Gospodarstvo : Građevinarstvo

Objavljeno: 12.1.2021. u 21:00
Prikaza: 5840
|
Autor: A. Primorac

Raspisana obavijest o nadmetanju

'Zakotrljao' se projekt kojeg obećavaju godinama

JZ/SBplus/arhiva
Foto: JZ/SBplus/arhivaIlustracija
 • JZ/SBplus/arhiva
 • Print Screen

Javno otvaranje ponuda je 28. siječnja 2021. godine u 12 sati, a nakon što se s najpovoljnijim ponuditeljem sklopi posao, do prvih građevinskih radova proći će još najmanje 15 mjeseci. Naime, toliki je rok koji Hrvatske ceste predviđaju za poslove projektiranja. Samo za njih izdvojit će 2,2 milijuna kuna.

SLAVONSKI BROD - Projekt na kojeg stanovnici Slavonskog Broda čekaju zadnjih dvadesetak/trideset godina konačno je dobio neke konkretnije obrise. Naime, Hrvatske ceste, kao investitor, 28. prosinca prošle godine raspisale su obavijest o nadmetanju za izradu idejne i glavne projektne dokumentacije, provedbu geodetskih i geotehničkih radova te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za Istočnu veznu cestu u Slavonskom Brodu. Rok za dostavu ponuda istječe 28. siječnja ove godine.

Ovom objavom Hrvatske su ceste realizirale svoj plan za prošlu godinu kojim je, prema odgovoru koji je za SBplus sredinom godine dala  Tamara Pajić, iz njihova Ureda za odnose s javnošću, u IV. kvartalu 2020. predviđeno pokretanje Otvorenog postupka nabave za projekt „Istočna vezna cesta Slavonski Brod: Izrada idejne i glavne projektne dokumentacije, provedba geodetskih i geotehničkih radova te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole".

Podsjetimo, prema studiji isplativosti Hrvatskih cesta u prvoj je fazi u planu izgradnja prometnica ukupne duljine 4.5 kilometara, od spoja s državnom cestom D514, do industrijske zone i područja Luke Brod. U drugoj fazi prometnicu bi produžili prema graničnom prijelazu s BiH i mostu preko rijeke Save. Istočna vezna cesta tako bi u budućnosti predstavljala, s jedne strane, izravan spoj na državnu cestu D514, odnosno, na osnovnu cestovnu mrežu RH-a (TEN-T - core, autocesta A3 Bregana - Zagreb - Lipovac ), a s druge strane, na riječnu luku Slavonski Brod, definiranu kao osnovnu luku unutarnjih plovnih putova te industrijsko područje uz Savu. U gospodarskom smislu njena izgradnja trebala bi doprinijeti poboljšanju dostupnosti i povezanosti - kako one regionalne, tako i međunarodne (RBiH).

Hrvatske ceste su u svom oglasu o nadmetanju istaknule kako je projektnom dokumentacijom potrebno riješiti sva raskrižja na predmetnoj dionici kao i pripadajuća raskrižja na spojnim cestama. "Ako se izgradnjom presijecaju neke postojeće ceste, potrebno ih je povezati. Posebno treba paziti na prekinute poljske i šumske putove koje je sustavom zamjenskih cesta potrebno povezati i osigurati pristup svim parcelama koje ih gube izgradnjom planiranog zahvata.", piše u dokumentaciji priloženoj Obavijesti o nadmetanju.

U samom opisu trase, koji u izvornom obliku možete pročitati u bloku ispod članka, varijantnim rješenjem predviđena je izgradnja pet raskrižja, od koji su u tri slučaja predviđeni kružni tokovi. Uz pješačke prijelaze planirana je izgradnja rampi, sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a uz pješačke staze ponuditelji u varijantnom rješenju idejnog projekta trebaju predvidjeti izgradnju biciklističkih staza, autobusnih stajališta te ugibališta/odmorišta uz glavnu trasu.

