora stvaraju uvjete koji će omogućiti punu zaposlenost proizvodnih kapaciteta tijekom 2019. godine te kontinuirani nastavak proizvodnje u 2020. godini."
"Sadašnji ulaz i obujam ugovora stvaraju uvjete koji će omogućiti punu zaposlenost proizvodnih kapaciteta tijekom 2019. godine te kontinuirani nastavak proizvodnje u 2020. godini."
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vlada je ovim potezom ispucala metak u čelo industriji'

Kraj Industrijskih rješenja

'Vlada je ovim potezom ispucala metak u čelo industriji'

24.1.2019. | 21:00
"Oni od kada su došli na vlast kao da žele uništiti hrvatsku industriju. To se vidi po tome što se gasi brodogradnja, gasi se proizvodnja u rafineriji nafte u Sisku i evo danas smo svjedoci gašenja metalske proizvodnja u ĐĐ. Gasi se ovdje jedna velika tradicija i mislim kako je V
"Oni od kada su došli na vlast kao da žele uništiti hrvatsku industriju. To se vidi po tome što se gasi brodogradnja, gasi se proizvodnja u rafineriji nafte u Sisku i evo danas smo svjedoci gašenja metalske proizvodnja u ĐĐ. Gasi se ovdje jedna velika tradicija i mislim kako je V
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako 'stoji' Đurina dionica

Burza

Evo kako 'stoji' Đurina dionica

10.1.2019. | 18:00
Dobitnik dana dionica je tekstilne kompanije Varteks koja je na prometu od 10.000 kuna porasla 3,7 posto na 13,90 kuna.
Dobitnik dana dionica je tekstilne kompanije Varteks koja je na prometu od 10.000 kuna porasla 3,7 posto na 13,90 kuna.