 "Ugibališta su ukupne duljine 180 m od čega je puno proširenje duljine 60 m i širine 3,5 m, a prijelazni potezi za ubrzanje i usporenje su duljine 60 m. Dimenzije ugibališta te njihov broj i pozicije na trasi odredit će se detaljno u projektu. Dimenzije autobusnih ugibališta te njihov broj i pozicije na trasi , ukoliko se tijekom postupka ukaže potreba za njihovim projektiranjem, položajem i elementima, moraju biti usklađena s Pravilnikom o autobusnim stajalištima (NN 119/07), a potvrdit će se idejnim projektom." pojašnjeno je u Projektnom zadatku koji se nalazi u sklopu dokumentacije priložene Obavijesti o nadmetanju.

Javno otvaranje ponuda je 28. siječnja 2021. godine u 12 sati, a nakon što se s najpovoljnijim ponuditeljem sklopi posao, do prvih građevinskih radova proći će još najmanje 15 mjeseci. Naime, toliki je rok koji Hrvatske ceste predviđaju za poslove projektiranja. Samo za njih izdvojit će 2,2 milijuna kuna.

Ostaje nadati se kako će sve biti realizirano u predviđenim rokovima te da će ova kapitalna investicija uistinu ugledati svjetlo dana u što je moguće skorijem roku. Razloga za nadanje u to ima jer teško je vjerovati da bi 2,2 milijuna kuna, koliko se planira uložiti u projektiranje, netko tako olako iskoristio u svrhu predizborne kampanje koja je, uoči svibanjskih lokalnih izbora, već polako počela. Tim više što je do sada već previše puta projekt Istočne vezne ceste korišten kao predizborni adut za prikupljanje glasova, ali i zbog činjenice da važnost izgradnje ove ceste leži i u smanjenju prometovanje kroz grad, što će, u konačnici, značiti manje gužve u središtu, ali i smanjenje habanja gradskih prometnica.

OPIS TRASE
"Os istočne vezne ceste započinje na izlasku iz sjeverne gospodarske zone općine Gornja Vrba ustac. km 0+400,00 te se s lijevom krivinom radijusa 4000 m i pravcem dužine 326,33 m pruža u smjeru jugozapada. Nakon raskrižja 1 os prometnice skreće desnom krivinom radijusa 600 m s prijelaznim krivinama duljine 90 m nakon čega odmah slijedi lijeva krivina radijusa 680 m s prijelaznim krivinama duljine 95 m. Os prometnice dalje nastavlja pravcem duljine 543,45 m nakon čega slijedi lijeva krivina radijusa 850 m s prijelaznim krivinama duljine 95 m nakon čega se os prometnice kreće prema jugu gdje zbog raskrižja sa županijskom cestom ŽC 4210 os prometnice skreće lijevom krivinom radijusa 150 m, te se prolaskom kroz raskrižje sa županijskom cestom ŽC 4210 vraća na prvobitni smjer u smjeru juga lijevom krivinom radijusa 150 m i u nastavku pravcem duljine 147,14 m. Os prometnice u nastavku desnom krivinom radijusa 1200 m s prijelaznom krivinom duljine 50 m i lijevom krivinom radijusa 500 m s prijelaznom krivinom duljine 60,0 m završava u raskrižju s državnom cestom DC 423.
Ovim je varijantnim rješenjem predviđeno 5 raskrižja u razini u zoni sljedećih stacionaža:
- raskrižje 1 tipa RAL-K1 s planiranom prometnicom km 0+800,00
- raskrižje 2 tipa RAL-K1 s planiranom prometnicom km 1+626,04
- raskrižje 3 tipa kružnog toka s planiranom prometnicom km 2+705,04
- raskrižje 4 tipa kružnog toka s Ulicom sv. Lovre km 3+225,60
- raskrižje 5 tipa kružni tok s DC 423 km 3+924,10"  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  marketinghr

  marketinghr

  Komentirano: 12.1.2021. | 22:25

  1

  Stipe@ to je državni projekt...Hrvatske ceste! Brođani bi se trebali okoristiti tom cestom...Da li...? Nas uvjeravaju da je razvoj prometnih koridora preduvjet razvoja...
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 12.1.2021. | 21:06

  2

  Slabo se vidi na karti, a iz opisa i teksta nisam skužio kako se prelazi pruga, ako se prelazi? Podvožnjak ili čekanja i kolone na rampi? Doduše, odakle kolone, kad od te luke već 30 godina apsolutno ništa - rupa bez dna. Najobičnije pranje love.Ili kako da građani svojim novcem izrade kompletnu infrastrukturu za tvrtku u kojoj će se mastiti svega par ljudi, a obični zaposlenici će u stvari biti klasični nadničari. Još jedan brodski projekt koji ne dionosi nikakvu dodanu vrijednost.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je s ljudima koji žive na trasi Istočne vezne ceste?

  S njima nitko nije pričao o izvlaštenju

  Što je s ljudima koji žive na trasi Istočne vezne ceste?

  18.2.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo što grade na ovim lokacijama

  Obišli smo gradilišta u Slavonskom Brodu

  Donosimo što grade na ovim lokacijama

  6.2.2021. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Započelo asfaltiranje rotora na križanju Osječke i SVC

  Radnici PZC-a i ove subote aktivni

  Započelo asfaltiranje rotora na križanju Osječke i SVC

  23.1.2021. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske građevinske tvrtke pomažu stradalima u potresu

  Stavili svoje kapacitete na raspolaganje

  Brodske građevinske tvrtke pomažu stradalima u potresu

  30.12.2020. | 22:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerite kako brodski Vodovod želi smanjiti gubitke vode

  Projekt vrijedan 37,4 milijuna kn

  Provjerite kako brodski Vodovod želi smanjiti gubitke vode

  27.12.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Važan projekt za Brod-plin, a još važniji za grad Slav. Brod

  Izgradnja punionice stlačenog plina

  Važan projekt za Brod-plin, a još važniji za grad Slav. Brod

  21.12.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo zbog čega PZC radi nedjeljom

  Na parkiralištu u Strossmayerovoj

  Saznali smo zbog čega PZC radi nedjeljom

  20.12.2020. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon pola stoljeća, stara derutna zgrada dobila novi izgled

  Projekt vrijedan 8,4 milijuna kuna

  Nakon pola stoljeća, stara derutna zgrada dobila novi izgled

  1.12.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade bermu i servisni put za učinkovitiju obranu od poplave

  Modernizacija savskog nasipa

  Grade bermu i servisni put za učinkovitiju obranu od poplave

  5.9.2020. | 19:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Privode kraju posao na izgradnji Luke Brod

  Radi se 'punom parom'

  Privode kraju posao na izgradnji Luke Brod

  9.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro bi mogao krenuti promet mostom kod Svilaja?

  Iako se čeka izgradnja 'beha' prijelaza

  Uskoro bi mogao krenuti promet mostom kod Svilaja?

  7.8.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Most Stara Gradiška rade na tri lokacije

  Radovi napreduju prema planu

  Most Stara Gradiška rade na tri lokacije

  2.8.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno kreću s Istočnom veznom cestom

  Doznali smo iz Hrvatskih cesta

  Konačno kreću s Istočnom veznom cestom

  28.7.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Dečki su odlično odradili svoj posao"

  Brođani s Kolodvora poručuju:

  "Dečki su odlično odradili svoj posao"

  15.7.2020. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na obnovi vrijednoj 7,5 milijuna kuna gotovo 40 posto radova

  Nakon ove slijede obnove i drugih zgrada

  Na obnovi vrijednoj 7,5 milijuna kuna gotovo 40 posto radova

  11.7.2020. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova vrijedna gotovo dva milijuna kuna

  Ulaganja u poboljšanje uvjeta

  Obnova vrijedna gotovo dva milijuna kuna

  8.7.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Most na Savi kod Svilaja na korak do puštanja u promet

  Tehnički pregled prošao bez primjedbi

  Most na Savi kod Svilaja na korak do puštanja u promet

  3.7.2020. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Počela izgradnja još jednog velikog gradskog kružnog toka

  Uvest će i posebnu regulaciju prometa

  Počela izgradnja još jednog velikog gradskog kružnog toka

  29.6.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :